Last news in Fakti

23 Юни, 2023 23:24 2 744 5

Екстремен туризъм: авантюризъм, граничещ с безразсъдство

  • титан-
  • титаник-
  • експедиция-
  • еверест-
  • подводница-
  • туристи-
  • туризъм-
  • сирия-
  • северна корея-
  • круизни кораби-
  • чернобил-
  • авантюризъм

Офертите за екстремни туристи, търсещи авантюри, са многобройни

Екстремен туризъм: авантюризъм, граничещ с безразсъдство - 1
Снимка: Shutterstock

Беше истинска драма. Туристическото спускане към останките на "Титаник" на дълбочина от почти 4000 метра завърши фатално за всичките петима пътници в капсулата "Титан". От 2021 г. насам се предлагат подводни пътувания до потъналия на 15 април 1912 г. "Титаник". Авантюрата излиза 250 000 долара на човек.

Трагичният край на последната такава авантюра обаче би трябвало да сложи край на тези небезопасни спускания до дъното на океана. Същевременно любителите на екстремните предизвикателства, силните преживявания, необичайните дестинации и суперлукса съвсем не страдат от липсата на оферти.

Върхът на екстравагантността - космосът, Еверест и Сирия

Нормално печелещите хора могат единствено да си мечтаят да пътуват в космоса. В крайна сметка търговските космически компании поставят цени от 450 000 евро на човек за полет в безтегловност, който продължава около час и половина. Сред предлагащите тази услуга са "Върджин Галактик", "Блу Ориджин" и "Спейс Екс".

Смята се, че само през тази пролет над 600 души са успели да изкачат най-високия връх на Земята. Въпреки помощта на търговски компании, специализирали се в опасното изкачване, както и на местни шерпи покоряването на 8848-метровия Еверест си остава много рисково начинание за неопитните приключенци. Преди върха изкачваха основно професионални катерачи и изследователи, днес повечето са туристи-авантюристи.

Крайно спорни остават и пътуванията с туристическа цел до Сирия - страна, намираща се все още в гражданска война, която различни туристически компании отново включват в своите програми. Воаяжите водят до контролирани от правителството територии, поради което и туристите така косвено подкрепят режима на Асад, твърдят критици на нестандартната дестинация. По време на войната многобройни забележителности в страната бяха повредени или разрушени. Древният град Палмира също е сред тях.

Чернобил и Северна Корея също очакват своите посетители

Друга екстравагантна дестинация е Чернобил. Макар в момента посещението в района около бившата атомна електроцентрала да е невъзможно заради войната в Украйна, през последните години регионът се бе превърнал в популярно място за туристи. В момента някои туроператори предлагат екскурзии до Буча или Ирпен.

Неудобни и тесни седалки, потни спътници и прегоряла храна - пътуването със самолет не е непременно нещо забавно. Освен ако можете да си позволите първа класа. Истински лукс над облаците предлага апартаментът "The Residence", който разполага със спалня, хол и баня. Авиокомпанията от ОАЕ "Етихад еъруейз" го е вградила в своя Еърбъс A380. Билетите за него могат да струват до 60 000 евро.

Когато пътувате в бразилските тропически гори, моля, не се страхувайте! Маймуните капуцини, които отпред са бели (на снимката) са сред по-безобидните представители на животинския вид там. Туроператорите, специализирани в приключенски пътешествия, включват в програмите си и района на Амазонка. Две седмици се спи в хамак, търси се храна в диви условия и се пали огън без кибрит. Цената на удоволствието излиза само 1400 евро. Самолетният билет не е включен в цената.

Една от последните почти недостъпни и неразвити за туризъм страни е Северна Корея. Компании предлагат екскурзии до изолираната държава, но заради стриктните правила и контрола малцина се възползват. Германското Министерство на външните работи настоятелно препоръчва да не се пътува до Северна Корея.

Жилище върху вълните

Всеки ден може да се събуждаме на ново място. Тази мечта се сбъдва, ако сте на морски круиз. Екстремните туристи разполагат с възможността да се установят за постоянно на някой от круизните кораби, кръстосващи световните океани. През 2024 г. е придвиден да влезе в експлоатация плавателният съд "MV Narrative" на компанията "Сторилайнс". Апартаментите, разположени на борда му, струват до 8 млн. долара. Тази концепция се прилага успешно от "The World" още от 2004 година.

Селфито с пингвин по принцип е възможно единствено в зоологическата градина. Но то може да се осъществи и в дивата природа по време на антарктическа експедиция. Най-южният континент може да се изследва основно по време на круизи. А в случай, че разполагате с излишни 70 000 евро, е възможно да стигнете чак до Южния полюс - със самолет.

Автор: Йонас Мартини


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГоляматА драма

    4 2 Отговор
    Кавъ ги меслите тиЯ ?!
    Имат пари, ще се оправят....😁
  • 2 А реално

    4 1 Отговор
    май са търсили "чекмеджетата" на титаник. Риск печели, риск губи. Отделно доброту нату явно постоянно са знаели местоположението им и може би са им коригирали резултата на мисията.
  • 3 Радио Елто

    2 4 Отговор
    Не Си Играйте с Вашия Живот на Руска Рулетка Защото Края Често е Фатален Бог да Прости Загиналите Туристи от Титаник

    Коментиран от #5

  • 4 Жерар Дьожарден

    5 0 Отговор
    Никакъв проблем не е дълбочината за добре конструиран батискав тва че са го правиои некадърници е друг въпрос
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.