Last news in Fakti

6 Ноември, 2023 06:09 1 597 1

Снаряди убиха над 20 цивилни на пазар край столицата на Судан

  • судан-
  • хартум-
  • пазар-
  • снаряди-
  • убити

Ден по-рано най-малко 15 мирни граждани са били убити от снаряди, паднали върху домовете им в Хартум

Снаряди убиха над 20 цивилни на пазар край столицата на Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 20 цивилни са загинали снощи, след като снаряди са паднали върху пазар в предградието Омдурман, намиращо се близо до суданската столица Хартум, която е разкъсвана от април насам от война между съперничещи си генерали, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на информация на неправителствената организация Комитет на продемократичните адвокати.

Според прессъобщение на организацията, която документира цивилните жертви и нарушенията на човешките права в конфликта, "по време на интензивната престрелка между воюващите страни снаряди са паднали върху пазар в Омдурман". "Повече от 20 цивилни бяха убити, а други бяха ранени", се казва в изявлението.

Ден по-рано най-малко 15 мирни граждани са били убити от "снаряди, паднали върху домовете им" в Хартум, според медицински източник.

Войната между армията, ръководена от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), ръководени от генерал Мохамед Хамдан Дагло, започна през април. До момента тя е довела до смъртта на повече от 9000 души, според оценка на неправителствената организация Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled), която се смята за занижена.

Освен това над 6 милиона души са били разселени и е била разрушена голяма част от инфраструктурата.

Неспособни да спечелят решаващо предимство от началото на войната, двете страни протакат, но никоя от тях не е склонна да направи отстъпки на масата за преговори. Според експерти генералите са избрали да водят война на изтощение с надеждата да получат по-големи отстъпки при преговорите, отбелязва АФП.

Преговори между воюващите страни се проведоха в саудитския град Джеда. Според Рияд те са имали за цел "да улеснят доставката на хуманитарна помощ, да установят прекратяване на огъня и други мерки за изграждане на доверие и да постигнат напредък към окончателно прекратяване на военните действия".

Предишните опити за посредничество водеха само до кратки примирия, които често бяха нарушавани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Жестокост