Last news in Fakti

22 Юни, 2023 09:00 1 065 2

Ренк, Южен Судан: Живот, смърт и страх за бежанците (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити-
  • южен судан

Около 60 процента от хората, бягащи в Южен Судан, минават през Ренк, където дъждът и оскъдните ресурси правят живота оскъден

Ренк, Южен Судан: Живот, смърт и страх за бежанците (ВИДЕО) - 1
Снимка: Al Jazeera

Ренк, Южен Судан – Под импровизирана палатка Ниалуак люлее момченцето си, родено само преди минути и гледащо спокойно в очите на майка си, без да забелязва заобикалящата го среда. Тя и новороденото са тихи – и имат късмет, защото са живи.....засега.

Ренк, Южен Судан: Живот, смърт и страх за бежанците (ВИДЕО)
Снимка: Al Jazeera

Тънките платнени стени на палатката не могат да спрат безутешните ридания на една майки само на метри от тях, оплакваща смъртта на петмесечно бебе, чието тяло лежи безжизнено в краката ѝ, увито в кафяв плат на калната земя.

Съпоставянето на радост и тъга от безутешната травма не може да бъде по-ясно от това, което става ежедневно в транзитния център Ренк, на 40 км (25 мили) южно от границата със Судан, където според местния екип за помощ бебета умират почти всеки ден и където животът и смъртта са станали уморени спътници, тъй като хората бягат от насилието между съперничещи военачалници, започнали жестока война сееща смърт в суданската столица Хартум.

Повече от 100 000 души са избягали от Судан в съседен Южен Судан след избухването на конфликта на 15 април, според данни на ООН. Близо 60 000 от тях са преминали през Ренк, граничен град, който обикновено е сух, докато годишните дъждове не го наводнят, както се случва сега.

Създаден в изоставените сгради на стар университет, Renk Transit Center първоначално е проектиран да приеме 2000 души. Но тъй като транспортирането от Ренк става все по-трудно с началото на дъждовете, сега той е пълен с повече от 11 000 души, които се справят по най-добрия начин в калта.

Ренк, Южен Судан: Живот, смърт и страх за бежанците (ВИДЕО)
Снимка: Al Jazeera

С наближаването на дъждовния сезон Ренк носи повече опасности. В Джода, граничния пункт преди Ренк, полева клиника обслужва онези, които преминават границата. Един служител на лагера разказва: „Всеки ден умират деца“, след което добави: „Вчера също двегодишно дете почина. Завчера загина шестмесечно бебе. Ден преди това също почина дете. Това са просто деца, които умират пред очите на техните майки и те нищо не могат да сторят.....Защо? Защо е всичко това....Та това са просто невинни дечица, и няма кой за им помогне...."

„Всеки ден хората тук умират, защото няма здравни заведения. Така идват болестите. Лекар няма, медикаменти няма, хигиена няма, лекарства, дори най-обикновени лекарства няма, питейната вода е замърсена, храната е недостатъчна.....Положението е катастрофално! “

Както правителствените власти, така и хуманитарните организации се колебаят да създадат постоянен лагер. Те се стремят да презаселят възможно най-много хора по-нататък в Южен Судан, където има по-добри транспортни връзки и по-значима инфраструктура, за да се справи с наплива.

От Ренк онези, които могат да си го позволят, вземат автобуси, камиони или лодки по-на юг до Малакал, където обектът на ООН за защита на цивилните (POC) вече е опасно пренаселен и работи с двоен капацитет с 41 000 души.

Много судански бежанци също се отвеждат от агенциите на ООН с автобуси от Ренк на изток до 10-годишния лагер Мабан Доро, където е създадена нова секция заедно със 160 000 судански бежанци, които вече са в лагера.

Ренк, Южен Судан: Живот, смърт и страх за бежанците (ВИДЕО)
Снимка: Al Jazeera

Свидетелство за опасностите тук са редиците ярко бели палатки, поставени от Агенцията на ООН за бежанците, които се виждат лесно от центъра Ренк. Повечето са празни, защото хората в центъра казват, че са твърде уплашени, за да се преместят там, тъй като въоръжените грабежи са често срещани, наводненията представляват сериозна заплаха и смъртоносните змии изобилстват.

Фаниел, който избягал от Хартум и живее под открит бетонен навес в центъра Ренк от месец, казва, че мястото ще бъде наводнено след два месеца.

Ренк, Южен Судан: Живот, смърт и страх за бежанците (ВИДЕО)
Снимка: Al Jazeera

„Вземат ни чантите, парите ни… имат оръжия, ние нямаме нищо“, казва Фаниел. „Това е точно като в Хартум... от война на война.“

* Имената на лицата в статията са променени, с цел тяхната безопасност и защита.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.