Last news in Fakti

17 Януари, 2024 22:02 1 202 12

Еманюел Макрон в Давос: Европа трябва да бъде по-настоятелна на световната сцена

  • давос-
  • еманюел макрон-
  • русия-
  • украйна-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Френският президент също изрази загриженост за това какво може да означава резултатът от изборите зад Океана в края на годината за съществуващото напрежение между САЩ и Китай

Еманюел Макрон в Давос: Европа трябва да бъде по-настоятелна на световната сцена - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон каза в сряда, че Европа трябва да бъде по-настоятелна на световната сцена, тъй като е изправена пред несигурно бъдеще за отношенията си със САЩ, пише СиЕнБиСи.

В евентуално намигване към потенциалното преизбиране на Доналд Тръмп, Макрон каза, че Европа трябва да насочва собствения си път към произтичащи от това въпроси, вместо да разчита твърде тясно на своя съюзник отвъд Атлантика.

"2024 г. ще бъде ключова година за европейците. Трябва да докажем, че можем да бъдем по-видими, да полагаме повече усилия, каквото и да се случва в Съединените щати", каза той на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

В центъра на тези въпроси са конфликтите в Украйна и Близкия изток, както и климатичният преход, каза Макрон.

Това се случва, когато подкрепата на САЩ за конфликта в Украйна намалява, особено сред републиканците - включително Тръмп - които смятат, че продължаващата война е твърде скъпа и далечна от приоритетите на САЩ.

Отблъскването добавя към чувството за евроскептицизъм, често изразявано от Тръмп по време на неговото управление.

Въпреки че отсъстваше от Давос тази година, потенциалното преизбиране на Тръмп беше ключова тема на разговор в алпийския курорт, след като той спечели събранията в Айова в понеделник.

Макрон също изрази загриженост за това какво може да означава резултатът от изборите в края на годината за съществуващото напрежение между САЩ и Китай.

Докато САЩ станаха по-гласни в критиките си към Китай и усилията му да прекъсне връзките в критични индустрии, подходът на Европа беше по-амбивалентна, като се има предвид колко важен е китайският пазар за местните компании.

"Големият риск за европейците е, че ще се окажат с грешен дневен ред", каза Макрон.

Имайки това предвид, президентът каза, че Европа трябва да се съсредоточи върху това да стане по-самостоятелна, като стимулира регионалните инвестиции в чисти технологии, изкуствен интелект и полупроводници.

"Винаги се застъпвам за по-суверенна Европа", каза той.

"Това не означава да убиете връзките си, да убиете партньорствата си и да убиете съюзите си. Но това означава да не сте прекалено зависими в някои сектори от вашите вериги за стойност в някои географски райони", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макарон

    13 3 Отговор
    Да вземе да се обърне за съвет към Наполеон.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тоя па смешник

    8 1 Отговор
    Да не знае много много, ами да върви да купува нов лосион за разтриване на бръчките на бабичката си.

    Коментиран от #11

  • 4 Реалист

    12 1 Отговор
    Давос е ппеедалскооо сборище

    Коментиран от #7

  • 5 СССРБарета

    13 1 Отговор
    Геронтофила е ядосан защото руската армия снощи е ударила сграда с френски наемници в Харков с ракети! 60 френски наемници са загинали, а около 20 са ранени! Сградата в която са били настанени е напълно унищожена! Перфектна руска операция на ФСБ и разузнаването!

    Коментиран от #8

  • 6 Кок0рч0

    3 1 Отговор
    Абе чете ли ги някой тия драсканици цял ден от тоя Давос? Това е все едно да четете за това как родител 1 опъва Макрон а той лъска шпагата на друг родител 1.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кнаус 485

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБарета":

    Какво да напиша освен слава на Русия...
  • 9 долу ЕС

    1 0 Отговор
    ами бъдете... я да видим с какви козове ще бъдете настоятелни. Нито сте най много, нито най големи, нито най умни, нито произвеждате най много качествено или евтино, нито сте най въоръжени. може да си настоявате колкото искате, но европа 400 млн от 9 млрд .... и аз настоявам в блока с 20 апартамента, обаче някак си 1 срещу 20.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Франсе

    0 0 Отговор
    Тоя говори като пиян със своя член!
Новини по държави: