Last news in Fakti

31 Юли, 2023 05:32 813 0

Палестински фракции потърсиха помирение на среща в Египет

  • египет-
  • палестина-
  • групировки-
  • помирение

Те опитват да разрешат дългогодишното си разделение на фона на нарастващото напрежение с Израел

Палестински фракции потърсиха помирение на среща в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на различни палестински фракции се срещнаха днес в Египет, опитвайки се да разрешат дългогодишното си разделение на фона на нарастващото напрежение с Израел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Палестинските групировки, сред които основните съперници Хамас и Фатах, участваха в еднодневни преговори в крайбрежния египетски град Ел Аламейн. Двете фракции са в конфликт от 2007 г. насам, когато ислямисткото палестинско движение Хамас завзе властта в гъсто населената ивица Газа.

Палестинският президент Махмуд Абас, който настоя за провеждането на срещата, определи разговорите като "първа и важна стъпка" към помирение.

В телевизионно изявление в края на срещата в Египет Абас призова да бъде създадена комисия за по-нататъшни действия.

"Моля тази комисия да започне работа незабавно, за да изпълни мисията си и да се върне при нас с каквито и да е споразумения или препоръки, до които ще достигне", каза той без да съобщи подробности, като изрази надежда, че палестинските фракции скоро ще се срещнат отново в Египет.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания също участва в разговорите. Комисията, която бе резултат от тази среща, ще обсъди как да се реализират вижданията, които бяха представени на нея, каза Хания пред египетската телевизия, също без да даде подробности.

Палестинската групировка "Ислямски джихад" остана настрани от срещата, обвинявайки палестинския президент Абас, че някои от нейните членове са били задържани. Негови представители обаче отхвърлиха тези обвинения, като казаха, че няма задържани по политически причини.

При едно от най-големите си нахлувания на Западния бряг от години насам, израелската армия започна в началото на юли мащабна военна операция в окупирания град Дженин, предприемайки въздушни удари срещу така наречената от Израел терористична инфраструктура, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА