Last news in Fakti

28 Март, 2024 04:44 901 2

Чехия наложи санкции на Виктор Медведчук

  • виктор медведчук-
  • санкции-
  • чехия

Санкциониран е и контролиран от него уебсайт за оказване на проруско политическо влияние в ЕС

Чехия наложи санкции на Виктор Медведчук - 1
Снимка: YouTube

Чешкото правителство санкционира двама души, сред които проруския украински политик Виктор Медведчук, както и новинарския уебсайт voiceofeurope.com за провеждане на операция за прокарване на проруско влияние в Европа, съобщи чешкото външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Медведчук, който бе прехвърлен в Русия през 2022 г., е финансирал тайно дейности за оказване на влияние от страна на регистрирания в Чехия сайт „Гласът на Европа“ преди изборите за Европейски парламент тази година, включително и финансова подкрепа за европейски политици, каза министерството.

Кампанията за проруско влияние е била насочена срещу "териториалната цялост, суверенитета и свободата" на Украйна, съобщи ведомството. Санкциите ще помогнат за сигурността на Чехия и ще "защитят демократичното ръководство" по време на предстоящите избори за Европейски парламент, се казва в съобщението.

Медведчук е бизнес магнат и бивш депутат, който бе изпратен в Русия през 2022 г., като бе разменен за украински военнопленници. Той бе лишен от украинско гражданство.

За същата дейност е санкциониран и Артьом Марчевски, който има украинско и израелско гражданство. Той ръководи „Гласът на Европа“ по инструкциите на Медведчук, като е използвал уебсайта за разпространение на антиукраинска пропаганда и дезинформация, съобщи чешкото министерство.

В санкционния списък на правителството се споменава, че Медведчук е използвал фирмата и Марчевски „в множество държави членки на ЕС за финансиране на сътрудничество с журналисти и за скрита финансова подкрепа за избрани отделни кандидати в изборите за Европейски парламент, с цел подкрепа на външнополитическите интереси на Руската федерация".

Ройтерс не успя да се свърже с Медведчук или Марчевски за коментар относно санкциите.

Чешкият премиер Петър Фиала каза на пресконференция, че дейностите на санкционираните лица са били насочени към целта Русия да спечели влияние в страните от ЕС и евентуално в Европейския парламент.

Той каза, че решението за налагане на санкциите се основава на информация от чешката тайна служба БИС.

БИС написа в социалната мрежа „Екс“, че е разкрила дейността на финансирана от Русия мрежа за влияние в Чехия.

„Акцията на БИС разкри как Русия използва влияние върху територията на страните членки на Европейския съюз и как се опитва да повлияе на политическите процеси в нашите страни“, се казва в съобщението.

Налагането на санкции води до замразяване на авоари на засегнатите лица.

Сайтът „Гласът на Европа“ засега не е откликнал на молбата на Ройтерс за коментар.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стана мода

    2 0 Отговор
    "куцо и сакато" с претенции за цивилизованост да въвежда санкции, сякаш въвеждането им ще реши всички проблеми на света. Предизвиква умиление прокламирането им, сякаш е реализиран някакъв сакрален акт на благородство и върховна справедливост. Жалката даденост, обаче е, че тези санкции, освен че нямат никакъв ефект, те не носят атрибутите на някакво международно признание, а само демонстрират селския манталитет на дадена държавица.
    Самозабравилите се радетели на "цивилизованото" дори не си представят какъв погром ще настъпи, ако всички "нецивилизовани" решат да им отговорят със същото. Тогава могат и да разберат как се въвеждат санкции с ефект, но негатива отново ще бъде понесен от гражданите на ЕС и САЩ.
  • 2 Сандо

    2 0 Отговор
    А Чехия коментира ли политическата кариера на Медведчук в Украйна и репресиите на които беше подложен както той лично,така партията му и принадлежащите им медии?Ако бяха го направили,то тогава щеше да им се наложи да наложат санкции на фалшивата "демократична" държава Окраина.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания