Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Декември, 2023 14:20 6 420 56

"Кървав асфалт" в Украйна: Защо точно сега ремонтират улици

  • украйна-
  • асфалт-
  • русия-
  • война-
  • украинци-
  • ремонт-
  • улици

Трябва ли точно сега да се ремонтират улици и шосета в Украйна, когато украинските войници умират на фронта?

"Кървав асфалт" в Украйна: Защо точно сега ремонтират улици - 1
Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

Протести има в редица украински градове. А в по-големите те са дори редовни. На тях се издига един и същи лозунг: "Пари за украинската армия". Недоволствата са породени от това, че някои общини харчат много пари за ремонти на улици и пътища, вместо тези средства да отиват за военните, които най-много се нуждаят от тях, пояснява АРД в обширен репортаж по темата.

"Кървав асфалт"

Германската обществена медия дава пример с Черкаси - град с 270 000 жители, чиято управа е похарчила милиони евро за ремонт и строителство на улици. Активистът Иван Подолиан говори за „кървав асфалт“. Подолиан е ръководител на неправителствена организация, която се ангажира с градското развитие в Черкаси. Той не разбира защо точно сега трябва да се инвестират толкова средства в пътна инфраструктура: „Проклети да са тия улици! Хора умират всеки ден. Ние можем да им помогнем, а на Украйна - да победи. Вместо това строим улици“, казва той пред германската медия.

И други критици са убедени, че всички налични средства сега трябва да бъдат влагани в защитата на страната. Всички украински пари, които не се изразходват за нуждите на отбраната, струват човешки живот, казва Подолиан.

Кметът се отбранява

"След инвазията на Русия в Украйна всички се мобилизираха, също и властите. Но сега те явно се връщат към предишния си ритъм, а хората, които умират в тази война, постепенно изчезнаха от фокуса на всеобщото внимание“, казва активистът.

Кметът на Черкаси Анатолий Бондаренко не е съгласен с това. Пред германската медия той казва, че градът се грижи за лечението на ранени войници. “Никой не ни помага. Ако се нуждаем от ново медицинско оборудване, го купуваме и го даваме на болниците“, уверява той. В тази връзка кметът казва, че в тази война лекарите са принудени да лекуват рани, каквито не са виждали никога преди това. Затова се нуждаят от нова апаратура и нови медикаменти, казва Бондаренко, цитиран от АРД.

Освен това градоначалникът се позовава на анкети сред гражданите, които показват, че местните хора искат улиците да са в добро състояние. Подолиан не смята тези допитвания за надеждни – той посочва, че хората са били питани просто дали искат да има добри улични настилки. Заради това той смята да проведе собствено проучване, а въпросът да гласи: "Кое според вас е по-правилно: парите да отиват за строеж на улици или за подкрепа на въоръжените сили?". Когато въпросът бъде зададен по този начин, хората ще разберат каква е цената на новите улици, казва той.

Правителството пренасочва средства

Не отговаря на истината това, че по време на войната градовете и общините са разхищавали пари напълно произволно, казва Виталий Пилипив също пред АРД. Преподавателят в Националния икономически университет в Киев е експерт по общински финанси и посочва, че е възможно да има отделни разходи на общини, които не са били оправдани. Но като цяло общините поемат много от разходите, които възникват в резултат от войната. "Те правят разходи не само във военния сектор, но и за реконструкция и възстановяване на енергийните системи и инфраструктурата. Или за изграждането на убежища за гражданите", посочва той.

Все пак украинската държава започна да пренасочва средства от местните бюджети към централната власт в Киев, информира АРД и припомня, че в началото на ноември Върховната рада прие закон в този смисъл. Всички приходи от подоходния данък (ДОД) на военнослужещите ще постъпват вече в държавния бюджет, а средствата ще бъдат харчени за дронове, оръжия, муниции и други военни цели.

Как общините печелят от военните

Преди приемането на новия закон общините са имали голяма полза от облагането на военните с ДОД. По информация на Пилипив са събирани по 2,6 милиарда евро годишно от този данък. Но не всички градове и общини са се възползвали от тези постъпления в еднаква степен, защото не навсякъде са разположени войски.

Затова приходите на отделни общини нараснаха десетократно след руската инвазия. Именно този дисбаланс накара политиците да променят правилата, посочва още финансовият експерт пред АРД.

Автор: Нилс Була АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kyпeйkин

    19 43 Отговор
    Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...” Наистина на великите и гениалните хора смъртта им носи безсмъртие. Техните дела добиват по-дълбок смисъл, а имената им засияват с неугасимата светлина на вечността. Това е особено вярно за борците за най-висшето човешко благо - свободата. Техният живот става желан идеал, имената им - легенда и песен, а смъртта им - истинско възкресение. След два месеца ще се чевствува паметта на легендарните борци, загинали в Тридневната Специална Мирна Операция за освобождаване на Ykpaйна. Братушки, кога ще ни освободите?

    Коментиран от #29, #56

  • 2 Хохо Бохо

    81 11 Отговор
    За да може победителите да минат по нов асфалт. Да не забравят и червените килимчета. Парадът на победата ще е в Кииф. Та за тва спешно асфалтират, да се напегнат на Путин и да гепят като за последно чрес наши фирми
  • 3 Стойко

    14 82 Отговор
    Скоро идват 107 милиарда долара и ще има за Украинската армия да изтребе ватенките и за улиците

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 4 Исторически парк

    64 11 Отговор
    Строят ги за руската армия

    Коментиран от #9, #12

  • 5 Да питат

    79 9 Отговор
    Украинския гражданин Тодор Тагаренков, специализирал за крупни кражби и пренасочване на средства при правителството на Дрънков в БГ!
  • 6 банкята и шиши

    51 1 Отговор
    значи са там, наесен максимум всичко ще е за ремонт
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Уххх

    53 2 Отговор
    От асфалт и ремонти най-лесно се крадат парите на евроданъкоплатците. Кой мисли за горките войници, важно е гушата да се пълни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Джамбaза

    32 4 Отговор
    "Черкаси - град с 270 000 жители, чиято управа е похарчила милиони евро за ремонт и строителство на улици"
    Чудесен виц!
    Можеше да го запазите за 1ви април, ама тогава няма да е смешен.
  • 11 Експерт

    34 2 Отговор
    По така поставеният въпрос е Бойко Борисов! Има много лентички от откриване на магистрали и от тях натрупа милиярди!
    Това се казва : обмяна на опит!
  • 12 Връщай

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Исторически парк":

    Парите,бе!

    Коментиран от #20, #27

  • 13 ПОСЛЕДНИЯТ КОЗЛОДУЕЦ

    40 3 Отговор
    Явно са се консултирали с Асфалт Паша. Той направи 60 ремонта на магистрала Тракия и е запознат. Без ремонт няма далавера.Без далавера трябва да се бачка за държавна заплата. Какъв ужас!
  • 14 Читател

    6 13 Отговор
    Абсолютни глупости... Животът трябва да продължава където е възможно! Улиците трябва да са в добро състояние за да се движи транспорта нормално...
  • 15 Исторически парк

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Стойко":

    Нищо няма да платим! Ние сме на загуба от съществуването си и нямаме нищо. Обвиниха ме мен със статии- Измамника Ивелин Михайлов се превърна в основния Руски глашатай в България! Но ме прие и президента Радев! Ето това пишат за мен -
    Историческият парк в Неофит Рилски е на загуба в цялата си история досега
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Смях в залата

    37 3 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Сто милиарда ще бъдат усвоени от ВПК на САЩ,а седем милиарда може да достигнат Украйна ако не се разтворят в офшорките.
  • 18 Нема

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Да искат да им дадат толкова пари, щото знаят че нема връщане
  • 19 az #СВО

    28 1 Отговор
    Ми хората ремонтират и се готвят за посрещането на руснаците!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    33 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНАТА":

    Още не се е родил руснак, чието име да е Олексий! Няма и да се се роди!

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Механик

    34 5 Отговор
    Ремонтират улиците, за Путин. Защото като дойде, ще им се скара.
    В крайна сметка, победителите се посрещат на червен килим.
    п.п.
    Ко стаа с контрата, а ?

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Aлфа Bълкът

    5 11 Отговор

    До коментар #23 от "Механик":

    А ко стаа с офанзивата, 2г нещо копаме окопи вместо Берлин за 3дни?

    Коментиран от #36, #43

  • 27 Русофил

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Връщай":

    Всичко ще се връща с лихвите
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Механик

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kyпeйkин":

    Скоро ще дойдат! Приготви цветята!
  • 30 Хохо Бохо

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНАТА":

    Алоу истината Олексии няма как да е руснак, най-много дебел, пъпчив тинейджър от виртуалната интернет армия. Смешен си
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Мечо Пух

    10 3 Отговор
    "..Хора умират всеки ден.." - това е Задължение на всеки индианец в украйна. Дарвиновите еволюция и награди никой не ги е отменял. Колкото повече толкова повече

    Коментиран от #38

  • 33 Факт

    19 2 Отговор
    В Париж на бул.Шанз-Елизе французите засадили дървета,та германската армия през ВСВ да марширува на сянка.Тия укрите чакат Батьошка.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 факт

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ИСТИНАТА":

    егати руското име
  • 36 Механик

    15 4 Отговор

    До коментар #26 от "Aлфа Bълкът":

    Ми, а да видим на каря какво ще излезе.Щото то мног се пените, ама нямате миещи свойства.
    Бавно ли, бързо ли, но се вижда на къде вървят нещата за О-краина.
    Западните хиени пак получиха сопата по озъбените муцуни. Пак не им се сбъднаха мераците за опоскване на руските ресурси.
    Вече и мобилизационните бабички свършихте. Ако си приберете тия дето са тука по нашите хотели, може да изкарате и до пролетта. Инак сте взели-дали до тогава.

    Коментиран от #44, #53

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 СЛАВА НА ЕВРОПАТА И КОКАИНА В КИЕВ!

    9 0 Отговор
    КАКВИ СА ГЛУПАВИ ТИЯ! ТРЕБЕ РЕМОНТ ЗА ДА МОЖЕМ БЪРЗО ДА БЕГАМЕ ОТ ЛЮТАТА МЕЧКА!
  • 43 Механик

    6 3 Отговор

    До коментар #26 от "Aлфа Bълкът":

    Купих си кофа с вazeлин! Чакам освободителите!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДВ,м а й с т о р и сте на л ъ ж и т е

    7 0 Отговор
    Украинските общини харчели много пари за ремонт на улиците.Х а х а х а.И от к ъ д е. ще вземат парите.То няма пари за жизненоважното оръжие,ще има за г л у п о с т и.Украйна е във финансов колапс,м и ли м о и ,н е на г л е д ни.И от к ъ д е. м ъ ж е за ремонтни дейности.Всичко е на ф ро н та
  • 48 Начо Крика

    8 0 Отговор
    Като прочета "неправителствена организация", са усещам веднага за кво иде реч
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 правят улиците и асфалта

    1 0 Отговор
    щото ще посрещат американските пратеници с пълните дисаги.
    военните колони да минават по гладко към фронта.
  • 51 Лил

    1 0 Отговор
    Верно е в Киев съм ремонтират улици.Ще ви кажа как ,ремонт на ремонта.Вижте любрежния,Дарница ,тъпи крадци са
  • 52 Гошо

    2 0 Отговор
    На" Германската обществена медия"ще кажа че протести има ,ама не са против ремонта на пътищата ,а от доста по такова, политнекоректно естество ,като за връщане от фронта нпр.
  • 53 Aлфа Bълкът

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Механик":

    А бе май вие сте ПО ЛАЕНЕТО?
    3 дни блицкриг нещо стана 2г в окопите!
    Евразийския съюз официално приключи
    когато Русия остави азерите да колят
    арменците.
    Пък за БРИКС и дедоларозацията хептен млъкнахте?
  • 54 НЕ САМО БОЙКО , КИРО И ЗЕЛЕНСКИ КРАДАТ

    2 0 Отговор
    И ДРУГИ ПО - ДОЛУ В ШАЙКИТЕ ИМ ПРАВЯТ СЪЩОТО , КРАДАТ И СЪС ЗАДНИКА СИ !
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Магриб Курдистански

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kyпeйkин":

    Харесваш ми !
Новини по държави: