Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 15:33 1 270 27

Рязко нагоре! Делът на руски петрол в общия внос на Индия нарасна до 40%

  • русия-
  • индия-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек

Така Москва става водещ доставчик, тъй като рафинериите ограничиха покупките от Близкия изток, показват данните от индустрията

Рязко нагоре! Делът на руски петрол в общия внос на Индия нарасна до 40% - 1
Снимка: Shutterstock

Делът на руския петрол в общия внос на Индия нарасна до около 40% през първата половина на фискалната 2023/24 г., съобщава "Ройтерс". Така Москва става водещ доставчик, тъй като рафинериите ограничиха покупките от Близкия изток, показват данните от индустрията.

Индия е третият по големина вносител и потребител на петрол в света. Страната се очертава да е най-големият купувач на намаления руски петрол, след като западните държави спряха да купуват от Москва поради войната в Украйна.

Доставките от Близкия изток също вероятно ще се затегнат допълнително след решението на Саудитска Арабия да задълбочи съкращенията в производството на петрол до края на тази година, което повиши цената му. Това накара Индия да обмисли други възможности.

Страната е внасяла средно 1,76 милиона барела руски петрол на ден от април до септември (първата половина на фискалната 2023/2024 г.). Това бележи повече от двойно увеличение спрямо внесените 780 000 барела на ден през същия период миналата година, според официални данни.

Миналия месец вносът на Индия от Русия, който се понижи през юли и август, се възстанови до 1,54 милиона барела на ден, което е с 11,8% повече от август и 71,7% повече спрямо миналата година, показват данните. Русия беше най-големият доставчик на петрол за Индия от април до септември, следвана от Ирак и Саудитска Арабия.

Индийският внос от Ирак и Саудитска Арабия е намалял с 12% и около 23% съответно до 928 000 барела на ден и 607 500 барела на ден през периода април-септември. Вносът от Близкия изток през април-септември е намалял с около 28% до 1,97 милиона барела на ден. Така дела на региона в общия внос на петрол в Индия спада до 44% от 60% през същия период отпреди година. Делът на петрола от Общността на независимите държави (ОНД), която включва Азербайджан, Казахстан и Русия, почти се е удвоил до 43%, главно поради по-високите покупки от Москва, показват данните.

По-ниските покупки от Близкия изток намалиха дела на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК в общия внос на Индия до най-ниското ниво от 22 години. Той е намалял до 46% през април-септември в сравнение с около 63% преди година.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ачо от ПП

    24 2 Отговор
    Трябва да ги призовем да започнат да даряват заплати за Украйна като нас с Кирчо.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 2 Отговор
    Там от руския петрол става демократичен бензин❗
    А в Бургас - не може ❗
  • 3 Индия

    24 2 Отговор
    През май 2023 г. Индия купи рекордно количество руски петрол на цена 74 долара, цена над наложения таван- 60 долара, увеличавайки вноса с 15% в сравнение с април, според Les Echos. Както пояснява изданието, причината е изключително изгодната цена на руското гориво в сравнение с оферти от други страни. В същото време част от руския петрол в преработен вид продължава да тече от Индия към ЕС, въпреки европейското ембарго.
    В Индия към маслото се добавя малко будизъм, индуизъм, джайнизъм, сикхизъм - и то става неруско-православно, така че католиците и протестантите в Европа могат да го използват, без да навредят на здравето си.

    Коментиран от #18, #19, #22, #23

  • 4 нено

    28 3 Отговор
    И сега да викаме "Сбогом Газпром" !!!! Колко милиона сме българите бедни и колко милиард и милиони е индийският народ! Сметка за малоумните привърженици русофоби, каква е пачалбата на руснаците и цените на горивата за българите! Браво на сглобката от парламента и правителството, за тях парите са хартийки , за нас са средство за оцеляване!

    Коментиран от #15

  • 5 Джанет Йелън

    22 3 Отговор
    Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна, че таванът на цените на руския петрол, въведен от страните от Г-7, вече не е ефективен, съобщава Bloomberg. Русия е увеличила своя флот и е осигурила застраховка, а подобна търговия не е ограничена от тавани на цените, каза тя.
    Един прост въпрос: какви санкции срещу Русия бяха ефективни? О, не, има още един въпрос - санкциите на САЩ и ЕС срещу коя страна бяха успешни?
  • 6 Българин

    6 24 Отговор
    ватенките продават под себестойност петрола си на Индия и Китай -глада чука на вратата на Матушка
  • 7 Българин

    3 20 Отговор
    Русия е изправена пред фалит
  • 8 Българин

    4 16 Отговор
    многоходовият Хаяско съсипа Русия
  • 9 Варна

    3 14 Отговор
    Глупости . Цената на петрола рязко ще падне
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 089954

    3 4 Отговор
    Златото и то много щеше да скача , ама щеше ...........
  • 12 Путин към запада

    15 2 Отговор
    Искам още санкциииии(т.е. да се самосанкционирате).
  • 13 Христо

    13 2 Отговор
    Най наведени и унизени в българия са журналистите и медиите. Жалка картина.
  • 14 Киро

    22 4 Отговор
    Русия е велика. Слава на Русия. Украйна загуби войната.

    Коментиран от #21

  • 15 Да ти кажа..

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "нено":

    Ти па да си умен..колко да си умен.Торба вълна има повече мозАк от тебе. Братошките от Лукойла взимат петрол, сорт Урал/ най-некачествения с много сяра/ и ти го продават като БРЕНТ, извличайки така космически печалби от скъсания ти джоб..е, ти ако искаш да си Иванушка, е твой проблем..аз пък не искам... И ще се радвам, ако продадат Лукойл, ти да се изнесеш с тях в свински тръс...ПОнял?

    Коментиран от #17

  • 16 Махатма Ганди

    7 0 Отговор
    Ний и руснаците сме на далавера от взаимната търговия с нефт.
    А от печалбата ще си купим руски оръжия и пак ний и руснаците сме на далавера.
  • 17 Хи хи хи

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Да ти кажа..":

    Рокфелерчооо
    Бая разбираш от нефт

    Коментиран от #20

  • 18 Да ти кажа..

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Индия":

    Купила е на 74 $,ама га си спал на къра под джанката. И не се разплащат с $ с Индия. Лавров опищя орталъка, че така яко са се набъблбукали с рупии, че се чудят ко да ги правят..не някой, друг, Лавров пищеше онзи ден. И от зор заман, решили да ги влагат обратно в индийската икономика, демек- нА ви си хартията, че ние тука нема ко да я праим..па ти си кудкудякай колко щеш..
  • 19 Пак съм аз, да знаеш...

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Индия":

    Между другото-онзи ден в Пекин, Си отказа да подпише увеличаването на доставките на природен газ от Русия за Китай.. щото икономиката на Китай била в застой, така де- в рецесия...
  • 20 Да ти кажа..

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Хи хи хи":

    Хи хи ,ми хи..това е положението..лека- полека и Рашата из ниското..па дали е рокафелер или роташилдер..нема значение, важното е раши да нема наоколо, че много смърдят..
  • 21 Някой си...

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Киро":

    Еми убуу де..онзи ден три АТАКАМС а- минус девет хеликоптера и една казарма- а край Авдеевка за един ден , резултат минус 1700 въшкаря и 67 танка и БМП. Па нека си губи Украйна..Киев на три дня, а Масква- нов квартал за рибите..Па Украйна нейка си губи....а да, че забравих- и 100 млр $ за Украйна за догодина..надиплени и чакат в банката..па Украйна нека си губи..

    Коментиран от #24

  • 22 лилавото Коце

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Индия":

    Пълни фантасмагории си написал.
  • 23 на цена 74 долара

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Индия":

    или на цена 6000 рупии?
  • 24 Намали

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си...":

    Малко пърцуцата и белото бе момко.

    Коментиран от #25

  • 25 Да ти кажа..

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Намали":

    ..сАбуди се бе, мамул...виж какви сълзи леят Салавьов и четата от руския зомбоящик...то бива бива, ма ча па толкова да си успан, то не бива... руските медии гледай, рускитеее...

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Пошол

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да ти кажа..":

    на Х и лека нощ.
  • 27 Да Ви кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Да ти кажа..":

    Недей да ни говориш на Ти.
    Тука повечето хора са със завършено образование и знаят какво е учтивост и етикет.
    На ти можеш да си говориш с тия дето заедно пасете овцете и да им казваш каквото ти скимне
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания