Last news in Fakti

10 Септември, 2023 05:35 1 039 3

Колумбия търси съюзници в битката с наркотрафика

  • колумбия-
  • наркотрафик-
  • густаво петро-
  • съюз

Президентът на страната Густаво Петро предложи съюз между държавите от Латинска Америка

Колумбия търси съюзници в битката с наркотрафика - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Колумбия Густаво Петро предложи съюз между държавите от Латинска Америка като обединена сила в борбата с трафика на наркотици, предаде Ройтерс. Държавният глава отбеляза, че трябва да се признае употребата на наркотици за проблем за здравето на обществото, вместо спрямо тях да се прилага "провалил се" военизиран подход.

Петро, първият лявонастроен президент в историята на Колумбия, закри конференцията на Латинска Америка и Карибите за наркотиците, която се проведе в Кали, Колумбия, с думите, че петдесет години на загубена война с наркотиците са довели до неизмеримо кръвопролитие и болка в Латинска Америка.

"Това, което предлагам, е да имаме различен, единен глас, който защитава нашето общество, нашето бъдеще и нашата история, и да спрем да повтаряме грешния си подход", заяви президентът на Колумбия.

"Време е да съградим наново надеждата и да не повтаряме кървавите и свирепи войни, злощастната "война с наркотиците", в която гледаме на наркотиците като на военен, а не като на здравен проблем за обществото", добави Петро.

Колумбия, както и други латиноамерикански страни, е арена на постоянно насилие, произтичащо от наркотрафика и наличието на картелите, чиято оръжейна и икономическа мощ нараства според източници от сферата на сигурността и анализатори, отбелязва Ройтерс.

Държавите, участвали в конференцията в Кали, излязоха с обща декларация, че незаконната употреба на наркотици трябва да бъде намалена с образоване на обществото по темата и с борба с неравенството, бедността, липсата на възможности за реализация и с насилието.

Страните от региона се обединиха и около мнението, че трябва да бъдат прекъснати зловредните връзки между трафика на наркотици и трафика на оръжие, разклонената в държавите организирана престъпност, незаконната сеч, трафикът на хора, контрабандата чрез мигранти, прането на пари и корупцията.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който също присъства на форума, каза, че държавите трябва да укрепят единството на семейството с любов, да се борят с мизерията и да окуражават хората да садят царевица, боб, како, кафе, плодове и дръвчета там, където се засаждат незаконни култури като марихуана, опиумен мак и кока, и така да ограничат площта за растенията, от които се правят кокаинът и хероинът.

Мексиканският държавен глава заяви, че латиноамериканските държави трябва да подкрепят САЩ в борбата с фентанила от "морално задължение" и "хуманизъм".

"Те са изправени пред пандемия. Независимо от нашите различия, над партизанските идеи и идеологическите позиции стоят човешките права. А най-голямото човешко право е правото на живот", заяви Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 писмо до колумбия

    1 0 Отговор
    ало зеленски съм , много й разбирам на дрогата, дайте я насам
  • 2 Изгонете всички янки

    0 0 Отговор
    И държавата ви ще се изчисти. И им спрете достъпа по всякакъв начин.
  • 3 зеленоеугленски

    0 0 Отговор
    аз съм вашият човек