Last news in Fakti

7 Септември, 2023 20:31 4 257 29

Индия или Бхарат: Защо Индия иска да си смени името

  • индия-
  • бхарат-
  • име-
  • азия-
  • история

Една дипломатическа покана създаде неочаквани вълнения, защото показа намерението на управляващите в Индия да сменят официалното име на страната

Индия или Бхарат: Защо Индия иска да си смени името - 1
Снимка: Shutterstock

Във вторник президентката на Индия Драупади Мурму изпрати покана за вечеря до лидерите на държавите от Г-20, които ще се срещнат в Ню Делхи тази седмица. В поканата нейната титла е посочена като “президент на Бхарат” - името на Индия на хинди.

Използването на Бхарат в официална дипломатическа покана повдигна съмнения, че националистическото правителство на премиера Нарендра Моди планира да се откаже от досегашното официално име на страната. Управляващите освен това насрочиха спешно петдневно заседание на парламента за края на месеца, на което да бъде обсъдена специална резолюция за използването на името Бхарат с предимство.

Двете имена се използват едновременно

В член 1 от конституцията на Индия, която се освободи от британско управление през 1947 година, са споменати и двете имена - Индия и Бхарат. Двете се използват равностойно. Индийската опозиция, която ще се яви обединена срещу управляващата Индийската народна партия (ИНП) на изборите догодина, се противопостави на предложението името Индия да не се използва повече.

“Няма конституционни възражения Индия да се нарича Бхарат, което е едно от двете официални имена на страната. Надявам се, че правителството няма да бъде толкова глупаво, че да се откаже напълно от “Индия” - името, което има безценна репутация, натрупана през вековете", заяви Шаши Тарур, един от лидерите на опозиционния Индийски национален конгрес.

Мехбуба Муфти, друг опозиционен политик, заяви, че “отвращението” на управляващите “към основополагащия принцип на Индия за единство в многообразието е достигнало ново дъно”. Според него ограничаването на имената на страната само до Бхарат показва “дребнавост и нетолерантност”.

За националистите името Бхарат е “национална гордост”

Според партията на Моди използването на Бхарат ще засили чувството за национална гордост и ще подчертава богатото културно наследство на страната. “Това трябваше да се случи по-рано. Президентът даде приоритет на Бхарат. Това е най-ярката изява, надхвърляща колониалния начин на мислене”, заяви в изявление Дхармендра Прадхан, един от министрите в кабинета на Моди.

Миналата седмица Мохан Багват, лидер на националистическата организация “Раштрия сваямсевак сангх” (РСС), която се счита за идеологическия гръбнак на ИНП, призова индийците да спрат да използват името Индия. “Нашата страна е Бхарат и ние трябва да спрем да използваме думата “Индия” във всички области. Само тогава ще настъпи промяна. Трябва да наричаме страната си Бхарат и да го обясняваме и на другите”, каза още ръководителят на РСС.

РСС работи за превръщането на индусите в Индия от религиозна общност в политическа сила. Критиците казват, че целта им е да установят индуистка хегемония в страната, която ще изолира религиозните малцинства.

Националистите сменят имена, за да консолидират подкрепа?

Според политическите анализатори ИНП се опитва да удовлетвори очакванията на консервативните избиратели и да привлече националистически гласове преди изборите през 2024 година. Не за първи път от партията на Нарендра Моди прибягват до промяна на имена. От 2014 година насам те сменят имената на градове и исторически области в Индия, а и пренаписват историята в съответствие със своята индуистка националистическа идеология. Критиците обвиняват ИНП, че се опитва да промени историческата памет и да премахне многобройните символи на британското колониално управление.

Израз на нервност?

Смяната на името на страната обаче няма да е лесна задача. Според юристи за целта е необходима конституционна поправка, която трябва да бъде подкрепена с мнозинство от поне 2/3 в двете камера на парламента и да бъде ратифицирана от поне половината от щатите. Според политолога Рашид Кидуай съюзът на опозицията притеснява управляващите и ходът със смяната на името говори именно за тяхната несигурност. “На парламентарните избори през 2014 г. и 2019 г. нямаше опозиционен алианс, което даде на ИНП предимство. Този път обединената опозиция с ясно изразена изборна стратегия създава тревога у управляващите. И те издават, че са нервни”, обяснява Кидуай пред ДВ.

Автор: Мурали Кришнан


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    37 10 Отговор
    Защото си искат идентинчноста и културата, а не да бъдат асимилирани от колонизаторите си, демк си имат чест и достойнство а не лицемерие алчност и наглост само да пробват и грабят като англосаксиите
  • 2 Хихихи..

    13 16 Отговор
    Иска,трънки..Индия не се променя,Ганьовистан е опитното зайче..
  • 3 КОТарАК

    16 37 Отговор
    циганията в БРИКС е пълна. такива племена могат само с диктатура да се управляват

    Коментиран от #29

  • 4 БЪЛГАРИЯ

    47 6 Отговор
    Всички ИЗМИСЛЕНИ държави си сменят именцата - Холандия стана Нидерландия, Turkey стана Turkie, Индия ще става Бхарат. Само Велика БЪЛГАРИЯ ще си е БЪЛГАРИЯ завинаги!

    Коментиран от #26

  • 5 Сатана Z

    24 8 Отговор
    В колонията новините от света идват след редактиране от Козяк със съдействието на Дойче веле.Вместо цигнин ,се нарича Ром.Вместо член на ДС,вече за благозвучие се нарича “член на ДБ”.Вместо анексия ,се нарича “Съединение”.Абе,правилен новоговор .

    Коментиран от #7

  • 6 ЦРУ

    11 1 Отговор
    Твърде американско име, трябва дори да се наричат Моцарт, а населението моцарци
  • 7 Знайко

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Не съжалявам , че прочетох докрая.
    Направо се дават инструкции към опозицията как да действа да се поляризира цялата страна.
    Там зелето даже е написало каква точно поправка трябва да приемат за да сменят името....получават инструкции през пресата...яко!
    Мисля че номерата вече не минават!
  • 8 Само дето

    9 0 Отговор
    Името на ИНП е Бхаратия Джаната Парти.
  • 9 СЗО

    17 1 Отговор
    Индия, Бхарат....все си мирише по един и същ начин.
  • 10 фен

    19 8 Отговор
    Ами никой не ви иска вече западната демокрация и атлантическите ценности.

    Коментиран от #14

  • 11 И се произнася

    5 0 Отговор
    Барат. Министърът от статията се казва Багват, но името му се пише Бхагавата.
  • 12 Роза

    23 4 Отговор
    Както и да се казва Индия,ще си остане същата-страна от третия свят,с много бедни и много богати хора,което е характерно за изостаналите страни!
  • 13 Дойче Гьобелс

    25 3 Отговор
    Чуждестранният агент и анти-българска "медия" DW отново лъже и манипулира.
    “Бхарат” е древна санскритска дума, която датира от ранните индуски текстове. Думата също означава “Индия” на хинди.
    Името “Индия” е въведено от британските колониалисти и е “символ на робството”. Британците управляваха Индия, която бе колония около 200 години, докато страната не получи независимост през 1947 г.
  • 14 КГБ

    5 15 Отговор

    До коментар #10 от "фен":

    Аз съм фен на Ориента и съм привърженик на смъртните присъди давани в Саудитска Арабия, Иран, Северна Корея, Китай, най вече съм привърженик на демокрацията в Хаити и Еритрея

    Коментиран от #15

  • 15 фен

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "КГБ":

    А мен ме кефят САЩ! Как някой ги дразни, и газ! И всичко е в руини, милиони цивилни избити... Ценности, брат!

    Коментиран от #17

  • 16 Искат да се откъснат

    13 7 Отговор
    от името Индия, което е станало синоним на "колония".

    В БРИКС ще има независими държави и народи със собствено държавно устройство и традиции. Не както ЕС!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нов

    14 4 Отговор
    БРИКС ще стане БРБКСЪ. Те още малко да се наплодят и азия ще потъне от толкуз братчед на едно място
  • 19 Сиганистан

    6 4 Отговор
    е истинското име.
  • 20 Хаха

    3 2 Отговор
    Това "Бхарат" даже не мога да го произнеса.Не може ли "Бълхарат"?И без това тука си имаме доста бълхарати.Ще им е рахат в Бълхарат.
    Не им е лоша идеята,но поне лесно да се произнася като ще сменят.
  • 21 Ксаниба

    4 8 Отговор
    Време е да си върнем старото автентично славянско име Болгария!
  • 22 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    6 0 Отговор
    Значи на нашите рОмляни трябва да им казваме бхаратци...
  • 23 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    7 7 Отговор
    И Русия скоро ще си връща името Московия.

    Коментиран от #24

  • 24 Да знаеш

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺":

    А Украйна ще бъде поделена между Русия, Полша, Румъния и Унгария.
    Словакия засега няма претенции, но нищо не се знае!
  • 25 Индия

    5 3 Отговор
    Както и да си сменят името индииците си остават същите цигани .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ранбо

    0 6 Отговор
    И ние трябва да се казваме Румелия, както ни е истиското име!
  • 28 Жоро

    0 0 Отговор
    Бахарат на турски озночава подпрова може и да е добре
  • 29 Пусикет

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    изкара още няколко цента за обедната редка супа
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания