Last news in Fakti

26 Април, 2024 06:41 999 18

Антъни Блинкън и Ван И разговарят в Пекин

  • антъни блинкън-
  • ван и-
  • китай-
  • сащ

Американският държавен секретар е на официално посещение в Китай

Американският държавен секретар Антъни Блинкън днес се среща с китайския външен министър Ван И в Пекин, за да обсъдят редица въпроси, сред които и засилващото се напрежение заради подкрепата на Китай за руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се разговорът между Блинкън и Ван, който се води при закрити врата в държавната резиденция "Дяоютай" да продължи няколко часа, тъй като двете страни се опитват да запазят напредъка във връзките си въпреки обширния и труден дневен ред.

В началото на срещата китайският външен министър заяви пред американския си колега, че "големият кораб" на отношенията между Вашингтон и Пекин се е стабилизирал, но някои "негативни фактори в отношенията все още се увеличават и натрупват". "И връзката е изправена пред всякакви смущения. Законните права на Китай за развитие са подлагани на необоснован натиск, а основните ни интереси са изправени пред предизвикателства", каза Ван.

Блинкън отговори, че е необходима "активна дипломация", за да се постигне напредък по дневния ред, определен от президентите Джо Байдън и Си Цзинпин в Сан Франциско през ноември. "Според нас дипломацията лице в лице не може да бъде заменена", каза още държавният секретар на САЩ, като отбеляза, че иска да гарантира "максимална яснота" в областите, в които двете страни имат различия, за да се избегнат недоразумения.

Според служители на Държавния департамент една от основните теми на днешните преговори ще бъде подкрепата на Китай за Русия. По думите на американските дипломати Вашингтон е готов да предприеме действия срещу китайските компании, които помагат за преоборудването и снабдяването на руската отбранителна промишленост. Те също така посочиха, че подкрепата на Пекин за Москва може да навреди на американско-китайските отношения в момент, в който се стабилизират, след като бяха засегнати през 2022 година от посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван.

Въпреки зачестилите контакти на високо равнище и създаването на работни групи за подобряването на военна комуникация и решаването на проблеми в областта на световната търговия, напрежението между Пекин и Вашингтон остава, коментира Ройтерс. Тайван и оспорваното Южнокитайско море продължават да бъдат критични точки. Освен това САЩ искат да видят по-голям напредък в ограничаването на доставките от Китай на химикали, използвани за производството на фентанил.

Китайски официални лица и държавните медии изразиха съмнение относно степента на възможния напредък в няколко направления, като в редакционна статия на вестник "Чайна дейли" се казва, че двете страни "до голяма степен разговарят на различни езици".

"Що се отнася до конфликта в Украйна, светът ясно вижда, че украинският въпрос не е въпрос между Китай и САЩ и че американската страна не бива да го превръща в такъв", пише още китайското издание.

Блинкън вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон, въпреки че засега нито една от страните не е потвърдила срещата. Освен това американският държавен дипломат ще разговаря с китайския министър на вътрешната сигурност Ван Сяохун.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    20 0 Отговор
    И тоя са го посрещнали някакви второстепенни държавни служители,без червена пътека.А това значи че не е много желан гост.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хи хи хи

    16 0 Отговор
    Антъни Блинкън и Ван И разговарят в Пекин

    За какво разговарят ?
    За времето ли ?
  • 5 Блинкън представя

    22 0 Отговор
    Умиращата империя. Ван И, изгряващата. И.кокво могат да говорят? Просто умиращата да ги поздрави и да им даде щафетата. Кво друго? Печатницата се провали и не само Китай го вижда. Войните и наглостта вече НЕ работят. Цял свят е на нокти. Хегемонът отказва да умре, ама вече се дави и никой не може да му помогне.
  • 6 вседртъхуи

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Как така "второстепенен" служител- Блинкин го посрещна шефът на летището който е служител от 17-то ниво... Не случайно никъде по "свободните" медии не се коментира ситуацията, но когато азиатските и арабските народи почнат да нарушават протокола и буквално да се гаврят с хехемона всички други си водят записки...
    Да припомня- Блинкин втори път го посрещат така в Китай, а при арабите го накараха цяла вечер изобщо някой да го посрещне...
  • 7 Госあ

    14 1 Отговор
    “ Що се отнася до конфликта в Украйна, светът ясно вижда, че украинският въпрос не е въпрос между Китай и САЩ и че американската страна не бива да го превръща в такъв" Евала ! Школувани дипломати, а не вчерашни случайници продукт на демокрация
  • 8 Блинкън към Китай

    12 1 Отговор
    "Спрете да продавате чипове за перални машини, хладилници и разни други уреди на Русия, защото Русия ни размазва тотално - и няма да можем дойдем след това за вас, да ви разкажем играта! Нека руснаците се перат на ръка!
    Продавайте ги само на нас!
    Ако не можем да изМайданстваме Русия и вземем ресусите и, които ползвате, просто няма как да можем да ви притиснем и поставим на колене. Тъй, че помогнете ни!"
  • 9 Блинкън бе посрещнат

    12 0 Отговор
    на летището без червен килим, а на гол асвалт от някакъв градски чиновник и има видео(дори и не поне както Шолц от замесник кмет)

    Да видим на връщане дали и той ще си носи дам куфарите до самолета, както Урсула!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания