Last news in Fakti

19 Декември, 2013 14:58 1 572 0

Добре дошли във Великобритания!

  • великобритания-
  • имиграция

Списание Икономист публикува отворено писмо, с което приветства българи и румънци в Кралството

Добре дошли във Великобритания! - 1
Снимка economist

Добре дошли!” - с тези думи влиятелното британско списание „Икономист" е озаглавило отворено писмо до българите и румънците, което бе публикувано на сайта на изданието.

Вестници във Великобритания са пълни с истории за вашата бедност, престъпност и глад за благосъстояние, започва писмото и припомня факта, че повечето британски политици се противопоставят на европейските правила за свобода на движението.

Населението ни е по-враждебно от германците или французите: почти половината от жителите на острова вярват, че правителството трябва да забрани достъпа на нови имигранти. Затова може би сте останали с впечатление, че не сте добре дошли тук, пише "Икономист" и продължава: "Но вие сте. От името на родната страна на изданието ние ви каним да дойдете и да работите тук."

В навечерието на 1 януари, вие можете да отидете навсякъде в Европейския съюз. Надяваме се, че много от вас ще изберат Великобритания. Въпреки, че нашите лидери изглежда са забравили, Великобритания настоя вашата страна да се присъедини към ЕС знаейки, че един ден ще се появите на прага ни, се казва в статията.

„Не е ваша вина, че много от нашите сънародници не ви искат. Отчасти проблемът е в поляците, които преди 10 години получиха достъп до пазара на труда в Обединеното кралство. Тогава правителството увери избирателите, че само за няколко десетки хиляди ще дойдат, и вероятно няма да е за дълго. Вместо това повече от половин милион поляци пристигнаха. И освен работници за бране на зеле и боядисване на стени, изместващи съвсем целесъобразно някои британски работници, просто защото идват навреме на работа, те се оказаха човешки същества, които се установяват и раждат деца. Освен това, тези млади и здрави хора допринасят за разрастване на икономиката и внасят повече в хазната под формата на данъци, отколкото вземат като помощи и социални услуги, пише "Икономист".

Но ако нашите лидери са грешали преди около десетилетие за броят на поляците и другите източноевропейци, които щяха да дойдат във Великобритания, те още повече са грешали за техния ефект върху страната. Политиците твърдят, че имигрантите са в тежест на обществените услуги. Глупости: като млади и трудоспособни хора те не ги използват много. И тъй като те внасят повече в хазната под формата на данъци, отколкото вадят от нея за собствени ползи и услуги, според правдоподобна оценка те спасиха нашите училища и болници от големи съкращения.

Списанието отбелязва, че източноевропейските работници дори не правят чак такъв дъмпинг на заплатите във Великобритания, а ако подобно нещо се случва, това засяга заплатите на останалите имигранти.

За съжаление, проучванията на общественото мнение не лъжат . Малко са хората , които ви искате тук. Онези от вас, които в крайна сметка започнат да крадат, ще бъдат показани на първите страници на вестниците ни. Така неприятната идея за българската и румънска имиграция от страна на британците прави реалността да изглежда приятна. Хората обаче, ще бъдат приятно изненадани, когато по-голямата част от вас дойдат да работят, а не да просят от държавата, пише още в писмото.

Източноевропейците водят до икономически растеж и до намаляване на дълга, подчертава списанието. „Допитванията навеждат на мисълта, че повечето британци обмислят да ви използват като работници в къщите си. А ако се притеснявате от предразсъдъци, то казвайте, че сте италианци и никой няма да разбере, че не сте”, препоръчва накрая списанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: