Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Октомври, 2022 13:00 9 764 107

"Русия вече наистина е мъртва. Това е труп."

  • военни престъпления-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • труп-
  • владимир путин-
  • инвазия-
  • анархия-
  • руска пропаганда-
  • демокрация

В Русия не може да има демокрация. Там никога не е имало демокрация, никога.

"Русия вече наистина е мъртва. Това е труп." - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Какво мислят руските интелектуалци за бъдещето на страната си? Писателят Виктор Ерофеев е загубил всякаква надежда. А психологът Леонид Гозман предупреждава, че твърде много руснаци си остават с авторитарен мироглед. Тук обобщаваме мненията им.

Културата и науката, на които Русия дължи своето съществуване, са се "срутили", а "човешкият потенциал е изчерпан". Това казва известният руски писател Виктор Ерофеев в интервю за "Новая газета Европа", цитирано тези дни и от германския "Байеришер Рундфунк". Според интелектуалеца е цяло чудо, че Русия е успяла да оцелее толкова дълго. Това се дължи на нейната "инертност", обяснява Ерофеев и добавя, че не очаква нищо добро от бъдещето, дори и след Путин: "В Русия не може да има демокрация. Там никога не е имало демокрация, никога. След 1905 г. имаше малко демокрация, но нищо не се получи."

Още новини от Украйна

"Русия е мъртва. Това е труп."

Ерофеев е син на бивш съветски културен аташе в Париж, преводач на съчиненията на Сталин и един от най-известните съвременни руски писатели. Автор е на романи и есета като "Страшният съд", "Добрият Сталин" и "Руският апокалипсис". "Според мен сега Русия вече наистина е мъртва. Това е труп", казва писателят и признава, че е загубил цялата си вяра в бъдещето на своята родина.

Запитан дали в началото на 1990-те години в страната все пак не е имало условия за възникването на демокрация, авторът отговаря: "Това беше либерална империя, нямаше истинска демокрация. Имаше либерален цар Горбачов, после Елцин - преди войната с Чеченя. Елцин също не беше европеец. Познавах добре Горбачов. Не можехме да кажем, че сме приятели, но общувахме приятелски. Той беше много приятен, малко наивен и идеалистичен човек. Но когато се пенсионира, призна, че не разбира много неща."

"Путин нападна Украйна от скука"

Ерофеев смята, че руският президент Владимир Путин е нападнал Украйна от "скука". "Погледнете отегчената му физиономия. Разгледах цяла колекция от негови снимки и осъзнах, че той оживява само когато държи оръжие в ръка. Тогава очите му светват, изглежда щастлив. Малко и когато е на кон, но не чак толкова", казва Ерофеев и добавя, че Путин е разчитал на манталитета на своите сънародници, който "наистина е отчасти робски".

Друг руски интелектуалец, психологът и дисидент Леонид Гозман, също е скептичен за бъдещето на страната след евентуален край на режима на Путин - заради онези милиони руски избиратели, които според него при всички случаи биха подкрепили диктатура.

"Става дума за хора, които са убедени, че Крим ни принадлежи и че Западът, воден от САЩ, иска нашата смърт и затова ни принуждава да се защитаваме", казва Гозман и продължава: "Това не са някакви престъпници, които трябва да бъдат наказани, а съвсем обикновени хора, които поради неособено висок интелект, лошо образование, пасивност, зависимост, живот в изтощена информационна среда са си създали една толкова неадекватна представа за света. И техният светоглед няма да се промени автоматично и кардинално само защото лъжите и омразата вече не се изливат от екраните. Не бива да се подценява силата на вярата в тоталитарните фантоми."

Драконът, Пушкин и балонът

Според Гозман либералната опозиция в Русия се е провалила да осъществи контакт именно с онези избиратели, които се нуждаят от "дракон" на върха на властта. "Дори и демократични страни се сблъскват с копнежите на някои свои граждани по диктатура и ограничаване на свободата. Тръмп, Льо Пен, "Алтернатива за Германия" и много други не се появиха от нищото", казва Гозман и изброява и други пропуски на противниците на руския режим. Според него те нямат конкретна представа за бъдещето на страната, недостатъчно емоционални са, държат се високомерно и арогантно и пребивават предимно в собствените си "балони", които погрешно смятат за "представителни", казва психологът.

Преклонението към властта в Русия има дълбоки корени. Като показателен пример се посочва един сюжет от лекциите по история на славянската литература на полския писател и публицист Адам Мицкевич (1798-1855), в които той разказва за метаморфозата на някога непокорния и бунтарски настроен руски поет Александър Пушкин. Твърди се, че след аудиенция при царя интелектуалецът бил толкова очарован от неговата личност, че се отказал от всякакви идеи за революция: "Той казал на чуждестранните си приятели (защото пред руснаците не смеел да го признае), че след разговора с царя за него било просто невъзможно да остане негов противник".

Анархията след тиранията

Американският политолог Робърт Д. Каплан предупреждава на свой ред за проблемите, които възникват след края на тоталитарните режими. В свой анализ Каплан между другото пише: "Дори когато демокрацията успява, тя не се ражда за една нощ - не и в държави без истински традиции в това отношение. Често следват години на сътресения. В Русия годините след разпадането на Съветския съюз са време на избуяваща престъпност, икономически хаос и зле осъществени реформи, в резултат от което около 70% от руснаците са живели на или под прага на бедността. Именно от този водовъртеж на нефункционираща демокрация в крайна сметка се появи Путин", коментира Каплан и предупреждава: "Колкото по-разрушителна е била една тирания, толкова по-голяма е анархията след това."


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 110 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АХА

    98 35 Отговор
    Ако руските интелектуалци са като нашите да им имам интелетуалците

    Коментиран от #65

  • 2 Истината

    143 46 Отговор
    Дойче веле прави пропаганда а ФАКТИ я разпространяват

    Коментиран от #10

  • 3 Андро

    115 42 Отговор
    Не е важно какво мисли малката евроатлантическа колона в Русия обхващаща културтрегери на хранилка в западни медий. Важно е какво мислят 70% от народа, които поддържат Путин и гласуват за него.

    Коментиран от #19, #55

  • 4 Да така е

    34 69 Отговор
    Вярно заглавие.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хаха

    76 24 Отговор
    Мечти големи мечтии виж за Европа по мога да се съглася ако продължават да слушат фащ а тези никакви санкции, хубавото е че почват да се осещат макрончо тези дни възропта за високата газ която им продават атлантиците отвъд океана
  • 7 епъ

    90 17 Отговор
    Боят и обгазяването във Франция срещу протестиращи е върхът на демокрацията... Цензурата и преследване на другомислещите-също... Първо се освободете от Рамщайн и тогава давайте акъл....
  • 8 кога ще е погребението

    72 12 Отговор
    И КОГА ЗАПОЧВА РАЗГРАБВЯНЕТО И ОТ ЗАПАДНИТЕ ЛЕШОЯДИ !?
  • 9 Цъцъ

    66 13 Отговор
    Големи патоанатоми тия от DWсмрад!?
  • 10 епъ

    31 6 Отговор

    До коментар #2 от "Истината":

    Трябва да се яде...

    Коментиран от #43

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 12 Отговор
    РЕШЕНИЕТО е МИР не и ВОЙНАТА

    Коментиран от #24

  • 12 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    66 18 Отговор
    ИНФЛАЦИОННИТЕ ПРОЦЕСИ В ГЕРМАНИЯ
    ...
    НАПРАВИХА НЕМСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ ОЩЕ ПО-ГЛАДНИ
  • 13 Феофан

    63 14 Отговор
    Вярно е, в руснаците няма и грам толерантност към евро ценности, няма в очи този жив пламък на поредния сменил пола атлантик, няма.

    Коментиран от #22

  • 14 12345

    67 15 Отговор
    Я питайте жълтите жилетки какво мислят за демокрацията във Франция?

    Или за политкоректната жураналистика в Германия, забраната на медии.

    А пък в Украйна президентът им забрани партиите, демокрация отвсякъде.

    Аман от дясно-бясна пропаганда, едни лъжи и 1000 пъти да ги напишете, няма да станат истина.
  • 15 стоян

    36 46 Отговор
    Русия е държавата на комунист олигарсите и крепостниците - каква демокрация - и преди 1927 е било така - просто кумунягите подминиха царя и сега те колят и бесят- от 20 гд е цар путин и докато не умре друг не може да го смени - така беше с ленин - сталин- брежнев андропов - черненко - всички управляваха до смърта си

    Коментиран от #77, #104

  • 16 Путинофил

    35 54 Отговор
    Путин е най добрият ми приятел. Той изпрати Русия в 3 -та глуха за поне 300 години напред!
    Не съм и сънувал такова постижение!

    Коментиран от #105

  • 17 Да така е

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да така е":

    Направих грешка.Заглавието е грешно.

    Коментиран от #66

  • 18 8888

    60 15 Отговор
    То ако ще е тази демокрация дето я докараха в Ирак, Либия и къде ли още не....благодарим, по добре без нея...
  • 19 Българин

    30 4 Отговор

    До коментар #3 от "Андро":

    Не "западни медий", а медии!
    Кога ще научите най-еленентарната граматика в българския език, полуграмотници и такива!?

    Коментиран от #27, #37

  • 20 Айде пенсионерите да си лягат!

    12 20 Отговор
    От 14:00 до 16:00 сън!
    Стига са драскали тука по цял ден!
  • 21 Не вие срам

    42 17 Отговор
    Ако Русия е труп запафа отдавна е леш бог с нами
  • 22 Солей

    12 10 Отговор

    До коментар #13 от "Феофан":

    Ти ги разбираш нещата за Русия, Ерофеев не :))))))
  • 23 ПУТИН ГРЕШИ КАТО НЕ АНЕКСИРА ЦЯЛАТА

    34 18 Отговор
    УКРИЯ !

    Коментиран от #50

  • 24 Няма Война

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А само специална военна операция по денацифицирането на Украйна . ;)
    Майтап бе уили
  • 25 Иван

    34 12 Отговор
    Каза Дойче Зеле!
    Някой вярва ли на тия?
  • 26 Не и преди да ви закопае

    35 12 Отговор
    За трети и последен път драги западняци
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кресна

    30 11 Отговор
    Толкова ниско ниво на пропаганда в 21 век е истински СРАМ.
  • 29 фрфрфррфрфр

    24 11 Отговор
    трупове са тия дето мислят статиите
  • 30 ЕВРОНЮЗ

    29 11 Отговор
    ЗЕЛЕВЦИ, не баламосвайте хората с Русия и Путин , а пишете какво стана в КОВИДА и ваксаните..... Защо в Италия ваксани мрат като мухи, защо в официалните медии не позволяват да се използва думата,, ВАКСИНА , Файзера имат официално изявление че не са правили изпитания...... Оставете Путин намира
  • 31 Русия тоя"труп"

    33 12 Отговор
    Ще ви трупяса всички"евроатлантически" западняшки джен дър и!

    Коментиран от #68

  • 32 дойчето от дойчовци

    31 7 Отговор
    Дойчезеле рече и отсече!Вервайте му!А за многохилядните протести по земите дойчландски си трае!
  • 33 Зелето

    20 8 Отговор
    Са труппп.
    Замирисъл.
  • 34 САЩ са заплаха за света

    30 11 Отговор
    Ало, Д велле,

    Виждаме примитивната ви антируска пропаганда и русофобия! Виждаме как напоително транслирате американската лъжа за конфликта в Украйна.

    Виждаме и многохилядните антиправителствени и антивоенни демонстрации в Молдова, Франция, Белгия, Германия, Англия, Чехия...

    Вие не виждате ли?! Или.... живеете в американска диктатура?!

    Коментиран от #46

  • 35 Така е

    11 8 Отговор
    Няма как роби да победят свободни.
  • 36 Бесен- _Язовец

    21 13 Отговор
    Соросите и сте труп и демокрация ви фалшива е труп и мн миришете!
  • 37 ДОКТОР

    14 7 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    А като се пишат глупости ,граматически правилно, са си пак глупости!
  • 38 Точен

    27 9 Отговор
    За 2 години в Германия и Северна Италия видях: На запад има пари, но няма никаква демокрация. Пълна цензура по тв, само една гледна точка, манипулация, лъжи. По руските тв има всички гледни точки, канят западни журналисти /за единия доказаха, че е агент на ЦРУ и продължиха да го канят/, руснаци прозападно ориентирани. Да допълня: в Украйна избиха десетки проруски интелектуалци и журналисти, забраниха всички НЕфашистки партии, никога не дават думата на антиукраински специалисти и изобщо на хора. Бил съм Русия и знам, че статията на Факти е лъжа.
  • 39 Той

    11 7 Отговор
    Напоследък не смогвате на фрйкове....
  • 40 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!!

    19 8 Отговор
    От еврейското зеле!
  • 41 Учуден

    18 9 Отговор
    Двама руснаци са си казали мнението за Русия, а русофилите посиняха да говорят за Запада. Ходи ги разбери.
  • 42 Добре де

    26 9 Отговор
    Да кажем, че Русия е труп. По-важен е въпроса докога този труп ще воюва в Украйна? И докога НАТО ще праща оръжия да Украйна за да воюва с труп?
  • 43 70 процента руснаци под прага на бедност

    16 15 Отговор

    До коментар #10 от "епъ":

    Анадъмму
  • 44 Иванушка  🇷🇺

    20 10 Отговор
     "...В Русия не може да има демокрация..."

    На Русия не и трябва Фалшивата Колониална "Демокрация" с гласуване под строй и Финасови наказания на неугодните. Питай Сърбия, Унгария.

    Коментиран от #53, #59

  • 45 стоян георгиев

    13 14 Отговор
    Едва ли може да се добави нещо след статията.тя казва всичко.бъчгария също е заразена от руската болест и затова така линее.
  • 46 къде са тия протести бе

    11 16 Отговор

    До коментар #34 от "САЩ са заплаха за света":

    по руските ТВ сигурно дават че Европа е в гражданска война, кой знае какви глупости пак са скалъпили - стари кадри, снимки от някъде другаде, интервюта на несъщствуващи хора. Лъжи лъжи лъжи. И има една част от застаряващото население, което не знае друг чужд език освен руски и отчасти е с промит мозък - та това са единствените останали дето вярват в лъжите на рашистите - вижте, че самите те не си вярват. А вие сте по-католици и от папата.
  • 47 1944

    11 6 Отговор
    "Премислили сме целия умствен живот на Европа. За всичко сме стигнали до съждения, за всичко сме спорили, всичко си присвоихме, без нищо ние самите да сме посяли, отгледали, създали сами. Други се трудеха за нас, а ние просто вземахме всичко наготово и го ползвахме". още висарион белински е прозрял умствената немощ на империята на злото.
  • 48 Хорхе

    9 4 Отговор
    Пак бързате, Хелоуин е далече- трупове, зомбита и бабугери.
  • 49 Видях 0

    17 7 Отговор
    Любопитно заглавие и реших да прочета статията
    Преди да започна погледнах автора и се отказах просто да се четат такива неща от дойче веле значи да се разбира обратното на това което искат да ми внушат защо да си губя времето
  • 50 ДОКТОР

    9 9 Отговор

    До коментар #23 от "ПУТИН ГРЕШИ КАТО НЕ АНЕКСИРА ЦЯЛАТА":

    ЗАЩО МИСЛИШ,ЧЕ НЯМА ДА СЕ ДОВЪРШИ ЗАПОЧНАТОТО?
  • 51 Ани

    14 7 Отговор
    Скука така ли,ама че сте смешни! Видяхме,какво е тоталитаризъм,видяхме и че сме уж демокрация,а то е пълна анархия! Видяхме и колко мисли за нас запада!? Мисли си сметката,ако има полза от нас да,ако ли не въобще не им пука за нас!
  • 52 Мнение

    14 12 Отговор
    Идиотските публикации на Дойче веле,нямат край!
  • 53 Солей

    10 1 Отговор

    До коментар #44 от "Иванушка  🇷🇺":

    Точно така. На Русия и трябва диктатор с дясна ръка чеченски главорез :))) Така най-бързо ще се реши проблема с нея :)))
  • 54 Интелектуалци

    3 4 Отговор
    Основателят на ВИС Васил Илиев задоволявал интелектуалци!

    Той преспивал с известни поети и преводачи, служители на посолства, адвокати и щедро ги осигурявал с пари до гроб.
  • 55 въпрос

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Андро":

    Колко години изкара в първи клас бре?
  • 56 Уве Зелер

    15 9 Отговор
    Поредните брътвежи на ИЛИТЕРАТИ! Напротив, Русия е най-демократичната държава!
  • 57 Едно време бяхме както руснаците сега

    11 15 Отговор
    Раждахме се с пропаганда, че западът и капиталистите искат да ни унищожат, искат да ни съсипят, вдигахме огради, забранявахме музика, филми, книги, защото са "вредно влияние"... а на "Запада" не му дремеше за нас, дори не знаеха къде се намираме - живееха си живота, така както си искаха, а не както им кажеше някой комсомолски секретар дошъл от дълбоката провинция.
    Странното е, че на много от "овците" това им хареса. Те не искат да имат инициатива, искат да бъдат командорени и то с твърда ръка. Не искат да се образоват, да пътуват, да се цивилизоват. Те искат да си останат диви селтаци, затънали в мизерията си, но ръководени от твърда ръка, която да им посочва, че някой друг е виновен за мизерния им живот.

    Коментиран от #72

  • 58 Демократ

    17 11 Отговор
    В Русия нямало демокрация, а в Европа има ли?
    Аз по-голямо потъпкване на човешките права, какво видях напоследък в демократичните европейски държави не съм и предполагал, че може да съществува.
    Фашизъм и насилие, прикрити от цензура и заглушаване на всяко едно мнение, което се различава от налагащото се.
  • 59 1944

    9 6 Отговор

    До коментар #44 от "Иванушка  🇷🇺":

    в рООсия скоро се очаква иранската и северно корейска демокрация. включен си в списъка на заминаващи без връщане. наслаждавайте се до живот на пабедилия безаналогов социализъм.
  • 60 Реалист

    12 5 Отговор
    Републиканците като импичнат дядката Джоузеф петоколонниците оставате без финансиране
  • 61 Taka така

    15 4 Отговор
    Демокрацията = капитализма е едно от най лошите неща, едеа ли някой въобще я и иска, освен в сащ и техните подлоги
  • 62 Ивелин Михайлов

    18 11 Отговор
    РУСИЯ Е ПО-ЖИВА ОТВСЯКОГА! ЕВРОПА Е МЪРТВА ПЪЛЕН ТРУП!
  • 63 ха ха ха

    15 6 Отговор
    уникално смешен сайт
  • 64 Минева

    16 6 Отговор
    Русия не я мислете
  • 65 ТъП англичнин

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "АХА":

    Демокрация - една празна дума без покритие в САЩ,ЕС,НАТО и т.н. Тяхната демокрация е за световно господство и крадене на ресурси от други държави!!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Баста 🇺🇦

    11 11 Отговор
    Ако в Русия има демокрация след като набират насила войници за фронта, значи има нещо изначално сбъркано в руската доктрина. Демокрация е преди всичко уважение на чуждото мнение и виждане, а не забрани включително за коментар относно войната в Украйна.

    Коментиран от #106

  • 68 САРМАТ

    2 6 Отговор

    До коментар #31 от "Русия тоя"труп"":

    ГАРАНТИРАМ!

    Коментиран от #75

  • 69 !!!?

    14 7 Отговор
    Русия е труп !!!?

  • 70 Бък Файдън

    15 6 Отговор
    “Зимата за въоръжените сили на Украйна ще бъде кървава. Това е предупреждението на подполковника от резерва Даниел Л. Дейвис, изследовател в американския мозъчен тръст Defense Priorities. Ето откъси от неговите размишления: За Украйна: - Руското отстъпление от няколко градове доведе до максимални загуби за атакуващите части на ВСУ. — Въоръжените сили на Украйна загубиха голяма част от инерцията на контранастъплението с началото на руските атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна „на ниво, невиждано от началото на войната“. “

    Коментиран от #84

  • 71 Тома

    17 5 Отговор
    Този знае ли че в България за 33 години демокрация така ни крадаха че по всичко сме на последно място и само към умрели сме номер едно
  • 72 Не е баш така

    17 8 Отговор

    До коментар #57 от "Едно време бяхме както руснаците сега":

    За разлика от нас преди време, руснаците сега си пътуват навсякъде по света, купуват си имоти извън Русия и изглеждат доста по-богати от нас в момента.

    Коментиран от #78

  • 73 1111

    12 4 Отговор
    Реда в света се смени. Вие си пишете, все едно променяте нещо. Само едни пари усвоявате. Всичко отдавна е една фасада, зад която няма нищо.
  • 74 Абсурдистан

    11 5 Отговор
    Друго си е истината за Русия да се каже от руснак! Каква е разликата с България? Докато в Русия все още копнеят за собствен господар, то у нас робската психика е раздвоена и струва ми се болшинството безволеви ги влече теорията за "големия брат" от чужбина! Това е най-низкото падение на чувството за народност и за това такива ги наричам "безродници"!
  • 75 Ти в таласъми верваш ли бе?

    8 9 Отговор

    До коментар #68 от "САРМАТ":

    Тоя сармат на книга го пише.Иначе хич го няма.И ония подводници с посейдона,дет радарите не са ги изпуснали до една.
  • 76 Йоги-то

    16 6 Отговор
    Най-накрая дочакахме, сега е ред и на Германия, Европа и Америка, крайно време е всички тези социално психологически понятия да изчезнат, защото те никога не са съществували, аз виждам само хора и отделни човешки съдби. А за хората с руска културна принадлсжност ни най-малко трябва да се притеснявате.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 кои са тия руснаци бе

    14 12 Отговор

    До коментар #72 от "Не е баш така":

    Ти видял ли си руснаците в чужбина какви са?
    Разни бандити, олигарси и деца на УПРАВЛЯВАЩИТЕ.
    Нагледал съм се на такива нагли и невъзпитани руснаци в Испания - презират запада, но живеят там, децата им учат там и се опитват да правят "бизнес" там.
    Средностатистическия руснак не може да си позволи дори да избяга от страната си. В работата ми има руски отдел и от 50 души НИКОЙ не иска и да чува за връщане в Розия, а всички мразят путин и шуробаджанашката му диктатура. Повечето руснаци в отдела се изпожениха зорлем тука, за да не ги върнат обратно като им изтекат визите.
    Така, че тия заможните дето са в чужбина са от соя на Песков жена му дето в гърция трошеше чинии, или дъщерите на Лавров в именито им в Лондон или пък Маша Захарова с грандиозната си сватба в Ню Йорк.
  • 79 ТИГЪР

    10 4 Отговор
    "В Русия не може да има демокрация." - БРАВО Братущки !

    След 30 години разбрах, че демокрация е мръсна дума.

    Ако някой иска да те демократизира - бегай на далеч.
  • 80 Теле

    2 2 Отговор
    Да живее демократа адолф
  • 81 Юсуф Калъчохлу

    6 2 Отговор
    А ние германците прогресираме всеки ден.
  • 82 Ей, вещиците от дв,

    7 4 Отговор
    Съвсем сатанясахте, бе! Само мъртъвци и духове ви се привиждат!
  • 83 Ха ха ха

    7 4 Отговор
    Евреинът Леонид Гозман е най-големият русофоб. Многократно съм го слушал и направо не е истина какви ги приказва. И му даваха редовна трибуна. А не както сега у нас в демократичния запад, където ни спряха всички алтернативни източници и мнения и където американоатлантически храненици петоколонници яростна искат оставки за малкото плурализъм пробил тук там в някоя медия.
  • 84 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 9 Отговор

    До коментар #70 от "Бък Файдън":

    В момента ВСу са пред превземане на сватово ,лисичанск и отам Северодонецк.Пред влизане и завладяване на херсон,стига си говорил небивалици.Русия,пропусна 2-3ден да ги извикана масата за преговори.тогава можеше да им Форт пост и в крим и в донецк и в луганск.Вече мандалото хлопна и няма друга възможност освен.....Тактическо и стратегическо изтегляне от украинските земи!
  • 85 Русоро6овете не дават

    7 7 Отговор
    Рашата да умре 😂😂😂😂😂
  • 86 Ква демокрация там бе😂😂😂

    5 7 Отговор
    Онея там са такава раса в която такава възвишена форма на управление не виреее
  • 87 Нищо добро не очаква Рашистан

    7 12 Отговор
    Абсолютно нищо. С близо 40 милиона мюсюлмани, без приходите от горива, напълно изтощена армия, отречена от целия цивилизован свят. Дъно...
  • 88 Диктатора и кгб там

    9 9 Отговор
    Държат народа в такова състояние че да ражда пушечно месо което да въри да мре в името на диктатора и богатството на олигарсите му и пази народа стадо сакън да не изтърве контрола над него живота и душите им че инак нема кои да въри да мре под идеологически догми но му е втълпено от малък че е дълг да умре за родината диктатора и олигарсите в бегето положението е същото щот нали сме братя😂😂😂😂
  • 89 Павел пенев

    8 6 Отговор
    Който вярва на DW, е все едно да вярва в извън земен живот.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Тахумба

    3 4 Отговор
    "Никой не е предпазен от възможността да говори глупости. Лошото е когато се говорят преднамерено." Така пише един френски философ.
    Не е нужно да се обича Русия, но да си загубиш разсъдъка?! Ерофейката е описал много точно проблемите на тази страна в "Енциклопедия на руската душа", но не я е погребвал. Никой не може да я отписва. Такава е действителността. Ама само примати могат да изпращат някого да живее там. Еднакво неадекватни у нас са както крайните русофили, така и давещите се в плюнки и омраза крайни русофоби.
    Да живеят Балканите, да живее балканската музика, да живеят кокореците и шкембе чорбата! Който иска, да си ходи в прехвалената Европа и да си яде "прекрасната" храна. А комуто харесват пелмените - на Изток.
  • 92 Да, ама

    6 2 Отговор
    Много рита в зъбите този труп…
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Чете ли ги някой????

    5 2 Отговор
    Ха,ха,ха от DW. Без коментар.
  • 97 От крайвреме

    5 3 Отговор
    Всеки самозабравил се дебил, повтаря мантрата Русия е труп и после яде попарата на този труп. Четете историята и ще си спестите главоболията.
  • 98 Единствения

    2 2 Отговор
    Труп е този на третия райх
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Тодоров

    4 1 Отговор
    DW намерили на кого да обобщават мненията - руски интелектуалци. Кога и на коя държава начело е заставал интелектуалец и тази държава е прокопсала ? Да си спомним например чили - Салвадор Алиенде и Пабло Неруда. Или в България - Жельо Желев, без да влизам в подробности. Да, интелектуалците/социолозите имат мисъл, разсъждения, понякога могат да посочат вярна насока, но толкоз, не ....могат да управляват. Та и в Русия сега е така, интелектуалците си лаят, керванът си върви.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 САЩ са заплаха за света

    2 1 Отговор
    Всички злини идват от САЩ!
  • 103 Дянков

    0 0 Отговор
    Много се забавлявам като чета ДВ. Журналисти , глупци , без друга реализация в живота . На трудовия пазар и клошари немогат да станат.
  • 104 Защо

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "стоян":

    Много се забавлявам като чета ДВ. Журналисти , глупци , без друга реализация в живота . На трудовия пазар и клошари немогат да станат.Що не пишете че, Кралството е било на часове от финансов банкрут , не че не са .
  • 105 Щот онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Путинофил":

    Тролофил . Лизо трът Фил .
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания