Last news in Fakti

18 Януари, 2024 17:33 2 276 16

Израелският президент: Помиряването ни със Саудитска Арабия е решението за края на войната

  • ицхак херцог-
  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • саудитска арабия

Ицхак Херцог похвали международната коалиция за противодействие на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, която беше създадена в отговор на многократните атаки срещу международното корабоплаване в Червено море

Израелският президент: Помиряването ни със Саудитска Арабия е решението за края на войната  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нормализирането на връзките между Израел и Саудитска Арабия е ключов елемент от слагането на край на войната с "Хамас" и повратна точка за целия Близък изток, каза днес израелският президент Ицхак Херцог на Световния икономически форум в Давос, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Това все още е деликатно, крехко и ще отнеме много време, но смятам, че всъщност е възможност светът и регионът да се придвижат напред към по-добро бъдеще", каза Херцог.

Това изказване идва няколко дни след като външният министър на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал Сауд заяви на дискусия в Давос, че кралството е съгласно, че "регионалният мир включва мир за Израел". Той добави, че Саудитска Арабия, "разбира се", ще признае Израел като част от по-широко политическо споразумение. "Това обаче може да стане само чрез мир за палестинците, чрез палестинска държава", каза министърът.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън повтори също в разговорите си в Давос, че пътят към държавност за палестинците може да помогне за подобряване на сигурността на Израел и отношенията му с другите държави в региона.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и неговото дясно правителство обаче се противопоставят на формулата за решаване на израелско-палестинския конфликт с две държави.

Херцог, чиято церемониална роля е предназначена да служи като обединител на нацията, заяви, че обществената подкрепа за подобно решение е ниска, тъй като травмираните израелци са съсредоточени върху собствената си безопасност след атаката на Хамас на 7 октомври. Той показа снимка на Кфар Бибас, най-младия израелец, държан като заложник в Газа, чийто първи рожден ден е днес.

"Когато държави излизат с предложение и казват "решение с две държави", те трябва първо да се справят с един предварителен въпрос, който е основен въпрос за човешките същества: Предлага ли ни се реална безопасност?", каза Херцог и добави: "Израелците загубиха доверие в мирния процес, защото видяха, че терорът се възхвалява от нашите съседи."

Херцог използва трибуната на Световния икономически форум в Давос, за да подчертае глобалните последици от нападението на "Хамас" срещу Израел и нарече движението само едно от прокситата на "империята на злото, произлизаща от Техеран".

Израелският президент предупреди, че Иран и групировките, които подкрепя, застрашават глобалната стабилност, предаде ДПА.

Херцог похвали международната коалиция за противодействие на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, която беше създадена в отговор на многократните атаки срещу международното корабоплаване в Червено море.

"Проблемът с хусите е приоритет номер едно, защото той повишава разходите за живот на всяко семейство по света, малко племе от 50 000 души, събрало оръжията на една империя", каза Херцог.

Израел се моли лекарствата, доставени до границата с ивицата Газа през Египет, да достигнат до хората, държани като заложници от ислямисткото движение "Хамас" в палестинския анклав, каза още израелският президент, цитиран от Ройтерс.

"Молим се лекарствата . . . да стигнат до тях, но това е само началото", заяви Херцог.

Израелският лидер каза още, че не игнорира човешката трагедия в ивицата Газа, но подчерта, че Израел трябва да се защити от тероризма. Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на движението "Хамас", което контролира палестинския анклав, извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хубу

    14 4 Отговор
    Са вече веье в БРИКС Късно е.
  • 3 Да, бе

    31 10 Отговор
    Няма Израел, няма проблем...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бмх

    16 3 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    Ходи сменяй памперса на бидоня, че прелива!
  • 6 Принц Фейсал Бил Ферксн

    19 5 Отговор
    "Официално: Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет се присъединиха към БРИКС – Край на петродолара – Русия и Китай вече контролират Проливите, Суецкия канал и световното производство на петрол!"



    СЛЕДВАЩИЯТ ЧЛЕН НА БРИКС ЩЕ Е ТУРЦИЯ

    Държавната телевизия на Саудитска Арабия съобщи, че кралството се е присъединило към групата БРИКС заедно с ОАЕ, Египет, Етиопия и Иран
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мдаа

    24 5 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    Еврейно глупав колкото и да се напъваш българите ви мразят, всъщност вече целия свят ви мрази! Ти не си виновен за сатанинската алчност на Родшилд и Изрел, но се вижда че ги затитаваш, значи си същата гад
  • 9 Ами да

    20 4 Отговор
    Нетаняху и кликата около него са виновниците за ситуацията! Трябва да се създаде палестинска държава с ненакърними граници и Израел да прекрати всякакво анексиране и войни!

    Коментиран от #13

  • 10 ко праим бре бабаити

    10 3 Отговор
    май леко с пиниз даваме заден понеже почна да става тегаво за Израел ,САЩ и ЕС.
  • 11 Честен ционист

    12 3 Отговор
    След прочетеното , извода е само един - човекомразците Израел , говорят едно и вършат Геноцид
  • 12 Хага

    4 1 Отговор
    Ало Хага, там ли сте, има ли някой отсреща? Какво стана с делото за геноцид-започна ли, приключи ли, отложи ли се?май и там делата продължават по 5-10 години , като в милата ни родина.
  • 13 Кой първи

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ами да":

    нападна на 7 октомври - Израел или Хамас - кой почна войната ?

    Коментиран от #14

  • 14 Аарон

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "Кой първи":

    Мачкаййййй яко бре бай Нетаняхо.
  • 15 Кой изби невиините в Йеросалим ?

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    Отново го направиха Юдеите и този как беше Ирод !!!

    Той разпъна Исус Христос на кръста ! На кого да вярваме на Изрел ли / НЕ /


    Войната е от хиляди години и сега се вижда финалната чат.
  • 16 Дизелo

    1 0 Отговор
    Хахаха тия убиици говорят за помиряване. Израел направи така, че следващите поне 50 години постоянно да се в конфликт с арабския свят. Нали ако някой от тия чалмарски вождове се прегърне с евреите, собствения му народ ще го разкъса на парчета.
Новини по държави: