Last news in Fakti

23 Юни, 2023 05:29 1 616 12

Белият дом изрази съболезнования на семействата на загиналите с „Титан“

  • титан-
  • батискаф-
  • жертви-
  • съболезнования

Трагичния случай коментира и режисьорът на филма „Титаник“ Джеймс Камерън

Белият дом изрази съболезнования на семействата на загиналите с „Титан“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом поднесе съболезнованията си на опечалените семейства на петимата загинали на борда на батискафа „Титан“, предаде Асошиейтед прес.

„Съпричастни сме с болката на близките и роднините на тези, които загубиха живота си на борда на „Титан“, заяви американското президентство. „През последните няколко дни те преминаха през огромно изпитание, затова мислите и молитвите ни са носочени към тях.“

В съобщението се изказва благодарност към спасителите, включително към бреговата охрана на САЩ, които участваха в международната операция за издирване на дълбоководния апарат.

„Това бе свидетелство за уменията и професионализма, който мъжете и жените, които служат на нашата страна, продължават да показват всекидневно“, посочва Белият дом.

Вчера бреговата охрана на САЩ съобщи, че петимата души на борда на „Титан“ са загинали вследствие на катастрофална имплозия на плавателния съд в Северния Атлантически океан.

Трагичния случай коментира и режисьорът на филма „Титаник“ Джеймс Камерън, който видя мрачни паралели с бедствието, сполетяло големия презокеански лайнер преди повече от век.

Отломки от имплозията на батискафа бяха открити близо до останките от корабокрушението на „Титаник“.

В интервю за телевизия „Ей Би Си Нюз“ Камерън заяви, че е „поразен“ от приликите между двете трагедии. Капитанът на „Титаник“ пренебрегва предупрежденията за ледове в Северния Атлантик, посочи режисьорът и изтъкна факта, че специалисти по дълбоководно дело са изказали опасения, че „Титан“ е бил прекалено експериментален, за да превозва пътници на борда си.

„Да се разиграе подобна трагедия на абсолютно същото място, това просто е изумително“, каза Камерън пред телевизионния канал.

Самият Камерън също е посещавал останките на „Титаник“ с дълбоководен апарат. Единият път е на 11 септември 2001 г.

Изданието „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, като се позова на свои източници, че военноморските сили на САЩ са засекли още преди дни шум, за който се предполага, че е от имплозията на „Титан“.

Става дума за подводни микрофони на американските ВМС, предназначени да улавят звук от вражески подводници. Системата е свръхсекретна, поясняват събеседниците на изданието и добавят, че предполагаемата имплозия е засечена часове след началото на експедицията на „Титан“.

 

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олександър

    17 1 Отговор
    Това не са изследователи,това са богаташи,които се чудят как да похарчат парите си,си докато милиони техни съграждани гладуват.Цена на билета за батискафа Титан-250 000 долара.Жертвите на Титаник са над 1500 човека.Според мен не е разумно да ровиш гробище,трябва да има уважение към починалите.Нищо не е случайно–тези богаташи са намерили,това което са търсили
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха

    3 2 Отговор
    Тези на "подводницата" ще да са били давоски клечки. За няколко изядени от лъвовете ловци, най-много от варосаната къща на местния вожд да се чуят съболезнования...
  • 6 До Джеймс Камерън

    6 0 Отговор
    Много добър материял за за втора част на култовият филм Титаник който през 1997г. обра 11 оскъра и е спечелил 2,5 милиарда $ и се смята за един от най-великите филми правени в киното.
    Та чичо Джеми започвай да действаш сигурен съм, че ще ги размажеш отново но този път на 4DX.Поздрави от арменеца.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Така е...

    10 0 Отговор
    Тия хора явно не са чували морската приказка, че както кръстиш кораба , така и ще плава....да го кръстиш " Титан" и да се набуташ при "Титаник" , това си е дърпане на дявола за опашката и висша форма на тъ.по.тия , типична за наглите хора с прекалено много пари.
  • 12 Първо Титаник, после Титан,

    5 1 Отговор
    после идва ред на Тит. Човек който е пробвал това чудо на глупостта се изказал, че човек трябва да е луд, за се съгласи на такава авантюра. Нещо друго са целяли тези западни джендъри, Титаник могат да си го огледат и с дълбоководна снимачна техника. По Дискавъри има много филмчета от дъното, какво ново са видели тези авантюристи, освен смърта си?