Last news in Fakti

2 Май, 2024 10:36 1 234 6

30 задържани в Армения след протест срещу определянето на границата с Азербайджан

  • армения-
  • граница-
  • азербайджан

Сред арестуваните е бил и депутатът от опозиционната фракция "Армения" Гарник Даниелян

В Армения бяха задържани 30 протестиращи срещу делимитацията /б.р. определяне на положението на държавната граница между съседни държави по картографски материали, кадастърна документация, други справочни материали и данни и нейното нанасяне на топографски карти/ на границата с Азербайджан, които блокираха пътя в село Киранц в Тавушска област, предаде РИА Новости.

„30 души са отведени от село Киранц в полицейския участък“, казаха полицейски източници на агенцията.

Обществената организация „Тавуш за името на родината“ заяви, че сутринта жителите на Киранц, които блокирали пътя, „използваха груба сила“ и бяха отведени в полицейското управление на град Иджеван.

Активисти твърдят, че в момента сред задържаните е депутатът от опозиционната фракция "Армения" Гарник Даниелян, а в самото село са изпратени значителни сили на реда.

Скоро стана известно, че всички задържани са освободени.

В средата на април специални комисии на Армения и Азербайджан предварително съгласуваха границата между четири азербайджански и четири арменски села (включително Керанц). Така се очаква границата да се приведе в съответствие с тази, която съществуваше между съветските републики към момента на разпадането на СССР.

Това предизвика протести в Армения. От 20 април активистите блокират различни магистрали, включително пътя, водещ към Грузия в района на Тавуш. Те настояват да се спре процесът на делимитация и прехвърляне на гранични територии на Азербайджан.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пашинян

    8 2 Отговор
    Ще дадем на Азербайджан само още две-три села. Най-много пет.
  • 2 Асен

    10 7 Отговор
    Армения , Таджикистан , Молдова , Казахстан , се подадоха на англо саксонската наглост и заиграват с тях ,но жестоко ще съжаляват!! Тези дето се подадоха пропаднаха ,в това число ние българите!!!

    Коментиран от #4

  • 3 КОТарАК 🐱

    2 1 Отговор
    само за протокола!!Армения от кой съюз е?с подписи?
  • 4 КОТарАК 🐱

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Асен":

    най ме е яд за таджиките...Авицена е бил тадж
  • 5 Не съм напълно сигурен, но

    12 3 Отговор
    Само мошетата са по-нагли от тия. Протестираш защото не искаш да върнеш ограбеното.

    Коментиран от #6

  • 6 Обективен

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Не съм напълно сигурен, но":

    Ще върнат,ще върнат,нямат избор,азерите ще ги попилеят ако се стигне до нова война,колкото и да са нагли Гарабедите все пак са наясно със реалното съотношение на силите