Last news in Fakti

18 Април, 2024 04:44 909 7

Шмигал: Украйна чака помощ от САЩ и работи за нея

  • денис шмигал-
  • украйна-
  • сащ

Лидерите в американските бизнес среди са заинтересовани от страната ни, заяви украинският премиер

Шмигал: Украйна чака помощ от САЩ и работи за нея - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна чака помош от САЩ и работи за нея, заяви министър-председателят на Украйна Денис Шмигал, който се срещна в американската столица с лидера на демократичното малцинство в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Хаким Джефрис, предаде УКРИНФОРМ, цитирана от БТА.

Премиерът написа в приложението "Телеграм", че лидерите в американските бизнес среди са заинтересовани от Украйна и че е в интерес на Украйна да се превърне в следващата дестинация на американските инвестиции, допълва украинската агенция.

Шмигал коментира обсъжданите теми на Форума на партньорството между САЩ и Украйна във Вашингтон, уточнява УКРИНФОРМ. По неговите думи целта на тазгодишното издание на срещата е да обедини усилията за възстановяване на Украйна и да привлече американски инвестиции в икономиката на неговата страна.

"Във форума участваха американски бизнес лидери и ние станахме свидетели на голям интерес към нашата страна. За нас е важно Украйна да стане следващата дестинация на техните инвестиции", заяви Шмигал.

Той е информирал участниците във форума за това кои са обещаващите сектори в украинската икономика и за стъпките, предприети от неговото правителство за преобразяване на страната. Шмигал е отбелязал, че Украйна достига предвоенниия обем на износа си, най-вече благодарение на търговския коридор в Черно море, и продължава да развива комплекса си от пристанища на река Дунав.

"Партньорството между държавния и частния сектор получава нов тласък. Използваме импулса от установяването на нови правила и премахване на забрани. Появяват се нови промишлени комплекси. Големите инвеститори могат да получат уникални данъчни и нормативни облекчения", отбеляза министър-председателят, цитиран от УКРИНФОРМ.

Помощта за Украйна не е просто благотворителност, а инвестиция в силата на демокрацията, заяви още украинският премиер, цитиран от Ройтерс.

Ако Русия осакатява украинската икономика, това ще осакати украинската държава до степен, в която тя няма да е способна да се защитава на бойното поле, добави премиерът.

Той каза, че очаква Конгресът на САЩ да одобри закона, който позволява на американското правителство да конфискува замразените руски активи в помощ на Украйна. Шмигал гарантира, че целта на правителството му е нулевата толерантност за злоупотребата с държавни фондове.

Шмигал и министърът на финансите на Украйна Сергий Марченко се срещнаха в американската столица Вашингтон с финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън в кулоарите на пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алчни, крадливи

    21 1 Отговор
    готованци!
  • 2 Да знайш

    23 1 Отговор
    И на този синът не е на фронта - както на всички депутати от Радата.
  • 3 Тото

    19 1 Отговор
    Че на Украйна помощта от Сащ до сега не и ли стига?!!!😂😂😂😂 Енергетиката унищожена, инфраструктура унищожена ,икономиката унищожение ,младите мъже унищожени,повече от 10 милиона бежанци !!!😂😂😂 Абе Сащ на който са почнали да помагат то той доволен е останал!!!!! Исторически факт!!!!!
  • 4 Уса

    9 1 Отговор
    Америка е в рецесия и се очакват фалити на много от големите бизнеси включително и транспортните
  • 5 Укрите реват

    10 1 Отговор
    И дуфат супата.
  • 6 Мишел

    5 0 Отговор
    Очертава се да бъде отпусната, при много ограничаващи условия, помощ от 60.75 милиарда, от които за Украйна ще са 12 милиарда. Останалите 58 милиарда ще останат в САЩ за попълване на арсеналите, за закупуване за армията на нови оръжия и пр.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: