Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Март, 2024 07:17 2 940 64

Фицо: Стратегията на Запада за Украйна не работи, ситуацията няма военно решение ВИДЕО

  • роберт фицо-
  • словакия-
  • украйна

Нямам против страната да влезе в ЕС, но само при изпълнение критерии, заяви словашкият премиер

Фицо: Стратегията на Запада за Украйна не работи, ситуацията няма военно решение ВИДЕО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словашкият премиер Роберт Фицо се опасява, че при вземането на решение дали да приеме Украйна в Европейския съюз, политическите съображения може да надделеят над действителното съответствие на страната към изискванията за страните кандидатки за присъединяване към общността.

„Желая Украйна да бъде страна-членка на Европейския съюз, но само когато е готова [да изпълни критериите за страни кандидатки]“, каза премиерът във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук. „Страхувам се, че по отношение на Украйна ще преобладават чисто политическите критерии, а не критериите за действителната готовност на страната.“

Още новини от Украйна

В тази връзка правителственият ръководител припомни високото ниво на корупция в Украйна, но според него се смята за политически некоректно да се говори на тази тема в ръководните органи на ЕС. В същото време, както каза Фицо, докато военният конфликт продължава, процесът на влизане на Украйна в общността няма да продължи напред.

„Ние се опитваме да отворим темата за незабавно прекратяване на огъня и започване на преговори. Мисля, че е по-добре да спорим на масата в продължение на 10 години, отколкото да оставим руснаците и украинците да се избиват. Въпросът е кой какво иска? Струва ми се, че Западът изключително много подкрепя тази война. Това послание възникна през 2022 г., когато някои западни страни разубедиха Украйна да подпише мирно споразумение с Русия, те казаха, че ще използват войната в Украйна, ще предоставят военна и икономическа помощ на Украйна, ще въведат санкции срещу Русия, за да отслабят Русия както на международно ниво, така и политически, икономически и финансово. Това не работи. Войната продължава две години. Научаваме, че териториалните придобивки на Русия са по-големи от украинските. И от двете страни има огромен брой убити войници и ранени войници. Русия се справя икономически и политически, а президентът Путин се радва на голяма подкрепа. Така че може би имаме право да се запитаме дали тази западна стратегия е добра? Твърдя, че стратегията на Запада в Украйна не работи“, каза Фицо.

Тази стратегия според него трябва да бъде преразгледана. „Наблюдавам, че някои политици на Запад се движат в посока на развитие на тази стратегия: още повече оръжия за Украйна, включително модерни системи, те започват да говорят за участието на военен персонал на ЕС и НАТО под някаква форма в Украйна, например при обучение на украински военен персонал. Ситуацията в Украйна няма военно решение“, каза премиерът.

Той се обяви и срещу опитите в ЕС да премахне правото на вето на страните членки при вземане на решения в общността и за защита на европейския пазар от предлагането на украински селскостопански продукти, което доведе до протести на фермери в Европа.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    50 95 Отговор
    руска под...а

    Коментиран от #10, #23

  • 2 Българин

    49 53 Отговор
    ние няма да се огънем!Хаяско да приготвя тубата с бензин

    Коментиран от #12

  • 3 Беров

    91 48 Отговор
    Умен мъж!Като Орбан!
    Е,той и папата им го каза очи в очи,ама.....Еврогейската прослойка в ЕС се е отдалечила тотално от нормалното,от хората,от семейните цености,от морала!

    Коментиран от #49, #61

  • 4 Българин

    13 67 Отговор
    и Орбан беше много велик....но подви опашка

    Коментиран от #6

  • 5 Петър

    79 8 Отговор
    Абсолютно правилна и коректна позиция на премиера на Словакия въпреки, че са съседни държави с Украйна.
  • 6 ВСИЧКИ СМЕ ОТ

    7 35 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    ОРБАН Е ИЛЮЗИОНИСТ -ФАКИР
  • 7 Иван Крумов

    72 7 Отговор
    Войнолюбците - като Хилари Клинтън, която е една амбициозна адвокатка - трябва да се изправят на съд - този път писна на всички.

    ЦРУ направиха интриги - също да си понесат отговорност.

    Кога сме имали война - при СССР нямаше и намек за такива навици.

    Всичко беше подчинено на мира.

    Добре - това както и да е - ама с песни и танци няма да свършат гадостите - САЩ трябва да се върнат на техният си континент и това да е.

    Англия - да си снима исторически сериали за императорското си величие и това да е.

    Аз нямам деца - но ми е жал да се избиват хора.
  • 8 Наблюдател

    11 70 Отговор
    Пуделите на Путин не се отказват от задачата да спрат помощите за Украйна. Заради изцепките на путиноида Фицо Чехия спря контактите със Словакия за неопределено време. Очаква ще и други страни са последват чешкият пример.

    Коментиран от #11, #59

  • 9 Калпазанин

    53 5 Отговор
    Той го е разбрал, жалко че и така наречения запад начело с фащ трябва да го разберат по трудния начин всъщност не е жалко, кой каквото търси си го намира
  • 10 Хайде,бе

    52 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Защо мислиш така ,ако не ти харесва отивай на фронта с украинците,лесно е да говориш от дивана
  • 11 Петър

    18 9 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    Ама ти нямаш понятие какво означава това: "Чехия спря контактите със Словакия за неопределено време"
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пияна сган

    4 44 Отговор
    П.едер.астче , нищожно като политик . Но след като дух.а за ру.бли на Пу.т.кин , му се дава трибуна.
  • 14 ........

    51 7 Отговор
    Забележете,че в коментарите има някакви,които на всеки където е за мир го наричат "путиноид".Е,не е нормално това!В началото на войната заваряваха капаците на танковете,за да не бягат укрите като ги пращат насила срещу руснаците и тези одобряват това!Никой не им иска скапаните войни!

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Инж

    11 48 Отговор
    Агресорът е РФ!!! Никой не е искал тази война - нито НАТО, нито ЕС, нито Украйна.

    Коментиран от #30, #53

  • 16 Ами

    45 6 Отговор
    прав е човекът, въпреки че е седнал. Който иска мир, не праща оръжия.

    Коментиран от #58

  • 17 Честито, Фицо

    7 29 Отговор
    Чехия прекрати отношенята си със Словакия.
  • 18 Епа

    6 33 Отговор

    До коментар #14 от "........":

    като е путиноид как да го наричат?
  • 19 1020

    43 6 Отговор
    Е добър ден! Нормалните българи го твърдят от първия ден, ама за някои да си турнеш синьо-жълта значка е като да си страшен миролюбец. Тъ потията често има неиманерно висока цена.

    Коментиран от #20

  • 20 Факт

    5 26 Отговор

    До коментар #19 от "1020":

    "Тъ потията често има неиманерно висока цена."

    Да, оставаш руски роб.
  • 21 Тъмен субект

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "........":

    Има си хора които това ра ботят.
  • 22 Инци

    5 16 Отговор
    Фицко да каже дали руската стратегия за Украйна работи и дали смята че украинци и руснаци са един народ
  • 23 Евроатлантик

    19 30 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Тоя е поТъп и от Орбан...
    Каква стратегия иска срещу руските фашисти и варвари?
    Да им се молят ли украинците...?
  • 24 Демократ

    14 31 Отговор
    Този юнак Фицо призовава Украйна на предаде на Путин каквото иска, т.е. да няма държава Украйна, а да стане руска губерния, за да го усмири. Той ще предаде ли Чехия на Путин, ако той иска, за да стои мирен и ако да защо Фицо е премиер на тази страна, а не работи в Кремъл? Също като Орбан. Питам се как стана така, че страните Чехия и Унгария, които бяха смачкани от съветски ботуш през 1968 и 1956 г. и Полша през 1980 г.,защото народите им смело не се примириха с комунистическия терор, сега обслужват Кремъл и пречат на Украйна да се спаси от същия този съветски ботуш? Тези държави първи бяха приети в ЕС И НАТО, стандартът на живот и икономиките им се изравниха със Западна Европа и сега ръководителите им искат да ги върнат в зоната на здрача,където е Русия. Огромни пари пръска Путин за купуване на политици и производство на оръжия, вместо да ги влага в икономиката и стандарта на живот на руснаците, които явно харесват да се хранят с бомби и дронове. Който харесва това да заминава да живее в Русия, ама интелигенцията им пак избяга от Путин, както след 1917 г.от Ленин и Сталин. Русия,империята на злото и лъжата е много велика в световната история,известна с най-зловещия терор наречен Ленинизъм, Сталинизъм и Путинизъм. Германия е много назад, има само Хитлеризъм.

    Коментиран от #29, #60

  • 25 Честито, Фицо

    12 9 Отговор
    Италия изтегля една от най-модерните ПВО системи САМП/Т от Словакия, защото е "нужна повече другаде".
  • 26 Хубав човек

    4 27 Отговор
    Ще спрем помоща за Украйна за да може украинците да се предадат и после ще преговаряме колкото си искаме
    Демек Украйна ще загуби територията с благословията на НАТО и после ще преговаряме как тая територия да стане руска..Фицо не казва какво ще се случи с Украйна ако руснаците пожелаят още територия и да им отрежат примерно достъпа до черно море
    Тоя е поредния мегафон който се ползва за да промиват руснаците мозъците на народонаселението и как едни хора се борят за мир пък други хора не искат мир и се саможертват безмислено пред моща на руския катун който наричат армия

    Коментиран от #36, #41

  • 27 Прав е

    18 3 Отговор
    Действително, стратегията на военните съюзници на Украйна издиша. Решението трябва да е дипломатическо. Ако ли не искат, да пращат войските на ЕС отново в Русия. И каквото стане.
  • 28 Куку

    4 23 Отговор
    Няма военно решение?Тази истина трябваше да я кажете на кремльовския пръд...о преди да нахлуе в Украйна!Сега се чуди как да спаси кожата!
  • 29 Дивергент

    21 1 Отговор

    До коментар #24 от "Демократ":

    ,,Юнакът" Фицо на дипломатичен език казва,че не е съгласен да се защитават икономическите интереси на западни компании в Украина с жива сила от бившите соц.държави.Потъването на Украина започна със заеми от МВФ още през 1994 г.
  • 30 Клоун

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "Инж":

    Америте подготвяха тази война с години.
  • 31 Агата

    20 1 Отговор
    Да,Фицо е завършил всички политически школи.Докато с малки изключения нашите управляващи са бизнесмени които по време на управлението си гласят закони в тяхна полза,докато им мине мандатът.Фицо се грижи за народа си и държавата.Когато влизам от Австрия за Словакия вече не се виждат никакви разлики в инфраструктура и архитектура.Значи който е сериозен политик не гради само хотели и къщи за гости с евро средства.
  • 32 Хм, да се самоизбиват

    14 1 Отговор
    Украинците са гладиаторите на Запада. Ще продължат да им дават оръжие и пари, защото не им пука живота им, тъй като ги считат за недостойни за живота си славяни. Хер Хитлер не се беше сетил по този начин да ги подхване нещата...
  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    21 0 Отговор
    ОБИКНОВЕНО РУСНАЦИТЕ ПОДПИСВАТ МИРНИТЕ
    ДОГОВОРИ МИНИМУМ НА 10 КМ ОТ
    ЦЕНТЪРА НА ИСТАНБУЛ , А ПО ТЕЖКИ СЛУЧАИ
    В СТОЛИЦАТА - БЕРЛИН ИЛИ ПАРИЖ :))
  • 34 Как

    2 19 Отговор
    Това го повтаря и нашият президент - шашкънина! Който е и платен агент на КГБ. От посолството им спускат задачите и финансирането.
  • 35 Мишел

    18 4 Отговор
    Ситуацията има само и единствено военно решение - пълна руска победа в специалната операция.

    Коментиран от #57

  • 36 Боро

    2 10 Отговор

    До коментар #26 от "Хубав човек":

    Хайде, човече, покажи какво и колко си дал на Украйна. Някакъв банков документ, разписка за дарение, какви бежанци си приел да живеят при теб... Само не говори, че плащаш данъци. В България има остър бюджетен дефицит. Ако не ти е ясно какво е това - разходите са много повече от приходите. Ако пак не ти се изясни - все едно да получаваш на месец 3000 лв, а да изплащаш кредити, лизинги и други задължения 5000 лв. Хайде писна ни от комунистически лозунги!

    Коментиран от #38

  • 37 Честито, Фицо

    4 11 Отговор
    Словакия се отправя към бюджетен дефицит.
  • 38 Честито, Фицо

    4 13 Отговор

    До коментар #36 от "Боро":

    "В България има остър бюджетен дефицит."

    В България има преизпълнение на бюджета и растеж от 1.8% за миналата година.
  • 39 Момчил

    17 1 Отговор
    И аз нямам нищо против Украйна да влезе в ЕС,но да е когато си изплати многомилиардните дългове,а не да я набутват там,за да плащаме всички страни солидарно дълга й,което е целта. Вноската ни за миналата година е 1милиард лева,а така моментално ще скочи поне двойно. Откъде накъде? Пари за българите в държавата ни няма, пенсионери и инвалиди изнемогват,но за някакви чужди хора ще даваме щедро. Все ми е тая дали са украинци,руснаци,грузинци или пакистанци,чукчи. Айде няма нужда.
  • 40 Той

    16 0 Отговор
    И с какво не е прав, коя негова дума не е поставена в точното място? Тези западните поддръжници на тази Украйна в един гз ли са правени, та не виждат очевидното. Нека бъде МИР.

    Коментиран от #54

  • 41 Той

    15 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хубав човек":

    Точно това се казва дипломация, същата тази дето не проработи в Украйна, знаеш ли защо, защото англосаксонците са лицемери и никога чуждия човешки живот не значи нещо за тях. Попитай обикновения мъж насилствено мобилизиран дали иска да умре за тази някаква си територия и колко му е на оная работа под какъв флаг ще бъде управляван.
    Примери и жокер мога да ти посоча в телеграма много.
    А къде остават загубата на човешки животи,а?Или територията е по-важно от живота. Ако ги няма хората, кой ще се радва на тази клана и "отвоювана"земя,а? Вие сте безбожни лицемери, ако смятате, че земята е по-важна от живота.

    Коментиран от #42

  • 42 Честито, Фицо

    3 15 Отговор

    До коментар #41 от "Той":

    "англосаксонците са лицемери и никога чуждия човешки живот не значи нещо за тях."

    Не в англосаксонските държави, а в Русия хората биват избивани с милиони от собствените им "управляващи" и вкарвани в ГУЛАГ.

    Коментиран от #45

  • 43 вятъра на промяната

    2 10 Отговор
    Айде още един Орбан

    Коментиран от #46

  • 44 Светлото бъдеще

    2 11 Отговор
    "На този фон дойде съобщението, че Куба е поискала помощ от Световната продоволствена програма на ООН, тъй като вече не е в състояние да осигури субсидираното от държавата прясно мляко за децата под 7 години, както предаде испанската информационна агенция ЕФЕ"

    Фицо иска Словакия да е като Куба.
  • 45 Велизар

    15 1 Отговор

    До коментар #42 от "Честито, Фицо":

    ГУЛАГ не съществува от много десетилетия, предпочитам да се гови и пише за настоящето и бъдещето, все пак сме в 21 век и да се трепал за нищо е меко казано безмозъчно, Русия предупреждава за това от 10 г. трябваше да се сетят, че може би е сериозно когато казва, че трябва да се вземат думите му на равнопоставена основа, но тука пак това се появява, а именно лицемерието и чувството за превъзходство от страна на англо-саксонцитв. Капиш?

    Коментиран от #47

  • 46 Момчил

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "вятъра на промяната":

    Тепърва ще има още . Холандски,френски ,а вероятно скоро и немски такива ще има както е тръгнало.
  • 47 Честито, Фицо

    1 9 Отговор

    До коментар #45 от "Велизар":

    "ГУЛАГ не съществува от много десетилетия"

    Кой ти го каза това? Тоя, който ти каза, че защото КГБ се преименувала на ФСБ и вече КГБ няма ли?
  • 48 Ний ша Ва упрайм

    12 1 Отговор
    Маджара и г-н Фицо май са единствеи не носят розови очила като дер фон Лайнен и бабофила

    Коментиран от #51

  • 49 Папата:

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Беров":

    Укри, намерете смелост да развеете Бялото знаме и да започнете преговори за К@питулация!

    Коментиран от #50

  • 50 Онзи горе:

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Папата:":

    НА КУКОВО ЛЯТО
  • 51 А бре

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ний ша Ва упрайм":

    НАЙ НАПРЕД ПРАВИ СЕБЕ СИ.

    Коментиран от #52

  • 52 ОНЗИ

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "А бре":

    Суссс,бе гьотверен дррргливв.

    Коментиран от #56

  • 53 Мноо си пр@зд

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Инж":

    От 2009 година Украйна се подготвя от нато за война срещу Русия! Ако Русия не беше влязла в Украйна,те щяха да влязат в Русия/Крим/! Това ако не го проумяваш,значи за нищо не ставаш!

    Коментиран от #55

  • 54 хи хи хи хи

    2 6 Отговор

    До коментар #40 от "Той":

    Мир няма да има докато блатните не се махнат от Украйна.
  • 55 Въпроси

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Мноо си пр@зд":

    А ти за какво ставаш? Някой да е нахлувал на руска територия? Украйна ли вероломно нападна Русия или НАТО?
  • 56 Цървул съдран

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "ОНЗИ":

    Разкарай се!!!
  • 57 ХА ХА ХА

    1 3 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    Това не изход за Русия.Само ще ускори така или иначе неизбежния и край.
  • 58 Бухахаха ха

    0 4 Отговор

    До коментар #16 от "Ами":

    А този който напада чужда държава,той какво иска? Май всичко друго ,но не и МИР.

    Коментиран от #63

  • 59 Ха ха ха ха!

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Наблюдател":

    Путинисти навсякъде, а?
    Съседа в гардероба ти и той е шпионин на Путин, да знаеш.

    Ама как рязко вкисна туй грозде...
  • 60 Баце,

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Демократ":

    Фицо е премиер на Словакия, не на Чехия. Поне си сверявайте опорките преди да се излагате.

    Аман от малограмотни миcиpkи, ей!

    Коментиран от #62

  • 61 мъже-политици

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Беров":

    са Фицо, Орбан, Камерън, папата (доколкото е политик, но има позиция). Румънците по повод на Шенген.
    Сложете нашите пипкави и лакоми политичета до тях (не говоря малки физически - имаме си боко и шиши, ехей бабаити) и се представете КОЛКО дребни и нощжни сме.
    По слагане на сегашните управници ни надминават само балтийските джуджета. Плюс новите в скандинавските страни, които нарушиха стабилното и уважавано име на неутрални държави.
  • 62 много си снизходителен

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Баце,":

    към ужасяващата неграмотност на тролчетата в нападането на всичко руско. Ако ги разпиташ още малко, ще видиш, че НИЩО не знае от гледна точка на история, икономика, политика. Наредено им е да обиждат и драскат еднословни глупотевини.
  • 63 едноразмерно същество

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Бухахаха ха":

    е това, което вижда нещата както ти. Жалко за човешкия род. Руснаците никога не са казвали,че ще превземат бандеровската им окраина - никой не превзема своя собственост. Просто ще си върнат това, което е дадено за стопанисване, но вместо това е разсипано.

    Много ми е любопитно как ще реагира краварника, ако Мексико реши да влезе във военен съюз с Китай и Русия и разреши да има техни бази+ 12 шпионски? И разположи стотици военни бази около територията на САЩ.

    Коментиран от #64

  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "едноразмерно същество":

    Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС... Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
Новини по държави: