Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Април, 2024 10:35 1 403 47

Залозите са огромни: защо е важно да гласуваме на евроизборите

  • руски терористи-
  • ес-
  • евроизбори-
  • европа-
  • европейски избори-
  • еп-
  • евробарометър-
  • роберта мецола-
  • българия-
  • избори-
  • украйна-
  • война-
  • сигурност

Призовавам нашите граждани да гласуват на предстоящите европейски избори, за да укрепят европейската демокрация и да оформят бъдещето на Европа, каза Роберта Мецола

Залозите са огромни: защо е важно да гласуваме на евроизборите - 1
Снимка: European Parliament Multimedia Centre

Последното проучване на Евробарометър на Европейския парламент преди изборите през юни разкрива осведомеността сред гражданите и загрижеността им относно настоящия геополитически контекст.

Актуално предизборно проучване разкрива положителна, възходяща тенденция по ключови изборни показатели само няколко седмици преди гражданите на ЕС да гласуват на 6-9 юни. Интересът към изборите, осведомеността за това кога ще се проведат, както и вероятността за гласуване, нарастват в сравнение с последното проучване през есента на 2023 г., когато те са били последно измерени. Увеличението е още по-значително в сравнение с проучването от пролетта на 2019 г. (три месеца преди предишните европейски избори).

Още новини от Украйна

60% от анкетираните заявяват, че са заинтересовани да гласуват през юни (+3 процентни пункта в сравнение с есента на 2023 г. и +11 процентни пункта в сравнение с февруари/март 2019 г.). Делът за България по този показател е 40%, като бележи ръст от 1 процентен пункт в сравнение с есента на 2023 г. и +5 процентни пункта в сравнение с февруари/март 2019 г., като страната дели последните места заедно със Словакия (43%) и Чехия (38%).

71% от гражданите на ЕС заявяват, че вероятно ще гласуват (7 до 10 по скала от 1 до 10), което представлява увеличение от +3 процентни пункта в сравнение с есента на 2023 г. и +10 процентни пункта в сравнение с проучването от февруари/март 2019 г. Националните резултати по този показател сочат, че 50% от българските граждани заявяват, че вероятно ще гласуват (7 до 10 по скала от 1 до 10), като се отчита намаление от 1 процентен пункт спрямо есента на 2023 г. и -7 процентни пункта в сравнение с февруари/март 2019г., което, заедно с Естония (52%), представлява най-ниската стойност сред държавите членки.

Резултатите за ЕС показват, че гражданите са напълно наясно със значението на изборите в настоящия геополитически контекст, като осем от десет (81%) респонденти са съгласни, че това прави гласуването на тези избори още по-важно. Големи мнозинства във всички държави членки подкрепят това изявление. 62% от анкетираните в България отразяват същото мнение, което поставя страната на последно място сред държавите членки, а преди нея са Румъния (68%) и Естония (72%).

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, коментирайки резултатите от проучването, заяви: „Европейците са наясно, че залозите са високи пред изборните урни и че активността при гласуването е още по-важна в настоящия геополитически контекст. Призовавам нашите граждани да гласуват на предстоящите европейски избори, за да укрепят европейската демокрация и да оформят бъдещето на Европа.“

В края на този законодателен период, 81% от гражданите на ЕС имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато само 18% са с отрицателни нагласи. Нещо повече, мнозинството от гражданите в ЕС (56%) би желало Европейския парламент да играе по-важна роля, докато само 28% биха искали обратното, а 10% биха запазили ролята на институцията такава, каквато е сега. Данните за България сочат, че 77% от гражданите имат положителна или неутрална представа за Европейския парламент, докато 20% са с отрицателни нагласи, което поставя страната в средните за ЕС стойности по този показател. 41% от българските респонденти биха желали Европейският парламент да играе по-важна роля, като България е на едно от последните места заедно с Австрия (43%), Естония (41%) и Швеция (41%). 39% от българските респонденти биха искали Европейският парламент да играе по-маловажна роля, заедно с гражданите на Румъния, Полша и Нидерландия (всички с 37%), а 12% биха запазили ролята на институцията такава, каквато е сега.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола добави: „Парламентът и Европейският съюз постигнаха резултати по безпрецедентен начин през последните години. Бяхме изправени пред изключителни и предизвикателни обстоятелства, но в резултат на това излязохме още по-силни и по-обединени. Парламентът е бил и ще продължи да бъде гласът и застъпникът на гражданите в ЕС.“

Европейските граждани биха искали борбата срещу бедността и социалното изключване (33%), както и подкрепата за общественото здраве (32%) да бъдат основните въпроси, които да се обсъждат по време на предизборната кампания. Подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места, както и отбраната и сигурността на ЕС са на трето място по важност (с 31%). Значението, което гражданите отдават на отбраната и сигурността на ЕС, се е увеличило по време на парламентарния мандат, особено с оглед на агресивната война на Русия срещу Украйна. Сега този показател се споменава като първи (или съвместен първи) приоритет на предизборната кампания в девет държави, с най-високи стойности в Дания (56%), Финландия (55%) и Литва (53%). Данните за България относно приоритетите се припокриват със средните за ЕС, като от първостепенно значение за гражданите е борбата срещу бедността и социалното изключване (48%), следвано от подкрепа за икономиката и създаване на нови работни места (40%) и подкрепата за общественото здраве (34%). Следват въпросите с бъдещето на Европа (25%) и отбраната и сигурността (24%), а действията срещу изменението на климата и миграцията и убежището са на едни от последните места съответно с 10% и 11%.

Гледайки към бъдещето, гражданите на ЕС поставят отбраната и сигурността (37%) като първи приоритет при укрепването на позицията на ЕС в световен мащаб, следван от енергийните въпроси и продоволствената сигурност/селското стопанство (и двата показателя с 30%). За българските респонденти от първостепенно значение е фокусът върху енергийните проблеми (35%), следван от конкурентоспособност, икономика и индустрия (32%) и демография, миграция и застаряване на населението (32%), а на трета позиция поставят отбраната и сигурността (31%).

Докато четирима на всеки десет европейски граждани заявяват, че ролята на ЕС е станала по-важна през последните години, 35% смятат, че тя е непроменена, а 22% - че е намаляла. На национално равнище относителното мнозинство в 15 държави смята, че ролята на ЕС в света е станала по-важна през годините, като делът им достига 67% в Швеция, 63% в Португалия и 60% в Дания. В другия край на скалата са словенските и чешките граждани, които са най-склонни да посочат, че ролята на ЕС е станала по-маловажна (съответно 32% и 30%). Данните за България сочат, че 32% от респондентите смятат, че ролята на ЕС е станала по-важна през последните години, заедно с Австрия (32%), Естония (32%) и Кипър (33%), 39% считат, че тя е непроменена, а 24% - че е намаляла, което е близо до средните стойности за ЕС.

Почти три четвърти от европейските гражданите (73%, увеличение с +3 процентни пункта в сравнение с есента на 2023 г.) заявяват, че действията на ЕС оказват въздействие върху ежедневието им, включително една пета (20%), за които те оказват „голямо“ въздействие. Също така голямо мнозинство от европейците са съгласни, че членството в ЕС е от полза за тяхната страна (71%). Тези резултати са стабилни в сравнение с есента на 2023 г. и продължават да стоят на високи равнища в целия ЕС. Данните за България показват, че 64% от българските граждани считат, че действията на ЕС оказват въздействие върху ежедневието им (бележи ръст от +3 процентни пункта в сравнение с есента на 2023 г.), а 34% посочват обратното. Малко над половината (52%) от българските респонденти са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната ни, което я поставя на последно място сред държавите членки, преди нея са Австрия (56%) и Италия (59%). 32% от българските граждани са на противоположното мнение, което представлява едно от най-високите нива заедно с Румъния (30%), Италия (36%) и Австрия (39%).


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    13 2 Отговор
    Чакай.
  • 2 ТаУмВзе

    36 6 Отговор
    Ако изборите променяха нещо, щеше да са Забранени. Марк Твен

    Коментиран от #31

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 6 Отговор
    Сякаш някой е гласувал за Урzула или за Варел ‼️‼️‼️
  • 4 реру

    28 0 Отговор
    "... Малко над половината (52%) от българските респонденти са на мнение, че членството в ЕС е от полза на страната, което я поставя на последно място сред държавите членки..."


    В едно друго проучване обаче сме ПЪРВИ...

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 3 Отговор
    Имаше един "удобен" пАляк, дето дори пАляците не искаха да го предлагат, та ЕсеС си го назначи като кандидат от друга държава🥸🥸🥸
  • 6 Троян

    18 7 Отговор
    Аз предлагам да се съберем 24 танков Айтоска бригада, и да изметем целия шрот.

    Коментиран от #19

  • 7 Сталин

    21 9 Отговор
    Само някой с половин мозък може още да вярва че през еврейския театър за простолюдието наречени избори може да се промени нещо
  • 8 Сталин

    13 10 Отговор
    На последната среща на Г20 Клаус Шваб каза ,вече не е нужно да се ходи на избори,изкуствения интелект ще решава коя партия ще спечели изборите,та това означава че България е вече напред в бъдещето,защото машините за гласуване решават кой да управлява в България където контрола на софтуера е в посолството.Само че има малка грешка в софтуера на изкуствения интелект в графата където се посочва партиите в интерес на кого работят , вместо в интерес на България е посочено в интерес на посолството и изкуствения интелект ни избра Тулупа и Киртака да управляват колонията.Ама вие не се притеснявайте пийте си спокойно ракията и вече не е нужно да вдигате задните части да ходите да гласувате ,изкуствения интелект ще направи България велика.
  • 9 Технически

    20 6 Отговор
    Въпрос:

    Къде и как трябва да гласувам за да
    НЕ ИЗБЕРАТ
    отново Урсула ? ? ?
  • 10 Сталин

    17 7 Отговор
    Българина е пълен глупак ако си мисли че еднодневни политически прос титутки назначени на власт от главния сводник в България - американското посолство че ще работят за интереса на българите много се лъжат . Тъй като българина по природа е шмекер той гласува за себеподобни и си мисли че колониалната администрация ще свърши цялата работа вместо него а той ще си стои на ракията и салатката.Единствените почтени хора в политиката бяха Жан Виденов и Волен Сидеров които влязоха във властта с по един апартамент и така и излязоха от политиката ,но много са малко почтените хора в България за да гласуват за такива политици,така че надежда всякаква вие оставете
  • 11 Сталин

    20 5 Отговор
    България е най смешната бананова република,- холивудска продукция от хляб и зрелища ,докато политическите клоуни като Тулупа и Киртака разиграват цирк за пред простолюдието ,западните мародери влачат и грабят де какво намерят .
  • 12 Чиновниците в Брюксел са Недоразумения,

    13 3 Отговор
    Тунеядци и Меркантили!! Въртят Далавери за Милиарди!! Никаква полза няма от тея Търтей!!
  • 13 Ще ходя да гласувам,

    16 2 Отговор
    ако гласувам само за себе си! Аз искам дебелата "еврозаплата" на калинките по етажите на съюза. Над 12 000 евро месечно взема една такава празна тиква и за какво? Каква работа върши?
    Еми ето. Тогава и аз мога да я "върша" за тези пари! НЕ ИЗБИРАМ НИКОЙ ДРУГ!!!

    Коментиран от #17, #42

  • 14 Ъхъ

    12 1 Отговор
    Язе гласувам за разпад, да си карам дизела
  • 15 ТАКА ЛИ

    7 3 Отговор
    ако ми дадат една заплата месечна с всичките му добавки на евро депутата може да се задвижа до избирателната секция!!!
  • 16 Не подценявай а галсувай

    7 4 Отговор
    Всеки който иска да разкара малоумното управление на Европа от изкуфели пенсионери които си правят каквото си искат е сега е момента да отиде и да гласува . Във всяка държава вота ще бъде точно против тия самозабравили се калинки там . Европа не трябва да бъде такава слаба и смачкана каквато е сега . Важно е да се гласува точно на тези избори !
  • 17 Троян

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ще ходя да гласувам,":

    Слушай приятел, аз съм заварчик. Не ламти за много и не позволявай да ти се подиграват.

    Коментиран от #25

  • 18 Иуро союзо

    14 2 Отговор
    се провали! На върха му е рептила Орсула (на окрайнски диалект) - вечна и неизбираема, която краде и лъже и за умрелите!
    За какво ни е такъв съюз? Те ни командват за всичко. Ще плащаме ли СО2-данак за всяко издишване? Идва и това! А влезем ли И в еврозоната, вече ще сме 100%-ви роби. Ако кажеш нещо против тези безумци, ти спират и сметката...
  • 19 Сталин

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Троян":

    И също граничен отряд Малко Търново 88-89 година и всички Тикви и Прасета арестувани и екзекутирани
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ВЕНУМ

    6 1 Отговор
    НЕ ЗНАМ НАШИТЕ ИЗБРАНИЦИ КАКВО РАДАТ ТАМ МАЙ ВИСШЕ СМРАДАТ , БИХ ВЪРШИЛ СЪЩАТА РАБОТА САМО ЗА ЕДНА ТЯХНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА ДРУГИТЕ ЩЕ ГИ ДАРЯ ОФИЦИАЛНО ЗА ДЕЦА В НЕ РАВНОСТОЙ -НО ПОЛОЖЕНИЕ
  • 22 Ами те ,европейците,

    9 2 Отговор
    гласуваха вече - с трактори...
  • 23 Копейка

    4 11 Отговор
    На нас ни казаха да гласуваме за волгата от БНР.В Брюксел ще му сменят пола!И ще го хранят с хлебарки!
  • 24 Селянин

    11 12 Отговор
    🔴 Една от най-популярните легенди на съвременната българска политика гласи, че тъй като всички партии и политици са еднакви, за да се протестира срещу тях, не трябва да се гласува.

    😱 Всъщност е точно обратното - гласът на всеки, който не гласува, се преразпределя между партиите, които са участвали на изборите, но забележете - не между всички партии, а само между тези, които влизат в парламента. Което значи, че гласът на всеки негласуващ отива в най-голяма степен за ГЕРБ, ППДБ и ДПС.

    🔥 За това ние от Възраждане започваме акция за убеждаване на негласуващи българи да излязат да гласуват на 9-ти юни 2024 г.
    🗣🗳 Нека всеки от вас убеди поне 5 негласуващи да гласуват на предстоящите избори 2 в 1, защото ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ!
  • 25 Еми ето!

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Троян":

    И на тебе ти се подиграват! Цял ден заваряваш метали, а когато отидеш вечер да си купиш храна, виждаш че днеска са вдигнали цената на всичко!
    И защо? Някои "горе" са дали милиарди на Окрайна, без да те питат тебе! Решили са да увеличат тока, за да има още посредници по веригата. Взели са кредити от името на държавата, значи и от твое име и сега трябва някой да ги връща и плаща лихвите им... Някои подписали, пак от твое име, че ще приемат и хранят мигранти, които нямат изобщо никакво законно основание да са тука... И кой ще ги храни? Ние, разбира се... И т.н.. и т.н..
  • 26 Павел пенев

    4 6 Отговор
    Ново служебно правителство, нови избори, нови скандали със същите идиоти. За това още ходим за гъби.
  • 27 Пуша цигари

    0 1 Отговор
    И чета таймс

    Коментиран от #39

  • 28 Коиловци брадърс

    8 6 Отговор
    Ще гласуваме за партии, които ще обърнат ЕС в правилна посока. Посоката на изток, не на запад.
  • 29 Интересно

    11 2 Отговор
    Гледам, че според тази стъкмистика навсякъде повече от половина са влюбени в ЕС, защо тогава в редица държави, включително и в България забраниха референдуми за излизане от ЕС? Другото интересно е защо в множеството анкети в различни сайтове от 70 до 90% от гласувалите са против ЕС?
  • 30 ЕСССР трябва да се разтури!

    7 9 Отговор
    Брюкселското Политбюро е вредно за цяла Европа. То обедини целите на Хитлер и на Троцки в едно. Еврорайхът е известен с неадекватността си към всички наболели проблеми, с корупция, лобизъм в полза на едри корпорации, цензура и тотално неглижира мнението на обикновените хора.
    Интернационалния комсомол там гради поредния Союз Нерушимый премахвайки суверенитета и идентичността на всички страни членки. Трансхуманизма, който налагат, зелената сделка, военната икономика - това е път към дъното.
    Най-правилно е цялата тая кочина да се разтури, защото отдавна не подлежи на реформация. И държавите да си се спогаждат приятелски помежду си, без да се изнудват и да се бъркат във вътрешните си работи една на друга, както е в момента.
  • 31 вседрфтгъхуи

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Докато вярвате на тея лаѝна все ще сте на дъното и в лаѝната... Записвайте си, гнусни козяшки подлоги и гъбари:

    - манипулации на изборите има винаги и навсякъде
    - манипулира се резултат по два начина- с пари и с измама
    - да купиш всички е невъзможно, остава ти да лъжеш и мамиш

    Как лъжеш и мамиш? Като пишеш бай Пешо "гласувал" и пуснеш нужната бюлетина от негово име... Нищо, че бай Пешо е селския овчар и като всеки друг ден той е с овцете нейде из поляните...
    Какъв е начина за борба с измамите? Само един- ОТИВАТЕ И ГЛАСУВАТЕ. ЗА КОЙТО СИ РЕШИТЕ. Не може да изберете един от всичките маскари- цъкнете "Не подкрепям никого".
    Сами смятайте: последно сте гласували 2,7млн. за парламент (40%), от тях 350 000 (13%) са гласовете на ДПС... Ако утре гласувате 5,5млн. гласовете на ДПС пак ще са 350 000 което е 6%... БСП вероятно няма да мине 4%, клоуните на Славчо изчезват от картинката... Усещате ли разликата????

    Коментиран от #32, #40

  • 32 ТаУмВзе

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "вседрфтгъхуи":

    Не е важно, кой гласува а Кой Брои! ХАХАХАХХАХА
  • 33 българин

    2 6 Отговор
    САМО ИДИ0ТИ ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ ,А ЩО СЕ ОТНОСЯ ЗА УКРИТЕ БАЛСЪМИММААТА
  • 34 цък

    8 4 Отговор
    Няма как да махнем Урсула. Те ще я сложат пак независимо за кой гласувате.
    Щатите решават кой да ви управлява.

    Коментиран от #37

  • 35 Демократ

    5 1 Отговор
    Трябва да се гласува за да не се допусне Хазарта да пътува с Франс еър до Страстбург за да храни дъщерите си с наши пари.
  • 36 Човек

    2 0 Отговор
    Насила Хубост не става
  • 37 ЕСССР трябва да се разтури!

    5 8 Отговор

    До коментар #34 от "цък":

    Напротив, има как - Булекзит и мнението на Урсулата и другите брюкселски психопати няма грам повече да ни бърка. Ще си имаме нови спогодби с европейските държави, според интересите ни, като ще имаме свободата да избираме с кои други държави по света да поддържаме отношения. Имахме много добри позиции в Близкия Изток, Африка и Азия. Време е да ги възстановим. ЕСССР е потъващ кораб и няма нужда да потъваме с всички тия идиотщини, които силово се налагат на всички държави членки.
    Приятели всекиму, слуги никому!

    Коментиран от #43

  • 38 Японеца

    3 3 Отговор
    Точно така, ще махнем тези които управляваха до сега!
  • 39 Троян

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пуша цигари":

    Джон Плеььр Специал. Червен. Пуши колкото искаш.25
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сандо

    1 9 Отговор
    Аз пък като изначален противник на ЕС,който само потвърди моите опасения за опасния си и вреден характер,призовавам всеки,който е загрижен за бъдещето на европата и на европейските народи да не ходи на каквито и да е евроизбори и да не гласува!Не гласувайте за да спасите европа.
  • 42 Я па ти,

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ще ходя да гласувам,":

    Чакай Сашко Йорданов, дебелия да ти отстъпи дебелата заплата, заслужена с упорито лежане.

    Коментиран от #47

  • 43 реру

    12 0 Отговор

    До коментар #37 от "ЕСССР трябва да се разтури!":

    "Напротив, има как - Булекзит..."


    Не е хубаво да влизаш в противоречие с Коцето...
    Има нова доктрина и вече лансирана публично от него - изпращам депутати за да реформират ЕС...

    Коментиран от #45

  • 44 грух

    0 0 Отговор
    с джабзаза ще открием народния съд..в подгряващата група ще е ...
  • 45 ЕСССР трябва да се разтури!

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "реру":

    Коцето никакъв не ми е.
    Следвам пътя на логиката и здравия разум. Една Сърбия дето мина през война е по-напред от нас, дето сме 20 години в еврорайха и сме най-бедната държава, най-бързо изчезващи и водещи в още куп негативни статистики. Време е да вземем съдбата в нашите ръце, не да чакаме на брюкселските зелки дето нямат акъл на две магарета слама да разделят.

    Коментиран от #46

  • 46 13675

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "ЕСССР трябва да се разтури!":

    Сърбия, е по напред от нас...... явно, от мнооого години не си стъпвал във, Сърбия... НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ
  • 47 карапраси

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Я па ти,":

    Ааа, не е само лежане - и що кюфтак е излапал ..... А Слабака с Джамбазето що дамаджани са пресушили, ....