Last news in Fakti

11 Октомври, 2022 20:21 853 1

Участието на Тайван в Интерпол е от международно значение

  • тайван-
  • киберпрестъпност-
  • измама-
  • трафик на хора-
  • интерпол-
  • опит-
  • сътрудничество-
  • трансгранична измама

Под натиска на Китай редица международни организации са принудени да изолират Тайван

Пандемията, причинена от Ковид-19 даде поле за развитие на нови механизми за трнаснационални измами от всякакво естество и характер. Тайван, който не пести усилия в борбата с организираната престъпност, има безценен опит, който може да бъде от полза за цялата международна общност, ако страната бъде включена в Интерпол. В тази връзка Ли, Хси-хо - комисар към Бюрото за криминални разследвания на Тайван, направи писмено изявление, което гласи следното:

Участието на Тайван може да засили международното сътрудничество за борба с международните телекомуникационни измами в епохата след пандемията

"Измамите нарушават живота на хората в епохата след пандемията

През последните години измамите станаха по-разнообразни и усъвършенствани и измамниците работят по нови и постоянно развиващи се модели и механизми. Схемите, включващи криптовалута, нанесоха тежки загуби. Когато полицията на Тайван разследва случаи, тя често среща трудности, произтичащи от факта, че сървърите, акаунтите на получателите и платформите за обмен на криптовалута, използвани от извършителите, са базирани в чужбина. Това не позволява на служителите да спрат трансфера на пари навреме, за да помогнат на засегнатите, което на свой ред затруднява издирването на заподозрени.

Притокът на печалби от измами и други незаконни дейности включва пране на пари, укриване на данъци и други престъпления, които подкопават вътрешните системи за финансово регулиране и суверенната власт на правителствата. Полицейското сътрудничество между Тайван и други страни ще помогне за намаляване на броя на случаите на измами и ще допринесе за административната ефективност на правителствата по света.

Необходимо е международно сътрудничество за борба с използването на виртуални валути за пране на пари.

Виртуалните валути са стока с висок риск и висока печалба. Те стават все по-популярни на инвестиционните пазари. Тъй като обикновеният човек не разбира напълно как работят виртуалните валути, тези инвестиции се превърнаха в обичаен инструмент за организирана измама.

Престъпните организации са променили тактиката си от използване фалшиви банкови акаунти към използване на виртуални портфейли за криптовалути, намалявайки риска полицията успешно да разкрие схемата при теглене на средствата. Крипто портфейлите, които не изискват удостоверяване на потребителя и нямат лимит на транзакциите, са удобен инструмент за пране на пари. Жертвата, извършителят и мястото на престъплението обикновено са в различни държави. По тази причинна е необходимо транснационално сътрудничество за ефективно противодействие на обичайната практика за укриване на незаконни печалби и превръщането им в законни активи.

Полицията на Тайван се стреми да защити жертвите на организиран трафик на хора

Очаквайки, че броят на търсещите работа ще се увеличи поради принудителната безработица, предизвикана от пандемията, престъпни организации създадоха кол центрове в различни части на света и започнаха да набират хора чрез онлайн реклами. Измамниците използват атрактивни лозунги, като „лесна работа“ и „бърза финансова свобода“ и обещават стабилна и легална работа в други страни. Жертвите откриват едва след като пристигнат, че работните места включват измама или не са това, което са очаквали. На някои дори са били конфискувани паспортите им, лишавани са от свобода и са били бити или продавани на други „фирми“, ако отказват да се подчинят. Ако поискат да се откажат, биват принудени да заплатят прекомерно големи глоби или биват заплашвани с отстраняване на органи като компенсация.

Трафикът на хора е сериозен проблем, който трябва да бъде разгледан от международната общност. Организираните престъпни групи се възползват от удобството на интернет, за да наемат хора от различни националности, посредством различни канали за работа по цял свят. Тайванската полиция отдавна не пести усилия, за да попречи на този вид транснационална престъпност. Тази година бяха получени доклади за тайвански граждани, задържани против волята им и принудени да участват в незаконни дейности в Камбоджа, Филипините, Обединените арабски емирства и други страни от незаконни организации, създадени от китайски граждани. Крайно наложително е постигането на международно сътрудничество за спасяване на жертвите и за борба с подобни престъпления.

В сътрудничество с други чуждестранни правоприлагащи агенции, полицията на Тайван разкри няколко случая на организирана престъпност извън Тайван, свързана с трансгранични измами и трафик на хора. Те работиха с Черна гора през 2020 г. и с Турция през 2021 г., за да намалят организираната престъпност в много държави. В съвместната операция с Черна гора бяха арестувани 92 заподозрени за измама на повече от 2000 жертви и обща стойност, равняваща се приблизително на 21 милиона щатски долара. Тези случаи не само подчертават значението на сътрудничеството между държавите за борба с престъпността, но също така подчертават и необходимостта от съгласувани усилия за защита на човешкото достойнство и ценности.

Приносът на Тайван ще бъде от полза за света

Тайван високо цени върховенството на закона и правата на човека. Правителството строго забранява всяко действие, което нарушава правата на другите. Транснационалната престъпност често включва множество държави и области, което може да попречи на разследванията. В света след пандемията престъпните тактики ще продължават да се развиват и ще се появят нови методи за измама. При разследването на нови форми на престъпна дейност опитът е безценен. Тайван желае да сподели своя опит в разкриването на престъпления. Днес телекомуникациите и киберизмамите се ръководят и извършват през границите, а транснационалните престъпни групи са организирани и разделени на подгрупи. Това е предизвикателство за суверенитета на нациите и подкопава живота, икономиките, закона и реда. Тайван има желание да обменя информация с партньори и да помага на други страни да отблъскват заплахи от чужбина и да се борят с организираната престъпност в рамките на техните граници."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йшьк

    0 0 Отговор
    механизми за трнаснационални. 1 звезда от мене, заради правописната грешка в първото изречение.