3 Декември, 2013 15:56 7 212 6

Искат безусловен базов доход за всички европейци

  • европейския парламент-
  • инициатива-
  • гражданска-
  • безусловен базов доход-
  • евродепутати-
  • социално осигуряване

Българските евродепутати нехаят за инициативата на колегите си за нова форма на социално осигуряване

29 членове на Европейския парламент от 11 страни към днешна дата са изразили своята подкрепа за европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход, подписвайки общо заявление, съобщават от Фондация „Синята птица“ - член на Гражданския комитет на инициативата и представител за България.
Инициативата призовава Европейската комисия да оцени идеята за реформиране на текущите национални системи за социално осигуряване чрез безусловен базов доход.

Безусловният базов доход (ББД) е редовно, универсално парично плащане на всеки човек без условия за минимален доход и изисквания за работа. Той трябва да бъде достатъчно висок, за да гарантира достойно съществуване за всеки един от нас. Базовият доход ще позволи на хората да правят житейски избор без страх от бедност. Той ще действа като буфер за всички, които нямат дългосрочна заетост или нямат никаква работа, както и за тези, които започват собствен бизнес, обясняват инициаторите.

През последните години са разработени много финансови модели в няколко страни. Европейската инициатива за безусловен базов доход отправя искане за започването на проучвания на европейско ниво.

Членовете на ЕП призовават всички европейци да подкрепят тази инициатива. Гражданите на ЕС, които имат право да гласуват, могат да го направят, подписвайки по интернет (http://sign.basicincome2013.eu) или на хартия. Нужни са 1 милион подписа до 14 януари 2014 г., за да се осигури разглеждането на инициативата в Европейската комисия.

Настоящите системи за социално осигуряване са унизителни и неадкватни в мерките си за изкореняване на бедността, подчертават членовете на ЕП.

„Безусловният базов доход ще трансформира социалното осигуряване от компенсаторна в еманципаторна система, която се доверява на хората да вземат свои собствени решения, която не ги заклеймява за обстоятелствата, в които им се е наложило да живеят“, казва се в заявлението за подкрепа.

Ние вярваме, че има спешна нужда от нова форма на социално осигуряване, тъй като системите за социално осигуряване в отделните страни поставят все повече изисквания и наказателни мерки, потъпкват човешкото достойнство, слагат бариери срещу гражданското участие и задълбочават разделението между европейските общества както в рамките на националните граници, така и извън тях, коментират евродепутатите в документа.   

Те допълват, че тази нова форма на социално осигуряване е далеч по-опростена от съществуващите системи, които често създават хаос и затруднения. Тя ще спомогне за балансиране на неравномерните доходи и може да смекчи социалното и расово напрежение, предизвикано от икономическата миграция.

Заявлението за подкрепа е подписано от евродепутати от Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Франция, Гърция, Чехия, Финландия, Ирландия, Люксембург, Хърватска, Швеция от „Зелените“, социалдемократите, християндемократите, левицата, независими и др. 

Нито един от 18-те български членове на ЕП не е отговорил на призива за подкрепа на Гражданския комитет на европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход. Нито един от тях не прояви интерес да присъства на проведената от Инициативата конференция на 21 ноември 2013 г. в сградата на Европейския парламент в Страсбург.

България е най-бедната страна в Европейския съюз, безработицата сред младите хора е 25%. Настоящата социална система очевидно не съумява да гарантира човешките права на хората съгласно Всеобщата декларация за правата на човека и Хартата за основните права на Европейския съюз.

Бразилия съумя да въведе базов доход за 60 млн. бразилци, Аляска го прави от 1976 г., в Норвегия съществува подобен национален фонд от години. В Индия и Намибия са проведени и се провеждат пилотни проекти в най-бедните райони на страната, отчитайки положителни резултати върху живота на хората, тяхното здраве, образование и бит, както и върху развитието на местната икономика. Базовият доход намира сериозен политически интерес не само в тези страни. Политически партии в Ирландия, Италия, Белгия, Германия, Финландия, Швеция и пр. са включили безусловния базов доход в своите програми. До 2 години в Швейцария ще се гласува референдум за получаването на безусловен базов доход.

Представителите на инициативата за България задават няколко основни въпроса:

- С какви по-важни от социалните въпроси са заети нашите народни представители, предвид общественото напрежение в страната, че не проявяват интерес да разгледат предложение за реформа в социалноосигурителната система, разработено от професори по икономика, уважавани в цял свят? Защо нашите народни представители нехаят и не желаят хората да получават пари, които да покриват екзистенцминимума на всяко човешко същество?

- Догодина ще има избори. В цяла Европа. Отново ли ще изберем за наши представители лица, които не мислят за хората, плащащи техните заплати от по няколко хиляди евро?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Dragomir Sokolchev

    0 1 Отговор
    депутат \да им се смени официално на\ .. extortionist
  • 2 Вили-Жоро Кънчеви

    2 0 Отговор
    ...ГЛАСУВАЙТЕЕЕЕЕЕ... НЕ Е СЛОЖНО..
  • 3 Слонобикотръбозъб

    1 0 Отговор
    Ето нещо ,което ме заинтригува и мисля,че е справедливо.Защо нашите ЕВРО депутати нищо не казват
  • 4 Женина Богданова

    0 0 Отговор
    https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do

    гласувайте
  • 5 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Това няма как да се случи, само пускат фишеци...
  • 6 Йордан Йорданов

    0 0 Отговор
    Остават още 5 дни до 14.01.2014 г., когато трябва да бъдат събрани подписите. Общо за Европа 1 млн., а за България са необходими само 5000. Гласувайте - https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/index.do