Last news in Fakti

2 Май, 2024 09:16 883 5

Аризона разреши аборта

  • аризона-
  • аборт-
  • закон-
  • сащ-
  • избори-
  • свят

Сенатът на щата отмени закон от 1864 година

Аризона разреши аборта - 1
Снимка: БГНЕС

Сенатът на Аризона отмени закон от 1864 г., който забранява на практика всички аборти на територията на този щат. Решението беше взето, въпреки че Върховният съд на Аризона в началото на април постанови, че законът може да продължава да се прилага, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Решението за отмяната на закона, който забранява всякакво доброволно прекъсване на бременността от момента на зачеването, в случаите, когато животът на майката не е застрашен, сега трябва да бъде подписано от губернаторката на Аризона Кейти Хобс, която е избрана от Демократическата партия.

Правото на аборт се очертава като важен въпрос в предизборната кампания за президентския вот в САЩ. Аризона е един от ключовите щати, в които се решава финалният изход.

Нито изнасилването, нито кръвосмешението се смятат за достатъчно сериозни изключения, според закона от 1864 г.

Решението на местния Върховен съд предизвика ожесточени противоречия в страната, като беше осъдено от Джо Байдън, но също така критикувано по по-умерен начин от Доналд Тръмп.

Законът, който не беше прилаган в продължение на десетилетия, сега беше обявен за „приложим“, съгласно решението, постановено на 9 април от Върховния съд на Аризона. То взема под внимание преобръщането на съдебната практика от Върховния съд на САЩ, който през юни 2022 г. премахна федералната гаранция за правото на аборт, като по този начин даде пълна свобода на щатите да приемат собствено законодателство в тази област. След това около двадесет щата забраниха или строго ограничиха достъпа до аборт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега Последни Времена

    3 4 Отговор
    Битие 1:28
    И Бог ги благослови и Бог им каза: Плодете се и се множете, напълнете земята и я обладайте, и владейте над морските риби, над небесните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
  • 2 зле

    3 1 Отговор
    проблема на аризона не е аборта а водата, моного хора се заселиха там заради ниските данъци, много земеделие, река колорадо намаля дебита си заради промените в климата и слабия снеговалеж в скалистите планини. разрешеването на аборта е явна стъпка към контролиране на популацията до 2027 трябва да се вземе решение какво ще правят с основния проблем, пресъхващата река колорадо
  • 3 Механик

    1 3 Отговор
    Браво!
    Ама нас какво ни засяга Аризона?
    п.п.
    А пиенето на белина, дали ще го отменят или...???
  • 4 В древните

    3 3 Отговор
    ръкописи пише, че няма по-голям грях от изкуствено прекъсване на "живот", тъй като прекъсваш цикъли от прераждания на душата. Сетих се за Флойд и "стената" и частно обучение в малки градове и села.
  • 5 Демократ

    3 2 Отговор
    Кривоносите са най върли противници на религия различна от тяхна та и по специиално християнството но когато искат по малка раждаемост веднага вадят от кофата слъзливи плакати за джизъса