Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Май, 2024 13:41 2 652 71

Защо ЕС все още купува руски газ

  • санкции-
  • газ-
  • русия-
  • руски газ-
  • втечнен газ-
  • ес-
  • европа-
  • украйна-
  • война-
  • путин

През миналата година 15% от всички доставки са били именно от Русия. Защо продължава това?

Защо ЕС все още купува руски газ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Две години, след като Русия започна пълномащабната си инвазия срещу Украйна, руският газ продължава да тече към Европа. Макар доставките да са драстично ограничени, синьото гориво от Москва все пак продължава да захранва домове и бизнеси и съответно да пълни касата на Кремъл.

Европа ограничи зависимостта, но още внася руски газ

Още новини от Украйна

С началото на войната на 24 февруари 2022 година европейските лидери бяха изправени пред сериозния проблем със зависимостта от руски газ и нефт, градена с години. Към 2021-а 34% от газа в ЕС пристигаше от Русия, а особено държавите в Централна и Източна Европа бяха тежко обвързани. Когато ЕС предложи забрана за вноса, германският канцлер Олаф Шолц реагира остро: “Европа умишлено освободи енергийните доставки от Русия от санкции. В момента снабдяването на Европа с енергия за производството на топлинна енергия, мобилност, електроснабдяване и промишленост не може да бъде осигурено по друг начин", заяви той. Владимир Путин се възползва от тази зависимост и преустанови руските доставки към Европа. Макар опасенията от зима на студено така и да не се реализираха, европейски санкции за руския газ така и не бяха приложени на практика. “Да диверсифицират доставките и да не бъдат изнудвани от Русия беше доброволно и умно решение на държавите", казва Бенджамин Хилгенсток от Киевското училище по икономика.

По данни на ЕС делът на руския газ, който държавите в ЕС внасят чрез тръбопроводи, се е свил от 40% през 2021-а до едва 8 на сто през 2023 година. Но ако към сметката се добави и втечненият газ, то руските доставки са осигурили около 15% от потреблението в ЕС през миналата година. Основният начин, по който ЕС намали зависимостта си от руския газ, беше да увеличи вноса на втечнен природен газ от страни като САЩ и Катар. Това обаче неволно доведе до рязко увеличаване на вноса и на руски втечнен природен газ. Макар вносът му през 2023 година да е малко по-нисък от този през 2022 година, данните от първото тримесечие на 2024-а показват нов ръст. Франция, Испания и Белгия са сред големите вносители, които са отговорни за 87% от втечнения газ, внесен в Европа през 2023 година.

Европейски компании реекспортират втечнен газ от Русия

Голяма част от втечнения газ всъщност не се използва в Европа, а се реекспортира в трети страни. “Така че това няма нищо общо с доставките на природен газ в Европа. Просто европейските компании печелят пари чрез руския износ на втечнен природен газ”, обяснява Хилгенсток.

Няколко европейски държави, сред които Швеция, Финландия и балтийските републики, настояват Европейският съюз да наложи пълна забрана на вноса на руски втечнен газ. Подобно решение обаче ще изисква пълен консенсус между държавите членки.

“Наистина трябва да забраним руския втечнен природен газ”, казва Хилгенсток. „Не смятаме, че той играе някаква значителна роля за осигуряването на газ в Европа. Освен това той може да бъде сравнително лесно заменен чрез втечнен природен газ от други източници.“ Проучване от 2023 г. на мозъчния тръст Bruegel потвърждава неговата оценка.

Възможно ли е пълно откъсване от руските енергийни доставки?

Руски газ продължава да пристига в Европа и по газопроводи. Макар “Северен поток” и “Ямал” вече да не доставят руски газ, такъв все още тече до хъба “Баумгартен” в Австрия по тръби, които минават през Украйна. Договорът на австрийската държавна компания OMV с “Газпром” изтича през 2040 година. През февруари Австрия потвърди, че 98% от вноса ѝ идва от Русия. Правителството във Виена казва, че иска да прекъсне договора си с “Газпром”, но за целта е необходимо да бъдат въведени европейски санкции.

Унгария също внася руски газ през газопровод. Наскоро Будапеща подписа споразумение с Турция за внос през "Турски поток”, но експертите казват, че този газ също идва от Русия. За държави като Австрия и Унгария краят на зависимостта от Русия вероятно ще бъде поставен от Украйна. Киев вече заяви, че няма да поднови договора си с “Газпром”, който изтича в края на 2024-а.

Европейският съюз декларира, че иска да е напълно независим от руски газ до 2027 година. Според Хилгенсток тази цел е реалистична, но същевременно той смята, че политическите условия не са “особено благоприятни” за едно пълно ембарго, включително за доставките чрез газопроводи. Унгария ще председателства Европейския съюз през втората половина на 2024 година, а близките контакти на Будапеща с Москва са добре известни. Що се касае до втечнения газ - работа на големите вносители като Испания и Белгия е да наложат мерки. “Ние помагаме на Русия с нейните вериги за доставки на втечнен природен газ, което не би трябвало да правим”, подчертава Бенджамин Хилгенсток.

Автор: Артър Съливан


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кленя

    78 5 Отговор
    щото краварите купуват от русия и продават на европуделите на демократични цени заради това че европуделите са си пудели,а не че на некой му е зор за украйна и клоуна,демокрация баце
  • 2 арлингтън

    31 4 Отговор
    Аз откъде да знам,защо купува?! Да купува,мен не ме тресе.
  • 3 ТаУмВзе

    57 4 Отговор
    Чекай са! Нали Праведната Пропаганда дудна, че нищо не се Купува от Русия! Хахахах Нема толко Клекнали у Партер Г. Добре е!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Защото се занимавате

    67 6 Отговор
    само с лъжи и пропаганда! Дори най големите оптимисти сред експертите, казваха, че на Европа са необходими минимум 5 години! Да не говорим какво постигна Европа с тази глупост! Рецесия, инфлация и тъмни дни пред себе си! САЩ бавно и сигурно съсипва Европа и то с помоща на самата нея! Това е повече от трагично! Европа с Русия беше сила и САЩ от години се мъчеше да ги раздели!

    Коментиран от #30

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Просвети се.

    4 18 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Не се излагай във форума!

    Коментиран от #11, #20, #34

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пародия

    40 5 Отговор
    (някъде в Европа)
    Тате,тате,защо е толкова студено в дома ни?
    Защото Русия нападна Окрайна
    Е,ние какво общо имаме с това?
    Европа наложи санкции на Русия
    Значи излиза,че сме руснаци?!

    (вицът не е мой,а е от тубето)
  • 11 Атина Палада

    30 3 Отговор

    До коментар #8 от "Просвети се.":

    Наистина форумеца се изложи:)))) останалите проценти Европа ги купуваше от дистрибутура на руската газ-САЩ!

    Коментиран от #24

  • 12 Факти

    6 48 Отговор
    Защото вносът не може да спре напълно от днес за утре. Щом за две години е паднал тройно, значи след още две изобщо няма да го има. След няколко десетилетия пък газ и нефт изобщо няма да се ползват. Русия тогава съвсем ще се върне в средновековието, освен ако Китай не я анексира. Добре, че ние сме в Европа.

    Коментиран от #40, #52

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Варненец

    10 16 Отговор
    Кирил Петков как успя да ни уреди с газ от краварника? Всеки ден акустира краварски танкер с втечнен газ на пристанище Варна! 😂

    Коментиран от #22

  • 16 Комсомолката Меркел

    5 23 Отговор
    даде на путин трилиони евро за тази война. Тя направи Газпром монополист в Европа.
  • 17 Отговарям

    28 3 Отговор
    купува щото не иска да изгасне тотално?
  • 18 антрашпиц

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Ний знаем,че са трикратно повече.И то минимум!Пропагандата казва 15 процента...за тез дет немогат да мислят..
  • 19 Чета тази статия

    34 3 Отговор
    и се смея с лека ирония на авторите й.
    Някой иска да ме накара да повярвам, че е по-добре за него да разруши нещо готово, което работи от години и да започне съвсем ново с други средства.
    Мммм… не. Няма как да повярвам на тази мантра господа. Вие не си вярвате, а искате да убедите някой друг.
    Точно за петрол, газ, диаманти, уран и редки метали, пазар винаги ще има. Това не ви е сухият режим през 30-те. На този каиш ще увиснете точно вие, които го залагате.
    Пожелавам ви успех в начинанието да се обесите сами.
  • 20 Ти се поосвети

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "Просвети се.":

    Малко .
    Кой идиот ще ти пълни танкери от САЩ и ще изминава 20 000 километра да ти докара газ .
    Трябва да я плащаш с диаманти бре .
    Чичо Сам не е вчерашен , просто пълни на най близкия хъб и ти го кара под носа .
    И го плащаш двойно и тройно .
  • 21 Една

    31 4 Отговор
    Защото находищата на газ са в Русия бе,тъпаци соросоидни. Кво да правиш,география. Ааааа,ама вие много искате да ги прилапате. Ами нема,щото ядреното куфарче ви чака....
  • 22 Едва ли си от Варна

    18 5 Отговор

    До коментар #15 от "Варненец":

    През Босфора големи танкери не минават, а се разтоварват в Турция или Гърция и оттам получаваме газа.
  • 23 Откажете се бе,мозъци,

    22 3 Отговор
    "Голяма част от втечнения газ всъщност не се използва в Европа, а се реекспортира в трети страни."

    Като се откажете вместо Европа ...Русия ще реекспортира директно в трети страни. Голям праз за нея.

    Коментиран от #26, #46

  • 24 Не.Елементарна копейка си.

    6 17 Отговор

    До коментар #11 от "Атина Палада":

    Не разбираш от икономика и политика и произтичащите от това процеси.

    Коментиран от #37

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тц,тц,тц

    7 9 Отговор

    До коментар #23 от "Откажете се бе,мозъци,":

    Как досега руснаците не са се усетили,а ти се усети.

    Коментиран от #39

  • 27 Извод

    10 6 Отговор
    Отговор А: ЕС са Путински слуги.
    или
    Отговор Б: ЕС не може да оцелее само на "демократичен" газ.

    Коментиран от #31, #32

  • 28 Толкоз ли сте

    15 3 Отговор
    малоумни,че нямате отговор на въпроса? Защото няма друг,те за тва.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Планирано

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Защото се занимавате":

    Още при Клинтън .
    Инсталиране на марионетки
    Погледнете скандалите преди 15-20 години.
    Берлускони и всички лидери на ЕС държави бяга сменени с марионетки .
  • 31 Митака

    3 23 Отговор

    До коментар #27 от "Извод":

    ЕС не са путински слуги. ЕС е развил зависимост от руски газ, което беше план на Путин за да нападне Украйна. В момента ЕС е в рехабилитация и много скоро ще се излекува напълно от тази зависимост. В същото време Путин се превърна в слуга на Китай.

    Коментиран от #47, #50

  • 32 Отговор С

    3 5 Отговор

    До коментар #27 от "Извод":

    Неграмотен си.Поради тази причина отговорите А и Б отпадат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Да просветих се,

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Просвети се.":

    от Украйна взимат газ,упс ама той бил руски,от краварника взимат,пак упс и той бил руски,ама купен от други за да го демократизират в тяхната касичка и те така останалите 85%. Не ми казвай,че вземат от азерския газ,защото той е 70% пак руски.
  • 35 Малоумници

    14 2 Отговор
    Се напълни ЕС .
    Аз гледам само какви кметове избираме .
    Те преди 20 г. Бяха товарачи и метачи
    Сега кметове бре.
  • 36 В момента

    3 13 Отговор
    масово се строят танкери за пренос на втечнен природен газ. Досега са построени над 300 такива като последните са обурудвани с двигатели работещи на метан. С това пробегът на танкера става практически неограничен и няма нужда да зарежда дизел или мазут. Най-голям износител на газ е САЩ следван от Катар.
  • 37 Атина Палада

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Не.Елементарна копейка си.":

    Здравей ш. орошче:):)Разбирам повече от всички шороши тук взети заедно:))) Да ти е ясно това:))
  • 38 Кресна

    15 4 Отговор
    Облъчване хората които нямат и понятие от този бизнес ,но я проверете какво говорят фактите .Шолц само за последните 2 месеца е провел над 75 разговора с Роснефт и Газпром и над 17 обаждания до руската страна да се възобновят контактите за нови договори след войната за петрол и газ .Руската страна отклонява темата ,а двата гиганта са го отрязали директно ,че в момента текат разговори за подписване на договори и изграждане на инфраструктура с Азия и Европа вече не е неин приоритет .
  • 39 Тцтцт

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "Тц,тц,тц":

    щото биха шута на макароните бе. Сега директно ще се договарятс Путин. Макарона досега купуваше от Русия и продаваше на трети страни , но увяхна. Колко си неумен. Оня сам си го каза.
  • 40 Ти верно не си наред с

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    междуушното пространство,ама ич.Няма да се ползва газ и нефт,а с кво ще ти летят самолетите бе тъпчооо,тировете с кво ша минават по 1000км на ден бре,а корабите с кво ша плават с вятър ли,с ток ли. Като пишете не се усещате колко сте безмозъчни.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Атина Палада

    11 2 Отговор

    До коментар #40 от "Ти верно не си наред с":

    Той само ни разсмива тук:) Нефта се използва не само за гориво, ами в много области, включително и в текстилната промишленост...

    Коментиран от #53

  • 43 Имаш право донякъде, но

    3 9 Отговор
    при разстояние над 2000км е по-изгодно с танкери. Все едно да ти подавам въздух да дишаш през маркуч и да ти гарантирам, че няма да го спирам защото съм много добричък. Ще те карам да правиш каквото си поискам и ти няма накъде да мърдаш. Друго си е да имаш една или няколко бутилки с въздух нали. Малко тежко и леко водолазно излезе.

    Коментиран от #44, #55, #57

  • 44 Коментар 43

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Имаш право донякъде, но":

    е за Атина Палада
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кои са тези 3 страни,би ли ни светнал.

    12 4 Отговор

    До коментар #23 от "Откажете се бе,мозъци,":

    Русия продава газ и петрол на всички останали без проблем които са извън гей ЕС и краварника,така,че се обезмисля реекспорта на газа от танкерите предназначен за Гейропа,която е резервирала тези танкери.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кои са и колониите на русия бе

    11 3 Отговор

    До коментар #25 от "Факти":

    пръцльоооо,тя единствена от великите сили не е имала колонии.Ако републиките които са в нейните граници наричаш колонии,значи си тъпанар и не познаваш историята хич. Имаше там след 1991г. свобода който иска да се отдели при спазване на определени условия.Който искаше се отдели и започна своят път на развитие. Някой нарушиха договореностите подписани 1991г. и сега си получават заслуженото.А франсетата ги изгониха миналата година от две нейни колонии и им приключи колониалното благоденствие,без уран и без евтини суровини.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 незнайко

    13 2 Отговор
    Защо ЕС все още купува руски газ ?
    Защото е по ЕВТИН !
    За баламурниците като нас са забраните !!!
  • 52 Файърфлай

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Факти":

    Газ и нефт ще се ползват до последния барел.От умните.Има за поне още 100 години .Другите ще ползват най-често моноблока-за облекчение и място за отдих.
  • 53 Да така е

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "Атина Палада":

    и нефта и неговите продукти след преработка се използват в ежедневието ни повече от самите горива. Да не говорим за газа,който освен за гориво се ползва за направата на торове за селското стопанство,а също и за направата на неона който се използва в лед осветителните елементи,и в много други неща от бита ни. Та без тези продукти ша загине чилячеството но тъпчото от де да ги знае,кат не стигнал до тези уроци,а от посолствоТО му казват кво да лае.
  • 54 Джамбaза

    9 2 Отговор
    Лично аз не купувам руски газ.
    Произвеждам свой от украински боб.
  • 55 Ето ти гугъл и чети

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Имаш право донякъде, но":

    какво пише за газопровода:«Сила Сибири» — российский магистральный газопровод для поставок газа из Якутии в Приморский край и страны Азиатско-Тихоокеанского региона. Совместный проект «Газпрома» и CNPC (Китай). Открытие состоялось 2 декабря 2019 года2.

    Протяжённость — 2159 км, диаметр трубы — 1420 мм, рабочее давление — 9,8 МПа, экспортная мощность — 38 млрд кубометров газа в год3.и още за него:Описание проекта
    Внешние изображения
    Карта газопровода
    Газопровод от Чаяндинского месторождения до Владивостока протяжённостью почти 4000 км. Частично трубопровод будет проходить внутри интегрированного коридора вместе со второй частью нефтепровода «Восточная Сибирь — Тихий океан». Вместе эти трубопроводы будут наполнять проектируемую станцию по производству сжиженного природного газа, которая будет производить СПГ для экспорта в Японию и поставлять сырьё для проектируемого нефтехимического комплекса в Приморском крае
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 С танкерите неумнико

    6 4 Отговор

    До коментар #43 от "Имаш право донякъде, но":

    пак вземаш същата газ от този който смяташ,че ще ти затвори крана но тя преминава през не един прекупвач и цената става 3-4 пъти над тази от тръбата,а газопровда Силата на Сибир е с дължина около 4000 км. И като споменаваш за водолазното,би трябвало да знаеш,че там не се ползват тръби и маркучи заради налягането на водата и опасността да се свие тръбата/маркуча и да останеш без въздух,за това се ползват тръби на малка дълбочина и бутилки специални дебелостенни на голяма дълбочина. Види се,че си доста неграмотен. А,танкери се ползват когато няма възможност да се доставя газ по тръба,за скапана Гейропа най-изгодно бе тръбния газ и докато той течеше Джендермания бе маторя и,сега маторя змря и цялата му индустрия бяга у китайско,че там евтини суровините.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 1302

    11 3 Отговор
    Възможно ли е бутилирана вода Evian, докарана с ТИР от Франция, да Ви излезе по-евтино от чешмяната вода, която получавате по водопровода от Искъра?
    Същото е и с газа.
  • 60 евро камикадзе

    8 4 Отговор
    ЕС купува но днес най- нискокачествения дизела е 3.20лв по бензиностанциите в БГ.Следва мазна инфлация и обиране на спестяванията на хората..Самоупрекнаха се в омразата си срещу Русия.Жертваха народите си....
  • 61 Любопитна статистика

    6 2 Отговор
    Блумбърг-- През 2023 САЩ са добили 635 млрд кубика газ, консумирали са 690 млрд кубика и са продали 157 млрд кубика газ.

    Въпрос - откъде САЩ са взели разликата от над 200 млрд кубика?
  • 62 УдоМача

    2 2 Отговор
    Тъй щото ако не купува, ще се разпадне моменално. Затова!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Име

    1 1 Отговор
    Защото е по-евтинко!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Е-бан и бахтан украинец

    0 0 Отговор
    За да правят пари и то три пъти повече а нас ни набутаха във войната.