Last news in Fakti

11 Декември, 2023 14:15 2 172 16

Боевете в Газа се засилват, което поражда тревога за потенциално изселване в Египет

  • египет-
  • газа-
  • изселване-
  • тревога-
  • израел-
  • хамас-
  • боеве-
  • конфликт-
  • война

Тясната крайбрежна ивица е под пълна израелска блокада от началото на конфликта

Боевете в Газа се засилват, което поражда тревога за потенциално изселване в Египет - 1
Снимка: БГНЕС

Боевете между Израел и "Хамас" се засилиха в Газа в понеделник, подхранвайки страховете, отбелязани от ООН през уикенда от срив в обществения ред и масово изселване на палестинци в Египет, цитирана от Ройтерс.

Тясната крайбрежна ивица е под пълна израелска блокада от началото на конфликта преди повече от два месеца и границата с Египет е единственият друг изход.

Повечето от 2,3-милионното население на Газа са прогонени от домовете си, а жителите казват, че е невъзможно да се намери убежище в гъсто населения анклав, като около 18 000 души вече са убити, а конфликтите се засилват.

След разпадането на едноседмичното примирие Израел започна сухопътна офанзива на юг миналата седмица и оттогава изтласка от изток в сърцето на големия град Хан Юнис, като военни самолети атакуваха район на запад.

В понеделник бойци и някои жители заявиха, че бойците пречат на израелските танкове да се движат на запад през града, а също така имаше ожесточени сблъсъци в части от северната част на Газа, където Израел заяви, че задачите му са до голяма степен изпълнени.

Израелците избягаха в убежища след нови предупреждения за ракетен обстрел от Газа, включително в Тел Авив. Въоръженото крило на "Хамас" заяви, че бомбардира града в отговор на "ционистките кланета срещу цивилни".

В Джабалия в северната част на Газа палестинците избягаха, за да избягат от димните бомби, изстреляни близо до палатки и други домове.

Говорителят на израелската армия Авичай Адраи отправи нов призив към жителите на Газа да евакуират град Газа и други райони на север, както и Хан Юнис на юг.

"Жители на Ивицата Газа, израелските сили за отбрана действат силово срещу Хамас и терористичните организации в Ивицата Газа, особено в района на Хан Юнис и в северната част на Ивицата", се казва в изявлението, призовавайки цивилните да напуснат за собствената си безопасност.

Служители на ООН казват, че 1,9 милиона души - 85 процента от населението на Газа - са разселени и описват условията в южните райони, където са се концентрирали, като адски.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който неуспешно настояваше за прекратяване на огъня в Газа, заяви в неделя, че анклавът е в колапс.

"Очаквам общественият ред да се разпадне напълно скоро и може да се развие още по-лоша ситуация, включително епидемични заболявания и повишен натиск за масово разселване в Египет", каза той на международна конференция в Катар.

Филип Лазарини, генерален комисар на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на Обединените Нации за помощи на палестинските бежанци и организация на работата БАПОР), органът на ООН, отговорен за благосъстоянието на палестинските бежанци, заяви, че жителите на Газа, прогонени от домовете си, се изтласкват все по-близо до границата.

"Събитията, на които сме свидетели, сочат към опити за преместване на палестинци в Египет, независимо дали те остават там или са преселени другаде", пише Лазарини в Los Angeles Times.

Границата с Египет е силно укрепена, но бойците на "Хамас" пробиха дупки в стената през 2008 г., за да пробият строгата блокада. Жителите на Газа преминаха, за да купят храна и други стоки, но бързо се върнаха, без никой да бъде окончателно разселен.

Египет отдавна предупреждава, че този път няма да допусне жителите на Газа на своя територия, опасявайки се, че те няма да могат да се върнат.

Йордания, която погълна по-голямата част от палестинците след създаването на Израел през 1948 г., обвини Израел в неделя, че се стреми "да изпразни Газа от своя народ".

Говорителят на израелското правителство Ейлон Леви нарече обвинението "възмутително и невярно", заявявайки, че страната му се защитава "от чудовищата, извършили клането на 7 октомври" и ги изправя пред правосъдието.

Въоръжени мъже от "Хамас" на 7 октомври убиха 1200 души и взеха 240 заложници в тази изненадваща атака, според израелски данни. Израел обеща да унищожи войнствената ислямистка групировка, която управлява Газа от 2007 г. и се е заклела да унищожи Израел.

Около 18 000 души са били убити от израелски атаки, а 49 500 са ранени, според здравните власти в Газа. Около 100 от израелските заложници бяха освободени по време на едноседмичното примирие, което приключи на 1 декември.

Израел твърди, че инструкциите за преместване са сред широкообхватните мерки за защита на местното население. Тя обвинява бойците от "Хамас", която контролира Газа, че използват цивилни като жив щит и крадат хуманитарна помощ, което "Хамас" отрича.

Израелската армия заяви, че нейните войски в Джабалия са открили оръжия в чанта на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на Обединените Нации за помощи на палестинските бежанци и организация на работата БАПОР) близо до училище и разпространиха видео, показващо взривни устройства до чанта с надпис UNRWA. Ройтерс не успя да провери независимо кадрите.

Той също така разпространи видео, за което каза, че е от района на град Газа в Шеджая, като претендира, че показва въоръжени мъже на Хамас, които бият хора и получават помощ.

Палестински активисти призоваха за глобална стачка в понеделник, за да се опитат да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня.

Палестинците наблюдаваха удара в окупирания от Израел Западен бряг, но не беше ясно дали усилията ще се реализират в световен мащаб или ще окажат влияние върху военните планове на Израел.

Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че 32 палестинци са били убити в Хан Юнис от рано вечерта в неделя, а 15 други са ранени.

Бойци и жители заявиха, че боевете са ожесточени и в Шеджая, източно от центъра на град Газа, северозападния район Шейх Радуан и град Джабалия на север. Екстремистки групировки заявиха, че са нанесли загуби на израелски войници, без да представят доказателства.

В централната част на Газа, където Израел посъветва хората да се придвижат в понеделник към "известни убежища в района на Дейр ал Балах", здравните служители заявиха, че болницата Шухада Ал-Акса е получила 40 мъртви през нощта.

Медици заявиха, че израелски въздушен удар е убил четирима в къща в Рафах, едно от двете места близо до Египет, където Израел казва, че палестинците трябва да намерят убежище.

Израел заяви, че ще прекрати военните дейности в бежанския лагер в Рафах, един от няколкото в анклава, в които са настанени бежанци и техните потомци от сражения преди, по време и след създаването на Израел през 1948 г. - за хуманитарни цели.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    3 10 Отговор
    Първо при Херо в Египет, после у Розовата долина, при Ганчо. Иначе Шенгеня, през крив макарон.

    Коментиран от #4

  • 3 Йо хо хо

    15 15 Отговор
    По скоро евреите трябва да се изселят от тези земи.
    Най добре зад океана.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    18 9 Отговор
    Много интересно защо много арабски/ мюсюлмански държави подкрепят палестинците, но никоя от тях не ги иска на територията си. То е много удобно -Израел да издържа семействата на терористите, а пък мюсюлманския свят да ги подкрепя с митинги

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Георгиев

    16 0 Отговор
    Трият ме.Цензура няма. :-)

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Йо хо хо

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Георгиев":

    И НЕудобни коментари трият

    Коментиран от #10

  • 10 Георгиев

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Йо хо хо":

    ТОЧНО....
  • 11 АУУУУУ

    18 6 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    ЗАЩО НИКОЯ АРАБСКА СТРАНА НЕ ИСКА ПАЛЕСТИНЧЕТА.....САМО ПИШАТ ДЕКЛАРАЦИИ......НЕЩО ВИ ИЗДИША ОПОРКАТА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 4 Отговор
    ДА , АМА И ЕГИПЕТ ГИ ......... НЕ ЩЕ ......... ФАКТ ! ............. САМО ZEЛЕНИЯ ЧОРАП ........... РЕВЕ ЗА ТЯХ ....... ФАКТ !
  • 13 Сила

    12 4 Отговор
    Абе, що не бегат към Матушката...... или при братята си по вяра в Емирствата....... странни хора, влече ги към неверниците и развратния Запад
  • 14 Йо хо хо

    7 0 Отговор
    Шенген та Шенген!
    Я отваряй границите за всички които искат да напуснат територията а Австрия и Нидерландия да си пазят границите на ЕС
  • 15 В Египет

    7 0 Отговор
    ги чакат с отворени обятия...
  • 16 Гад Заяви

    2 5 Отговор
    Да се покажат някакви торби с оръжие е доказателство за ужасна военна подготовка, а масовото трепане с многотонни бомби и заплахи с атомно оръжие е нещо като предлагане на постна пица?! Евреите са най-долното и жестоко племе на земята. И да не се сърдят, че ще са мразени от целия свят и гонени навсякъде. Хитлер и неговата клика се въртят в гроба от ярост, че не са си довършили работата преди 80 години.