Last news in Fakti

23 Август, 2022 05:16 889 4

Борел: Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да се проведе още тази седмица

  • жозеп борел-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • европейски съюз

Това е възможно, защото Техеран представи отговора си на предложение на ЕС за текста на споразумението, поясни върховният представител на ЕС по външната политика

Борел: Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да се проведе още тази седмица - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да се проведе "още тази седмица", обяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от БНР. Това е възможно, защото Техеран представи отговора си на предложение на ЕС за текста на споразумението, поясни Борел.

По-рано този месец, след повече от година преговори, координирани от Жозеп Борел и неговия екип, ЕС представи окончателния текст на споразумението за пълното възстановяване на ядрената сделка от 2015 година. Тази седмица се очаква отговорът на Съединените щати. "Надявам се, че отговорът от Вашингтон ще ни позволи да приключим преговорите", заяви Борел.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани критикува Съединените щати, че "умишлено бавят" преговорите. Миналата седмица бе съобщено, че Иран вероятно се отказва от ключовото си искане - Корпусът на гвардейците на ислямската революция да бъде премахнат от списъка на САЩ с терористични организации.

Израел възразява срещу връщане към ядреното споразумение с Иран и ако такова бъде постигнато, няма да се чувства обвързан от него, се казва в изявление на министър-председателя Яир Лапид след разговор с френския президент Еманюел Макрон.

"Това ще проправи пътя за навлизане на значителни инвестиции в терористичната мрежа на Иран и за укрепване на иранската армия", пише в съобщението от офиса на Лапид.

Съживяването на ядрената сделка с Иран се наложи, след като през 2018 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно прекрати участието на САЩ в нея. Споразумението има за цел да ограничи ядрените амбиции на Иран и да не позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тоя фашист какъв е?

    1 0 Отговор
    Е.с начело само фашизоиди!
    България няма думата за нищо в е.с
  • 3 Добро утро

    1 0 Отговор
    Иран е независима и силна страна.
    Никакви сделки с фашиски колективен запад не го засягат щом до него са РУСИЯ КИТАЙ ТУРЦИЯ...
    Ало еднополовия свят свърши деменцията илайнян .
  • 4 един от многото

    1 0 Отговор
    Знаеш ли на иранците колко им пука за сделката!