Last news in Fakti

17 Март, 2024 16:56 2 843 17

Безславният край на последния германски кайзер

  • история-
  • германия-
  • вилхелм втори-
  • кайзер-
  • прусия-
  • нидерландия-
  • първа световна война

Той остава в историята като последния германски император и крал на Прусия

Безславният край на последния германски кайзер - 1
Снимка: Shutterstock

Малкото нидерландско градче Дорн не е сред най-популярните туристически дестинации в страната. Но тези, които се интересуват от историята на германските монарси, го посещават редовно. Именно там, в дома си в изгнание, е прекарал последните години от живота си последният германски император - кайзер Вилхелм Втори.

Как Вилхелм Втори се оказва в Нидерландия

След поражението в Първата световна война и избухналата Ноемврийска революция в Германия кайзер Вилхелм Втори бяга през 1918-а година от белгийския град Спа в Нидерландия, където окончателно се отказва от престола. Така завършва неговото 30-годишно управление - период, в който индустриализацията в Германия е съпроводена от значителни политически събития, довели в крайна сметка до крах на монархията.

Вилхелм Втори първоначално гостува на нидерландски граф, който го приютява, след което през 1920-а година се сдобива със замък в Дорн, в който живее до смъртта си през 1941-а. Днес имението е музей, в който всичко е запазено така, както е било по времето на последния германски император.

Последният германски кайзер и неговите жени

Кайзер Вилхелм Втори от династията Хоенцолерн е роден на 27-и януари 1859-а година в Берлин. Той остава в историята като последния германски император и крал на Прусия.

В Нидерландия в изгнание със съпруга си до смъртта си живее и императрица Августа Виктория - първата жена на кайзера и последната германска императрица. Двамата имат седем деца - шестима синове и дъщеря. По време на бягството в Нидерландия императрицата вече е болна - тя умира в Дорн на 62 години.

След нейната смърт втора жена на императора през 1922-а година става принцеса Хермина Ройс, която официално не получава титлата императрица. След смъртта на Вилхелм тя се връща в имението си, а след Втората световна война е интернирана във Франкфурт на Одер, където умира в бедност.

Как е живял императорът в изгнание

Триетажният замък в Дорн има 18 стаи, във всяка от които има запазени предмети от бита, произведения на изкуството и семейни реликви на кайзера и неговата първа съпруга.

При абдикацията на Вилхелм Втори едно от поставените от него условия е да запази правото си върху цялото семейно имущество, изнесено в Нидерландия от дворците в Берлин и в Потсдам с 64 товарни вагона. Мебели, картини, килими, книги, порцелан...

Кайзерът обичал лукса, интересувал се от техническите нововъведения и много се грижел за външния си вид - отделял особено внимание на хигиената. В замъка си той разполагал с модерна тоалетна (която по онова време била рядкост) и с вана. В дрешника пък се пазят неговите костюми - той обичал да ги сменя по няколко пъти на ден.

Любопитни факти от биографията на Вилхелм Втори

Лявата ръка на кайзера била частично парализирана още от най-ранно детство, но въпреки това той бил добър ездач, стрелец и ловец.

Неговата мечта била да превърне Германия в световна сила чрез военния флот - това било най-голямото му увлечение. Но както отбелязва историците и биографите на последния германски император - той бил лош и недалновиден стратег, нерешителен, не понасял критика, а и често изпадал в депресии. Затова неговите подчинени често не му докладвали истинското състояние на нещата, а съпругата му била тази, която го спасявала от пристъпите на меланхолия, като не допускала никого до него в тези моменти.

Именно неговите амбиции обаче лягат в основите на колониалната политика на Германия, за което към него също се отправят критики. Един пример - жестокото потушаване на въстание в Китай от войски, изпратени там от кайзер Вилхелм Втори.

Той имал добро светско образование - завършил история и право. Освен това се интересувал от изкуство - колекционирал картини и други произведения на германски художници. В запазената в Дорн библиотека има над 2000 книги, както и вестници, снимки и документи, напомнящи за Първата световна война и ролята на последния германски император в нея.

Мрачната роля в историята на последния германски монарх

През 1919-а година държавите от Антантата искат да съдят Вилхелм Втори като военнопрестъпник - той е трябвало да застане пред международен трибунал като един от главните виновници за Първата световна война. Когато на първи август 1914-а година той обявява война на Русия, се изправя срещу собствения си братовчед - руския император Николай Втори. Но Нидерландия, където бяга, отказва да го предаде.

От 1920-а година нататък, откакто се заселва в Дорн, бившият император не спира да мечтае да се върне на трона и отново да заживее в Германия. С идването на власт на националсоциалистите Вилхелм и някои членове на неговото семейство възлагат на тях надеждите си за възстановяване на монархията. Самият Вилхелм изпращал възторжени телеграми на фюрера и се гордеел с неговите военни победи.

През 1940-а година Великобритания предлага на кайзера политическо убежище, но той отказва. По заповед на Хитлер имуществото на Хоенцолерните в Нидерландия е национализирано, а Вилхелм е поставен под домашен арест. Много историци пишат за неговия открит антисемитизъм - една от причините много германците да го смятат за монарх, изиграл мрачна роля в историята.

Автор: Наталия Позднякова


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Берлин

    13 19 Отговор
    Руснаците са извили опашки от няколко километра опашки да гласуват за Путин !
    Но не им се живее във " великата" матушка Расия!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Странен народ са руснаците!

    21 23 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. След работа излизат, развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“!
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #11, #13, #16

  • 6 Рускините го измислиха!

    10 15 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки, ресторанчики и докладват на путин!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Слава на НАТО

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "0987654321":

    Слаба русия!

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Слава Русия

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "Слава на НАТО":

    Слабо НАТО!!!
  • 10 Кресна

    8 4 Отговор
    Не чета статиите тук защо са откровени лъжи и пропаганди ,но скоро ще се пише в учебниците ; безславния край на ЕС .
  • 11 Кресна

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Странен народ са руснаците!":

    По добре пиши за странността на българина ,30 години ги грабят и унижават безславници ,но българина пак (макар и малко число) си искал още и още .Що за мазохизъм е това ?
  • 12 Смотльо,

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Слава на НАТО":

    То НАТО умря още по колесниците до като бягаше от едни овчари .
  • 13 Пилотът Гошу

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "Странен народ са руснаците!":

    Мхм, само дето в Германия живеят около 260 хиляди руснаци и никъде не се случват тъпотиите, които си описал.
    Виж, от твоите роднини има много, пълно е в Берлин Нойкьолн и Кройцберг, Дортмунд, Дуисбург и тн... Нал тъй?
  • 14 ФАКТ

    14 0 Отговор
    Не забравяйте, че “Обединена” Европа в лицето на Франция, Германия, Австрия и Великобритания също се би на Шипка в …първите редици на Османската армия.

    Австриецът фон Вексел или Вейсел паша се предава в ръцете на опълченците и руските войски заедно с 22 000 армия и така пада Проходът Шипка!

    Главнокомандващият Мехмед Али паша е роден като Карл Дитрих, германец. Служи на търговски кораби като юнга. През 1843 година, при поредното плаване, остава в Цариград и приема исляма и името Мехмед Али.

    Хобарт паша, командвал турската черноморска флота (в която са служили още 170 английски офицери и 390 моряци) е англичанин. Роден е на 1 април 1822 година в Лестършир, в графското семейство „Бъкингампшър“.

    Такъв е и Бекир паша (полковник Кемпбел Куксън), роден във валахаладското гръцко село Чурхли, авантюрист и подбудител на убийството на гревенския епископ Емилианос Ладзарис.

    Военният инженер генерал Шрекер (Рошид паша) е понтийски грък, а инструкторът Искендер паша (Александър) e също такъв. Началникът на инженерните войски в турската армия Мехмед паша се казва Блум и е французин.

    Най-зловещата роля е на Сюлейман паша. Френски евреин, роден като Соломон Леви Явиш, завършил Сорбоната. Под негово командване албански башибозук, черкези и чирпански цигани са изклали до крак и опожарили Стара Загора.

    Главният квартирмайстор Белински (Нихид паша) е поляк, началникът на интенданството Шатинер (Рашид бей) е французин, а генерал Грюнвалд е норвежец, на

    Коментиран от #15

  • 15 Франсе

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "ФАКТ":

    Ще тричаме русняци
  • 16 Тия милЙони ги немаш за нищо

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Странен народ са руснаците!":

    ве центаджио пробит
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: