Last news in Fakti

29 Март, 2024 15:38 959 22

6-ма журналисти, които са отразявали процесите срещу Навални, са задържани от руските власти

  • журналисти-
  • навални-
  • съдебни процеси-
  • задържани-
  • руския власти-
  • русия

Това съобщи вчера организацията за защита правата на журналистите "Репортери без граници"

6-ма журналисти, които са отразявали процесите срещу Навални, са задържани от руските власти - 1
Снимка: БГНЕС

Руските власти са задържали този месец шестима журналисти в цялата страна, включително репортерка, отразявала от години съдебните процеси срещу покойния опозиционер Алексей Навални, съобщи вчера организацията за защита правата на журналистите "Репортери без граници", цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Руската журналистка Антонина Фаворска е била задържана и обвинена от руските власти в участие в "екстремистка организация", тъй като е публикувала в сайтовете в социалните мрежи на Фондацията за борба с корупцията на Навални, съобщи руската правозащитна група ОВД-Инфо. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, отбелязва АП.

Фаворска отразяваше съдебните процеси срещу Навални в продължение на години и засне последното видео с опозиционера преди смъртта му в наказателната колония. Тя е един от няколкото руски журналисти, станали мишена на властите в рамките на мащабни репресии срещу инакомислието в Русия, насочени срещу опозиционери, журналисти, активисти и членове на ЛГБТ-общността, посочва АП.

Други две журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова, също бяха временно задържани, след като дойдоха да се срещнат с Фаворска в центъра за задържане, съобщиха от "Репортери без граници", като добавиха, че домовете им са били претърсени, а журналистическото оборудване иззето.

Екатерина Аникевич от руския новинарски сайт СОТАвижън и Константин Жаров от РусНюз също са били задържани от полицията, докато са отразявали претърсването на дома на Фаворска. Жаров е бил бит от полицията, заплашван със сексуално насилие и откаран в болница, съобщиха от "Репортери без граници". Журналистът е обвинен в "неподчинение" на полицията и рискува да бъде пратев в предварителния арест за 15 дни, заяви неправителствената организация.

В сряда в град Уфа, на 1300 км източно от Москва, руските власти са задържали Олга Комлева - друг репортер на РусНюз. Те я обвиняват в "екстремизъм" и във връзки с Навални и неговата организация, съобщиха от "Репортери без граници".

Що се касае до случая с Фаворска, ОВД-Инфо съобщи, че първоначално тя е била задържана на 17 март, след като положила цветя на гроба на Навални. Тя е прекарала 10 дни в ареста, след като е била обвинена в неподчинение на полицията, но когато този период на задържане е приключил, властите отново са ѝ повдигнали обвинение и са ѝ наредили да се яви днес в съд в Москва, посочи ОВД-Инфо.

Фондът за борба с корупцията на Навални е обявен за "екстремистка организация" от руските власти, което означава, че хората, свързани с него, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода, ако продължат да участват в работата му.

Кира Ярмиш, говорителка на Навални, заяви, че Фаворска не е публикувала нищо в сайтовете на фонда и предположи, че руските власти са се насочили към репортерката заради журналистическата ѝ работа. "Какво мракобесие", написа Ярмиш в социалната мрежа "Екс".

Руски съд осъди вчера журналиста Михаил Фелдман на две години затвор за публикуване на съобщения в интернет, осъждащи руската инвазия в Украйна, припомня Франс прес.

Фелдман, който е журналист и активист от град Калининград, беше признат за виновен в опит да "дискредитира" руската армия и ще трябва да изтърпи присъдата си в наказателна колония със "строг режим", съобщи специализираната неправителствена организация ОВД-Инфо.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    11 12 Отговор
    в Матушка цари всеобща демокрация

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Българин

    13 10 Отговор
    Хаяско реши да надмине и Ким

    Коментиран от #17

  • 3 Българин

    9 9 Отговор
    няма такава държава
  • 4 Тома

    12 9 Отговор
    Ами като не спазват закона какво искат.

    Коментиран от #19

  • 5 И шесте мръшши ....на

    9 8 Отговор
    Кол,без грес

    Коментиран от #7

  • 6 Путин-Боклук

    11 11 Отговор
    Няма такава държава. Не е истина. Да живееш в страх и подчинение със склонена главица

    Коментиран от #11, #13

  • 7 Каквото другиму пожелаваш

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "И шесте мръшши ....на":

    Да ти се връща тройно че и на децата ти
  • 8 Българин

    22 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    русия е новата Северна Корея ! Да благодарим на Господ че не сме родени там ...
  • 9 Аспарух

    9 5 Отговор
    "Демокрация" руZки само фюрера късия пу е прав.Останалите в руската тюрма.
    Гледам и нашите русороби са се размечтали за Белене, но както казват любимите им руснаци "Мечтать не вредно"
  • 10 Хохо Бохо

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    В 404 също, ама там убиват краварски журналисти
  • 11 Хохо Бохо

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Путин-Боклук":

    Не. Просто чуждите подлоги си получават заслуженото, също както в краварника и малобритания. Но за там мълчим
  • 12 Абе

    5 5 Отговор
    Факти не ви ли омръзна да търсите под вола теле.
  • 13 Защо бе

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Путин-Боклук":

    Ти в България така ли живееш, със сведена глава и от страх несмееш да я повдигнеш. Защо ние в Русия си живеем свободно и сме със вдигната глави.

    Коментиран от #20

  • 14 Българин 🇧🇬

    6 4 Отговор
    Северна Корея стана по добро място за живеене от руската кочина ....
  • 15 ще вземат някакви присъди ,

    2 2 Отговор
    а Пулеви ще загубят на 30.03. Подготвят се добре, срещу подбрани по-слаби противници . Предния път по-дребния спечели, а по-големия Спечели и той . Жирналята в РФ са зависими . Някаква глоба трябва да получат . аматьорщината е хубаво нещо . Професионалния бокс е американски бокс . много шоу, много пари . На кубрат съперника е много по-здрав .
  • 16 Рузки глупаци

    4 3 Отговор
    Абе тия бокл ... защо не оставят хората да живеят спокойно.
  • 17 Рузки глупаци

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Има Северна Корея.
  • 18 П. Утин

    4 2 Отговор
    Не, не...., не мога такива неща да правя ! Затова други ги правят заради мене !
  • 19 Варненец

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    А не мислиш ли, че закона е тоталитарен и фашистки??? Къде е свободата на словото в рушлямия?
  • 20 Варненец

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Защо бе":

    Виждаме, виждаме, за бял лист пред камера, 6 години затвор, да ви имам свободата.
  • 21 007

    0 1 Отговор
    Путлер следва идолите си хитлер и Сталин 1:1. Даже в някои направления ги слага в задния джоб на късичките панталонки!!!🇧🇬🇺🇦🇯🇵🇬🇧🇪🇺🇺🇲🇰🇷🇧🇬

    Коментиран от #22

  • 22 Японеца

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "007":

    В САЩ нпо са забранени!
    Навални е финансиран от нпо!
    В САЩ отдавна да е в затвора за антиправитествена дейност!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания