Last news in Fakti

12 Януари, 2023 10:18 3 280 11

Астероид с диаметър 88 метра ще прелети покрай Земята

  • астероид-
  • земя-
  • диаметър-
  • скорост-
  • планета

На 14 януари

Астероид с диаметър 88 метра ще прелети покрай Земята - 1
Източник: Shutterstock

Астероид с диаметър около 88 метра ще прелети покрай Земята на 14 януари. Това съобщиха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL).

Астероидът 2022 YH3, който е с приблизителни размери като тези на лондонския Биг Бен (96 метра), ще се доближи до планетата ни на разстояние от 7 280 000 км. По данни на HT Tech скоростта му е 58 644 км/ч.

2022 YH3 не се счита за "потенциално опасен", тъй като дължината му не надвишава 150 метра, въпреки че максималното му разстояние от планетата Земя ще бъде по-малко от 7,5 милиона километра. За да се квалифицира като "потенциално опасно“, едно небесно тяло трябва да отговаря и на двата критерия.

За последно астероид прелетя край Земята на 30 декември, припомнят учените.

В началото на тази година още едно небесно тяло ще премине край планетата ни. Става въпрос за кометата C/2022 E3 (ZTF). Тя ще прелети покрай Земята за първи път от Каменната ера насам, съобщи по-рано Space.com.

C/2022 E3 ще направи най-близкото си преминаване до нашата планета в периода между 1 и 2 февруари 2023 г. Кометата ще може да бъде наблюдавана на тъмно небе с просто око. Желаещите обаче да я видят на всяка цена следва да се оборудват с бинокъл или телескоп, докато небесното тяло минава покрай Земята, се съветва в статията.

Наблюдателите в Северното полукълбо ще могат да забележат кометата, докато се движи на северозапад през януари, според данните на НАСА. C/2022 E3 (ZTF) ще стане видима за наблюдатели в Южното полукълбо в началото на февруари 2023 г.

Смята се, че кометата е на около 50 000 години. Това означава, че последният път, когато се е приближила до нашата планета, е било през Горния палеолит или Късната каменна епоха. Последните хора, които са могли да видят кометата, са били ранните хомосапиенс, които са живели през последния ледников период.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    0 0 Отговор
    Идва идва
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 8789

    2 3 Отговор
    Това ще се "приближи" на над 7 милиона километра близко ли е ? Между разстоянието на този астероид и Земята може да съберем 180 пъти планетата ни.Това е всичко друго,но не и близко.
  • 6 Иван

    0 0 Отговор
    Луната е на 360 000 км, а 7,2млн. и с такъв размер на метеорита, просто е смях. Тази комета трябва да е доста голяма, щом 50 000 години се движи в Космоса и трябва нищо да не е останало от нея.

    Коментиран от #8

  • 7 Ксаниба

    0 1 Отговор
    И пак къде Мексиканския залив ....
  • 8 Вместо да разсъждаваш

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    можеше да попиташ и никой нямаше да ти се смее. Първо, кометата не на 50 000 години, а на няколко милиарда. АФторката не знае повече от тебе. За 50 000 прави един оборот около Слънцето.
    Второ, ако сравниш пътя, който изминава за тези години, ще видиш, че тези 7.2 млн. са в рамките на статистичиската грешка.
    Трето, наистина ли мислиш, че кометата през цялото време изпуска прах и газове? Това става само в близост до слънцето, когато "ледът" почва да се изпарява. Отделно е че има каменно ядро. Как ще изчезне? И последно, когато видиш кръгла цифра като тези 50 к, бъди сигурен, че има много бели петна за астрономите.
  • 9 Иван

    1 0 Отговор
    Ти като четеш гледай първо, че става въпрос за две неща. Първо 7,2 млн. км е за метеорита не за кометата.
    Второ за 50000 години кометата може да е напускала нашата система, да се е сблъсквала с други тела да и тк.н.
  • 10 защо

    1 1 Отговор
    дано падне и целне краварите
  • 11 Извън

    0 0 Отговор
    Одеве го чух мина над нашия блок много големо и бучи