Last news in Fakti

27 Март, 2024 11:35 20 451 14

Историческо споразумение: обещаха убежище на 11 000 души, защото държавата им може да изчезне

  • климатични промени-
  • тувалу-
  • австралия-
  • морско равнище-
  • климат-
  • убежище

Споразумението беше първоначално подписано през ноември, но Австралия трябваше да изчака потвърждението на новия премиер

Историческо споразумение: обещаха убежище на 11 000 души, защото държавата им може да изчезне - 1
Снимка: Shutterstock

В парламента на Австралия бе внесено историческото споразумение между нея и Тувалу, което ще предостави на жители на тихоокеанския остров климатично убежище в случай на климатична заплаха за страната им, предаде Франс прес. Така работата по прилагане на договора преодоля още един етап, съобщи БТА.

Споразумението предвижда на 11 000-те жители на Тувалу да се предостави правото за живеят в Австралия, ако тяхната страна изчезне заради покачване на морското равнище. Договорът ангажира също така Австралия да защитава Тувалу в случай на природни бедствия, пандемии или военни агресии, но само ако Тувалу поиска това.

Споразумението беше първоначално подписано през ноември, но Австралия трябваше да изчака потвърждението на новия премиер на Тували, че приема сделката. Новият премиер Фелети Тео встъпи в длъжност през февруари и веднага заяви, че няма никакво намерение да денонсира договора. Но той все пак изрази безпокойство относно клауза в него, даваща на Канбера правото да изразява мнение относно бъдещи пактове за сигурност, които Тувалу може да сключи с други страни. Тази клауза беше възприемана като значима стратегическа победа за Австралия, която се противопоставя на опитите на Китай да разшири влиянието си по отношение на сигурността в Тихия океан. Според правителството на Тувалу тази разпоредба не е достатъчно прозрачна и може да застраши суверенитета на Тувалу.

Сега в Тувалу ще има вътрешни консултации по договора с оглед неговата бърза ратификация. Австралийският министър по тихоокенските въпроси Пат Конрой определи това споразумение като целящо да съхрани бъдещето на тази страна. Два от деветте коралови рифа на Тувалу вече са погълнати от океана и е само въпрос на време - по-малко от век - преди цялата територия на островната страна да стане необитаема, казват експерти.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    32 21 Отговор
    Дали океана, ще ги погълне или австралийските наглоcaкси все тав, явно са обречени освен, ако дубайци не им повдигнат островите.

    Коментиран от #4

  • 2 еми

    24 4 Отговор
    От това каква ползва ще има Австралия - На вид никаква - всъщност около 200 мили покрай тая " държава " от риболова до природни богатства ще принадлежат на нея ако изчезне ! --- даже държава.
  • 3 загрижен

    39 25 Отговор
    Австралия ще даде ли убежище на останалите живи бандери, когато територията им стане независима република в състава на Руската Федерация?

    Коментиран от #7, #10

  • 4 Все тая

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    То понеже, китайците и дубайците, няма да го направят по същата причина. Даже едните може да ги пратят в лагери да правят компания на уйгурите, а другите да приемат исляма. Безплатен обяд няма, всичко се прави само и единствено от интерес.
  • 5 То и Столипиново

    31 2 Отговор
    Е залято от боклук.Защо не ги искат в Австралия?!

    Коментиран от #8

  • 6 Това

    15 17 Отговор
    е предпазна мярка срещу Китай и другите варварски образувания.

    Коментиран от #9

  • 7 стоян

    18 24 Отговор

    До коментар #3 от "загрижен":

    До 3 ком - когато започне гражданската война в федерацията тогава московчани дали няма да питат за украински паспорти как се вадят
  • 8 Искат ги

    12 7 Отговор

    До коментар #5 от "То и Столипиново":

    Ама трябва да преговарят с Ваня Григорова и БСП.
  • 9 Госあ

    16 10 Отговор

    До коментар #6 от "Това":

    В Австралия цялата индустрия е собственост на Китай. Другото са каторжници и аборигени.
  • 10 да ве

    16 31 Отговор

    До коментар #3 от "загрижен":

    И аз това се чудех. Кой ще даде убежище на руслямците като плъзнат по света след разпада на федерацията.

    Коментиран от #13

  • 11 Ай стига бе !

    23 3 Отговор
    Тя и наща е заплашена от изчезване и аз искам в Аустралия на топло и да ми плащат.
  • 12 Перо

    6 1 Отговор
    ПП/ДБ също ще направят искане за предоставяне на убежище, как така Австралия ще ги пренебрегва?
  • 13 Перо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "да ве":

    Прав си, другите може да ги няма!
  • 14 Охотник

    8 1 Отговор
    Под предлога, на загрижеността си набавях едни 11000 нископлатени работници, който след две поколения ще бъдат претопени. Но докато им потъне държавицата, си измъкваш доходите и печалбата. Под предлог, че ще инвестираш в бъдещите им домове. И накрая маймуните заврени, в пустинята бачкат и умират безславно. Това да ви е за урок. За това трябва да си пазим държавата. Да живее България.
Новини по държави: