Last news in Fakti

21 Април, 2024 19:07 732 12

Сърбите в Северно Косово бойкотираха референдума

  • референдум-
  • косово

Допитването бе за отстраняване на етническите албански кметове

Говорителят на Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) Валмир Елези съобщи, че към 15 часа местно време (16 часа българско време) над 200 души са гласували на референдума в Северно Косово, съобщи вестник „Коха диторе“, цитиран от БТА.

Към този час в община Звечан не е гласувал нито един човек, а избирателната активност като цяло се определя като много ниска.

Според данни на ЦИК общият брой на имащите право на глас в четирите северни косовски общини, в които днес има референдум, е 46 556 души.

В четирите общини Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица в Северно Косово, предимно населени със сърби, днес гражданите гласуват „за“ или „против“ отстраняването на общинските кметове етнически албанци. Това са кметовете на Звечан Илир Пеци, на Зубин поток Измир Зечири, на Лепосавич Люлзим Хетеми и на Северна Митровица Ерден Атич.

Референдумът в Северно Косово се провежда на фона на призивите на основната партия на косовските сърби „Сръбска листа“ за бойкот на гласуването в тези общини, отбелязва вестник „Коха диторе“.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си под егидата на ЕС.

От Централната избирателна комисия на Косово призоваха гражданите на четирите северни общини да използват правото си да гласуват на референдума.

До референдума се стигна, след като на местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в четирите общини, в които са мнозинство, бойкотираха вота и избирателната активност беше 3,5 на сто. В резултат на това за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина.

След нарастването на напрежението в Северно Косово покрай встъпването в длъжност на новите кметове и постоянните искания от страна на международния фактор за провеждане на нови избори там, правителството на Косово представи през септември миналата година административна инструкция, която дава възможност на гражданите на Косово да искат отстраняване на кметове на общини от длъжност чрез петиция, припомня Радио Свободна Европа.

Ако днес бъде гласувано освобождаването на общинските кметове, за което се изискват 50 процента плюс един гласове от имащите право на глас, ще бъдат организирани нови местни избори.

Според Исмет Крюезиу от неправителствената организация „Демокрацията в действие“ референдумът в Северно Косово се е провалил заради ниската избирателна активност.

„Демокрацията в действие“ е мрежа от неправителствени организации в Косово, която насърчава свободни и справедливи избори чрез наблюдение на изборния процес, информиране на избирателите и застъпничество за избирателна реформа, посочва организацията на официалната си Фейсбук страница.

Крюезиу изтъкна редица технически и организационни проблеми около изборния процес като едва вчерашното обявяване на избирателните секции от страна на ЦИК, липсата на указателни табели къде са секциите, както и поставянето на урните на места точно пред камерите за наблюдение, което не гарантира таен вот.

Централната избирателна комисия отхвърли последното обвинение, като каза, че поставянето на камери в избирателните секции, което става за първи път в Косово, в никакъв случай не нарушава конфиденциалността на гласуването.

Крюезиу допълни, че изборният процес е спокоен, но няма интерес от страна на гражданите да участват в него, за което, според него, е повлияла позицията на „Сръбска листа“.

За сигурността по време на референдума отговарят представители на местната прокуратура в четирите общини в Северно Косово и косовската полиция, съобщи „Коха диторе“, като се позова на националния координатор за изборите от Държавната прокуратура на Косово Ляура Пуля.

Общата ситуация със сигурността в Северно Косово около референдума се наблюдава и от мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС), написа в „Екс“ ръководителят ѝ Джовани Пиетро Барбано. По думите на Барбано наблюдението на ЕУЛЕКС се осъществява в координация с косовската полиция и мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР).

Избирателните секции отвориха в 7:00 ч. местно време (8:00 ч. българско време) и ще приключат работа в 19:00 ч. (20:00 ч. българско време).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснаков

    6 3 Отговор
    С изкуствено създадени държави е така....разселване из цялата територия за да има после проблеми...и с СССР и с Югославия....30 и кусур години...оправия няма...

    Коментиран от #3

  • 2 ПРИМЕР

    2 3 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ ДА БОЙКОТИРАТ ИЗБОРИТЕ.ГРУПИРОВКИТЕ "ПАРТИИ В КАЗАНА"!
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Руснаков":

    ОСВОБОДИТЕЛИТЕ НА РУСИЯ И МОСКВА ОТ ПОЛСКО РОБСТВО СА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГСРИН МИНИН И КНЯЗ ПОЖАРСКИ ( ПО МАЙКА БЕКЛЕМИШЕВ) ...
    ....
    ПЪРВИЯ РУСКИ ИМПЕРАТОР ПЕТЪР ВЕЛИКИ Е
    ПО МАЙКА НАРИШКИН ОТ РОДА НА НАРИШКО МОРДА КУБРАТОВА
    ....
    КУТУЗОВ , ШЕРЕМЕТЬИЕВ , УШАКОВ, СУВОРОВ , ВЛАДИМИР ЛЕНИН СА ОТ ВОЛЖКИ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД
    ....
    КЪДЕ ВИДЯ РУСНЯ В МАКЕФОНИЯ И В РУСИЯ ??:))
  • 4 Българин

    1 1 Отговор
    Сърбоманите искаха референдум и им дадоха, сега го бойкотират. Че със Косово приключиха е ясно, просто никой от политиците няма интерес да им го каже. До няколко години ще останат и без Войводина, западните покрайнини и ако много знаят без цялата си измислена държава. Белград, който те изписват БеОград за да избегнат връзката с България е познат на римляните, като Алба Булгарика. И Хърватия и Албания се готвят да има плескавици.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.