Last news in Fakti

30 Август, 2023 11:02 2 708 13

САЩ са против да бъде организирана експедиция до потъналия „Титаник“. Ето защо:

  • титаник-
  • сащ-
  • експедиция-
  • кораб-
  • атлантически океан-
  • айсберг

"Титаник" потъва през 1912 г. след сблъскване с айсберг

САЩ са против да бъде организирана експедиция до потъналия „Титаник“. Ето защо: - 1
Снимка: Shutterstock

Американското правителство се опитва да попречи на планирана експедиция за извличане на предмети от исторически интерес от потъналия презокеански лайнер "Титаник", като се позовава на федерален закон и международно споразумение, които третират мястото на корабокрушението като мемориален обект, предаде Асошиейтед прес, съобщи БТА.

Експедицията е организирана от "RMS Titanic Inc.", базирана в Джорджия фирма, която притежава правата за изваждане на предмети от най-известния потънал кораб в света. Компанията излага на показ възстановени предмети, извадени от мястото на корабокрушението на дъното на Северния Атлантик – от сребърни прибори до парче от корпуса.

Опитът на правителството на САЩ да попречи на организирането на експедицията идва повече от два месеца, след като батискафът "Титан" претърпя катастрофална имплозия в близост до потъналия презокеански лайнер,в която загинаха петима души. Тази експедиция обаче беше организирана от друга компания и при нея се използваше нетрадиционно проектиран плавателен съд.

Делото ще се гледа в Окръжния съд на САЩ в Норфолк, щата Вирджиния, на който са подсъдни въпросите, свързани със спасяването на "Титаник". То е свързано с федералното законодателство и с договора с Великобритания за третиране на потъналия "Титаник" като мемориал в памет на над 1500-те загинали. "Титаник" потъва през 1912 г. след сблъскване с айсберг.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    11 0 Отговор
    Има нещо гнило в Дания.
  • 2 Майна

    16 3 Отговор
    Щото беше ,,взривен,,.., имаше ,,неудобни,, за ,,хазарите,, намиращи се на него..
    Никакъв сблъсък не е имало..

    Коментиран от #11

  • 3 Винкело

    9 6 Отговор
    Ето още една причина, заради която Русия трябва да победи:набелязват си англосаксите някаква точка от света, приемат някакъв закон за тази точка, без хич да я питат, и почват да правят там каквото им е изгодно. Тя Русия като победи ще почне да прави същото, ама поне ще ни заглавичкват още известно време какви сме им важни.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    Защото ще лъсне Голямата застрахователна измама,
    с подмяната на параходите ❗
  • 5 Баце ЕООД

    2 1 Отговор
    За да не ги изядат извънземните
  • 6 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    10 1 Отговор
    Когато хАмериканското правителство не може да открадне нещо само,
    се опитва да попречи на другите да го направят...
  • 7 Мародерите

    9 0 Отговор
    го искат само за себе си....Каква е тая международна експедиция......
  • 8 Лаврентий Берия

    6 2 Отговор
    Няма и не може да има едно мнение. От една страна, мястото където 1 500 човека са изгубили живота си, не бива да бъде "туристическа атракция" за богати келеши! От друга страна, изследователите доказаха, че Титаник изчезва постепенно. Някаква дълбоководна бактерия която "яде" желязото. Така че, единственото което може да съхрани спомена освен снимките и филмите са извадените предмети. Личното ми мнение е, че трябва да има експедиция - но не като атракция, а като експедиция с конкретни задачи.

    Коментиран от #13

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    "....Тайната за подмяната на корабите Титаник и Олимпик се крие в икономическите проблеми
    Историята започва със собственика, евренинът Дж. П. Морган, ръководител на компанията "Уайт Стар лайн". Знаело се е, че Морган е затънал до гуша в проблеми заради пари, а по-късно върху него е бил оказан и натиск компанията сама да финансира ремонта на Олимпик, който е бил много повреден при сблъсък с друг кораб...."
  • 10 Е така искам

    0 2 Отговор
    САЩ и Титаник. Всеки отишъл до долу кара другите да за виждат и да се разболяват . Толкова милярди, толкова статии . Отпреди да ислезе филма с каприо, ама и тормоз
  • 11 Бай Гън

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Путин го е взривил. Да се наложат допълнителни санкции на Русия.

    Коментиран от #12

  • 12 ЗаПоСигурно

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Гън":

    За по сигурно и на Китай санкции, че измислили динамита, а най-добре и на Иран, да не би и те да се научат как се правят големи взривове...
  • 13 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лаврентий Берия":

    И от къф зор? Кво да му спасяват? Купчина желязо... Били умрели 1500 човека, голям праз... Хора умират постоянно... Много шум за нищо, шепа хора да правят пари....