Last news in Fakti

28 Април, 2024 06:28 1 350 16

Пропалестински демонстранти пресрещнаха Байдън

  • джо байдън-
  • газа-
  • палестина-
  • белият дом-
  • сащ

Президентът на САЩ днес ще произнесе предизборна реч на ежегодната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън днес ще произнесе предизборна реч на ежегодната вечеря на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом на фона на протести срещу подкрепата му за войната на Израел срещу "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа пред хотел "Вашингтон Хилтън", където се провежда ежегодната среща. Стотици протестиращи насърчаваха журналистите да бойкотират събитието и освиркваха служителите на администрацията при влизането им.

Байдън избегна големите протести в предната част на хотела като влезе през задния вход, където беше посрещнат от по-малки групи протестиращи, призоваващи за прекратяване на огъня.

По време на провеждащото се от един век събитие във Вашингтон стотици журналисти, политици и знаменитости се събират в огромната банкетна зала на хотела. Президентът често отправя приятелски подмятания в заключителната си реч, насочени към репортерите и другите гости в публиката.

Гражданското движение "КОУДПИНК" (CODEPINK) организира шествие към мястото на събитието от близкия парк с аргумента, че "медиите в Съединените щати разпространяват антипалестински наративи и игнорират израелските военни престъпления", пише на уебсайта на движението.

Все по-силното движение срещу войната в Газа тази година не оставя Байдън на мира, включително и по време на мартенско събитие за събиране на средства в Ню Йорк, което беше прекъснато от протестиращи, отбелязва Ройтерс.

Неотдавна това движение се разпространи и в университетите в САЩ, което е знак за нарастващ бунт сред основните избиратели на демократите, от които Байдън се нуждае, за да победи републиканския лидер и бивш президент Доналд Тръмп.

Кели О'Донъл, председател на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, отказа да коментира мерките за сигурност на вечерята.

"Безопасността и сигурността на нашите подопечни е основен приоритет на Сикрет сървис на САЩ", заяви говорителят на службата Алекси Уорли, отказвайки да коментира повече.

Продължаващата от шест месеца война на Израел срещу "Хамас" в Газа, в отговор на нападението от 7 октомври в южната част на Израел, е отнела живота на повече от 34 000 души, твърдят палестинските здравни власти, и е предизвикала хуманитарна катастрофа за наброяващото повече от два милиона души население на анклава.

Според израелските данни при нападението на "Хамас" в Израел са загинали 1200 души, а 253 са взети за заложници.

Асоциацията на кореспондентите в Белия дом е основана през 1914 г. и от 1921 г. насам почти всяка година организира вечеря в чест на репортерите, които отразяват президентството.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    31 1 Отговор
    Пак се опитвате да подминете по терлички важни новини и да ги за мажете в ранен час докато петлите не са се събудили и кокошките не са почнали да кудкудякат, тези протести са в белия обор и са във всички големи градове, а в германистан е забранен палестинския флаг, деградация и демокрация му викали, на почит са украинския исраелския и оня шарен парцал на лбгт триполовия има ги навсякъде. Всеки да си прави изводите, дето са вика за пари всичко правим. Лицемерен запад

    Коментиран от #3

  • 2 Да бе

    1 0 Отговор
    Гладна кокошка,просо сънува ...
  • 3 Чума

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    Особено в университетите в САЩ! Влачиха ги като убити кучета към арестите! Изобщо, тези антидемократични прояви зачестиха в цивилизования свят!

    Коментиран от #7, #8

  • 4 защо

    6 0 Отговор
    Президентът често отправя приятелски подмятания:
    Вие си протестирайте, а ние ще ядем :)
  • 5 Тома

    6 1 Отговор
    А пък Байдън въобще не е усетил че има протест защото не е с всичкия си
  • 6 Здрасти

    6 0 Отговор
    Пука че му дреме дадрътия Джо. Мести го в другия крачол. Сигурно им се смее като ги подмине. Сатанизъм в действие.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шабат

    9 1 Отговор
    Вместо да му благодарят за ценностното и хуманно избиване на над 30000 палестинци и децата им.Каква неблагодарност!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 "Крадецът на книги"

    12 0 Отговор
    колективния запад ЗАБУЛВА протестите на човешката съвест с изтъркана нацистка дезинформация !!... Когато студентите от елитните американски университети протестират срещу израелския терор в Палестина , тази фалшива медия ги обвинява в антисемитизъм и подкрепа на тероризъм ! Това е дъното на цинизма на американската и европейската "демократична" Медия !...Къде е " човечеството със своята човещина " ?... Нали "Човеците винаги правеха така " ( реплика от филма "Крадецът на книги" ) или такива "красиви" думи се изговарят само когато потърпевши са богоизбрани представители на едно "излъскано и лансирано розово Холивудско човечество" ? ! ?...

    Коментиран от #13

  • 12 Хаха

    5 0 Отговор
    От няколко дни това е новина номер едно в света, всички големи университети в Кравария се тресат от стачки, дори бунтове, а тук се споменава с половин уста и чакат инструкции от Галя от Козяк...
  • 13 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от ""Крадецът на книги"":

    Думата "демокрация" вече дори не се споменава! Успешно се замени с "евроатлантизъм"...
  • 14 Горски

    2 0 Отговор
    Бий краваря, за да е мирен светът!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.