Last news in Fakti

12 Февруари, 2023 18:55 1 100 9

Стотици хиляди испански здравни работници протестираха в Мадрид

  • испания-
  • мадрид-
  • здравен-
  • работник-
  • болница-
  • условия-
  • заплащане

Срещу състоянието на здравната система

Стотици хиляди испански здравни работници протестираха в Мадрид - 1
Източник: БГНЕС

Стотици хиляди испански здравни работници днес протестираха в Мадрид срещу състоянието на това, което те определят като унищожена от консервативното регионално правителство здравна система, предаде Ройтерс.

Правителството в Мадрид е обект на критики през последните години, особено след като през 2020 г. започна пандемията от КОВИД-19, заради лошото кадрово обезпечаване на болниците и центровете за първична здравна помощ. Протестиращите твърдят, че то ликвидира обществените здравни услуги и дава предимство на частни доставчици на здравни услуги.

"Те намалиха заплатите ни, вместо да ги повишат. Ние сме затрупани с работа и нямаме никаква подкрепа. Ние сме застрашени да изчезнем", каза пред Ройтерс Лилиан Рамис, 61 г., медицинска сестра в болница "Ел Молар" в Мадрид.

Регионалните правителства в Испания са отговорни за голяма част от бюджета за здравеопазване като част от децентрализираната политическа система на страната.

Говорител на регионалното правителство определи броя на хората, които излязоха на протест по улиците на централен Мадрид, на 250 000 души, докато организаторите смятат, че броят им е близо 1 милион.

Хиляди здравни работници демонстрираха днес и в Сантяго де Компостела, в Северозападна Испания, призовавайки за запазване на системата на общественото здравеопазване. Полицията съобщи, че 20 000 са били излезли по улиците, съобщи БТА.

През ноември десетки хиляди хора преминаха през Мадрид в подкрепа на здравните работници, които настояват за по-добри условия на труд, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    19 2 Отговор
    Путин е виновен.
    Кой да е друг. Те на колективните само туй им идва да кажат, за друго не им стига пипето.
  • 2 добродушни хора са испанците

    21 5 Отговор
    ама не разбират че са васали на сащ и че парите им отиват за нато и укр вместо за обеднелия испански народ със жизнен стандарт подобен на румънския или 20% над нас

    Коментиран от #7

  • 3 Наблюдател

    8 4 Отговор
    Това са Съучастниците в Ковидиотията. Да си получат това, което са заслужили. Ненаситници.
  • 4 Българин

    18 3 Отговор
    Путин управлява целият свят, той е виновен за всички беди, колективният планктон ни луяк ял, ни лук мирисал. Немоа разбера, че инфлацията е данък оръжие плащан за наркозависимият

    Коментиран от #6, #9

  • 5 случаен

    13 2 Отговор
    мечтаната от продажниците еврозона взе да дава фира,мъка,нема да ги вземат
  • 6 Ал Бунди

    4 17 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ако Путлер управляваше, тия не биха посмели носът от къщи да си покажат. Щото щеше да им покаже какработи русская демакрация...
  • 7 Ти нормален ли си бре

    5 9 Отговор

    До коментар #2 от "добродушни хора са испанците":

    Жизнения стандарт в Испания е 67% по-висок от българския!! Пишеш фалшиви факти и панелистаците цъкат плюсове от злоба!!! Каква Румъния Каква България. Комунистически бек
  • 8 Министър на магията

    4 0 Отговор
    Е добре де тия напечатани трилиони евро не спасиха ли европата?Тия последните 700 милиарда заем не помогнаха ли???
  • 9 хайде, наште!

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Если коти не котят, Путин виноват!

    А кога ще протестират така нашите най-нископлатени работници????
Новини по държави: