Last news in Fakti

18 Април, 2024 15:12 1 676 26

Захарова: Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за споразуменията със САЩ и ЕС

  • мария захарова-
  • армения-
  • русия-
  • реакция-
  • споразумение-
  • сащ-
  • европейски съюз

Арменският премиер Никол Пашинян, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се срещнаха в Брюксел на 5 април

Захарова: Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за споразуменията със САЩ и ЕС - 1
Снимкa: БГНЕС

По време на брифинг говорителката на Руското външно министерство, Мария Захарова, заяви, че Русия очаква от Армения ясна реакция по повод информацията за "военнополитически споразумения" със САЩ и ЕС, която се появи в медиите, предават ТАСС и БТА.

"По-рано Ереван публично увери, че развитието на сътрудничеството със западните държави не е насочено срещу трети страни. Отчитайки съвкупността от тези фактори, ние очакваме ясна реакция от страна на арменските власти на появилата се информация. А в идеалния случай – да отхвърлят тези твърдения", каза Захарова по повод срещата между Армения, САЩ и ЕС, състояла се в Брюксел на 5 април, и съобщенията за постигнати споразумения във военнополитическата сфера.

Говорителката на Руското външно министерство отбеляза, че Москва няма да се изненада, ако се окаже, че представителите на САЩ и ЕС в Брюксел наистина са наложили на Ереван планове, които включват замяна на руската гранична охрана със специалисти от САЩ, НАТО и ЕС, "разширяване на подривната дейност на Запада" по границите на Армения с Азербайджан и Иран и преориентиране на критичната инфраструктура и енергийната система на Армения с демонтирането на АЕЦ "Мецамор".

Арменският премиер Никол Пашинян, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се срещнаха в Брюксел на 5 април, припомня ТАСС. Фон дер Лайен заяви, че през следващите четири години ЕС ще предостави на Армения 270 милиона евро под формата на безвъзмездни средства.

В изявление след срещата Руското външно министерство призова Ереван "да не позволява на Запада да се самозалъгва и да води Армения по грешен път". Дипломатическото ведомство отбеляза, че Русия разглежда срещата "като пореден опит на колективния Запад да въвлече Южен Кавказ в геополитическа конфронтация".

Освен това Захарова добави, че Русия няма да разкрие предварително ответните си действия в случай на конфискация на нейни активи, намиращи се на Запад, но "никой не се кани да се церемони в случай на опити да се използват руските резерви като обезпечение за облигации, които уж биха могли да бъдат емитирани от Запада с цел привличане на частен капитал за финансиране на киевския режим".

В Русия има значително количество западни средства и собственост под руска юрисдикция, "които могат да бъдат обект на ответни действия", добави тя.

"Всички физически лица, фондове, които решат да придобият такива финансови инструменти, ще бъдат първите кандидати, които ще попаднат под контрасанкции, със сериозни последици за перспективите на тяхната международна дейност", добави говорителката на външното министерство.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един среден

    17 9 Отговор
    пръст дали е достатъчно като обяснение?

    Коментиран от #6

  • 2 Пий си

    19 18 Отговор
    водката, Маро и не закачай Армения.

    Коментиран от #9

  • 3 Дългият

    17 14 Отговор
    Да не ти разрешават да мислиш самостоятелно с кой искаш да бъдеш и с кой не...такава е политиката на Русия...бил ли си Васал веднъж..трябва до края да си останеш такъв...с Украйна беше същото...в противен случай,идват и те...освобождават...
  • 4 КОТарАК 🐱

    18 15 Отговор
    ама реакцията на РФ , дето си изтегли войските , не е ли отговор на въпроса?наздраве Маша!Димата как е, не се е мяркал отдавна
  • 5 И какво ?

    18 15 Отговор
    Според Захарова Армения няма право на никакви контакти с ЕС и САЩ включително и споразумения ,а само с РФ и да стои изолирана от света.То щото руската охрана" много" ги охранява.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Доротея

    15 10 Отговор
    Тук Логиката е налице - Украйна си е руска, а арменците си е тяхна работа! След като никой не ги защити при агресията на Азербайджан, нормално е да обърнат ориентацията!

    Коментиран от #11, #12

  • 8 Агата

    10 10 Отговор
    Най хубаво би било Путин да ги екстрадира в Сибир заедно с Пашинян.
  • 9 Абе мани водката

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Пий си":

    Тази и Мими медведев са перманентно на бело.
  • 10 Смех

    14 6 Отговор
    Рашките миротворци се изнесоха от Армения с 200. навремето и сърбите чакаха да ги пазят.
  • 11 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Доротея":

    Разграничавай нешата за да знам какъв лайк да ти сложа...така ги смесваш...макар че ми е ясно политическата ти ориентация...

    Коментиран от #22

  • 12 Нещо не се наред

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Доротея":

    Украйна ако беше руска нямаше да получи независимост и суверенитет с гарант РФ.Какво значи руска ,това е завладяна територия през 18 век с друго местно население ,как ще сравняваш северни народи с украинци.И какво са спечелили ,станали крепостни селяни на Екатерина.Виж какво ,тези народи в днешна Украйна са потомци на сармати ,прабългари,скити все родствени племена ,затова и българското ДНК е близки до украинското,но не и до руското.Къде е гроба на Кубрат ?

    Коментиран от #13

  • 13 Али

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Нещо не се наред":

    Да гените ни са близки. Прадядо Мехмет защитаваше баба ти Ганка от славянските гени.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мразя Масква без пари

    9 3 Отговор
    "Руската гранична охрана" няма работа в чужди страни, а Московията трябва да свикне, че всяка страна сама решава с кого ще се съюзява. Иначе ще ядат хурката като в Украйна...
  • 16 Интересен цинизъм

    9 4 Отговор
    от страна на госпожата, след като руснаците оставиха Армения на произвола на съдбата и Азербайджан ги отупа набързо. Не виждам с какво основание очаква изобщо някакви обяснения.
  • 17 Sкаnкhunt42

    7 4 Отговор
    Никой не иска с вас,пиян милф!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Путин-Боклук

    5 2 Отговор
    Точно вие дето 2 пъти заставате на колене пред Ердо и 2 пъти им веете бялото знаме. Точно вие ли искате да ви дават обяснения. Не ви е срам. Нормално е да се отдръпнат от вас след като ви видяха, че пред Турската армия сте като детска градина с дървени пръчки.
  • 21 Антихристи

    5 0 Отговор
    Безкруполни убийци терористи
  • 22 Виж сега

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    " нешата " няма такава дума в българския език . После не може да ти е " ясно " политическата ориентация . Различен род са . Може да ти е " ясна " . Женски род . Понимаеш ?
  • 23 Казуар

    2 1 Отговор
    Ти да видиш, другарката Захарова смята, че Армения е доминион на Русия.
  • 24 Диана

    1 0 Отговор
    Какво значи "да не позволява на Запада да се замозалъгва да води Армения по грешен път"?!...Това е такъв насавнически тон, какъвто не може да се допуска в политиката ИЗОБЩО! От къде на къде Русия ще дава подобнми съвети, значи? Какви са им те на арменците? Никакви! Толкова чужди, колкото и всички други, дори повече от чужди след като не можаха да им помогнат за победа на истината в Нагорни Карабах! С какви очи тази Захарова може да се отнася така към Армения?! Те ще ги учат тях! Не се виждат в каква кал са затънали до уши в Украйна, седнали да учат другите какво да правят!...Срам и Позор!...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания