Last news in Fakti

22 Август, 2023 15:49 3 113 47

БРИКС - колко успешен е този съюз?

  • инфлация-
  • брикс-
  • пари-
  • икономика-
  • китай-
  • русия-
  • съюз-
  • южна африка

Страните от БРИКС се срещат в Южна Африка. На срещата ще присъства една негласна тема - Русия.

БРИКС - колко успешен е този съюз? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Страните от БРИКС ще се срещнат от 22 до 24 август в Йоханесбург, Южна Африка. Разширяването на групата е една от основните теми. Списъкът на заинтересованите е дълъг: 23 държави, сред които Саудитска Арабия, Индонезия, Иран, Аржентина и Етиопия, искат да се присъединят към клуба.

В началото на август посланикът на Южна Африка в БРИКС Анил Суклал заяви, че на срещата лидерите на държавите от БРИКС ще направят изявление за разширяването на групата. То, по думите му, ще доведе до решителна промяна в глобалния световен ред.

Войната в Украйна, санкциите, критиките към долара и глобалното съотношение на силите са другите теми на форума. Срещата в ЮАР определено ще демонстрира не само отдръпването от Запада на много от развиващите се страни, но и тяхното нарастващо самочувствие.

С БРИКС Китай и Русия преследват конкретни цели

"Китай се възползва от антиамериканизма на страните от БРИКС, което води до сближаване на много страни от глобалния Юг с Китай", обяснява експертът по Китай Феликс Лий в интервю за ДВ. "Това е целта, която Китай преследва с БРИКС." По думите му БРИКС далеч не е функциониращ съюз, който да се ползва с доверие, както е при държавите от Г-7, но основната намерение на Пекин е да се противопостави на американците, допълва Лий. Русия също преследва стратегически интереси. Според политолога Гюнтер Майхолд от Свободния университет в Берлин "Москва иска да използва импулса, за да привлече в клуба свои съюзници, например Беларус или Венецуела". Майхолд добавя, че за Путин разширяването на страните от БРИКС е възможност за излизане от международната изолация.

Ще има ли разширяване?

Тази изолация ще се прояви и на срещата на върха в Йоханесбург. Защото Путин няма физически да присъства на форума, а само онлайн. Причината е, че той е издирван от Международния наказателен съд, за да отговаря за военни престъпления в Украйна.

Планираното разширяване обаче не е безспорно дори сред страните от БРИКС. Според Майхолд Индия, Бразилия и Южна Африка нямат интерес от това да губят от сегашното си влияние в групата и да имат проблеми с нови страни членки. "Ако всеки се опитва да привлече в клуба приятелите си, разнородността и напрежението в БРИКС ще се увеличат", казва Майхолд. Още през април външният министър на Южна Африка Наледи Пандор заяви, че първо трябва да се обсъдят критериите за приемане на нови членове. "Вероятно ще имаме нов формат - БРИКС плюс, участниците в който няма да имат същите права и тежест, както сегашните страни членки", предполага Гюнтер Майхолд.

БРИКС все пак е влиятелна група

Въпреки вътрешните конфликти, БРИКС се счита за успешен проект. По данни на ООН делът на страните от групата в световната икономика е нараснал от 18% на 26% между 2010 и 2021 г.

Два други показателя говорят красноречиво за потенциала им: темпът на растеж на вътрешния износ между страните от БРИКС и обемът на преките чуждестранни инвестиции в тях са над средното за света. Растежът на петте държави от БРИКС е доминиран от развитието на Китай, както и търговията между тях: Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, Русия и Южна Африка. Изключение прави само Индия, за която Китай е на второ място след САЩ.

Слонът в стаята - Русия

Страните от БРИКС не участват в санкциите срещу Москва. Поради това понастоящем Китай, Бразилия и Индия са сред най-големите купувачи на евтин петрол от Русия. Но освен от евтината енергия, развиващите се и бързоразвиващите се страни са особено силно засегнати от последиците от войната в Украйна."Има недвусмислен интерес Русия да не бойкотира и да не подкопава доставките на храни и торове", допълва Майхолд. Следователно в дневния ред на срещата в Йоханесбург ще има и една негласна тема - Русия. "От една страна БРИКС ще търсят правила, които да смекчат ситуацията в страните от групата, страдащи от последиците от санкциите. От друга обаче те не искат да вземат страна и да се замесват още повече в конфликта. Точно това ще е трудното", посочва още Гюнтер Майхолд.

Автор: Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    56 13 Отговор
    Европа се напълни с мигранти и потъва в дългове и е чисто зависима от САЩ.. Брикс ще си смаже.
  • 2 Тухла

    21 59 Отговор
    Съюз на бедни и корумпирани държавици.

    Коментиран от #22, #38

  • 3 провинциалист

    35 6 Отговор
    "Слонът в стаята" - ех, кога станахме европейци, кога възприехме новите ценности - слонове в стаите, скелети в гардеробите и т.н.
  • 4 Хихихи..

    43 6 Отговор
    Кво има западнята като материален ресурс? Нищо.И отново нищо.Колониите им се изплъзват през вратата и процесът е неспираем.Сега свинете ще разберат защо така обилно са яли до Коледа..
  • 5 НИКО

    37 2 Отговор
    защо няма изказвания на козяци,,,,,,,,,,,,,,,, не са им написали текста

    Коментиран от #23, #26, #42

  • 6 Кратун

    42 7 Отговор
    Много страх тресе англосаксите.Кравария отива към фалит.

    Коментиран от #11

  • 7 Източна ромелия

    40 4 Отговор
    Защо да не е успешен. Да не би гейския ЕССР да е по-добър. Тук каквото кажат началниците от Брюксел всички са длъжни да го изпълняват, няма местно законодателство, над всички е еврогейското такова.Ама дали е правилно никой не ти казва.
  • 8 Новинар

    28 3 Отговор
    На дойчевелето пак всичко им е ясно.
  • 9 Именно

    15 35 Отговор
    БРИКС е точно както звучи - тъп като тухла!
    Съюз на диктаторски страни не може да работи добре заедно - всеки ще гледа само собствения си интерес и ще се засяга лично, когато не му минават номерата

    Коментиран от #13, #14

  • 10 Ганьо

    4 21 Отговор
    Ами то голяма разлика между раши и амери няма. Окупация, зависимост и диктуване основно...

    Коментиран от #19

  • 11 Ти за Кравария

    4 19 Отговор

    До коментар #6 от "Кратун":

    Не се тревожи.

    Коментиран от #40

  • 12 ДВ или ненормалниците от краварника

    22 1 Отговор
    ДВ лъжи без край
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 да де

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Именно":

    Като са тъпи що рониш сълзи остави ги да пропаднат.
  • 15 Наско

    6 15 Отговор
    Брикс са робите на Запада. Бачкат яко за трохи и задоволяват потреблението на богатите. В ролята си не черноработници са много успешни.
  • 16 Робърт Бърнс

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "Англофил":

    Забравяш че Евросъюза е създаден с цел избягването на войни в Европа . Досещаш се какво би станало без него предполагам.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Развеселен

    8 6 Отговор
    Той ще спаси света!

  • 19 Човек

    8 13 Отговор

    До коментар #10 от "Ганьо":

    Разликата между руското и американското влияние се вижда в контраста между Северна и Южна Корея. Един народ, две противоположни реалности. Северна Корея държи всички ресурси, а е ад. Южна Корея няма никакви ресурси, а е рай.

    Коментиран от #27

  • 20 КАЛАШНИКОВ

    16 2 Отговор
    Абе Дойче Веле/ или Зеле ,....както Ви е удобно , явно голям Страх тресе Запада от Новата вълна в Световната геополитика- БРИКС, иначе нямаше да дращите подобни Безсмислици, няма начин да накарате повече от 2/3 от народите на тая планета да са Ви послушни роби и безгласни букви. ИЛЮЗИИТЕ са хубаво нещо,но в днешно време РЕАЛНОСТТА е друга!!!
  • 21 Някой

    14 4 Отговор
    Мда... Гроздето е кисело и се вади от девет кладенеца вода, за да се докаже че БРИКС не струва и се използва за користни цели от Китай и Русия (пак те). А останалите държави, че и желаещите да се присъединят, са заблудени или притискани от първите две...
    Е, може да мине тази гледна точка пред някой беден и вмирисан на вкисната бира бюргер, ама у нас не хваща дикиш.
  • 22 Любо

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Тухла":

    За европейските държави ли става въпрос, че са корумпирани и зависими от големия брат зад океана.
    Хайде малко по-сериозно.
  • 23 ха ха

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "НИКО":

    Не коментираме. Чакаме влизането на Иран за да се преименуват на ИБРИКС.

    Коментиран от #29

  • 24 Мдаааа

    1 6 Отговор
    Хитро излезе еврейското джудже. Прати арменеца да изсърба попарата която той надроби.
  • 25 Днес БРИКС,

    3 13 Отговор
    утре ИЗГОРИКС !
  • 26 що бе

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "НИКО":

    на Дойче Зеле ли вЕреваш вече? или зависи какво е написала за господаря ти? ;)
  • 27 Много елементарно

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Човек":

    разсъждение, но няма смисъл да ти се обяснява.
  • 28 Ето и

    6 5 Отговор
    първият препъни камък - отлагане на точката за обсъжданне на обща валута в Претория. Ако премахнат долара и въведат някакво съотношение между собствените си валути, то това съотношение няма да е стабилно защото икономиките им са много различни. Руснаците ще искат общата валута да се смята през нефта, китайците през редките метали, индийците през черния пипер, ЮА през златото, а бразилците през захарта. Все някой ще печели за сметка на други и затова им е нужен долара да се преизчислява през него.Това вече го разбраха и затова отпада от дневния ред.
  • 29 Хо хо

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "ха ха":

    ИБРИКС си е ваша абревиатура –
    на джəндq0фNлясалите наведени към Фашингтон
  • 30 Тити

    5 6 Отговор
    Съюза на мизерниците.

    Коментиран от #32, #44

  • 31 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Само какво готино заглавие, не гласна тема Русия. Дойчовци Русия е кацата с меда а тия са около нея а запада който иска буквално да я разбие, гледа безпомощно отстрани
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ала бала

    1 5 Отговор
    Колко да е успешен с една работеща икономика - китайската и една средна индийската и останалите накачулени бедняци начело с руските пияндета. Колко да е успешен такъв съюз? Кой да дава парите, като никой няма икономики освен Китай.

    Коментиран от #35

  • 34 Агитация и пропаганда

    3 3 Отговор
    Путин не смее да излезе в чужбина ,не толкова от страх че ще го арестуват, а от страх, че докато се върне някой друг ще седне на стола му и ще го арестува!
  • 35 Китай просперираше

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "ала бала":

    защото китайчето взима 200$ заплата, а произвежда продукция която се продава на запад за 2000$. Ако Китай се затвори за света, по-точно за западния свят няма къде да си продава стоките на такива цени - къде ще продава, в Индия, ЮАР, Бразилия, Русия ли? Китайчето трябва да взима 2000$ заплата за да може да купи това което е произвело ама няма вече печалба, дори ще е на загуба и затова 300$.

    Коментиран от #36

  • 36 ала бала

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Китай просперираше":

    Абсолютно си прав. Китай ще се самоубие икономически ако скъса отношения със САЩ, ЕС и другите демократични държави със силна икономика, включително Япония, Корея.
  • 37 Матей преображенски

    5 2 Отговор
    Изключително успешен съюз,а това е само началото,какво развитие ще има само в близките години,американската империя окончателно ще залезе.Навремето разтуриха СИВ,А БРИКС е със световни перспективи,реална икономика,реални пари,реална търговия и взаимна изгода,край на американското изнудвачество.
  • 38 искаш да кажеш

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тухла":

    еВропейски съюз
  • 39 фрог

    3 6 Отговор
    Какви ли не съюзи правиха тези бедни имперски държави предз последното столетие и все се провалха! Сега пак опит за нещо комунистическо като СИВ и пак смях

    Коментиран от #43

  • 40 фрог

    3 7 Отговор

    До коментар #11 от "Ти за Кравария":

    По добре кравари и то равотливи отколкото сифилистични алкохолици с хепатит Ц
  • 41 2254

    1 2 Отговор
    БРИКС вече ще е БИКС.
  • 42 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "НИКО":

    четат трудно затова
  • 43 И пак смях

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "фрог":

    при това СИВ беше от бяли нации, с традиции науката и техниката, и пак пропадна, заради диктаторския комунистически начин на управление, а сега БРИКС е с бая тъмна и жълта боя, пак с диктаторски комунистически държави като Русия и Китай, та и тия прошляци ще потънат в небитието, дръвчат се на САЩ, а търговията им със САЩ е три пъти по-голяма от тая по-между им .
  • 44 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Тити":

    като мизерниците спрат достъпа на крадливите до ресурсите си,крадливите какво ще правят,щот мизерниците вече са по въоръжени от крадливите
  • 45 Баце ЕООД

    1 0 Отговор
    Излишно е да се коментира под статии на ДВ.. Да не говорим колко наци-мажоретки се навъдиха конкретно под техни фантастики.
  • 46 Баце ЕООД

    2 1 Отговор
    Валутата ще се базира на запас от редки метали.. Метали които Западът няма.
  • 47 Aлфа Bълкът

    1 2 Отговор
    Другари ко стана с Евразийския съюз у-а?
    Нали той щеше да разбива ЕС и да е първа икономическа военна сила?
    Питам защото и за него са напъвайте тъй, пък заглъхна работата.