Last news in Fakti

17 Декември, 2013 10:42 15 008 8

Арктическата ледена шапка е увеличила обема си с 50%

  • арктика-
  • северен ледовит океан-
  • полярна шапка

Добра новина за климатичните промени

Обемът на арктическата полярна ледена шапка се е увеличил с 50% в сравнение с миналата есен, показват сателитни измервания, съобщи Европейската космическа агенция, цитирана от АП.

На базата на наблюденията на сателита CryoSat, който измерва дебелината на морските ледове в Северния ледовит океан, учените са изчислили, че обемът на арктическата полярна шапка е достигнал 9 000 куб. км. За сравнение, през миналата година, която бе рекордна по отношение на топенето на арктическите ледове, обемът й е бил 6 000 куб. км.

Сателитът, който бе изстрелян през 2010 г., позволява на учените да следят промените в обема на ледовете, а не само покритието им на повърхността.

Тазгодишното увеличение на леда на Арктика е добра новина, но обемът на морските ледове остава нисък в сравнение с историческите средни стойности и не означава обръщане на дългосрочната тенденция, уточнява космическата агенция. Според Андрю Шепърд, съавтор на изследването, обемът на ледовете на Северния полюс през октомври през 1980 година е бил около 20 000 куб. км. „Така днешните данни все още се нареждат сред най-ниските за последните 30 години."

"Не очаквахме, че по-голямата повърхност на полярната шапка в края на лятото ще се отрази на обема, но това се случи и то се дължи на количеството постоянен лед на Арктика", каза един от авторите на изследването - Рейчъл Тилинг, преди дни на съвещание на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско.

Покритието на повърхността и обемът на арктическите морски ледове се следят от учените като индикатори за климата.

Тази година дебелината на постоянния лед е средно 20%, т. е. 30 см. по-голяма от миналата година.

В края на 2012 г. арктическата полярна шапка достигна най-ниската си стойност, но свиването на ледовете през тази година бе по-слабо изразено. Все пак това лято повърхността на полярната шапка бе шестата най-малка по размери досега. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан Славов

    10 2 Отговор
    Какво става сега с лъжата за Глобалното затопляне? Или сега ще измислят друга лъжа за Глобално застудяване с апокалиптичен сценарий и вина на човека!!!
    И това ми било учени - по-продажни са от Юда!!!

    Коментиран от #2, #7

  • 2 alex xela

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йордан Славов":

    Ми те тия рекламотори на затоплянето са Людеяци
  • 3 Krasi Ivanov

    0 0 Отговор
    !!!
  • 4 Олигархски

    1 2 Отговор
    О4евидно Газпром и Москва са виновни за разрастването на Арктика .След като Еврокомисията ги "подгони" заради "злоупотребата им с монополно положение" новосъздадените аркти4ески войски по заповед на царъ Путин явно прилагат нови тактики и техники ,за да пазят икономи4еските територии, за които претендират 4е са техни и да им се "хар4и" пове4е газа.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Папур Шпеков

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Олигархски":

    За психиатър си пич!
  • 6 Йордан Славов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Олигархски":

    Може би си разбрал за тази руска конспирация от извънземните?! Ще споделиш ли тайната на замразяването на руснаците? Да не е като от Diablo 3
  • 7 мечока

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йордан Славов":

    Защо би трябвало да лъжат, те нито са олигарси, нито големи корпораций

    Коментиран от #8

  • 8 Йордан Славов

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "мечока":

    Ами защото им се плаща за това точно от корпорациите /корпораций може да е някой римски император/!!!