Last news in Fakti

28 Март, 2024 07:43 2 548 86

ISW: Бум на държавните репресии срещу живеещи в Русия таджики

  • русия-
  • москва-
  • ислямска държава-
  • атентат-
  • таджики-
  • владимир путин

Кремъл вероятно се стреми да се възползва от по-широките социални страхове и гнева на руснаците след нападението в Crocus City Hall, като представи Украйна, САЩ и Запада като непосредствени терористични заплахи

ISW: Бум на държавните репресии срещу живеещи в Русия таджики - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти засилват правния натиск срещу мигрантите в Русия след неотдавнашните предложения на руски официални лица за по-строги мерки срещу мигрантските общности в отговор на нападението на 22 март в Крокус Сити Хол.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руската служба на BBC News заяви, че след нападението в Crocus City Hall значително се е увеличил броят на делата, свързани с нарушения на правилата за влизане на чужди граждани в Русия.

На 27 март BBC News Russian Service съобщи, че от сутринта на 25 март са регистрирани 784 такива случая в сравнение с 1 106 за цялата предходна седмица. Руски адвокат, който често работи с таджикистански граждани, съобщи пред BBC News Russian Service, че само на 25 март над 100 души са чакали в Московския районен съд да разгледа делата им и че руските власти са особено насочени към мигрантите от Таджикистан по време на обиските.

BBC News Russian Service съобщи, че представители на таджикската диаспора в Русия очакват руските власти да проведат голяма вълна от депортации след нападението в "Крокус сити хол". Руски вътрешен източник твърди на 27 март, че неуточнени действащи лица са дали на Министерството на вътрешните работи (МВР) в Москва "негласна" заповед да "не щадят" мигрантите и служителите на МВР да използват собствената си преценка на място.

Вътрешният източник твърди, че според него руските власти не се готвят да извършват набези в мигрантските общности, но ще прилагат "най-строги мерки" спрямо мигрантите в "спорни ситуации".

На 27 март информационната служба на Кремъл ТАСС заяви, че руската полиция и Росгвардия са извършили обиск в склада Wildberries в Електростал, Московска област, за да проверят документите на работниците мигранти, а руският опозиционен вестник Baza съобщи, че руските власти са задържали 21 души по време на обиска.

Няколко руски ултранационалистически военни блогъри се оплакаха, че начинът, по който в рускоезичните училища в Таджикистан се преподава за историческата имперска окупация на Таджикистан от Русия, обезкуражава таджикските мигранти да се интегрират в руското общество, като по същество обвиняват мигрантите за отчуждението, на което ги подлага руското общество.

Избрани руски официални лица неотдавна призоваха за въвеждането на няколко антимигрантски политики, които руските власти едва ли ще въведат, като се има предвид зависимостта на Русия от мигрантите за генериране на работна сила и нуждите от работна ръка.

Възможно е руските власти да продължат практиката на нахлуване в работни места на мигранти и да засилят репресиите по граничните пунктове, за да успокоят временно емоционалните призиви за възмездие след нападението от 22 март, докато Кремъл продължава да разработва убедителна и практична реакция.

На 26 март Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (HRMMU) публикува 38-ия си доклад за състоянието на правата на човека в Украйна, в който се потвърждават някои от дългогодишните оценки на ISW относно системните нарушения на международните права на човека и хуманитарното право от страна на Русия в окупираните територии и по отношение на украинските военнопленници.

Докладът подробно описва дейностите между 1 декември 2023 г. и 29 февруари 2024 г. и включва нови констатации за злоупотребите на Русия с украински военнопленници през този период, основани на интервюта с 60 наскоро освободени мъже военнопленници.

Почти всички военнопленници, които ООН интервюира, подробно описват как са били измъчвани от руските сили с побои и електрошокове и заплашвани с екзекуция, а над половината от интервюираните са преживели сексуално насилие.

Мисията на ООН също така съобщи, че разполага с доказателства за екзекутирането на поне 32 военнопленници от руските сили при 12 различни инцидента през отчетния период и независимо провери три от екзекуциите.

ISW е наблюдавала доказателства от открити източници за няколко екзекуции на военнопленници през този отчетен период.

Екзекуцията по бързата процедура и лошото отношение към военнопленниците е нарушение на член 3 от Женевската конвенция за третиране на военнопленниците.

Докладът на Върховния комисариат за човешки права също така подробно описва насилствената русификация на украинското население в окупираните райони, включително налагането на руски политически, правни и административни системи в окупирана Украйна в нарушение на международните правни задължения на Русия като окупационна сила.

ISW е докладвала подробно за спецификата на незаконната окупация на Украйна от Русия, в съответствие с констатациите в доклада на ООН.

Руски официални лица обвързват САЩ и Запада с по-широк набор от "терористични" атаки срещу Русия след атаката на Crocus City Hall, което вероятно ще засили реториката относно предполагаемите западни и украински заплахи, за да генерира по-голяма вътрешна подкрепа за войната в Украйна.

Руският следствен комитет и Генералната прокуратура заявиха на 27 март, че ще разгледат призива на руската Държавна дума за разследване на американско и западно финансиране и организиране на терористични атаки срещу Русия. Руският следствен комитет, Генералната прокуратура и депутатите от Думата, които направиха обжалването, не споменаха изрично нападението на Crocus City Hall.

Представители на Кремъл преди това обвързаха Украйна и Запада с атаката срещу Crocus City Hall, но все още не са повдигнали официално обвинение и Кремъл може да се въздържи от издаване на официално обвинение, тъй като всички налични доказателства продължават да показват, че Ислямска държава (ИД) е много вероятно отговорен за атаката.

Руски официални лица рутинно описват украинските военни удари срещу легитимни военни цели в окупирана Украйна и Русия като тероризъм и последователно твърдят, че западните актьори помагат за организирането на тези удари.

Кремъл вероятно се стреми да се възползва от по-широките социални страхове и гнева на руснаците след нападението в Crocus City Hall, като представи Украйна, САЩ и Запада като непосредствени терористични заплахи.

Кремъл вероятно се надява, че възприемането на украинското и западното участие в нападението в Crocus City Hall ще увеличи вътрешната подкрепа за войната в Украйна, а руските официални лица вероятно ще се позоват на по-широк поглед върху това, което считат за тероризъм, за да продължат да представят украинците като терористи, а Запада - като спонсор на тероризма.

Кремъл все пак може официално да обвини Украйна в извършването на нападението в Crocus City Hall, ако смята, че тези други информационни усилия не са достатъчни, за да предизвикат вътрешната реакция, която вероятно желае.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    58 19 Отговор
    ISW къде бяхте когато оркаинските бандеровци гориха хората в Одесса и разтрелваха в Мариупол???

    Коментиран от #20, #30, #41

  • 2 горски

    32 7 Отговор
    ISW и истина.....или либерал и доблест.Избирайте си оксиморона сами..
  • 3 ИСВ СЕ АКТИВИЗИРА

    25 11 Отговор
    ЗНАЧИ ВСИЧКО Е НАРЕД
    УКРАИНЦИТЕ ЯДАТ КЮТЕК НА ФРОНТА
    А ОБМЕНЕНИ ВЕДНЪЖ ПЛЕННИЦИ И ПЛЕНЕНИ ПАК Е НОРМАЛНО ДА СЕ ТРЕПЯТ
  • 4 НАТО и Таджикистан

    26 6 Отговор
    Трябва да се отбележи, че практическото сътрудничество между НАТО и Таджикистан се осъществява чрез Индивидуалната програма за партньорство (IPP), която е работният механизъм на PfP. Работейки в тясно сътрудничество със страните-членки на НАТО, Душанбе провежда реформа на своите национални въоръжени сили, в която се стреми да установи контрол върху армията. Взаимодействието с алианса помага на Таджикистан да постигне тези цели. Една от основните области на сътрудничество между Алианса и Душанбе е обучението на военен персонал за армията на Таджикистан.
    В момента дори се обмисля възможността за въвеждане на стандарти на съюза в програмите за военно образование в тази страна. Специалисти от Алианса вече са обучили хиляди терористи джихадисти. 12 бази на САЩ и НАТО в Таджикистан само това правят....

    Коментиран от #49

  • 5 Чума

    33 1 Отговор
    Как Сталин да поддържа ред в тази хем огромна като площ територия, хем населена с всякакви племена, продажници и предатели!? Представители на такива примитивни породи има и тук в все по известно количество! Без знание, духовност и благородство! Само долни инстинкти и напаст!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мдаа

    8 23 Отговор
    Позорната организация РФ се разлага отвътре
  • 9 Откога

    30 7 Отговор
    Института за изследване на войната се занимава с евентуални репресий на таджики в Русия

    Обърнете внимание на Газа или това там нее война

    Обърнете внимание на мигрантите в Сащ или там неги репресирате

    Пропагандни жалкари

    Коментиран от #24, #73, #75

  • 10 Степан

    6 22 Отговор
    Zаробени народи от империята на злото: Узбеки ,Казахи ,Татари ,Таджики ,Туркмени ,Киргизи ,Чуваши ,Башкири ,Мордовци ,Чеченци ,Удмурти Марийци ,Аварци ,Осетинци ,Лезгинци ,Каракалпаки ,Буряти, Кабардинци ,Якути ,Даргинци .

    Коментиран от #18, #26, #51

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    17 6 Отговор
    КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА БРИТАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ ???
    ..... ГЛЕДАХ КАРТА .. БРИТАНЦИТЕ В АНГЛИЯ, УЕЛС И ШОТЛАНДИЯ СА ИЗБУТАНИ ДА ЖИВЕЯТ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА
    ....
    А В ГРАДОВЕТЕ КОЛЯТ И БЕСЯТ ИМИГРАНТИ :))
  • 12 Фен

    22 4 Отговор
    А нещо за държавните репресии за всички малцинства в "Украйна", включително и българи?
  • 13 КАСТАДИНАВ :

    7 10 Отговор
    Искам митрофанова да ми говори за душевност и славянско братство.
  • 14 Сандо

    14 3 Отговор
    Отново са написали манипулативен материал.Желанието на обществото и натиска върху властите най-накрая да се въведе някакъв сериозен ред в миграционната политика и в работата на съответните структури западните ппропагандатори го възприемат така,както им е угодно в тяхната лъжлива,лицемерна и фалшива дейност.И стадото с радост рупа подадената му информация и блее от овчи възторг.
  • 15 А Израел ?

    14 3 Отговор
    Екзекуцията по бързата процедура е разбира се нарушение на член 3 от Женевската конвенция и не един, а точно 4 доклада на Върховния комисариат за човешки права също подробно описват екзекуции по бързата процедура в Израел. За това защо не се пише ? Последният доклад на Върховния комисариат за човешки права подробно описва че престъпната държава Израел е извършила масови бързи екзекуции в болницата Ал-Шифа в Газа......Па напишете го !
  • 16 БиБиСи лъже отвратително

    22 4 Отговор
    Има го доклада на ООН в сайта им.
    Не пише за никакви украинци измъчвани от руснаци а че са разговаряли с 40 руснаци измъчвани от укри.Най напред ги стрелят в краката а после им чертаят с нож по тялото фашистки свастики.Има много снимки

    Коментиран от #25

  • 17 ХАХАХА

    12 5 Отговор
    Коментар изсмуква от пръстите. Повече от половината чигранти от Централна Азия са с нередовни документи и обикновено пристигат с цялото семейство ,обособяват си диаспора и там важат техните закони да не говорим ,че 70 % от тях не говорят руски ,а децата им в училище отказват да го научат. Онзи ден пишеше с колко се е увеличила престъпността при мигрантите и спряно руските граждани . Така ,че този институт да си гледа работата за невярна информация. Да не говорим как ФАЩ след атентатите след 11 септември затегнаха контрола над арабелите и на какъв тормоз бяха подложени техните групи,за джамиите да не говорим какъв беше контрола.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хаха

    11 3 Отговор
    Не виждам нищо лошо да има ред и проверки. Все едно да няма промени след този терористичен акт. Дори другите държави трябва да вземат пример от Русия
  • 20 Абе

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    За това можеш да получиш отговор само от Виктория корабийката.
  • 21 Виктория с курабиките(ISW)

    10 4 Отговор
    Гладна съм и просо сънувам!

    Сорос и "Америка за Русия" трябва да се постараят повече!

    Коментиран от #28

  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    6 3 Отговор
    РУСИЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ 75% СЛАВЯНИ, 22% БЪЛГАРИ -БРАТЯТА НА АСПАРУХ И 3% ВИКИНГИ
    .....
    КАТО БОЛШИНСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ В РУСИЯ
    СА МЮСЮЛМАНИ
    ....
    ОБАЧЕ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ТОВА - ВСИЧКИ СА РУССКИЕ:))
  • 23 Истината е че

    12 2 Отговор
    САЩ и НАТО в Таджикистан само това правят.... Обучават наемници за терористи и го прикриват като персонал по наркотрафика ! От години е това.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 .....

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "БиБиСи лъже отвратително":

    Ами тези 40 руснака да са си седяли у дома.
    .
  • 26 Сандо

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Степан":

    Ако не беше толкова невеж и пропагандно зомбиран,щеше да знаеш,че тези народи не са поробени,а спасени.Нещо повече,някои от тях са създадени от руснаците.Щеше и да знаеш какви огромни усилия се полагат и ксега за да продължават да съществуват много от тези малки народи,да се спасят обичаите им,езиците им и въобще съществуването им.Четете и учете бе хора,стига сте се оставяли на западните манипулатори,отървете се от тях и от техните технологии за полиране на човешкия мозък,скъсайте тези окови,в които западната пропаганда ви е оковала.

    Коментиран от #32

  • 27 няма как

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Чума":

    Какъвто е господаря , такива са и робите.

    Коментиран от #42

  • 28 Копейка гладна

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "Виктория с курабиките(ISW)":

    Гладен съм
    А Рубли нет.
    Мутрофанова да развърже кесията .
  • 29 Иван от мос...

    1 1 Отговор
    Детска градина!!!!! Нищо подобно няма! 4 от колегите ми таджики
  • 30 Руския т.р.о.л

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    Сън не хваща
    Хе хе хе

    Коментиран от #61

  • 31 12345

    1 8 Отговор
    Този атентат е дело на ФСБ,търсят повод да денафицират Таджикистан и да тероризират мюсюлманите в РФ.
  • 32 Да бе да

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    Преди години и чеченците "спасиха и освободиха,като ги трепеха наред.

    Коментиран от #70

  • 33 САТЪРА НА ХАНА

    2 2 Отговор
    ХАХАХА ЧЕСТИТО
    .. 1 РУСКА РУБЛА ВЕЧЕ СЕ ОБМЕНЯ ЗА 1.6 ЯПОНСКИ ЙЕНИ
    .....
    ЧУДЯ СЕ КАК ДА КОМЕНТИРАМ ФАКТА :))
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 А е умник , а знаеш

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Абе кухарка,":

    ли предисторията ...палестина е мачкана 47 години от Израел...или случайно се роди вчера.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Чума

    7 0 Отговор
    Кога Русия ги ,,завладява"!? Когато Англия протяга хищни лапи и към тях, а те са си в самата Русия! Абдул Азиз е приятел на граф Игнатиев и е бил на път да даде автономия на България и какво стана - англичаните му спретнаха бърз преврат, поставиха младотурците на власт, Абдул Азиз бе самоубит и се стигна до война!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Напишете хора в гуглето

    10 1 Отговор
    НАТО и Таджикистан Информационно-аналитичен портал на НАТО ! ..... Напоследък, на фона на известно влошаване на руско-таджикските отношения, Северноатлантическият алианс активизира дейността си в Таджикистан. Като част от тези усилия НАТО не изключва възможността за използване на потенциала на алианса при реализирането на "проекти" в Душанбе. Алиансът признава значението на укрепването на отношенията си с централноазиатската държава, която има дълга граница с Афганистан. САЩ и НАТО са заинтересовани да създадат свои бази в тази страна, за да контролират не само Афганистан, но и да сдържат интересите на Китай, Иран и Русия...... НАТО създават нова гореща точка Душанбе и това няма нищо общо с приказките за отбранителната роля на НАТО.....

    Коментиран от #80

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Аспарух

    6 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    А ти къде беше когато дивата руска орда изравни със земята Мариупол??? Хората които та живееха мигрираха на Запад, а на тяхно място се настанява пияни ушанки

    Коментиран от #53, #64

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Доротея

    3 6 Отговор

    До коментар #42 от "Чума":

    Въпреки лозунгите на психопата Путин и шайката му, че народа на Русия е "много национален, но единен" няма по големи ксенофоби от руснаците. Най-мразени естествено са евреите "Бей жидов, cпаccай Poccию"(Бий евреите, cпаси Русия) , но непоносимостта на руснаците към другите етноси също е огромна "Xоxлы, чypки и xачи хорошо горят в печи"!

    Речник:
    Xоxлы -украинци
    Чурки-представители на народи от Северен Кавказ и Средна Азия
    Xачи - арменци.
  • 46 АРЕС Z

    4 3 Отговор
    Всички бежанци вън от България и Русия,и много,много б.й.

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #46 от "АРЕС Z":

    Всички руски подлоги - в Русия!

    Коментиран от #65, #85

  • 49 Абсолютна истина е !!!

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "НАТО и Таджикистан":

    Специалисти от НАТО и САЩ вече са обучили хиляди терористи джихадисти в Таджикистан !!! ... . Повече от 12 лагера за обучение на такива имат САЩ и НАТО в Таджикистан и само това правят, обучават терористи и паравоенни групи .... Не го и крият впрочем ! В момента тече процес наемниците да бъдат имплантирани във редовната армия точно по украинският модел. Друг е въпроса чий го дирят НАТО въобще там като отбранителна уж организация. Какво точно отбраняват и с какъв точно персонал .....

    Коментиран от #52

  • 50 Чума

    3 3 Отговор
    А по новините казват друго - Не властта, а масово обществено недоволство и вероятно репресии карат всички таджики да напуснат Русия! Путин е обезпокоен уж от този шовинизъм! Ако в Украйна не е желателно, там може да изпробва някоя по детонираща бомба!
  • 51 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Степан":

    ВОЛЖКИЯ БЪЛГАРИН ОТ ТАТАРСТАН ТАНКИСТА
    ИСЛЯМ КУРБАНОВ СТАНА ГЕРОЙ НА РУСИЯ
    ЗАЩОТО УНИЩОЖИ 500 УКРО ПРАСЕТА С ТАНКА
    .....
    ТОЛКОВА ЗА ПОРОБЕНИТЕ НАРОДИ В РУСИЯ
    ....
    ВЪЗПИТАНИК НА КАЗАНСКОТО ТАНКОВО УЧИЛИЩЕ
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 А ти

    4 6 Отговор

    До коментар #41 от "Аспарух":

    Сигурен ли си, защо местните казват и то със доказателства че Мариопол е изравнен до земята от укронацистите.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    2 6 Отговор

    До коментар #54 от "Чума":

    Значи си само руско мекере!
  • 56 САТЪРА НА ХАНА

    4 1 Отговор
    ОСНОВНИТЕ ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ В АФГАНИСТАН СА ТАДЖИКИТЕ, ПУЩУНИТЕ И УЗБЕКИТЕ
    ......
    НИЩО ЧУДНО ТАЛИБАНИТЕ ДА ПОМОГНАТ НА РУСИЯ СРЕЩУ ТЕРОРИСТИТЕ:))
  • 57 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #54 от "Чума":

    Циганите много обичат да се представят като турци. Виждам, че русофилите сте усвоили техният маниер и с удоволствие се представяте като руснаци!
  • 58 Аз мисля че ясно съм го написал !

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Само питам":

    НАТО и Таджикистан Информационно-аналитичен портал на НАТО ! .....
  • 59 НАТО са терористи и спонсори

    5 1 Отговор
    на тероризма ! Северноатлантическият алианс активизира дейността си в Таджикистан. Като част от тези усилия НАТО не изключва възможността за използване на потенциала на алианса при реализирането на "проекти" в Душанбе по думи от самите тях от преди година още .... !!!! Нов пожар се подготвя от САЩ и НАТО в региона и до сега стоеше в сянка този въпрос. Достатъчно информация от проверени източници има по темата като напишете Таджикистан НАТО ! Основното е да четете между редовете .....

    Коментиран от #63

  • 60 Наблюдател

    3 2 Отговор
    Руснаците дори не подозират какъв таралеж си вкарват в гащите с тези репресии срещу таджиките. Те се възприемат като репресии по РЕЛИГИОЗЕН признак а мюсюлманската общност в Русия днес е 28 милиона и расте с геометрична прогресия. Само в столицата Москва живеят 4 милиона мюсюлмани и там се намира най-голямата джамия в Европа.
  • 61 чикатило

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Руския т.р.о.л":

    припадайте, бандеровски маззмантии
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Истината

    4 4 Отговор

    До коментар #59 от "НАТО са терористи и спонсори":

    Русия е държава спонсор на тероризма, но понеже Путин се смята за много умен успя да настрои Ислямска държава срещу Русия.

    Коментиран от #67

  • 64 Ксаниба

    4 5 Отговор

    До коментар #41 от "Аспарух":

    Капитана от Бургас, каза че нацистите от азив държаха кораба като жив щит, и екипажа е бил взет за заложници. Че взривявали и стреляли нацистите от оркаинските, а русите са ги спасили!! Нпосле му запушиха бързо устата... та ти явно си от промитите
  • 65 ДжанамХанам

    5 2 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    всики бандеровски подоги - в окраиа, в окопите!!!
  • 66 Поне от 7 години

    5 2 Отговор
    САЩ и НАТО в Таджикистан обучават наемници, главорези, терористи и паравоенни групи под формата на въоръжени патрулни формирования за борба уж с наркотрафика ..... За момента са без всякакъв официален статут но затова пък добре въоръжени и добре платени и обучени от западни служби
  • 67 А кой финансира и въоръжава

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Истината":

    Ислямска държава срещу Русия тогава ? Имаш ли обяснение ?
  • 68 А "отбранителното" НАТО

    4 2 Отговор
    Чи го дири в Таджикистан да питам ?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Да бе да":

    Първо се запознай за основите и развитието на чеченския конфликт,после си пиши западните опорки.Впрочем някои западни страни добре се порадваха на золумите от създадените от тях чеченцски "борци за свобода".
  • 71 НАТО и Таджикистан

    1 1 Отговор
    На всички разумни хора им е ясно кой създава горещи точки и ескалация на напрежението, кой обучава и финансира паравоенни терористични структури в региона и това не са Русия очевидно нали ? НАТО и САЩ са в случая..... и впрочем дори Китай има няколко протестни ноти относно провежданата политика на ескалация в региона. Тези паравоенни терористични структури не се борят реално с наркотрафика а са преграда по пътя на коприната и от години извършват терористични актове по границите. Изцяло подкрепени са от САЩ и военно, и финансово, и логистично....
  • 72 Ъхъъъъъъ мозък

    1 0 Отговор
    Много ми хареса това: Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).....хахахаха....
  • 73 стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Откога":

    До 9 ком - а ти обърна ли внимание как в московското метро хиляди мюслюмани викат алах акбар след атентата - това са путиновите приятели дето им направи огромни джамии в москва -дават го по много канали в ютуб

    Коментиран от #86

  • 74 Бай Благой

    3 1 Отговор
    Странно как някои твърдяха че всички искали да ходят "на запад" да живеят...и никой не искал в Русия...а то какво се оказва...в Русия пълно с мигранти..
    Тия таджики, защо не са отишли в САЩ или Германия да живеят не разбрах?!?

    Коментиран от #84

  • 75 Обърнете внимание на Газа

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Откога":

    За тези боклуци от ISW (Института за изследване на войната) Газа не съществува. Те не я виждат и не са чували за нея
  • 76 Не разбрах

    1 0 Отговор
    какъв е проблема? Таджиките в Таджикистан, турците в Анадола, циганите в сапунерки.

    Коментиран от #78, #83

  • 77 Дедо ви...

    1 0 Отговор
    Проблема с таджиките не е по различен от този с укронацитата, и не е от сега. Точно обратно таджиките репресират руското населени в Таджикистан подобно на случаите в окрайнината. Мигрантите таджики в Русия и в момента репресират руски деца. Това че в момента нещата се затяган с регистрацията, сверяване на даните, проверка начина на влизането в Русия и др. съвсем не означава репресия над таджикистанците в Русия. Само минала 2023 г. в Русия са влезли 45 000 мигранти от бившите съветски републики! Хибридната война е в ход и още повече ще се засилва с наближаването на европейскита избори !!!
  • 78 Дедо ви...

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Не разбрах":

    След атентата вече има експулсирани мигранти към страните откъдето са дошли! Русия започна да ги гони!!!
  • 79 От ЮАР

    0 0 Отговор
    След като Русия застрашава Европа, има за ясна цел отново да доминира в Източна Европа, смятам, че няма нищо лошо в това Америка и НАТО да подпомагат всякакви групировки, било то Ислямистки и националистически, които да дестабилизират Русия. Това не само е нормално, но и задължително. Руснаците открито подкрепят Хамас, Хезболла и пр. Съвсем реципрочно е Америка да поддържа ИД. А стрелбата в Крокус си е очивдно дело на ФСБ, и Руските служби имат проксита в Ислямистките организации.

    Коментиран от #82

  • 80 От ЮАР

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Напишете хора в гуглето":

    Съвсем правилно и логично НАТО създават опори в Таджикистан и района, защото там могат директно да засягат интересите на Русия, Китай и Иран. Западът трябва да контролира този район. Това е в наш интерес.
  • 81 Рамзан Кадиров

    1 0 Отговор
    Да приемат за свой върховен духовен авторитет Имамът на Грозни и такива неща няма да им се случват. Аз ще ги свържа, той ми се пада брат.
  • 82 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "От ЮАР":

    Кой изобщо те попита какво смяташ, та си набил два пъти по половин чаршав? Аре малко по-стегнато.
  • 83 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Не разбрах":

    Не циганите, а еврейте.
  • 84 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Бай Благой":

    В Япония и Китай искаш да кажещ. Те са още по-на-запад.
  • 85 АРЕС Z

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    Вместо в Русия може на май.... ти в пу...... ако разбира се вече не е заета от соро....
  • 86 Не разбрах

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "стоян":

    Какво общо има с написаното
    Но както и да е
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания