Last news in Fakti

21 Юни, 2023 14:19 7 430 37

Какво знаем за изчезналата подводница "Титан" и какво не

  • титаник-
  • титан-
  • туристи-
  • подводница-
  • атлантически океан-
  • кислород-
  • капсула

Спасителната операция е в ход, но времето изтича

Какво знаем за изчезналата подводница "Титан" и какво не - 1
Снимка: Shutterstock

Подводницата с петимата пасажери се издирва от неделя насам. Плавателният съд е собственост на фирмата OceanGate Expeditions, която предлага възможността на платежоспособни туристи и на изследователи на "Титаник" да достигнат до останките от светвноизвестния лайнер. По данни на фирмата собственик "Титан" е една от много малкото подводници, които могат да отведат хора на няколко хиляди метра дълбочина. Запасите от кислород на "Титан" стигат за 96 часа, т.е. до четвъртък. Експерти и вече пътували с "Титан" пасажери споделят, че той няма спасителна капсула, посочва АРД.

Кои са хората на борда

Вече се знае, че сред пасажерите е и френският експерт по "Титаник" Пол-Анри Нарголе. От OceanGate Expeditions заявиха, че и изпълнителният директор на фирмата Стоктън Ръш е на борда. По-рано беше обявено, че другите пасажери са британският бизнесмен и авантюрист Хамиш Хардинг, както и пакистанският бизнес-консултант Шахзада Дауд и неговият 19-годишен син. По-рано американската брегова охрана бяха съобщили, че издирваните са един "пилот" и четирима пасажери.

Къде и как се осъществява търсенето

Досега няма следа от подводницата, но във вторник благодарение на сонар бяха регистрирани звуци, които могат да се оприличат на почуквания на всеки 30 минути, информира в Туитър американската брегова охрана, цитирана от АРД. Спасителите издирват подводната лодка с множество самолети, кораби и сонарни буйове, които биха могли да засекат шумове на дълбочина до 4000 метра. Издирвателната операция е под ръководството на американската брегова охрана в Бостън, която сътрудничи с канадски спасителни екипи. Първоначално бе огледана повърхността на океана, но от вторник насам усилията са концентрирани върху търсенето под вода, заяви комендантът Джон Моугър.

Същевременно американските военно-морски сили са изпратили към канадското крайбрежие съоръжение, което би могло да извади подводницата, обяснява АРД. То се казва е "Фадос", а капацитетът му е за изкарване на повърхността на тежки до 27 тона потънали плавателни съдове или самолети. "Фадос" обаче ще влезе в употреба, само ако подводницата "Титан" бъде намерена. Франция пък е изпратила към региона специален кораб с робот за гмуркане, който може да работи на много голяма дълбочина. Изданието припомня, че останките от "Титаник" се намират на дълбочина от 3800 метра на около 684 километра южно от канадския остров Нюфаундленд.

Какво представлява "Титан"

С "Титан", който има дължина 6,40 метра и тежи 10,4 тона, могат да пътуват петима пасажери. Неговото обслужване е лесно, а стените му се отопляват, тъй като на голяма дълбочина водата е много студена. Овалните илюминатори в предната му част позволяват да се огледа "Титаник" с помощта на прожектори, обяснява АРД за плавателния съд. Принципно става дума за батискаф, а не за подводница, тъй като "Титан" не се движи със собствени сили. Пплановете са предвиждали след откарването му с големия придружаващ кораб "Polar Prince" до мястото, където е потънал "Титаник", където той да навлезе за няколко часа дълбоко под водата.

Колко сигурен е "Титан"

В интервю за "Хесише Руднфунк" Артур Лойбл, който е член на германското дружество "Титаник" и преди две години е пътувал с "Титан" заявява, че технически проблеми не липсват. Едно от спусканията в дълбочина е било прекъснато на 1600 метра поради технически проблеми. Освен това имало проблеми със зареждането на батерията, което забавило едно от спусканията. "Батерията и електричеството се дискутираха още от самото начало", казва Лойбл. По информация на "Ню Йорк Таймс" експерти от бранша от години изразявали загриженост по отношение на сигурността на "Титан". "Опасяваме се, че актуалната експериментална мисия на OceanGate Expeditions би могла да доведе до негативни резултати (от ограничени до катастрофални)", пишат те в писмо от 2018-а година, разпространено от вестника.

Това, което не знаем

Не е известно дали подводницата междувременно е локализирана. Дори обаче да е така, спасителната операция би била много сложна, както посочва британският океанограф Саймън Боксал. Има твърде малко плавателни съдове, които биха могли да оперират на такава дълбочина и да проведат подобна мисия. Причината за инцидента също е неясна. Вероятно е "Титан" да е заседнал някъде около потъналия лайнер. Край него в дълбочина има голямо количество отломки. Експертите предполагат, че спасителите биха могли да се затруднят много да засекат там "Титан".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    32 4 Отговор
    искам да ги изкарат тез милиардери , ама да ги снимат пряко , да ги видим на кво приличат

    Коментиран от #7

  • 3 Тоалетната хартия

    30 8 Отговор
    Ай стига с тая подводница, кво ни занимавате с тъпи туристи!!
  • 4 глоги

    30 3 Отговор
    Какво знаем за изчезналата подводница "Титан" и какво не? ТОВА ИЗПИТНА ТЕМА ЛИ Е? НА МАТУРА ЛИ ЩЕ СЕ ЯВЯВАМЕ?!
  • 5 Титанът (Тата - Отецъ) е само един,

    18 6 Отговор
    а това е Слънцето. То е създало живота на Земята и е разделило водата от сушата, като всяка жаба да си знае гьола! Когато хората станат богове, ще могат да си ходят където поискат. До тогава, каквото повикало такова се обадило!
  • 6 морски

    35 2 Отговор
    Явно са си мислили ,че след като са милиардери са безсмъртни и са отишли все едно на пикник , но морето и океана обича и пази смелите и умните ,а не неразумните !!
  • 7 Тигър

    15 27 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Ще изглеждат по същият начин когато ти си препил с ракия в селският хоремаг. Разликата е че те пак ще са милиардери а ти бедняк.

    Коментиран от #17, #22

  • 8 Наката

    7 5 Отговор
    Знаем едно,че и на хубавото,било то и хамериканското,времето му свършва,изтича,гълта го океана!
    Точно,както онази руска подводница Курск през...
    Бог да ги прости!

    Коментиран от #10

  • 9 Такава като нея

    17 1 Отговор
    Или самата тя
    Подложиха взрив под северен поток
  • 10 Курс потъна

    19 5 Отговор

    До коментар #8 от "Наката":

    Но беше взривен отвън
    По възрастните ще си спомнят че американската "трешаър" потъна от само себе си близо до испания
  • 11 Мнение

    32 2 Отговор
    Дойче Фашистеле, а нещо за наводнените региони в България (за пореден път) да споменете???
    А случайно да се поинтересувахте, дали хората от Карловско бяха обезщетени поне толкова колкото укрите на слънчака???

    А на тия от въпросната подводница им пожелавам да се спасят безпроблемно и да се върнат при семействата си!

    А на нашия народ пожелавам да се събуди и обедини масово за да изчегърта тикащите го към модерна евроатлантическа гибел!!!
  • 12 Бидон Склеротиков

    20 2 Отговор
    Отишли са завинаги при Титаник. Така се отървахме от наколко свръх богати паразита и безделници.
  • 13 пенко

    2 8 Отговор
    ЗАЩО НЕ Е СВЕРИЧЕН БАТИСКАФ ???????????? ЗНАЕ СЕ ФОРМАТА ЗА ГОЛЕМИ НАЛЯГАНИЯ --- Е...
    ..Х ТИ И " УЧЕНИТЕ " И - ЧАСТНИЦИТЕ И " БОГАТАШИТЕ "-- И БРЕГОВИТЕ ОХРАНИ И ВОЕННИТЕ И ПОДВОДНИЦИТЕ ИМ ----МОЖЕ РУСНАЦИТЕ ОТДАВНА -ДА СА ГИ ГЕПИЛИ И ПРИБРАЛИ !!!!!!!
  • 14 Защо

    19 2 Отговор
    Втори ден ни занимавате с тази подводница и що за новина е че ни я набутвате от сутрин до вечер? А днес има и притурка открили бус с престъпници дето им викат милозливо бежанци и всичките здрави и прави мъже между 18 и 25 години! И вместо да ги бутнат в затвора като всеки преминал нелегално границата ни журналистите и полицаите ги жалят,оказват помощ ,че и в болници ги настаняват.
  • 15 Знаем,че

    11 4 Отговор
    е пълна със свръх богати чичковци,а не знаем какъв го търсят там и на дъното на океана.Също знаем,че се чудят къде да си заврат парите и за това са се качили на борда.То писва само едното,другото и третото...
  • 16 Разпродажба-50%

    12 0 Отговор
    Знаем, че едни 10 милиарда си сменят собсвениците!
  • 17 Ако излязат

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тигър":

    А беднякът ще изтрезнее
  • 18 последни часове

    1 3 Отговор
    скоро ще потвърдят Локацията . После версията за разпадането и . Била е 3-4 пъти по надълбоко . Формулата 6м са 1 атмосфера налягане . 4000 на 6 са 600 атмосфери и още малко . Тея батискафи са нова изработка и са прости , значи и повредата ще е проста . Случват се морски катастрофи . Поне да върнат телата на близките им . Коби Брайън и той загина в чопър .

    Коментиран от #20

  • 19 Люк льо Бизар

    10 2 Отговор
    Кой тъпир е направил подоводница преди да направи необходимото спасително оборудване преди това
  • 20 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 1 Отговор

    До коментар #18 от "последни часове":

    За чиста вода без примеси, 10 метра са 1 атмосфера. За океанската вода, всеки 10 метра дълбочина, увеличават налягането с около 1,04 Атм. На дълбочина 4000 м е около 416 Атм. Това е колосално налягане. Прав си, че риска е твърде голям.

    Коментиран от #21

  • 21 Мхм

    1 6 Отговор

    До коментар #20 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    При положение че всеки батискаф издържа на много по голямо налягане не виждам какъв е проблема или обичаш да екзажерираш

    Коментиран от #23

  • 22 Тигре

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тигър":

    Разликата,ще е че като ги изкарат,с милиардите няма да могат да си купят ракия,а аз ще си пия в хоремака и след тях....

    Коментиран от #27

  • 23 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мхм":

    Не е важно само, какво налягане издържа, а това, че много неща могат да се объркат. Например, поддържането на 1 Атм. в тесни граници, докато отвън се мени от 1 Атм. до 400 Атм. при спускането. Регулатора може да се повреди. 400 Атм. са натиска, който упражнява 400 кг подпряни върху ос, дебела колкото молив (1 кв. сантиметър) върху някаква повърхност. Върху всеки кв. сантиметър от повърхността на батискафа има натиск 400 кг. Сметни повърхността на батискафа и умножи по 400 кг.
  • 24 минаха асовете и нищо

    2 0 Отговор
    нищо не свършиха
  • 25 плевен

    4 0 Отговор
    Въпросът е подвеждащ. Не е важно какво знам, а какво ни казват.
    Французинът Пол- Анри........... , се води експерт водолаз, но по- важното е, че е бивш висш генерал от армията на Фр... . Ако не ме лъже паметта- командващ на флота , или цялата армия. Натовска звезда. Ще се радвам някой да ме поправи.
    Англичанинът е богат безделник, обиколил Земята през двата полюса.
    Пакистанеца стои начело на фирма тясно свързана с Британия.
    Ама "богатите също плачат".
  • 26 Илчо Муст

    3 0 Отговор
    За локализация да бяха предвидили поне една шамандура с GPS предавател.
  • 27 Внв

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тигре":

    Знаете ли какво е "хоремаГ"?

    Коментиран от #28, #30

  • 28 Пловдив

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Внв":

    ХОтел, РЕсторант, МАгазин.
  • 29 Кило

    0 0 Отговор
    Знаем ,че не трябва да си купуваме билети за подводници за по 250 бона
  • 30 ЧОВЕК

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Внв":

    Място, където хора влизат, а магарета излизат.
  • 31 Рашистан

    0 1 Отговор
    Тук съм за да напомня на простичките старомодни Русороби, че техните господари от Масква не можаха да стигнат до Луната, камо ли да предотвратят взривяването на атомна електроцентрала 🤣🇷🇺💩

    Коментиран от #32

  • 32 свирчо

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Рашистан":

    Да беше пратил поздрави на Курск!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 интересно

    2 0 Отговор
    Не го ли знаят къде се намира Титаник , че търсят на такава голяма територия ?
  • 35 бързата работа

    2 0 Отговор
    Ще ги намерят като Титаник след 70 години.
  • 36 гледали са филма Титаник

    2 0 Отговор
    За какво им е да слизат надолу в тази тъмница? И пакистанският умник на борда взел да затрие и сина си със себе си.
  • 37 ВиК

    1 0 Отговор
    Като няма тоалетна , направо не е истина как ще ги намерят.....