Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 14:43 2 553 7

Уволниха външен министър, гласувал срещу руската анексия на украинските територии

  • оон-
  • мадагаскар-
  • уволнение-
  • анексия-
  • територии-
  • украйна-
  • русия

Президентът на Мадагаскар уволни своя министър на външните работи заради гласуването в ООН

Президентът на Мадагаскар уволни своя министър на външните работи заради гласуването в ООН за осъждане на организираните от Русия референдуми за анексиране на четири частично окупирани региона в Украйна, съобщиха два източника от президентската канцелария, предаде Ройтерс.

Миналата сряда Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство, осъждайки „опитът за незаконно анексиране“ от страна на Русия на четирите региона в Украйна и призова всички страни да не признават този ход.

От 193-членното Общо събрание 143 държави гласуваха в подкрепа на резолюция, която също така препотвърждава суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

Двама високопоставени служители в кабинета на президента Андрий Раджоелина споделиха пред Ройтерс, че министър Ричард Рандриамандрато е бил уволнен, защото е бил един от гласувалите в подкрепа на резолюцията.

Руската инвазия в Украйна тази година постави много африкански страни в неудобна дипломатическа позиция. Много от тях имат сложна история на отношения със Запада и бившия Съветски съюз, както и важни икономически връзки с Русия.

Те до голяма степен избягват да вземат страна във войната, разочаровайки някои западни нации.

До миналата седмица Мадагаскар винаги се въздържаше при различните гласувания на резолюции, свързани с кризата в Украйна. Правителството говори за неутралност и необвързаност по темата.

Рандриамандрато отказа коментар.

Осемнадесет от 35-те държави, които се въздържаха при гласуването миналата седмица, бяха африкански. Русия, Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа гласуваха против резолюцията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А СЕГА

    22 3 Отговор
    ДА УВОЛНЯТ И БАЙ ПЪН
  • 2 БСП за България и Радев

    15 2 Отговор
    Объркал бил копчето...оправдания. Да го пращат в Сибир
  • 3 КЕНЕДИ

    29 4 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ПРИНУЖДАВАТ СЪС СИЛА ДА СЕ ГЛАСУВА СРЕЩУ РУСИЯ, АМЕРИКАНСКА ДЕМОКРАЦИЯ
  • 4 Хихихи..

    24 3 Отговор
    Кажете за живоизгорените на 02-05-2014 в Одеса.Не ме гледайте че"хихикам" казвам че не 100 000 фашаги досега,и 1 000 000 да станат,няма Изкупление! В 21 век сме бе!
  • 5 Лично

    3 3 Отговор
    Ричард Ран ... Дриа ... Мандрато? Има защо да го уволнят. Даже много има. Даже не за уволнение...
  • 6 Иван

    10 0 Отговор
    Уволнен за некъдърност
  • 7 анонимен

    19 6 Отговор
    Каквото и да тиражира пропагандата, тази война Запада я разпали и принуди Русия да я води. Безкрайно алчният Запад. Колониалния запад, който 300-400 години ограбваше целия свят. Никога не са признавали останалата част от света за заслужаващи уважение хора. Това е истината. другото е военна пропаганда.