Last news in Fakti

9 Януари, 2024 16:54 1 674 21

Бивш петролен магнат е включен от Русия в списъка с издирвани лица заради коментарите му за войната

  • михаил ходорковски-
  • дело-
  • издирвани-
  • русия-
  • коментари-
  • война-
  • украйна-
  • петролен магнат

Делото срещу Ходорковски е заведено през септември във връзка с публикувани в интернет негови коментари

Бивш петролен магнат е включен от Русия в списъка с издирвани лица заради коментарите му за войната - 1
Снимка: БГНЕС

Руското министерство на вътрешните работи включи бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, който ръководи опозиционно движение зад граница, в списъка с издирвани лица по обвинение, че е разпространявал невярна информация за руската армия, предаде Асошиейтед прес. Наказателният кодекс на страната предвижда до пет години затвор за това престъпление, цитирана от БТА.

Делото срещу Ходорковски е заведено през септември във връзка с публикувани в интернет негови коментари за изплащането на обезщетения на роднините на руски военнослужещи, загинали в Украйна.

Ходорковски е милиардер, бивш ръководител на петролната компания ЮКОС, който изпадна в немилост при управлението на Путин и прекара 10 години в затвора по обвинения в измама, които отрича. Той бе освободен през 2013 г., след като Путин го помилва, и сега живее в Лондон.

Олигархът беше включен в списъка за издирвани лица на руското вътрешно ведомство и през 2015 г. по обвинение съпричастност към убийството на кмет на сибирския град Нефтеюганск през 1998 г., което Ходорковски отрича.

През декември бившият петролен магнат заяви, че в Русия изцяло се е наложила "тоталитарна диктатура" и че иска да се "бори за една Русия, управлявана от върховенството на закона и политическия плурализъм".

Законът срещу дискредитирането на руската армия беше приет след началото на инвазията в Украйна и бе прилаган многократно срещу критици на Путин, които влязоха в затвора, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крокодил

    22 11 Отговор
    тоя май имаше да доизлежава още 15 години скоро ще направи компания на Навални
  • 2 Русофил

    18 21 Отговор
    Руснаците издирват всички хора по земята, че дишат руски въздух.
  • 3 Здрасти

    13 4 Отговор
    Чудесно!
  • 4 Мда

    17 9 Отговор
    Пък наш Костя си лъже тука на воля!

    Коментиран от #19

  • 5 тоя мишок

    13 4 Отговор
    е безопасна игла.Взел дал е отдавна,тотално занулен.Дотам води еврейската лакомия за власт и пари.
  • 6 Путян

    11 14 Отговор
    Искаше да прибере Милиардите на Ходорковски и го направи .

    По време на своето арестуване

    Ходорковски е най богатия човек в Русия .

    И после му прилапаха бизнес и парите ,

    От Кремълската Хунта.

    Със Украйна се опитаха нещо подобно ,
    Но oт Спец Операция стана Спец Обосрация.
  • 7 Рублоидиот

    8 10 Отговор
    Законът срещу дискредитирането на руската армия.

    Това беше и поводът да бъде арестуван Гиркин .
    Свобода на словото в Раша .

    Хахаха
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    10 1 Отговор
    Тов. Ходорковскии щом поддържа запада случайно ще падне от високо !
  • 9 Иво

    10 3 Отговор
    Чуждите агенти-пррдатели ги осъждат, този за Сибир до живот!!
  • 10 ТОЗИ Е БИВШ

    11 2 Отговор
    ОТ ЖИВОТА,ТОТАЛНО. ОСТАВА МУ САМО ДА СИ ПРАВИ ВЯТЪР НА УСТАТА СРЕЩУ ПОТУПВАНЕ ПО РАМОТО ОТ ЗАПАДНИТЕ МУ ГОСПОДАРИ.БОЛИ МНОГО ПАДАНЕТО ОТ ВИСОКО.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 6 Отговор
    одорковски живее в НЮ-ЙОрк.Той е един от тези ,които ротшилд е избрал да управляват -московията!
  • 12 Някой

    10 4 Отговор
    Е, този мишок цуца от Русия години наред. Хванаха го, осъдиха го и го вкараха в затвора. Путин се смили над него и го пусна предсрочно. Мишока избяга в чужбина на минутата и почна да плюе Русия.
    Да се радва, че е жив. Никой не обича предателите - ще последва Скрипал, Литвиненко и други отдавна безинтересни за руските служби лица, които дадоха фира в полза на западните служби.
  • 13 соломон плачещият

    6 2 Отговор
    Ели-- Защо не си написала как тоя като Секретат на ВЛКМС още тогава 1990 годинi е присвоил 27 .000 Рубли от касата като за тях години са добри пари. След разни мошеничества, сътрудничества с чуждeстрани разузнавателни служби - като им предлага услугите си -- по негова заповед са извършени много убийства и придобива много акции за тях години същият казва на представителя на Американският представител на ЕХХОN MOBIL " Вие влагайте в Русия , Кремъл ще е като крайпътна автобусна спирка където мнозина няма да спират " ( ние ще управляваме Русия не от Кремъл да бъде управляван ) заедно с Березовски измъкнаха милиарди - ЮКОС беше оценен на около 40 милиарда долара като 2/3 от петролните залежи принадлежаха на нея .( за тях години ) Майка му беше болна и наивният глупак Путин го помилва - освободи го от затвора и той замина за Англия и от благодарност сега плюе Путин и Русия.
  • 14 Абе

    3 3 Отговор
    то и Путя го търсят от Хага, ама и той се крие като мишок.
  • 15 и кво сега

    2 2 Отговор
    няма право на мнение щом е различно от това на пигмея?
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    Давате грешна инфо.ходорковски го размениха,руснаците!

    Коментиран от #17

  • 17 Урюрвкос

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ходорковски поиска помилване за първи път въпреки че адвокатите му предлагаха много преди това но причината беше че майка му тежко болна и може да не я свари след като си излежи срока.
  • 18 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    на рождения ден на ходорковски началника на неговата охрана му прави подарък главата на кмета. Кмета е искал да се плащат пари в местния бюджет по закон там където се добиват суровините. Юкос със капитал 30млн дол (трима американски сенатори) за 6 год натрупва капитализация 20млрд дол а в бюджета на Русия е платила 3млн дол. Хитри счетоводни схеми изкарват парите навън. Това правеше и Уилям Браудер с Магнитски.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хе хе хе

    3 2 Отговор
    значи ние трябва да арестуваме цялата про-путинска хунта дето е тука в сайта. Добре че събираме ИП-та. Можа пък да го направим и да ги съдим по същия пример. Повечето си мислят че като минават през ИП сменячката на браузъра за да гласуват не оставят следа. Сладури.
  • 21 ежко

    3 2 Отговор
    Ха,ха.На този Елцин му подори петролна компания, после се разрастна с машинации и откровени престъпления.В едим момент реши да я продаде на американци но........тук срещна Путин който не продава национално богатство на американци.Сега е пръв поборник против Путин и верен американски приятел.Едно лека чието богатство отиде там откъдето е дошло!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания