Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2024 18:18 3 739 54

Предупреждение от Хелзинки: Москва се подготвя за дълга война срещу Запада

  • петери орпо-
  • финландия-
  • нато-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна

Финландия подаде молба за членство в НАТО след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и беше приета в алианса през май миналата година

Предупреждение от Хелзинки: Москва се подготвя за дълга война срещу Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В сряда, на 13 март, министър-председателят на Финландия Петери Орпо произнесе реч пред Европейския парламент в Страсбург, в която предупреди, че Русия се подготвя за дълъг конфликт със Запада, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В този контекст премиерът на северната страна заяви, че Европейският съюз трябва да се погрижи за собствената си отбрана. Конкретният повод за призивите в обръщението му към евродепутатите бе изявлението на руския президент Владимир Путин (впоследствие преизбран на поста на произведените в Русия избори през изминалия уикенд), че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО е "безсмислена стъпка" и че Москва ще разположи системи за унищожение и военнослужещи на границата между Финландия и Русия.

Още новини от Украйна

Финландия подаде молба за членство в НАТО след началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и беше приета в алианса през май миналата година. Швеция стана пълноправна членка на НАТО на 7 март.

Зелена светлина за Киев от Хелзинки

На същия този 7 март министърът на отбраната на Финландия Анти Хякянен заяви, че Украйна има свобода на действие с оръжията, предоставени ѝ от Хелзинки за сраженията с Русия, съобщи онлайн изданието "Политико", като се позова на изявление на представителя на финландското правителство пред местния телевизионен канал „Юле“ (Yle).

Същевременно Хякянен призова Германия "да обмисли сериозно" доставката на крилати ракети с голям обсег "Таурус" на Киев.

"Приканвам Германия сериозно да го обмисли. Германското правителство е наясно, че те (ракетите "Таурус") биха били от голямо значение", каза Хякянен, цитиран от "Политико".

Финландският министър на отбраната отбеляза, че неговата държава не е поставяла никакви ограничения на Украйна как да използва доставените ѝ от Финландия оръжия. Той поясни, че подобни ограничения са наложени на Киев предимно от държави, които са отпуснали в рамките на военната си помощ на украинската армия системи за обстрел с голям обсег.

"Ако е необходимо, Украйна може да обстрелва и обекти на руска територия. Това е напълно легитимна битка при самоотбрана. Уставът на ООН позволява да бъдат атакувани военни цели отвъд сухоземните граници", каза председателят на финландската парламентарна комисия за отбраната Юка Копра, цитиран от "Политико".

Призив за единна европейска отбрана срещу Русия

В речта си пред Европарламента в сряда премиерът Орпо призова за увеличаване на разходите и на съгласуването в съвместната защита на границите на Европейския съюз.

"Русия очевидно се подготвя за дълъг конфликт със Запада и представлява постоянна и съществена военна заплаха за Европа. Ако ние, като обединена Европа, не успеем да отговорим достатъчно твърдо на това предизвикателство, идните години ще бъдат изпълнени с опасност и над нас ще надвисне още по-голяма заплаха от нападение“, каза той в Страсбург.

Орпо призова останалите 26 страни членки на Европейския съюз, към който Финландия се присъедини през 1995 година, да увеличат разходите за отбрана, и заяви, че европейският блок трябва да се погрижи за собствената си защита. "Русия не е непобедима", обяви Орпо пред европейските законодатели в Страсбург.

Мерки на границата

Според Орпо Русия използва "миграционно оръжие" срещу страната му и това е неприемливо. "Русия преднамерено насочва граждани на трети страни към границата си с нас. Това е неприемливо", заяви финландският министър председател в Европейския парламент. Кремъл многократно е отхвърлял тези обвинения, посочват световните агенции.

В този контекст само два дни по-късно Хелзинки предприе мерки.

Орпо и министърката на вътрешните работи Мари Рантанен обявиха, че Финландия планира да приеме закон с временно действие, който ще позволи на граничните власти на страната да блокират влизането в северната държава на хора, търсещи убежище, които пристигат през Русия, информира Ройтерс.

В края на миналата година Финландия затвори всички контролно-пропускателни пунктове по 1340-километровата си граница с Русия поради нарастващия брой пристигащи, които нямат валидни документи за влизане в Европейския съюз.

Въпреки това няколко души, търсещи убежище, пресякоха границата през зимата. Правителството смята, че броят им може да нарасне значително със затоплянето на времето.

"Финландия трябва да бъде подготвена за възможността Русия да упражни продължителен натиск", се казва в изявление на вътрешното министерство. То вече бе обявило на 8 февруари, че удължава затварянето на контролно-пропускателните пунктове по границата си с Русия до 14 април.

"Страната ни е под прицела на миграцията, която се използва като инструмент (за натиск)“, заяви в петък, при обявяването на планирания закон за възпиране на нелегалната миграция от руска територия, премиерът Орпо.

"Руснаците не само не се намесват в този процес, но дори го улесняват", посочи той, като добави, че се надява финландският парламент да приеме законопроекта колкото се може по-бързо.

Финландските гранични власти обявиха, че над 1300 кандидати за убежище в ЕС от Йемен, Сомалия и Сирия са влезли във Финландия от руска територия между август и декември миналата година. Преди въпросния период по този показател е бил отчитан средно по един човек на ден.

През февруари вътрешната министърка на Финландия Рантанен каза, че според постъпила информация е налице струпване на хиляди мигранти от руската страна на границата, които чакат да се прехвърлят във Финландия.

Част от възпиращата ядрена сила на НАТО

В първия ден на настоящия месец март Александер Стуб положи клетва като президент на Финландия. Ройтерс отбеляза, че той встъпва в длъжност в началото на една нова ера за страната – като пълноправен член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

"Възпиращата ядрена сила на НАТО трябва да бъде реална за Финландия", заяви Стуб пред представители на медиите в деня на полагането си на клетва във финландския парламент, на първата си пресконференция като президент на страната.

Ройтерс припомни, че по време на предизборната си кампания за изборите, произведени на 11 февруари, той обяви, че не вижда ограничения в дейността на Финландия като членка на НАТО и би бил готов през Финландия да преминава, макар и без да бъде разполагано, ядрено оръжие.

Запитан какво мисли за ядреното оръжие, Стуб каза, че е в правомощията на правителството и на парламента на страната да решат дали да променят настоящия закон, който забранява ядрено оръжие на финландска територия, включително превозването му.

„Изхождам от подразбирането, че във Финландия трябва да разполагаме с реално средство за ядрено възпиране, и на практика го имаме, защото самото членство в НАТО ни дава правото на три възпиращи средства. Първото е армията, тоест военнослужещи, второто са ракетите, тоест боеприпаси, и третото е ядреното възпиране, което идва от САЩ“, поясни Стуб.

В президентската си реч той подчерта новата ера за Финландия, в която поема поста.

„В момента ние сме в нова ера. В резултат на нашето военно съюзничество след присъединяването към НАТО осъществихме последната крачка към западната общност на ценностите, към която нашата страна духовно е принадлежала през цялата си независимост“, заяви новият президент на Финландия.

Асошиейтед прес посочи, че броени дни след встъпването си в длъжност той посети на място военните учения „Северен отговор“, които се проведоха от 3 до 15 март в Арктика, на територията на Финландия, Норвегия и Швеция. Включиха се близо 20 000 военнослужещи от общо 13 държави. Това е най-мащабното военно учение на НАТО от над тридесет години – от Студената война насам.

„Ако преди две години някой ми беше казал, че президентът на Финландия ще направи първото си работно посещение на учение на НАТО, една седмица след встъпването си в длъжност, нямаше да му повярвам“, заяви 55-годишният Стуб, цитиран от АП.

Той присъства на учение в района на норвежкия град Алта заедно с министър-председателя на Норвегия Йонас Гар Стьоре на 7 март – в деня, в който друга скандинавска държава, Швеция, бе приета официално за членка на НАТО.

„Има няколко причини, поради които можем да използваме за днешния ден определението „исторически“. Първата, и може би най-важната, е, че ние току-що позвънихме по телефона на нашия близък приятел и колега – министър-председателя на Швеция Улф Кристершон, за да го поздравим с присъединяването на страната му към НАТО. Освен това участието на всички северни страни в учение на един военен съюз е историческо събитие и създава усещането, че сме взели правилно решение за общата сигурност на братските народи от Севера. Тези учения са и послание за Русия – имаме способността да се защитим заедно, ако една страна членка бъде нападната“, заяви Александер Стуб, цитиран от финландския телевизионен канал „Юле“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    44 12 Отговор
    Ама измислици и то от най големи фантазьори!!!!
  • 2 Грую

    42 27 Отговор
    Финландия е част от Руската империя.

    Коментиран от #34, #47, #50

  • 3 Питащ

    37 5 Отговор
    Дайте ми някакво инфо за домусчиев , горанов , ананиев ….. и оня пилето от Ст. Загора !

    Коментиран от #28

  • 4 Селянин

    48 20 Отговор
    Путин знае много добре, пе на Запад нормалните хора също го харесват и одобряват, така че не пишете глупости.

    Коментиран от #53

  • 5 Ъхъ

    31 8 Отговор
    Ма колко дълго юрожендерите ша удържат у окопа без, тъмън да са научат да акат у гащите и дайте следващия
  • 6 Асен

    30 9 Отговор
    Като искат война западните и краварски агресори да се гръмнат!!
  • 7 Ами споко...

    23 6 Отговор
    Папата призова за бързо решение...
    Папата призова Украйна да признае поражение и да преговаря с Русия ...
    Франциск каза, че би бил готов да посредничи. Преди това той изпрати пратеник за мир в САЩ, Русия и Украйна, за да се опита да ускори процеса.
    "Думата преговарям е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят, трябва да имаш смелостта да преговаряш", повтори той.
    Папа Франциск каза, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.
  • 8 Хаха

    27 7 Отговор
    Като едни улични кучета са средно и северно европейците. В глутница нападат и ръфат. Оставени поотделно са просто слаби, смешни мъстии.
  • 9 име

    16 7 Отговор
    "Това е напълно легитимна битка при самоотбрана. " по същата логика, и във Финландия има напълно легитимни цели.

    Коментиран от #48

  • 10 Решение има ама... не чувате

    18 6 Отговор
    Американският бизнесмен Илон Мъск заяви, че Украйна ще загуби още повече хора и територии, ако не започне преговори. Той прогнозира загубата на територии в случай на отказ от преговори в публикация на платформата X.
    „Колкото по-дълго няма мир там, толкова по-зле е за гражданите на Украйна: повече хора ще загинат и повече територии ще бъдат загубени“, каза бизнесменът. Предприемачът също изрази мнение, че въоръжените сили на Украйна изпращат хора на фронта „напразно“.
  • 11 горски

    23 8 Отговор
    Истинско изтрещяване...
    Финландия имаше страхотен бизнес с Русия и много добри отношения....
  • 12 Абе

    20 6 Отговор
    На следващата Ялта може и да се реши да няма смешната държавица Финландия. Само да се престрашат и подписват заличаването си.
  • 13 За съжаление

    19 6 Отговор
    Европейците са безнадеждни лунатици. Това е истината.
  • 14 Мъжа на урсула

    19 6 Отговор
    А вие колективните се надявахте вече да е победена и да крадете на воля
    Вече се виждахте като собственици на руските природни ресурси.
    Едни смъркач даже излъга едни каубои че земята била украинска и те изкупиха 52% от обработваемата земя. Която се оказа руска.
    Ма пустата ви алчност пак ще ви изяде главата
  • 15 Наглецо

    24 6 Отговор
    Русия не започва войните,само ги завършва.Това ,че Запада изпадна в истерия показа лицемерието им.Да откраднеш,руските активи,имоти и яхти си е демократично.Да забраниш на певци,музиканти и спортисти изяви е демократично.Да забраниш руските тв канали граничи с фашизъм !
  • 16 Абе

    17 5 Отговор
    Голямо разочарование се оказа ЕС.
  • 17 дедо Герчо

    3 2 Отговор
    ДЪЛГА,ДЪЛГА КОЛКО ДА Е ДЪЛГА,34 МИНУТИ...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #25

  • 18 Обявете война на Русия

    12 7 Отговор
    Западни страхливи хибридаджии.
    Санкции,цветни революции
    Хайде плъхове.....

    Коментиран от #24, #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БулгарФин

    7 4 Отговор
    Виждам, че бисексуалният Прецедент на Суоми се обажда, рядко противен хомо, даже противника му в изборите макар и да е открит хомо със латино-мъж до себе си е с класи над момчето от Давос!
    А иначе не се нервете с тия политики, единствената война, която тече в момента е на Умнокрасивите елити и слугите им срещу Човеците!
  • 21 Герен

    12 4 Отговор
    КАКТО ПО ДОЛУ ПИШЕ РУСИЯ ВОЙНА НЕ Е ЗАПОЧВАЛА НИКОГА (ОСВЕН ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТЮРКИТЕ) ТЯ Е БИЛА ОБЕКТ НА АГРЕСИЯ. И В ОКРАИНА Е ТАКА. ФАЩТ ИСКАХА НАТО В ОКРАИНА И СИ ГО ПОЛУЧИ НАРКОТО. СЕГА ЧУВАМ ВОЙСКИ НА НАТО ИМА В ОКРАИНА ЗНАЧИ НАТО ИСКА ВОЙНА.

    Коментиран от #45, #49

  • 22 Дрдовия

    7 3 Отговор
    По къса статия не можахте ли да напишите за Русия
  • 23 Сър Пичук

    9 12 Отговор
    Поради по-сложната система за взимане на решения Западът реагира по-бавно, но тръгне ли, няма спиране. Така, че времето работи в полза на Запада. Рашистите ако можеха, до сега щяха да са спечелили и приключили войната.
  • 24 Че то едно СЕЛО И 1 ЗАВОД

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Обявете война на Русия":

    Грузираха целия аскер на пусик, ма смукач )))
    Затова и в блатата 3-та МОБИЛИЗАЦИЯ върви
  • 25 Бай гУ*Й

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "дедо Герчо":

    Е,...1 ден и готвачо стигна до кремля Хехехехе
    Още не могат а оправат изкопаните магистрали и мостеве... Хехехехе

    Коментиран от #33

  • 26 Баце,

    11 7 Отговор
    Дълга е войната в Украйна.
    Войната срещу "обединения" запад ще е кратка. И ако на "запада" не му дойде акъла ще е и кървава. Галенето с перце и лигавщините на Путин за "братския украински народ" няма да се повторят.

    Коментиран от #32

  • 27 ХА ХА ХА

    10 5 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ЕС ЩЕ ЯДЕ ЯКО ОПАШЛЬОКА НА МЕЧОКА ! ДА СИ ПРАВИ ДУПКИ НА КОЛАНИТЕ , ЗА ЖАЛОСТ И НИЕ ТРЯБВА ГИ ДУПЧИМ !

    Коментиран от #30

  • 28 Давам ти кратко инфо!

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Питащ":

    Мошеници,Сър...!
  • 29 Сладур

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Обявете война на Русия":

    Ай сега Беги а си учиш уроците и прати тука...ма- кяти ;)
  • 30 Хехехе

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "ХА ХА ХА":

    Та ние вече ги дупчим...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Че ПА

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Баце,":

    Така е хомляк безказармен ,)))))
  • 33 И накрая кво стана...?!

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Бай гУ*Й":

    Готвачо у...дупката ...!

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Не бе !!!!!

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хурка майка , хурка за джендърлъка !":

    Нашите политици начело със Боко и Кики ще ни спасяват от кризи , наводнения , земетресения и атомни бомби и от какво ли не ....сега се пазарят кои колко да открадне и ако остане нещо .....ще го дадат на българския народ !!!!!!!
  • 36 Е,...стана,че пус'ик избега

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "И накрая кво стана...?!":

    ПОСРЕД нощ само по трусики! Хехехехе
    И се молеше на оня от Беларус а го спасява.... Хехехехе
    Сите го знаем ,че пуся е трус и ПЕ-деразин Хехехехе
  • 37 незнайко

    10 6 Отговор
    Прочетах заглавието и в съзнанието ми окончателно се загнезди мисълта, че ЗАПАДА ИСКА ВОЙНА С РУСИЯ ! Постоянно ни промиват мозъците за това как Русия ще ни напада ! Де факто НАТО "нападна" всички страни граничести с Русия и я обгради ! Това не се споменава защото противоречи на промиването на мозъците ни !

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Бамбука

    4 3 Отговор
    В коя нормална страна, готвач може да състави армия, да тръгне срещу столицата, да му отоворят пътя, после да се откаже и после за награда да го взривят/?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хмхмхмхмхм

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "незнайко":

    /...Постоянно ни промиват мозъците за това как Русия ще ни напада ! ../ Точно така- особено, когато тази промивка идва от самия зам председател на руската дума петр толстой- на, наслади се какво ни готви твоя руснак- Зам-шефът на руската Дума: Ще праснем България, а руснаците по крайбрежието там ще ни приветстват (Видео)23 Юли 2023, Неделя, 17:10 ч.
    Автор: Божидар БОЖКОВ

    Пьотр Толстой заяви, че дори няма смисъл да се говори със страна като нашата, а направо да се действа

    Зам.-председателят на руската Дума и член на Висшия съвет на управляващата партия „Единна Русия“ Пьотр Толстой заяви от екрана на държавната телевизия „Россия 1“, че България трябва „да се прасне“, а руското население, което живее по българското крайбрежие ще приветства това. Толстой бе гост на предаването „60 минути“ на 20 юли, водено от известната с крайнодесните си националистически възгледи журналистка Олга Скабеева.

    По време на разговора Толстой заяви, че Черно море трябва цялостно да бъде под контрола на руските армия и флот. Попитан от водещата дали това означава война с Турция, Толстой отвърна, че Русия няма намерение да влиза повече в конфликти с Турция след „доматената война“. С този израз се назовава краткият период на обтегнати отношения между двете държави след като терците свалиха руски хеликоптер над Сирия, а екипажът му от петима души загина. Тогава Русия наложи търговско ембарго на Турция и спря да купува най-внасяната стока – турските домати.

    На репликата - п
  • 41 Хмхмхмхмхм

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "незнайко":

    На репликата - при пълен контрол на Черно море какво ще правим с България и Румъния, Толстой отвърна, че това не са държави, с които има смисъл да се разговаря. Те трябва направо „да се праснат“ – заяви първо Скабеева, след което същото повтори и Толстой. Той подчерта, че по българското крайбрежие живеят руски граждани, които веднага ще излязат на митинги, за да приветстват руската агресия. „Въобще не се притеснявайте за това“, заяви Толстой.

    Ето кой говори за опраскване на България- зам председателят на руския парламент. Ха сега него го набеди за еврожендър, глбти, и соросоид- хахахахахахаха..

    Коментиран от #44

  • 42 даа

    6 3 Отговор
    "западът" има силни сърбежи по някои части и се чуди как да се начеше, Русия няма никакъв зор да напада запада, но е съвсем ясно, че трябва да предприеме необходимите мерки за отбрана, защото ония, докато се чешат, може и да разплискат паницата.
  • 43 Жададык

    1 1 Отговор
    Къде беше това.....хелзинки....
  • 44 Сър Пичук

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хмхмхмхмхм":

    Тия голям го вадят, ама готвача като тръгна към Москва се изпокриха като мишки.
    Типични комплексари!

    Коментиран от #46

  • 45 Симо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Герен":

    А,в момента в Москва измерват радиация.
  • 46 Хмхмхмхмхм

    4 6 Отговор

    До коментар #44 от "Сър Пичук":

    Умишлено издирих материала, щото ми писна от руска пропаганда. България е член на ЕС и на НАТО, неслучайно путинистите вият злобно и на умряло срещу България, но- българите сме събаряли империи, така, че ако русия само се пробва да ни спретне украинският сценарий, българите ще съборим и нея. Който българите мрази, под нас лази- това показва военната ни история...
  • 47 А Аляска

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Грую":

    Не е ли? Само информативно питам.
    🫣
  • 48 По коя

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "име":

    точно съща логика? Щеше да бъде, ако финландците стрелят по руска територия.
  • 49 Разбира се

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Герен":

    че Русия никога не е започвала война. Цялата и сегашна територия е дадена на Русия от съседите и абсолютно доброволно и с много любов, завоевателни войни са лъжа и пропаганда на джендърите и умно красивите. Нали?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Алексбг

    1 0 Отговор
    Русофилчетата и путиноидите тролове,пак крякат, като жаби в разплискано блато.Украйна НЯМА да падне или да бъде изоставена.А Йелон Мъск ,може да плямпаме каквото си ще...но без последствия.
  • 52 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Предупреждение от село Овча могила: Западът не желае мир на континента Европа. Хулят духовния си пастир -Папата . Вменяват му глупаво поведение и мисли!! Който иска война .....е миролюбец, а който иска МИР е тъпо комунистическо изчадие , сътрудник на КГБ, и е обвинен във всички смъртни грехове.
    Господи, не видиш ли ?!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 нпо агент

    0 1 Отговор
    финландци напускат армията...става напечено..никой не иска да умира заради американските интереси..Де Гол ."Да не забравяме Англия е остров, а сащ не Европа."
Новини по държави: