Last news in Fakti

9 Март, 2024 05:54 577 1

Журналисти от закритата държавна агенция Нотимекс откриха нов новинарски портал в Мексико

  • мексико-
  • информационна агенция-
  • амекси

АМЕКСИ е създадена от стачкуващи в продължение на 1 408 дни срещу съкращенията в бившата Нотимекс

Журналисти от закритата държавна агенция Нотимекс откриха нов новинарски портал в Мексико  - 1
Снимка: YouTube

Бивши журналисти от закритата през декември мексиканска държавна новинарска агенция Нотимекс стартираха новинарски уебсайт, точно когато президентът Хавиер Милей взе подобно решение за аржентинската държавна новинарска агенция Телам, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Демонстрациите на феминистките от 8 март са водещата новина в портала на новата мексиканска информационна агенция АМЕКСИ. Тя е създадена като кооператив, в резултат на инициатива на "група журналисти" и "административни работници", които стачкуваха в продължение на 1408 дни срещу съкращенията в бившата Нотимекс.

По-голямата част от служителите на АМЕКСИ са жени, отбелязва АФП. Първоначално порталът ще бъде безплатен, но се надява по-късно да продава услугите си.

Агенцията Нотимекс беше създадена през 1968 г. и разпусната официално през декември миналата година от мексиканския парламент, който потвърди решението на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор. Наред с другите аргументи, президентът смята, че държавната новинарска агендия вече не е необходима, тъй като самият той дава пресконференции с продължителност поне два часа всеки ден от понеделник до петък.

Нотимекс беше основната прес агенция в Латинска Америка, заедно с аржентинската Телам, която също е държавна собственост. В понеделник аржентинското правителство преустанови дейността на основаната през 1945 г. медия, в която работят над 700 души. Тя се подготвя за закриването си, обявено от ултралибералния Милей, който я обвини в правене на "пропаганда", припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господин Спецов и авторите в Факултето

    0 0 Отговор
    Представят около имена на Фирми с задължения , който
    Закупят на не лоша цена. Фирмите с дългодишен опит в този маркетингов сектор. Последно преди спецов да изяви желание да ги ревизира са били $20 милиона оборот и сгради машини и персонал. Не са скъпи. Предупреждение : Фирмите са задлъжнялост към ДАНЪЧНИ ЗАДЪЛЖЕНИЕ КЪМ НЕ СА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ КЪМ IRS или MEXICO IRS или към Европа.
Новини по държави: