Last news in Fakti

8 Март, 2024 08:54 951 1

Удължиха срока на извънредното положение в Еквадор с 30 дни

  • срок-
  • удължен-
  • извънредно положение-
  • еквадор

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа, който бе избран през ноември, обнародва указ, с който удължава срока на извънредното положение

Удължиха срока на извънредното положение в Еквадор с 30 дни - 1
Снимка: БГНЕС

Извънредното положение в Еквадор бе удължено с още 30 дни, съобщиха Франс прес и БТА, цитирайки изявление на еквадорското правителство.

Еквадорската армия бе разположена на улиците в цялата страна, за да се бори с насилието на престъпните банди, свързани с трафика на наркотици.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа, който бе избран през ноември, обнародва указ, с който удължава срока на извънредното положение, което бе обявено на 8 януари, "с още тридесет дни".

Срокът е удължен поради състоянието на сериозни безредици и на "вътрешен конфликт" в Еквадор, се казва в президентския указ.

Конституцията дава възможност на президента да обявява извънредно положение, което може да продължи максимум 90 последователни дни.

Извънредното положение бе обявено на 8 януари, след като стана ясно, че опасният престъпен бос Адолфо Масиас, който излежаваше 34-годишна присъда за организирана престъпност, трафик на наркотици и убийство, е избягал от затвора.

Бягството на Масиас от затвора бе последвано от отвличанията на над 200 полицаи и надзиратели в затвори и експлозии.

На 9 януари президентът Нобоа обяви, че Еквадор се намира в състояние на "въоръжен вътрешен конфликт" и нареди войници да бъдат разположени на улиците и в затворите за борба с десетките престъпни банди, които са свързани с мексиканските картели и албанската мафия, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    3 0 Отговор
    В коя посока България граничи с Еквадор, та тая новина сте я заковали на първа страница най-отгоре?
    Напишете нещо за "съседна" Украйна! Как е там? Върви ли контранаступа? Москва превзеха ли я вече? Кой сложиха за неин кмет? Зеленски ли?