Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Май, 2023 09:38 953 12

Норвегия: Нашата подкрепа ще облекчи положението на украинския народ

  • норвегия-
  • осло-
  • украйна-
  • помощ-
  • народ-
  • подкрепа

Осло отпусна 235 милиона евро хуманитарна помощ за Киев и сега заделя допълнителни 143 милиона евро подкрепа за украинската правителствена администрация

Норвегия: Нашата подкрепа ще облекчи положението на украинския народ - 1
Източник: БГНЕС

Норвегия е отпуснала 235 милиона евро хуманитарна помощ за Украйна и сега заделя допълнителни 143 милиона евро подкрепа за украинската правителствена администрация.

Премиерът на Норвегия - Йонас Гар Стьоре, информира президента на Украйна - Володимир Зеленски, за новото разпределение на финансирането на среща в Хелзинки, Финландия в сряда, съобщава Ukrinform с позоваване на правителството на Норвегия.

Още новини от Украйна

Средствата ще бъдат използвани за ремонт и поддръжка на гражданска инфраструктура, за да осигурят на украинците достъп до електричество и вода, наред с други неща.

„Ние сме в тесен диалог с властите в Украйна, за да гарантираме, че помощта достига до тези, които са най-нуждаещи се. Агресивната война на Русия причинява невъобразими страдания и широкомащабни разрушения всеки ден. Нашата подкрепа ще помогне да се облекчи положението на украинския народ, който изтърпя толкова много“, каза премиерът Йонас Гар Стьоре.

Подчертава се, че Норвегия е поела ангажимент да предоставя на Украйна 1,2 милиарда евро всяка година през следващите пет години, на обща стойност 6,3 милиарда евро в периода от 2023 до 2027 г.

Тази година половината от предоставените средства по програмата за подпомагане ще бъдат под формата на военна подкрепа, а другата половина като хуманитарна помощ и гражданска подкрепа.

„От самото начало северните страни подкрепят борбата на Украйна за независимост и свобода. Досега скандинавските страни заедно са предоставили 4,4 милиарда евро военна подкрепа. Това включва танкове, бронирани превозни средства, противовъздушни системи, артилерия и обучение на украински войници“.

Както беше съобщено, президентът Зеленски взе участие в скандинавско-украинската среща на върха в Хелзинки на 3 май.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    10 20 Отговор
    Съдбата е украинския народ е в ръцете на един наркоманизиран ционистки шут и нищо не може да му помогне! Да са мислили преди и по време на държавния преврат, през 2014 г., преди да настъпи геноцида и провокирането на войната от ционисткия режим!
  • 2 Ще горите в ада

    7 13 Отговор
    всичките помагачи на фашизма! Всичките западнали искате така силно да има фашизъм по света. НО, като дойде и при вас, тогава ще ви видим.

    Коментиран от #9

  • 3 ТИЯ СЪВСЕМ

    4 12 Отговор
    Са изперкали. Тия не трябва да се занимават с политика, те трябва да се лекуват.
  • 4 Българин

    4 5 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и подкрепата за Русия да бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Румен

    2 3 Отговор
    Защо си мислиш, че си непобедим? Не са искали,не са ви елиминирали. Всеки един нормален иска западния живот, никой нормален не иска да живее под диктатура.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така е

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Проруската пропаганда всъщност е терористична пропаганда. При това я слушаме както в държавни медии, така и в Народното събрание.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Така де

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ще горите в ада":

    Особено тези, които помагат на фашиста Путлер.

    Коментиран от #12

  • 10 Сандо

    2 0 Отговор
    50 държави подкрепят Украйна и ако искаха да и подобрят живота и,то тя ще е близо до земния рай.А тя се превърна в нещо,приличащо на земния Ад.С такава помощ друг резултат не може и да има.Ако в главите на укрите все още е останало нещо като здрав разум то е най-добре да се откажат от тези помощи и да си сменят "приятелите".

    Коментиран от #11

  • 11 Бай санди

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сандо":

    Най-добре цялата източна Украйна да се помоли да я вземе Русия. Нъл тъй. 9459
  • 12 ,,К

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така де":

    Няма как да знаем кое е истина и кое лъжа, но въпреки това съм на 10000000000000000000000 процента сигурна, че това всичкото шоу е планирано, участват много държави :), о я стига, първо Путин не се съгласява с корона вируса, и после измислената Украяйна създадена от него, претендира за измислената си територия, как никой не се досети че това е конспирация от много държави а Украйна беше стръвта ???????????
Новини по държави: