Last news in Fakti

27 Март, 2024 05:20 4 580 12

Хелзинки: Разузнавателната дейност на Русия е основната заплаха за сигурността на Финландия

  • финландия-
  • русия-
  • разузнаване

Изводът е посочен в годишния доклад на финландската служба за сигурност

Разузнавателната дейност на Русия е основната заплаха за сигурността на Финландия, се посочва в годишния доклад на финландската служба за сигурност (СУПО), цитиран от Франс прес и БТА.

Според финландската служба за сигурност Русия, която има 1340-километрова граница с Финландия, третира съседката си като "неприятелска държава и цел за шпионаж и злонамерено влияние". "Макар че работата на контраразузнаването, експулсирането на служители на разузнаването и строгата визова политика позволиха на Финландия да отслаби през изминалата година условията", благоприятстващи руската разузнавателна дейност, "разузнавателните операции продължават да бъдат заплаха", добави разузнавателната агенция в комюнике.

Жизненоважната за Финландия инфраструктура и дейностите в киберпространството най-вероятно ще бъдат обект на руски операции, предупреждава СУПО.

Като илюстрация на чувствителността на тази инфраструктура, през октомври миналата година подводен газопровод, свързващ Финландия с Естония, е бил повреден от котва на китайски кораб, по данни на финландската полиция.

Русия също така ще продължи да "инструментализира имиграцията", за да покаже "своето недоволство от членството на Финландия в НАТО", смята СУПО.

През ноември Финландия затвори всички свои гранични пунктове с Русия, за да спре притока на търсещи убежище, който финландските власти определят като "хибридна атака", организирана от съседната държава. "Това е дългосрочна заплаха, лесен начин за Русия да държи Финландия нащрек", заявява Теему Туранен, изпълняващ длъжността ръководител на СУПО, цитиран в комюникето.

Границата ще остане затворена поне до 14 април. Финландското правителство подготвя и законопроект, който ще му позволи да "ограничи приемането на молби за международна закрила" в определени райони.

Въпреки че миналата година няколко европейски държави предупредиха за повишена терористична заплаха, финландската агенция заяви, че запазва нивото си на терористична заплаха на второто равнище по четиристепенна скала и очаква то да остане такова през цялата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    11 3 Отговор
    Полудяха всички - резко и колективно.
  • 2 вий

    18 4 Отговор
    Тия пък откакто влязоха в Нато , изведнъж се почувстваха много заплашени , е нали за това влязоха в нато , за да са спокойни , но не , те вечее се чувстват заплашени ....същата лигавщина и манипулация , като статията на дойче зеле за канадската пътешественичка ?? която обяснява колко потресена е била и колко ужасена се е чувствала , докато пътешествала сама ?? в една арабска държава ....ами оказа се , че мъжете я гледали....
  • 3 Как до преди година

    19 4 Отговор
    Две, нямаше опасност от Русия? Но Финландия си сложи таралеж в гащите. Сега САЩ ще ги натискат с военни бази, биолаборатории, разузнаване, а Русия отхдвая страна също ще се готви за война с тях! Ко им трябваше? Години наред търгуваха с Русия и всичко си беше наред. Но джундурката Сана ги вкара в натото. Еми сега ще седите на таралежа. Сана, за награда получи "работа" в Британия със заплата на година над 1 милион долара. А там Финландия кучета я яли... това са днешните "патриоти"! Прецакай страната, вземи парите и бягай!!!
  • 4 Истината

    9 21 Отговор
    Русия е заплаха за цялото човечество и тази заплаха трябва да бъде унищожена!
  • 5 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    7 12 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби отново е надала най срещу НАТО.
  • 6 Фашистка Русия

    9 19 Отговор
    За пореден път се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света
    са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!
  • 7 Доротея

    7 20 Отговор
    Руснаците са обсебени от маниакалната идея, че са богоизбратна нация с особена мисия в света. Но лошият Запад, който им завижда постоянно прави заговори за да им отнеме суверенитета и ограби ресурсите им. Именно тази руска параноя и този месиански комплекс правят руснаците непригодни за нормален живот сред нормалните народи и ги кара постоянно да се конфронтират и разграничават от тях. И за да се чувстват комфортно си измислят теории за "уникалността на руската душа", за "русофобията" или за това, че Русия е "държава цивилизация".

    Коментиран от #12

  • 8 Мразя до гроб Русия безплатно

    8 20 Отговор
    Руската мръсотия е голяма опасност за целия свят.
  • 9 Мишел

    5 20 Отговор
    Когато някой има проблеми с всички, големият проблем е самият той. Когато Русия има проблеми с целия нормален свят значи големият проблем е самата Русия. И този проблем трябва да бъде решен в полза на нормалността.
  • 10 Франсис Фукуяма

    6 19 Отговор
    Русия се е превърнала във фашистка държава. Това е крайно националистически режим, който централизира цялата власт и отрязва всички алтернативни центрове на властта.
    В крайна сметка това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е държава, която след поражението си се доближава максимално до нацистка Германия.
    За съжаление, изглежда, че днес сред руското население има много национализъм.
  • 11 Сократ

    8 0 Отговор
    За Финландия основната заплаха е марионетното им правителство. Както и в цяла Европа.
  • 12 Сократ

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Доротея":

    Ама черния Обама обяви американците за изключителни, не Путин.
Новини по държави: