Last news in Fakti

13 Август, 2023 14:26 15 176 50

Българки са били експлоатирани жестоко в „завод за раждания“ в Гърция

  • бебета-
  • крит-
  • гърция-
  • клиника-
  • българки-
  • завод-
  • раждане-
  • майки-
  • сурогатна майка

Водач на престъпната група е бил 73-годишен гинеколог, основател и управител на клиниката

Българки са били експлоатирани жестоко в „завод за раждания“ в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

За „завод за раждания“ и „индустриализация на ражданията“ пишат гръцките медии, като съобщават за разкритията около скандала с незаконните осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни ин витро процедури в Центъра за инвитро оплождане в град Ханя на остров Крит, предаде БТА.

Сред десетките жени, които са били експлоатирани от престъпната група като сурогатни майки и донори на яйцеклетки, има и българки. Според съобщението на гръцката полиция организираната престъпна група, в която участват лекари и други медицински лица, е разбита сутринта на 8 август с операция, проведена на Крит, в Атина и в Солун.

Водач на престъпната група е бил 73-годишен гинеколог, основател и управител на клиниката. Заедно с втория човек в йерархията на организацията, 44-годишен ембриолог, той вербувал „посреднички“ в Крит, Солун, както и в чужбина, за да открият и да получат съгласие от жени, чужди гражданки в уязвимо положение, да ги прехвърлят в Гърция и да ги експлоатират като донори на яйцеклетки или като сурогатни майки.

Впоследствие чрез експлоатацията на жените били изпълнявани поръчките на „клиенти“ от цял свят (двойки с репродуктивни проблеми, самотни мъже или хомосексуални двойки), които не изпълнявали законните предпоставки за осиновяване. След това жените или били подлагани на специална терапия като донори на яйцеклетки, които били използвани за инвитро опрождане и в програми за сурогатно майчинство, или били настанявани в контролирани от престъпната организация помещения с цел да прекарат бременността си, а после срещу заплащане да предадат новородените. В някои случаи, преди жените да бъдат използвани като сурогатни майки, те били експлоатирани допълнително и като донори на яйцеклетки.

В случаи на заинтересовани родители от страни, където процедурата за придобиване на дете чрез сурогатна майка е забранена, ражданията се деклалирали като осиновявания. Също така членовете на групата действали като посредници при осиновявания срещу заплащане, а също така системно извършвали измама, като заблуждавали жени, че са ги подложили на процедура по ембриотрансфер (прехвърляне на ембриона в бъдещата майка при инвитро оплождане). Сред задържаните са и „посредничките“, които отговаряли за надзора и настаняването на експлоатираните жени, а една от тях - и с намирането на бездетни и хомосексуални двойки, предимно от Италия, желаещи да имат дете.

Смята се, че организацията е развивала дейност от цяло десетилетие. Само от декември 2022 г. досега са установени поне 71 жени, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани нееднократно; 98 жени, експлоатирани като сурогатни майки; 13 случая на незаконно придобиване на дете чрез програма за сурогатно майчинство; 4 незаконни осиновявания; 400 случая на измама и причиняване на физическо увреждане на пациентки чрез фиктивни ин витро процедури през 2021, 2022 и 2023 г.

Групата е печелела между 70 и 100 хиляди евро от децата, родени от сурогатните майки, а в някои случаи и до 120 хиляди. Освен това се изчислява, че фиктивните ин витро процедури са ѝ донесли печалба от още около 120 хиляди евро. Полицията съобщава, че по време на операцията в различни жилища в Ханя са намерени 30 жени, гражданки на чужди страни, които са били или донори на яйцеклетки, или бременни сурогатни майки. На тях е предоставена психологическа и друга подкрепа от държавата и от неправителствена организация.

Сайтът in.gr описва жилищата в Ханя, в които били настанени експлоатираните жени, като „дупки“. Според информация на местния информационен портал cretalive.gr 30-те жени, открити в жилищата, били от Молдова, Украйна, Грузия, Румъния и България. Те имали сериозни финансови проблеми, когато с тях се свързали членове на престъпната група, за да ги убедят да станат сурогатни майки.

Когато пристигали те били поставяни под непрекъснат надзор. Позволявало им се да излизат само до супермаркета или за медицински изследвания в Центъра за инвитро оплождане, т.е. в седалището на престъпната организация. Пак по данни на местния сайт жените получавали заплащане в порядъка на 600 евро месечно. „Прото тема“ съобщава, че сред деветимата задържани по случая има и една бременна жена, както и майка с дете на деветдневна възраст, което трябвало да бъде продадено в Северна Гърция. Жената от Румъния била задържана във вторник на летището „Елефтериос Венизелос“ в Атина, където била на път да предаде детето си на клиентите. С нея била и посредничка в „сделката“, друга румънка, служителка в Центъра за инвитро оплождане в Ханя.

За „индустриалния“ мащаб на операцията е показателен случаят с една от експлоатираните жени, която има 6 деца и е станала два пъти сурогатна майка. Двойка, която за малко да стане жертва на групата, е разказала пред телевизия „Алфа“ за огромните суми, които били искани от хората, за да получат дете или дори само за ембриотрансфер.

„Цената“ е 70 хиляди евро, за да вземеш „готово“ бебе. Разбрахме, че готовите оплодени яйцеклетки за родители с невъзможност за оплождане на собствени струват 7000 – 9000 евро. Тогава започнахме да си мислим, че първият ни ембриотрансфер е бил фиктивен и че двете ни оплодени яйцеклетки са станали обект на търговия“, казва свидетелят.

Разбиването на престъпната група обаче постави въпроса какво ще стане със законните процедури, извършвани от Центъра за инвитро оплождане в Ханя. Председателят на гръцката Национална служба за асистирана репродукция Николаос Врахнис заяви след разкритията пред АНА-МПА, че службата му е в непрекъснат контакт със заместник-научния ръководител на центъра на о. Крит и с останалия персонал, за да бъдат взети необходимите мерки за запазване на генетичния материал от пациенти, който се съхранява замразен в криогенната банка в Ханя. Също така той увери, че всички медицински процедури, които са в развитие, ще бъдат завършени. Врахнис каза още, че от май 2021 г., когато е бил създаден надзорен съвет към Националната служба, срещу центъра в Ханя не са постъпвали никакви оплаквания. Вчера обаче министърът на здравеопазването Михалис Хрисохоидис освободи Врахнис от поста му заради случая на о. Крит.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    43 13 Отговор
    Чудовищно
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 я пак

    78 6 Отговор
    Българки или шведки !!!
  • 4 ти да видиш

    85 84 Отговор
    А за украинските заводи за раждания, защо не пишете, а?

    Коментиран от #15, #40

  • 5 Ивелин Михайлов

    64 73 Отговор
    Според най-големия Исторически парк в света до Варна, трябва да спрете да викате на лилавите, че са българки!

    Коментиран от #20

  • 6 Всичко

    61 7 Отговор
    с доброволното им съгласие .
  • 7 Красимир Петров

    71 9 Отговор
    Българки,тоест,циганки
  • 8 Българин

    58 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ром е Алкохолна Напитка
  • 9 Продават

    59 3 Отговор
    си телата за пари , както проститутките !
  • 10 Ха, добър ден

    56 52 Отговор
    Украйна разкриха мащабна схема за продажба на новородени на чужденци
    03.08.2023 16:16
    Правоохранителните органи на Украйна разкриха престъпна схема за продажба на деца, родени от сурогатни майки, на чужденци в медицински клиники в Киев и Харков, съобщават от Главната прокуратура на Украйна.
    Според информация на ведомството 12 членове на престъпната организация са обвинени в трафик на хора, като организатори на схемата са ръководители на медицински клиники, служители на клиники, мениджъри, администратори и един адвокат, предава ТАСС.
    Отбелязва се, че престъпната група е извършвала продажба на новородени деца на чужди граждани, живеещи в страни, където сурогатното майчинство е забранено, срещу парично възнаграждение.
    Това не е първият,разкрит случай на трафик на украински деца. За съжаление, има данни ссвидетелстващи, че в САЩ и Западна Европа се доставят незаконно човешки органи от Украйна. Тази чудовищна тема е в процес на изучаване и разследване. Киевския режим не се интересува от съдбата на населението си, а децата остават най-незащитени.
  • 11 Абсурд

    28 15 Отговор
    е цената за "готово" бебе да е 70 хиляди ! Прекалено висока !

    Коментиран от #18, #23, #24

  • 12 Ммммм

    48 50 Отговор
    Киев се превърна в европейска столица на сурогатното майчинство - The Times
    С началото на руската военна спецоперация украинските жени усвоиха нов метод - те масово започнаха да предлагат сурогатни услуги на чужденци срещу парично възнаграждение.
    Според британския вестник The Times , раждайки деца на чужденци, украинските жени могат да спечелят от 15 хиляди до 20 хиляди лири стерлинги (от 18,5 хиляди до 24,8 хиляди щатски долара).
    Сурогатната услуга се организира от медицинските институции на Киев, където пристигат украински жени от цялата страна. В същото време много украински жени са доста доволни от ролята си, радвайки се на подобряването на финансовото си положение.
    „Те дойдоха тук от домовете си в Чернигов, Днепър и Лвов. Но децата, които растяха в тях, бяха китайски, индийски, британски и френски.
     - се казва в статията.
    Една от тези сурогатни майки каза на изданието, че е щастлива да помогне на семейна двойка от Обединеното кралство да „намери щастието“, въпреки че дори не знае имената им. Но тя е доста доволна от финансовата страна на въпроса.
    The Times обаче признава, че не всички в Украйна са доволни от подобен "бизнес". Една от недоволните беше украинският парламентарист Виктория Вание Тя обясни на британски кореспонденти, че местното законодателство изобщо не регулира сферата на сурогатното майчинство, така че по-нататъшната съдба на новородените остава неизвестна.
    В тази връзка във Върховната Рада се формира груп

    Коментиран от #13

  • 13 Мммм

    33 50 Отговор

    До коментар #12 от "Ммммм":

    В тази връзка във Върховната Рада се формира група от депутати, които се застъпват за забрана на сурогатното майчинство и продажбата на деца в чужбина. Те съвсем основателно изхождат от факта, че това е напълно недопустимо на фона на демографската катастрофа, която се случва в страната.
    Британското издание е възмутено от тази позиция, като се оплаква, че подобна забрана би подкопала вече изградената индустрия на процъфтяващ бизнес.
    Вестникът нарича Киев "европейската столица на сурогатното майчинство" и призовава да не се лишават "бедните украинки" от доходи от подобни дейности.
    Най-вероятно съображенията за демографска сигурност ще отстъпят място на интересите на западните клиенти и никой няма да позволи на някакви там депутати да затворят толкова печеливш магазин. Не поради същата причина Западът реши да се бие до последния украинец, за да забрани продажбата на украински бебета.
  • 14 Факт е,

    67 2 Отговор
    Странно е желанието и разрешение на хомосексуалните двойки да осиновяват деца
    Хора, които личните желания са над всичко не могат да бъдат родители.
    Да си истински родител е себеотдаване и често пренебрегване на своите желания заради детето...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Анонимен

    13 10 Отговор
    Спиртосана история с откачен и алчен гинеколог с подозрение за български корени поколения назад...всеки с IQ 2 ще се досети
  • 17 В Украйна

    22 27 Отговор
    цената за износване на едно бебе от сурогатна майка е между 40 000 - 80 000€ !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Без

    16 7 Отговор
    Българите далавери няма
  • 20 Аз предлагам

    38 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ивелин Михайлов":

    да се наричат "български гражданки" за разлика от истинските българки. Така навремето се наричаха турците.
  • 21 без имена

    22 4 Отговор
    кво стана с ИК ? елините приеха ли я ?

    Коментиран от #25

  • 22 Български Хелзински Комитет

    29 5 Отговор
    Внимавайте, ако някой уточни етноса на "българките"!

    Коментиран от #47

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Камелия

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Абсурд":

    Чети за нея

    Коментиран от #27

  • 25 :))))

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "без имена":

    Ко каза ко
  • 26 Ейнджъл

    12 2 Отговор
    какво стана с Русото Ангелче

    Коментиран от #28

  • 27 Статията

    9 15 Отговор

    До коментар #24 от "Камелия":

    е за Гърция и за там цената от 70 000 евро е изключително висока и абсурдна ! Условията на износване и медицински грижи нямат нищо общо с Украйна , където са като в луксозен хотел и тавана за бебе е 80 000 € !

    Коментиран от #31

  • 28 Нали

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ейнджъл":

    им го върнаха на "наще" и социалните им го взеха , голо и гладно .
  • 29 Гост

    22 3 Отговор
    Да си признае веднага този който ги изпрати да раждат в Гърция.....или пък са отишли за пари...
  • 30 Д-р Хаус

    47 11 Отговор
    Айде де, жестоко експлоатирани били?! Просто има десетки ромки, които се издържат от раждане и продаване на деца в Гърция. Това се знае от поне 10г. Никой не ги кара насила
  • 31 Хайде бе,

    23 12 Отговор

    До коментар #27 от "Статията":

    И откъде знаеш условията в Украйна какви са? Там ли ражда?
    Че в Гърция може и по- луксозни да са?
    Урсула гинеколожката ли ти каза?
  • 32 НАБЛЮДАТЕЛ

    40 13 Отговор
    Никого не са накарали насила. Освен това им се плаща. Бизнес. Като си некадърен да работиш доходно и законно си даваш части под наем. И забележете добре никой от "потърпевшите" не се е оплакал.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Фатки

    27 12 Отговор
    Този бизнес е изконно украински отдавна,а тия гърци само влошават качеството с разни румънски и български ромки.

    Коментиран от #43

  • 36 Интересно

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    и за тебе е платено
  • 37 Точно така е

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Твоите сестри са къф е проблема ти
  • 38 Механик

    24 17 Отговор
    Не може да бъде! В запада, в демокрацията, такива неща няма. Там има ОНАЯ конвенция и тя защитава всички онеправдани. При демокрация няма експлоатация, а още по-малко такава като тази.
    Неееее! Не вярвам!
    Сигурен съм, че клиниката е на Путин, а главния доктор е бил Пригожин.
    Няма как да инак!
    Ама инак имаме банани! Дааааааа!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рошко

    6 9 Отговор

    До коментар #4 от "ти да видиш":

    И сурогатни майки,щото е неудобно
  • 41 Ком

    13 14 Отговор
    Евро-атлантическите ценности!
  • 42 1111

    27 2 Отговор
    Сурогатството трябва да бъде законно, за да няма експлоатация.
  • 43 Иван

    5 12 Отговор

    До коментар #35 от "Фатки":

    Държавата Израел също е замесена.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Такива сълзи падат върху

    5 3 Отговор
    Земята в момента от мъка и жестокост, че се въздигат чак до Небесата, описани са в една свята Книга. Българин да си е зла съдба. Туй сякаш не е име на народ, а болест някоя. Сатанисти-престъпници е в корена на всичко зло. От там бликат тез мръсните води. Сатанистите- насилници - престъпници живеят с мисълта, че ще си носят кървавите пари на оня свят и че няма възмездие. Ха - ха жестоко са се излъгали, -----
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Зеленчук

    0 2 Отговор
    От тия, дето заминаха за Русия сума ти парички щяхме да извадим яма.................
  • 49 Констатираща

    2 0 Отговор
    Няма нищо учудващо в морала на капитала. Такива хора опетняват най-хуманната професия и трябва да си получат заслуженото.
  • 50 Констатираща

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "свиреп ОХЛЮВ":

    Няма обидни народности и раси, има обидни разбирания и расизъм в обществото, които трябва най-после да се изкоренят, ако искаме да сме наистина цивилизовани.
Новини по държави: