Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 17:10 1 373 18

Новият президент на Финландия: Трябва да се запази спокойствие относно реториката на Тръмп за НАТО

  • финландия-
  • спокойствие-
  • новоизбран президент-
  • реторика-
  • доналд тръмп-
  • нато

Тръмп, който е водещият кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември, заяви миналата седмица, че не би искал да защитава членовете на НАТО от бъдещо нападение от страна на Русия, ако вноските на тези страни в НАТО изостават

Новият президент на Финландия: Трябва да се запази спокойствие относно реториката на Тръмп за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Новоизбраният президент на Финландия Александър Стуб заяви в понеделник, че страната му трябва да запази спокойствие и да се съсредоточи върху членството си в НАТО въпреки неотдавнашните критични коментари на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по адрес на военния алианс, предаде Ройтерс.

Тръмп, който е водещият кандидат на републиканците на президентските избори в САЩ през ноември, заяви миналата седмица, че не би искал да защитава членовете на НАТО от бъдещо нападение от страна на Русия, ако вноските на тези страни в НАТО изостават.

"Предизборните кампании в САЩ са много различни от финландските избори и използваната реторика е доста по-силна... Мисля, че на този етап е най-добре да запазим спокойствие и да се съсредоточим върху изграждането на членството ни в НАТО", заяви Стуб на пресконференция.

Финландия, която спечели приемането си в НАТО през април миналата година в отговор на инвазията на съседна Русия в Украйна, харчи за отбрана повече от целта от 2% от брутния вътрешен продукт, договорена от държавите членки на НАТО, добави Стуб.

Кая Калас, министър-председател на съседния на Финландия съюзник в НАТО Естония, заяви в понеделник, че коментарите на Тръмп трябва да бъдат предупредителен сигнал за съюзниците да харчат повече за отбрана.

Стуб заяви, че иска да гарантира, че Финландия ще има решаваща роля в НАТО. "Искаме да бъдем в основата на вземането на решения, да седим около масите, където се вземат решенията", каза той.

С исторически завой в политиката си за сигурност след десетилетия на военно неприсъединяване Финландия миналата година стана 31-ият член на НАТО, търсейки по-добра защита срещу всяка руска заплаха.

Стуб, който ще встъпи в длъжност на 1 март, е проевропейски настроен и твърд поддръжник на Украйна, който е заел твърда позиция спрямо Русия, с която Финландия има дълга граница.

"Преди Русия да прекрати агресивната си война срещу Украйна, ще бъде много трудно да се поддържат отношения с нея", заяви Стуб, първият президент на бившата неутрална Финландия, чиито ключови задачи няма да включват поддържането на добри отношения с Русия.

В неделя дясноцентристкият бивш министър-председател и инвестиционен банкер победи с малко либералния подгласник Пекка Хаависто от Зелената партия с 51,6% от трите милиона гласа, подадени на изборите, сочат данните.

"Наистина съм щастлива, че Александър Стуб спечели, и му пожелавам да представлява Финландия по добър начин, да развива отношенията ни с други страни, с Европа, със САЩ и с НАТО", каза Сату Лапалайнен, 39-годишен консултант от Хелзинки.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ветеринарен психолог

    22 2 Отговор
    Тоя визуално много прилича на Джамбазки. Сигурно му се пада калеко.
  • 2 Българин

    6 23 Отговор
    Тръмп ще посети затвора

    Коментиран от #18

  • 3 Бай Дончо

    18 4 Отговор
    Малей страх
  • 4 Българин

    6 29 Отговор
    нищо друго не остана на Путин,освен да вярва в чудеса

    Коментиран от #6, #11, #13

  • 5 Сатана Z

    19 2 Отговор
    Ние в България сме спокойни,колкото пари ни поиска Тръмп,ще извадим два пъти по толкова.Финлндците като новобранци в НАТО трябва да бръкнат дълбоко в джобовете си защото сиренето е с пари!
  • 6 Обратен

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ти мисли за Ердоган,как ще ви нахлузи червените фесове на празните кратуни

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сатана Z

    13 1 Отговор
    Доналд Тръмп:
    На 4 юни 1963 г. президентът Джон Ф. Кенеди издава изпълнителна заповед № 11110, нареждаща на Министерството на финансите да произведе банкноти от 2 и 5 долара на стойност 4 милиарда долара.

    Сметките, подкрепени от сребърни резерви, съхранявани в трезорите на Министерството на финансите, бяха издадени без дълг или лихва. Seigniorage или печалбата от сеченето на монети отиваше директно в правителството на САЩ, а не в частната банка на Федералния резерв на САЩ.

    Това издаване на банкноти беше част от по-широката стратегия на Кенеди за намаляване на влиянието на Федералната резервна банка на САЩ.

    На 22 ноември 1963 г. президентът Кенеди е убит в Далас, Тексас.
  • 9 Истината

    14 2 Отговор
    Много дървен философ - питайте американските бачкатори какво искат и ще разберете за кого ще гласуват , иначе казано този пудел който не е пипал работа може да си философствува колкото му душа желае …
  • 10 хххх

    8 3 Отговор
    Еми спокойствие, спокойствие... ама ако на вас Русия ви влезе в задния двор, дали ще си спокоен??
  • 11 Русофоб

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Мисля че ти продължаваш да вярваш чудеса. Българин си колко аз съм владика. Ясно на всички ще мразиш Русия, ама измисли нещо по оригинално, вече си банален, от две-три седмици вече не ти слагам и минусчета.
  • 12 Гавра с български труп

    7 1 Отговор
    Сащ колкото изпълни меморандума Будапеща, толкова ще изпълни и член 5 ,) С тръмп или без тръмп, просто забравете
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кнаус 485

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Обратен":

    Вероятно си прав, с празни кратуни сме ама вероятността за фесовете е голяма., не сега но в бъдеще.... И си мисля че за страна с кириак стефчовци това е напълно заслужено..... Ако времето позволява на 3 март ще бъде отново на Шипка с българско и руско знаме....
  • 15 Ристо Стоичковски

    10 1 Отговор
    "Финландия, която спечели приемането си в НАТО през април миналата година" :-)

    "Който играй, пичели, който ни играй, ни пичели". А какво точно са спечелили или загубили Финландия и най-вече финландците ще го разберат малко по-късно.
  • 16 дедо Герчо

    8 0 Отговор
    Сату Лапалайнен, 39-годишен консултант от Хелзинки....ХАХАХАХА....

    Коментиран от #17

  • 17 Ицето

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "дедо Герчо":

    Те всичките там са ЛАПАЛАЙНЕН.
  • 18 Я ЗАТВОРА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Я КАКАОВИЯТ ТИ ДВОР РАЗБИРА СЕ ЧРЕЗ РОМСКИ ПОСРЕДНИЦИ ПОНЕЖЕ Е НЕПОДДЪРЖАН МРЪСЕН И РАШИРЕН
Новини по държави: