Last news in Fakti

30 Юни, 2023 16:30 3 114 29

Скандал в Осло! Синът на бизнесмен, близък до Путин, е пускал незаконни дронове над Арктика

  • норвегия-
  • дрон-
  • арктика-
  • владимир путин-
  • владимир якунин

Миналата година норвежки областен съд реши да тълкува като хоби пускането на дронове и постанови, че санкциите не го засягат

Скандал в Осло! Синът на бизнесмен, близък до Путин, е пускал незаконни дронове над Арктика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният съд на Норвегия обяви днес, че синът на близък до президента Владимир Путин руски бизнесмен е нарушил закон, който забранява на руски граждани да пускат дронове, предаде Асошиейтед прес. Андрей Якунин е пускал дронове над Арктика миналата година, съобщава БТА.

Върховният съд отхвърли решението, взето на долна инстанция, със становището, че "забраната за летене на руски граждани включва и полети на дронове". Забраната постановява, че руски компании или граждани на страната "не могат да кацат и да излитат от норвежка територия, както и да летят над нея".

Норвегия, както и Европейският съюз като цяло, наложи забраната след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Миналата година норвежки областен съд реши да тълкува като хоби пускането на дронове и постанови, че санкциите не го засягат.

Якунин, който има двойно гражданство - на Русия и на Великобритания, а живее в Италия, бе арестуван в Хамерфест, Северна Норвегия, на 17 октомври 2022 г., след като плавал из архипелага Свалбард и в близост до континенталния норвежки бряг.

Андрей е син на руския бизнесмен Владимир Якунин, дългогодишен познат на президента на Русия Владимир Путин, посочва АП. Държавният департамент на САЩ постави името му в санкционния списък на представители на властта в Русия и бизнесмени от страната след анексията на Крим през 2014 г.

В рамките на обиколката си из Свалбард Андрей Якунин носи отговорност за полетите на два дрона, които са негова собственост, във въздушното пространство над архипелага, отстоящ на повече от 800 километра северно от континентална Норвегия. Якунин е използвал дроновете за заснемане на свои изкачвания, преходи по глетчери и плавания.

Адвокатът на Андрей Якунин - Йон Кристиян Елден, отбелязва, че двама от петимата съдии от състава на Върховния съд са изявили несъгласие и не са заели позиция относно становището, че дроновете могат да бъдат причислени към категорията "самолети".

"Това само по себе си говори колко е сложен този казус. Има ли разумна причина да се приеме, че един обикновен турист ще го разбере?", гласи изявление на Елден. Той допълва, че Върховният съд е обсъждал само въпроса дали санкциите засягат дроновете, а не, например, дали правилата се отнасят и до хора с двойно гражданство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    51 12 Отговор
    Що не забранят и на американските граждани да правят същото - 6 войни за 25 години.

    Коментиран от #6

  • 2 гого

    47 5 Отговор
    мммм да така е ,а сина на байдън се призна за виновен абе там за някакви си 5 $ опа 5милиона $ и всичко по живо по здраво и никой нищо не чу!! иначе един дрон и голям скандал мммммм джендъри напика.........ГОЛЯМА НОВИНА БРЕ МЕДИЯТА
  • 3 Псевдоним

    9 0 Отговор
    Радев ги следи с дрон.
  • 4 Възрожденец

    21 9 Отговор
    Не на еврото! Не на НАТО! Не на ЕС! хахахаахах
    Младият Силвестър Ганев (на галено Силви) на 17 години придобива апартамент в София на много изгодна цена за 2022 г: 197 442 лв. или 1100 € кв.м. (Обявената в сайт е 205 000€ ) Отделно в цената влиза и гараж. На тази възраст Силвестър няма как да вземе ипотечен кредит. В декларациите на Цончо Ганев има влог в евро, но не и такава сума, каквато е платена от Силвестър за апартамента.
    Браво на цончо, добре заработва и то при положение, че плюе - смятайте ако започне да гълта.

    един стар лаф "Докато има балъци, ще има тарикати" ! : )

    Коментиран от #28

  • 5 Така е

    6 1 Отговор
    свикнал !
  • 6 защото

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Каквото е позволено на Зевса е запретено на вола..:)
  • 7 😆😆😆

    14 0 Отговор
    Ако има някой който не е близък на Путин да се дигне ръкат 🤔 Ако няма никой е голям скандал 😆🤣
  • 8 Гост

    25 1 Отговор
    Оплетоха се като патета в кълчища в собствените си тъпотии.
  • 9 флипп

    26 3 Отговор
    А за сина на Бай Дън нито дума, странно.

    Коментиран от #13

  • 10 Хаха ха

    28 3 Отговор
    Хунтер Байдн е в пъти по грешен наркоман,бизнесмен и измамник.Баща му пък същия измамник,злобар и педофил а накрая и изкукал
  • 11 Българин

    20 3 Отговор
    Скандал в света. Сащ и нато убиха незаконно милиони!
  • 12 Уса

    10 1 Отговор
    Който може кара дрон,какво значение има, чии син или внук.Я ги вижте внуците на лъжекомунягите как прекарват България между континентите и постоянно я блъскат,защото са лакоми за пари некадърници
  • 13 московски реотан

    13 10 Отговор

    До коментар #9 от "флипп":

    Не ме интересува ни синовете на руснаците, ни на американците.
    Интересува ме как сина на депутат си купува апартамент с гараж на 17 г. на обявена цена от сайта 205 000€ и сключена сделка на 197 000 лв. (тук имаме данъчна измама) ?
    Как патрЕотина депутат цончо плюнчев ще обясни това ?

    Коментиран от #16, #27

  • 14 Ксаниба

    5 13 Отговор
    Ами екстрадирайте го в руската кочина с черен печат в паспорта!
  • 15 Българин

    6 16 Отговор
    Всички руЗнаци трябва да могат да си карат дроновете .... в Сибир.
  • 16 флипп

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "московски реотан":

    Фактите нямат значение, важното е да се храчи по опозицията, нямат срама, да говорят така срещу Посолството, боклуци!!!
  • 17 Последния Софиянец

    6 13 Отговор
    Копейки продажни и прегладнели, защо никой в блатницата не излезе да подкрепи страхливото с ботокса и токчетата в нито един град и село по време на пуча, дори точно обратното, подкрепиха готвача и затворниците!
    Скажите подлоги!
  • 18 незнайко

    6 5 Отговор
    Това с гражданството трябва да се прекрати !!! Човек може да е гражданин на една страна и КРАЙ това е ! Тъпотията гражданин на света няма край !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бегай !

    1 0 Отговор
    Ненормалници !
  • 21 Достоевски

    3 10 Отговор
    Достоевски за руснаците :"Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението” .

    Коментиран от #23

  • 22 Някой

    10 2 Отговор
    Арктика не е на Норвегия. Не може пускането на дрон да е незаконно там. Все пак тази територия е ничия и на всички нации.
  • 23 Винкело

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Достоевски":

    Джордж Вашингтон: "Дори половината от цитатите, циркулиращи из интернет като изречени от мен, не са мои, а измислени."
  • 24 Коромиянко

    10 2 Отговор
    Като гледам руските синове и дъщери шофират отлично дроновете щом превърнаха западната прехвалена бойна техника в скраб.Запада не може да се похвали със същото,защото опита им се градеше да бомбят бедните ислямски козари
  • 25 браво бе

    4 0 Отговор
    стайков а ти видя ли го та си драскаш
  • 26 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    туй шубето хванели те не пуска дори на сън
  • 27 вятър между ушите

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "московски реотан":

    няма как да знаеш, защото си на квартира в някое софийско гето и никога не си сключвал някаква покупко - продажба дори и за голфа дето ти го купиха мама-тати по случай завършването специалност джурнаглистика.
    та да ти кажа даже и нотариуса те пита на каква стойност искаш да бъде вписан имота - реалната или данъчната оценка, която си извадил преди това (където също не пишат реалната стойност) въпреки, че това си е закононарушение това винаги е било така поне в България за другаде незнам ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 умнико

    2 0 Отговор
    това няма как да стане - непълнолетен да прави сделки при нотариус имам впредвид, хеле пък такива суми 17 годишен още в банката ще го закопчеят като го питат за произхода на парите те са длъжни да уведомят данс,нап и т.н.
    откъде ги измисляте тея тъпотии или опорката за на Коцето палата 80 квадрата на брега на морето се изтърка вече ...
Новини по държави: