Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Май, 2024 17:53 10 791 161

Русия напредва все повече. Какво става в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авдеевка-
  • донецка област-
  • херсон-
  • володимир зеленски

"Тактика на месомелачката" е саркастичният термин, използван в Украйна, по данни на Киев в момента при атаките загиват над 1000 руски войници дневно

Русия напредва все повече. Какво става в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бавно, но сигурно руската армия навлиза все по-надълбоко в Украйна - с масиран обстрел и с много жертви. Очаква се и нова руска офанзива. А сред украинците недоволството от президента Зеленски расте.

"Ситуацията на фронтовата линия е ужасна. Абсолютно съм недоволна от тези, които са отговорни за нея. Никой не помага на нашите момчета там", казва 19-годишната Маргарита от Киев.

Руската "тактика на месомелачката"

Разочарованието е голямо. През последните дни Русия напредва все повече в Източна Украйна. Настъплението е бавно, води се с масиран обстрел и с много жертви. "Тактика на месомелачката" е саркастичният термин, използван в Украйна. По украински данни в момента при атаките загиват над 1000 руски войници дневно.

Въпреки това тази стратегия изглежда работи, пише АРД. Руската армия успява да завладее нови села в Донецка област и принуждава украинците все повече да отстъпват тактически. Командващият украинската армия Олександър Сирски не крие, че ситуацията е трудна. Обстановката на фронта се влоши, написа той още миналия уикенд в Телеграм. Според Сирски Русия е натрупала значително предимство по отношение на силите и ресурсите и е постигнала тактически успехи.

Да не се подценява Русия

Друг е въпросът дали това ще позволи на руската армия да направи бърз пробив в Източна Украйна. Военни експерти от американския Институт за изследване на войната се съмняват в това, посочва АРД.

Роман Погорили обаче предупреждава да не се подценява руската армия. Той е един от основателите на независимия украински сайт Deep State Map, който подробно анализира военните развития. "Те се придвижват все по-напред и по-напред", казва той. Киев на свой ред твърди, че руснаците напредват бавно и че биват удържани от украинските части.

Зачестяват критиките към Зеленски

Не може да се скрие, че нараства недоволството от случващото се на фронта. Журналистът и критик на Зеленски Юрий Бутусов обвинява ръководството на армията, че дълго време е омаловажавало лошите новини, приспивайки хората с фалшиво чувство за сигурност.

Той има информация за това, че командири, които докладват за реалното състояние на бойното поле, биват уволнявани. Затова някои командири изобщо не докладват. "Имаше и много оптимистични доклади, които не отразяваха истинската ситуация", казва той. Необходимо е да се изясни каква е причината за това - дали се дължи на незнание, на това, че подчинените умишлено крият истината, или пък правят грешни изводи.

За грешките в стратегическото планиране е отговорно ръководството, посочва Бутусов. Става въпрос за такива грешки, които войниците невинаги са в състояние да коригират, уточнява той и добавя, че вече и на бойното поле се чуват критики към ръководството на армията и лично към президента Володимир Зеленски, който е и върховен главнокомандващ на страната.

Роман Погорили не желае да коментира дали украинските военни допускат и стратегически грешки. Вместо това предпочита да говори за острата нужда от оръжия и ресурси. "Виждаме до каква степен е оборудван врагът. За да го спрем се нуждаем от огнева мощ - трябва да можем да сваляме самолети и да спираме руския обстрел. Ситуацията се променя, руснаците напредват все повече", казва съоснователят на Deep State Map, цитиран от АРД.

В очакване на обещаните оръжия

В Украйна е все по-напрегнато, а призивите за помощ от чужбина стават все по-силни. Преди броени дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети Киев, увери: "Работим усилено, за да отговорим на неотложните нужди на Украйна. Наша отговорност е да гарантираме, че обещанията ще бъдат изпълнени и че оръжията и боеприпасите ще бъдат доставени възможно най-бързо".

Всъщност през последните дни все повече държави заявяват готовност да доставят още повече оръжия на Украйна. Във вторник например Германия обеща да достави още десет бронетранспортьора "Мардер". Латвия също обяви нов пакет от помощи, предназначен за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Новините от фронта от последните няколко дни показват, че няма никакво време за губене.

"Очаква се нова мащабна руска офанзива"

В петък, 3 май, Володимир Зеленски заяви, че Русия възнамерява да разшири настъплението си и че Киев и неговите съюзници трябва да осуетят тези планове. По думите му Украйна е изправена пред нов етап на войната.

Малко преди това и заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки каза в интервю за The Economist, че Киев очаква мащабна офанзива на руските сили на фронта през следващите месеци. Според неговите прогнози руската армия ще премине в настъпление на изток още през май, след което ще започне да струпва сили в Харковска и Сумска област. По думите му скоро Часов Яр, един от основните опорни пунктове на ВСУ в Донецка област, ще бъде сериозно атакуван.

Скибицки отбеляза, че в момента Русия разполага с общо 514 000 души в сухопътните войски и планира да увеличи броя на личния състав чрез привличане на резервисти. На свой ред украинската армия страда от кадрови глад и липса на оръжие. "Ще минат седмици, преди американската помощ да достигне до фронтовата линия. Тя едва ли ще може да се сравни с руските запаси от снаряди или да осигури ефективна защита срещу руските нетехнологични и разрушителни управляеми авиационни бомби", казва Вадим Скибицки.

Освен това Киев очаква Москва да засили дезинформационната кампания вътре в Украйна, целяща да подкопае украинската мобилизация и политическата легитимност на Володимир Зеленски, посочва още той.

Според Скибицки Украйна няма да успее да спечели войната с Руската федерация само на бойното поле, дори ако украинците успеят да изтласкат руските войски до границите. "Това няма да сложи край на войната. Такива войни могат да приключат само със споразумения." Според генерал смислени преговори ще започнат едва през втората половина на 2025, когато военният производствен потенциал на Русия ще бъде значително намален поради недостиг на материали и инженери.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 81 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    19 91 Отговор
    Китайският лидер Си Дзинпин пристигна на официално посещение в Париж.

    Отбелязва се, че президентът на Китайската народна република ще проведе срещи с френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен .

    Коментиран от #7, #86

  • 2 ТаУмВзе

    231 14 Отговор
    Чекай са, нали окраинчето Побеждаваше бре! Бухахахх Z

    Коментиран от #13, #27, #128

  • 3 1945

    315 21 Отговор
    Когато палехте хората живи в Одеса никой не ви трябваше а сега друг да ви спаси, ще отговаряте за делата си

    Коментиран от #89

  • 4 1945

    230 22 Отговор
    Когато палехте хората живи в Одеса никой не ви трябваше а сега друг да ви спаси, ще отговаряте за делата си

    Коментиран от #101

  • 5 Украйна ес капут

    287 15 Отговор
    Приключиха курса безславно фашагите и изгоряха милиардите на евробалъците.
  • 6 1945

    186 17 Отговор
    Когато палехте хората живи в Одеса никой не ви трябваше а сега друг да ви спаси, ще отговаряте за делата си

    Коментиран от #46

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аййййй

    164 10 Отговор
    Тез лопатки чудеса правят

    Коментиран от #136

  • 11 Швейк

    18 183 Отговор
    Руски военен формуляр за съобщения от фронта

    Уважаеми, уважаема(ненужното се зачертава) господине, госпожа, госпожо, госпожице, другарко,другарю (ненужното се зачертава ) долагаме ви, докладваме ви, уведомяваме ви, осведомяваме ви, съобщаваме ви, информираме ви(ненужното се зачертава), че вашия син, съпруг, брат, баща, чичо, вуйчо, шурей, девер, свако, баджанак(ненужното се зачертава ) беше убит, взривен, застрелян, наръган, отровен, изчезнал безследно (ненужното се зачертава ) в ДНР, ЛНР, Крим, Бахмут, Харков, Авдеевка, Часов Яр,Семьоновка,Очеретине и др. (ненужното се зачертава) Със (уж)искрени съболезнования :

    Руското Министерство на Победата

    Коментиран от #28

  • 12 Българин

    249 16 Отговор
    Не ме интересува какво става в Украйна!
    Интересува ме кога украинските туристи ще се махат от морето "ни"

    Коментиран от #115

  • 13 Чай,ся

    20 165 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Нали на седмица на Берлине ,на две на Лисабоне?

    800 дни на позора.

    Коментиран от #20, #155

  • 14 az #СВО

    198 11 Отговор
    Нищо ново!

    Западната пропаганда приписва на Москва слабостите на Киев!

    Коментиран от #97

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цялата

    193 10 Отговор
    НАТО джендърия бяга , та търчи ! Ама било стратегическо отстъпление !!!
  • 17 Българин

    15 13 Отговор

    До коментар #7 от "Ти пък":

    Много си "плитък"!
  • 18 Нах

    208 8 Отговор
    Много интересно ,ако тактиката работи (така наречената "месомелачка")и руснаците губят по 1000 войника и напредват ,то непобедима Украйна колко губи.??!!

    Коментиран от #59, #141

  • 19 🇧🇬🇷🇺Православен съюз

    218 18 Отговор
    За 4 дни 11 американски
    Ракети Атакамс от новодоставените от краварника бяха свалени от руското ПВО над кримския полуостров.
    В същото време Русия пфоби отбраната на ВСУ и братушките мачкат по целия фронт укропитеците
  • 20 ТаУмВзе

    103 7 Отговор

    До коментар #13 от "Чай,ся":

    Каквито и Доводи и Аргументация да ви се напишат, си оставате Пациенти на Праведната Пропаганда и тва си е.
  • 21 дамм

    127 10 Отговор
    Еврогейовте да се ослушват още като прасета в теменужки.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ОлеЛЕЛЕЕЕЕЕЕ

    81 6 Отговор
    Кой МИСРА фгащити...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Калпазанин

    111 12 Отговор
    Щом и ДЗ запя друга песен работата е ясна, скоро на овална та маса в Кремъл на по доноси има тикви, а помощза Украйна ще остане в Полша че не се се знаеоо инерция да не стигнат до Берлин
  • 26 ОлеЛЕЛЕЕЕЕЕЕ

    56 6 Отговор
    Кой МИСРА фгащити...
  • 27 Моряка

    131 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Какво окраинче,бе Тауме- нещастника е кръстоска между руснак и еврейка.Получило се е клоун с упорита склонност към просия.Времето му изтича,за каква 25-та година словоблудства генерала?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Въйййй!

    146 14 Отговор
    "Русия напредва все повече. Какво става в Украйна?"....Това няма как да е вярно. Руснаците нямат ракети, патрони, танкове и храна. Крадат перални за чипове и после тия чипове ги лепят с тиксо на лопатките с които се бият. Пък лопатките им от китайски магазин за една рубла и затова Блинкен ходи в Пекин да им каже да спрат да продават лопатки. А укрите скоро ще получат Ф16 брак 90 и ще влязат в Москва до седмица.
  • 30 Русия попиля НАТО

    145 11 Отговор
    Как какво? Франсетата стовариха няколко стотин джендъра и руснаците побесняха )))
    Ся ше видят-кон боб яде ли ?
  • 31 Смятах, сметах,

    114 16 Отговор
    Тя руската армия вече не съществува.Само едните лопатки останаха.

    Коментиран от #132

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дасе Чуди Човек

    179 9 Отговор
    Укрите нямат снаряди за оръдията, ракети и авиация. Руснаците покриват позициите им с бомби, мини и снаряди. Обаче въпреки това от укрите няма нито един убит, а руснаците гинели по 1000 човека на ден, ти да видиш!

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Е нали за три години

    30 52 Отговор
    две села не могат да завладеят?😃🤡

    Коментиран от #45, #47

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 При настъпление

    7 87 Отговор

    До коментар #33 от "Дасе Чуди Човек":

    атакуващия дава 2-3 пъти повече жертви, а ако командването не цени човешкия живот още повече. Украинците не са казвали колко жертви имат не, че нямат.

    Коментиран от #73, #147

  • 39 Смех

    16 80 Отговор
    Уж все напредват и няма и няма ни Харкив ни Одеса ни Киев на 15-20км от границата

    Коментиран от #48

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Тактика

    97 8 Отговор
    Винаги е полезно да приписваш своите пороци, недъзи и загуби на противника си. Работи до време. До тогава трябва да си натрупал пари и да си измислил накъде да бягаш. Украинската хунта правилно прилага този принцип.
  • 42 ГЕНЕРАЛЕ

    74 7 Отговор
    НЕ СА ВИНОВНИ КОМАНДИРИТЕ НА ФРОНТА
    ВИНОВНИ СА ТАКИВА СЛУЖБОГОНЦИ КАТО ТВБЕ
    КАКВА ЮОБИЛИЗАЦИЯ БЕ УРОД КОЯ ПО РЕД А И ТИ НА КОШКО ГОДИНИ СИ И ЩО НЕ СИ НА ФРОНТА
    КЪДЕ Е ОФИЦЕРСКАТА ТО ЧЕСТ
    ГОТОВ СИ ДА ПРАЩАШ МОМЧЕТА ДА СПАСЯВАТ ДЪРТИЯ ТИ ОЯДЕН ЗАДНИК ПЕНСИОНИРАН НА 45
    СИНА ТИ КЪДЕ Е ДА НЕ Е В ПАРИЖ
    И ЗА КВО ИЗТЛАСКВАНЕ БЪЛНУВАШ АСПИРИН ОБЛОГЛАВ
    ТЕ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ДАДОХА ЗАПОВЕД ЗА ОТТЕГЛЯНЕ НА УКРАИНСКИТЕ ВОЙНИЦИ ПОД АНДРЕЕВКА НЕ АВДЕЕВКА А АНДРЕЕВКА ПО ГОЛО ПОЛЕ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН
    РУСНАЦИТЕ ГИ ИЗБИХА С АРТИЛЕРИЯ
    КОЙ Е ВИНОВЕН СТАРШИНАТА ЛИ БЕ УРОД
    И ТОЙ Е МЪРТАВ АМА ТИ СИ ЖИВ ГУС НЕЩАСНА
  • 43 Во истина воскресе!

    78 8 Отговор

    До коментар #34 от "Христос Воскресе":

    Укрохазарите не са християни, никаква почивка!
  • 44 Папата

    74 8 Отговор
    Дигайте белия байряк!
  • 45 Не са 3 години,

    12 44 Отговор

    До коментар #35 от "Е нали за три години":

    10 са от анексията на Крим, паравоенните операции на Моторола, Гиви, Захаров, Гиркин.

    Коментиран от #56, #61

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ами да!

    12 53 Отговор

    До коментар #35 от "Е нали за три години":

    Ден 804 от тридневната.

    Коментиран от #64

  • 48 Само плачат

    16 46 Отговор

    До коментар #39 от "Смех":

    Разни укри и баровци по медиите, а то няма и две села за 10 години, знаем.
    .
  • 49 Моряка

    67 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    По скоро на някой клон, по удобно е от ел.стълб.Но това е по европейските стандарти.А ако го спипат истинските украинци( галицийци- от Галиция- сега Лвовска област),процедурата ще е непредсказуема.(виж в Гугъла какви изтънчени садизми са вършели тези юнаци по време на Волинското клане - 1943г.)
  • 50 az #СВО

    80 6 Отговор
    След Очеретино, възможните направления за развитие на настъплението за руснаците са:

    1. В посока Константиновка на север, с което Торецката групировка на ВСУ попада в обкръжение

    2. В посока запад, което не позволява на ВСУ да се закрепи на планираната като основна линия за отбрана Нетайлово — Карловка.

    3. И в двете направления едновременно, което ще доведе до попадане в обкръжение на ВСУ на няколко места.
    Общата численост на украинския личен състав попаднал в обкръжение ще бъде от 5 000 до 12 000 души.

    Мисля си, че руснаците ще изберат вариант номер 3.

    Само времето ще покаже...
  • 51 че бегаме, сельо

    64 7 Отговор

    До коментар #32 от "мани беги":

    Зеления просяк яде само кочани.
  • 52 Механик

    103 5 Отговор
    А украинските патриоти, дето вече 2 години пият коктейлчета по нашето черноморие и по цял свят, няма ли най-после да се приберат и да защитят родината си? Или това е някакъв супер-дупер трик на о-краинското разузнаване? Може би ще чакат руските да превземат о-краина и когато се поуспокоят, тия ще атакуват като бесни беркути?
    Хахахахахаха!
    Русия сам самичка попиля натото, а укрите послужиха за необходимата жертва.
  • 53 Българин

    69 7 Отговор
    Русия напредва към Победа
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тези тримцата

    8 60 Отговор

    До коментар #45 от "Не са 3 години,":

    Гиви, Моторола, Захарченко са от първите открили концерта на Кобзон.Доайни.
  • 57 Ясно е до къде

    11 78 Отговор
    Краматорск-Славянски ми звучат като места където много вата ще се подуе непогребана..до там вие войната другари запишете си го

    Коментиран от #65

  • 58 Галя от Посолството

    44 5 Отговор

    До коментар #46 от "К. К. К":

    Ми каза, кво?
  • 59 Някой

    65 5 Отговор

    До коментар #18 от "Нах":

    Какво друго да очакваш от DW, овен праведна пропаганда.
  • 60 нннн

    78 8 Отговор
    На Украйна й трябват пари, оръжия и ВОЙМЦИ. Хора, мислете като гласувате! Или си чакайте повиквателните. Ще има и за НЕгласуващите.
  • 61 Абе, да кажем за 1 млн години

    15 44 Отговор

    До коментар #45 от "Не са 3 години,":

    са завладели едно село от 4 къщи до половината и са срещнали отпор от една баба дето ги замеря с буркани и сваля дронове, а другото било една изоставена плевня в полето и я писали село.
  • 62 Месомелачката

    84 8 Отговор
    е за украинските войници! Това което се изсипва върху главите им е ад ът,и много скоро ще се обърнат срещу Киев!
  • 63 стоян георгиев

    107 6 Отговор
    Лъжци, измамници, мародери и убийци - това е целият Запад. Много скоро те ще се превърнат в изгнаници на планетата, защото всички ще знаят, че да имаш нещо общо с тях е върхът на глупостта. Парите им са хартия, думите им са лъжи и във всеки удобен момент те ще ви ограбят, измамят или предадат. Позорно. всичко, което трябва да знаете за Запада, той винаги е бил такъв и винаги ще бъде такъв

    Коментиран от #93

  • 64 Затова пък контранаступа завляда

    65 7 Отговор

    До коментар #47 от "Ами да!":

    Крим с леопардите, Хаймарсите събориха керченския мост наскоро укро армията освободиха Курск и Белгород.
  • 65 Те руснаците

    70 6 Отговор

    До коментар #57 от "Ясно е до къде":

    стигнат ли до Краматорск,следва капитулацията на укра!
  • 66 хохохъл

    44 7 Отговор

    До коментар #46 от "К. К. К":

    По БТВ новините го казаха, укроб съдран.
  • 67 Мишел

    21 37 Отговор
    "По данни на Киев, дневно при атаките загиват 1000 руски войници."
    Ами как няма да загиват, като украинците пердашат по атакуващите руснаци с по 120 броя на ден планиращи управляеми авиобомби до 3 тона , с най убийствените след ядрените оръжия ТОС 1, 2, и 3, с десетки пъти повече голямокалибрени снаряди и стотици пъти повече голямокалибрени 240 мм. мини, хиляди пъти повече ракети и още много все такива преимущества в оръжията. А тези оръжия са създадени да унищожават противника и го правят.
  • 68 А50

    64 6 Отговор
    Днес в Славянск -1ТЕЦ и -100франсето. Руснаците от двете страни на фронта унищожават франсетата с настървеност. До голяма степен ще отвличат огъня върху себе си за ден-два
  • 69 Ще живее/сащ/

    45 6 Отговор

    До коментар #46 от "К. К. К":

    до срещата с руските Посейдон и-до там ще живее,ако продължават така!
  • 70 Иван

    17 23 Отговор
    Гнусната еврейска са.танинска нацистка хазарска коварна сп.ер.ма Еленски не е отложила изборите в Украйна, но Русия ще лъже че ги е отложила.
  • 71 Ком

    74 6 Отговор
    Случва се логичният край на злокобния бандеровски режим.,поддържан от запада, в търсене на реванш за Втората световна.
  • 72 Иван

    13 47 Отговор
    Руската пропаганда лъже че Коалиция 80++ помага с оръжия на юдео-нацистката Хунта в Украйна. Всички оръжия в Украйна са украински, местно производство.

    Коментиран от #75, #77

  • 73 Мишел

    67 3 Отговор

    До коментар #38 от "При настъпление":

    Това съотношение на жертвите е важело през Първата и Втората световна войни. Сега руснаците атакуват след обработване на опорните пунктове на противника с десетки управляеми тежки авиобомби и ракети въздух-земя, на траншеите обилно с касетъчни боеприпаси и с РСЗО системи с обемен взрив. Атаката на пехотата започва, когато на противниковите позиции вече няма живи и цели войници. Загубите на руснаците са много малки и основно са в механично разминираните минирани участъци
  • 74 статистиката

    62 5 Отговор
    Ако на ден загиват по 1000 руски бойци , то това значи че загубите на украинците са по 9 000 човека на ден .

    Коментиран от #88

  • 75 да бе

    46 4 Отговор

    До коментар #72 от "Иван":

    Местно производство са дървените пушки и автомати с които въоръжаваха бабите .
  • 76 Права лопата - Лизгар

    61 5 Отговор
    Руските НЕ-технологични и разрушителни авиационни бомби. Представяте ли си , ако тези бомби бяха съвсем мъничко по технологични ???

    Коментиран от #81

  • 77 за местното оръжие

    33 7 Отговор

    До коментар #72 от "Иван":

    Ало ,балоните ....
    Украйна атакува Русия с балони, оборудвани с български мини.
  • 78 Когато миналата година ..

    7 32 Отговор
    ... истерично крещяха, че де ни чака победн неизбежно контранастъпление, в един коментар бе написано, знае се за кои "победа будет за нами". Още не е станола, но предстои.
  • 79 От страни

    19 8 Отговор
    Става и тръгва да оди ма нема кой да го води....Това става. Става нещо как си му е редът.
  • 80 лятна ушанка

    52 6 Отговор
    " "Ще минат седмици, преди американската помощ да достигне до фронтовата линия. Тя едва ли ще може да се сравни с руските запаси от снаряди или да осигури ефективна защита срещу руските нетехнологични и разрушителни управляеми авиационни бомби", казва Вадим Скибицки

    E ся ко ши прайм с тези нетехнологични бомбе?
    Ша ги чакаме да са технологизират?Ама то няма как-те ушанките нямат технологии...
    И ся трябва да ядем лобут,докато се технологизират...

    Добре ,че не остава много....

    Коментиран от #95

  • 81 червен пингвин

    42 2 Отговор

    До коментар #76 от "Права лопата - Лизгар":

    Ама те от това се оплакват,че с нетехнологични бомби ги бомбят!
    Те ако бяха технологични,къв пердах щяха да ядат ватите,ама на -пак калъч...
  • 82 Време е украинците

    52 1 Отговор
    да отстъпят тактически в някоя съседна страна
  • 83 Отговорът

    46 1 Отговор
    Тактиката на месомелачката е тотално бомбардиране на укрите и превземането на позициите им.
    Реалните данни са над 1000 укри на ден, понеже немат нищо на фронта. Пък нека си приказват квото искат.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Хихи

    47 1 Отговор
    ДВ не пише така политнекоректни е
    Учете се от Гьобелс
    Пишете Нашите РеконтрАтакуват в посока Киев....
    руската армия не може да ги настигне
    Двата Ейбръмса са в безопасност на полската граница, пази ги последният Пейтриът
  • 86 така

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    и ще им каже дипломатично по китайски, да внимават в картинката, дано да го разберат.
  • 87 Напред Русия! Нато вън!

    46 3 Отговор
    Скоро и клоунът ще замени време срещу пространство като избяга в Америка. А Дойче веле са новини менте!
  • 88 Ами да ги сметнем

    4 34 Отговор

    До коментар #74 от "статистиката":

    тогава 800дни по 9000 на ден това са 7,2 милиона украинци, то толкова няма. Ама като вземете да величаете руските агресори мяра нямате, чаклиги ви текат от устата.

    Коментиран от #122

  • 89 Запалил ти е

    7 42 Отговор

    До коментар #3 от "1945":

    някой мозъка с путинска пропаганда. Така и не спряхте да повтаряте лъжите, че самозапалилите се в Одеса са жертва на нещо друго, освен на собствената си глупост.
  • 90 Уса

    43 1 Отговор
    Загиват над 1000 украински войници дневно,основно от фашистки произход останалите се предават и за тях се грижат добре повечето минават и воюват на страната на Русия.сверявайте си сводките с американските медии
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 За три седмици

    33 4 Отговор
    От Полша в Русия са минали 8650 украинци в призивна възраст
  • 93 Моряка

    15 6 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    Ами къде изчезна адаша ти- бурятчето.Нещо не се чува напоследък.Да не е награбил автаматя?Или съветник на Зеленото?Момчето е служило войник,става за съветник.
  • 94 Преди войната си мислехме, че

    4 30 Отговор
    Русия е сила.
  • 95 Уса

    42 4 Отговор

    До коментар #80 от "лятна ушанка":

    Вчера по американска медия казаха,че помоща няма да стигне до Украйна,защото повечето пари вече са потънали в американските корпорации.Зеленски е разбрал и е станал най-тъжния човек на тоя свят,защото няма да може да гепне още няколко милиарда

    Коментиран от #103

  • 96 А,ами ко стана

    6 40 Отговор
    вчера с трите военни летища в Крим...!?!? Къде ще кацате вече...Владивосток е китайски...Байкал и там учат китайски...ко става бе,бяхте най силните!Продадохте си и дупетата за пет вагона със снаряди!Кимчен Ун ще праща ли и танкове,че и те са вече недостатък!😂😂😂😂😂😂😂👋
  • 97 Видяхме я руската сила

    7 44 Отговор

    До коментар #14 от "az #СВО":

    За 2 години и 2 месеца превзети 2 града и 20 села. И нито един областен център. А иначе претенции до Луната. До Лисабон щели да стигат. Комплексирани жалкари, способни да убиват само мирно население. И разбира се, да баламосват лузърите по целия свят, че могат да променят жалкия им животец, в който са никой и не са постигнали нищо.

    Коментиран от #100

  • 98 Другари комунисти, болшевики и путюроби

    5 40 Отговор
    Не слушайте руска пропаганда.Ще станете иди.оти.
  • 99 Кукуригуууу

    46 4 Отговор
    Браво БРАТЯ РУСИ.
    Унищожете всички проктлнати дяволи в Украйна с ГОЛЕМИ НОСОВЕ И СПЛЕСКАНИ УШИ и после ви чакаме в България.
    Без вас, тук в този кокошкарник няма оправия.
    ПОМОГНЕТЕ НИ ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ.
  • 100 Сметах, сметах

    5 30 Отговор

    До коментар #97 от "Видяхме я руската сила":

    Вече трябваше да са превзели Земята.Още мрът отвъд Днепър.
  • 101 Сикиме бе

    3 26 Отговор

    До коментар #4 от "1945":

    копейка!!!!
  • 102 Русия напредва все повече.....

    44 4 Отговор
    А факти се чудят как да скрият истината за разгрома на ВСУ. Вече няма фронт, укронацистите бягат панически на запад!
  • 103 Оса

    25 5 Отговор

    До коментар #95 от "Уса":

    Мани тия американски медии.Заблождаеат шушИмиги като теб.
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Ццц

    38 3 Отговор
    Във Факти сме чели всички оптимистични доклади на ВСУ и отдавна сме се научили да не им вярваме. Изобщо на всички "експерти". Просто "експертите" изглежза са десет на брой в България. Но пък разбират от всичко. От вируси до войната в Украйна. Бяха 11, но Патрашкова мина в шоу бизнеса и загубихме един "експерт" по всичко.
  • 106 Киев, казва, колко Руснаци загивали

    38 2 Отговор
    на ден?? А колко Украинци!! Нищо! Фейкове и Маниполации от DW и Бесарабски фронт!!
  • 107 СТАВА

    29 2 Отговор
    ВРЪЩАТ СИ ЗЕМИТЕ, ЩОМ ФАШИСТИТЕ Я ДАРЯВАТ НА ГМОто.
  • 108 касата

    2 38 Отговор
    Пазете се, защото Копейкин, Плюнчо и палячовците от Възраждане, могат да направят някой атентат!

    Коментиран от #138

  • 109 По метода "зеленски"

    34 3 Отговор
    се обръща всичко с обратен знак:

    "По украински данни в момента при атаките загиват над 1000 руски войници дневно."

    А Дойче Веле това ги устройва защото и те загърбиха всякакво достойнство и себеуважание . Но пък и загубиха доверието на хората. Окончателно.
  • 110 Урсула ще бъде на друга среща, за

    30 2 Отговор
    Търговията с Китай! Някой Китайски министър, ще разговаря с нея!! Има запазено Миндерче за Урсула! Номере да има Пауза по време на Олимпядата, да могат да Заредат ВСУ с оръжие и Муниции няма да мине!! Истъркан номер! Стари Номера! Тогава Бандеровците ще бъдат Нагърчени Яко!? Наглеци! Не допуснаха Руските Спортисти на Олимпядата, а искат да, спазват Олимпийски Принципи!!
  • 111 Леля Гошо

    29 3 Отговор
    Драги хохраинци, с приятели като краварите, врагове не ви трябват
  • 112 Контра Наступ

    27 2 Отговор
    А вие какво очаквахте ?
    Дразнихте ги по всевъзможен начин и сега олелееее
  • 113 Издал Багажлиев

    20 2 Отговор
    А вие какво очаквахте:)?
  • 114 Аман

    1 40 Отговор
    Изводът е, че 1000 мъртви руснака на ден не са достатъчни. Трябват 10 000, още по добре 100 000. А най-добре по милион на ден и за два три месеца да се освободим от тумора на планетата. Амин.

    Коментиран от #123, #144

  • 115 Хм Хм

    3 36 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    За да дойдат Асвабадителите ли? Няма по-дo дoлно племе от тях.
  • 116 Преди три дена

    1 31 Отговор
    със касетъчна ракета Хаймарс са убити 104 руски вийника на учебен полигон до Донецк дълбоко в тила!Даже и фронта не видяха.

    Коментиран от #127

  • 117 Украйна нанесе зеркалной атвет

    2 34 Отговор
    Руските престъпници горят като факли
  • 118 Справедлив

    36 1 Отговор
    Скоро уркофашизма ще бъде победен. Одеса,Николаев, Харков и накрая Киев ще паднат в краката на славната Руска армия. Победа братушки.

    Коментиран от #126

  • 119 Руснаците, планирано удрят по складове

    30 0 Отговор
    За оръжие и Муниции по цяла Украйна! Вози се през Румъния и Полша, по море към Одеса също, но и Половината не стига до фронта!?
  • 120 Жададык

    28 0 Отговор
    Помиите на дойчезеле никой не ги чете.....
  • 121 Боко

    28 1 Отговор
    Добре 1000 рашъна на ден е малко преувеличено, но пък е интересно е че няма никави данни за другата страна. А ако има недостиг на персонал от страната У, значи и там има доста висока фира. Или нашата журналистика прибира парите и не се интересува от факти.!!!
  • 122 Баце,

    34 1 Отговор

    До коментар #88 от "Ами да ги сметнем":

    Ами да смятаме бе.
    От 40млн. население в Украйна преди войната останаха около половината. Другите фъснаха. От 20млн. като минеш със ситен гребен можеш да събереш около 5млн. армия. В момента xoxoлитe циврят, че на фронта има около половин милион руснаци, които ги превъзхождат многократно. Няма глупаци доброволци за фронта, мобилизацията не върви дори и насила. Затова и 404 се облизва на 800хил. украинци в призивна възраст от чужбина.
    И сега въпроса е можеш ли от горните данни да си направиш извод, или да ти го нарисувам на картинка?
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Еми

    21 1 Отговор
    Да, прави са. Шойгу каза, че над 1000 украински войници загиват на ден. От януари 110000.
    Затова и армията им има проблеми - няма хора.
    До 6 месеца ще стане съвсем лошо.
  • 125 СЕГА НАЛИ СХВАЩАШ

    31 1 Отговор
    ПО КВО СЕ РАЗЛИЧАВА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ОТ КОЛОНИЯ
    КОГАТО РУСНАЦИТЕ ОТСТЪПИХА ОТ КИЕВ И ПОД ХАРКОВ КОГАТО ИЗОСТАВИХА ХЕРСОН КВО СТАНА
    АМИ СТЕГНАХА СЕ
    ПРОДАВАХА ЕФТИНО ПЕТРОЛ В ИНДИЯ И КИТАЙ И КУПУВАХА ОРЪЖИЕ ОТ КОРЕЯ И ИРАН
    КУПУВАХА А НЕ ПРОСЕХА
    ФАБРИКИТЕ ЗАРАБОТИХА 24/7
    МОБИЛИЗИРАХА ПРЕСТЪПНИЦИ ПБУЧИХА ГИ И ГИ НАЧРАВИХА ГЕРОИ КОИТО ИЗРИТАХА ВСУ ОТ БАХМУТ
    КОПАХА ОКОПИ КАТО ЛУДИ И ПРЕВЪРНАХА УКРАИНСКОТО КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ В ПРОВАЛ
    ДА СИ ЧУЛ ПУТИН ДА СЕ МОЛИ ИЛИ ИЛИ ДА СЕ ПОДМАЗВА НА НЯКОГО
    ДА Е ЗАТВОРИЛ ГРАНИЦИТЕ СИ ЗА МЪЖЕ ОТ 18 ДО 60
    ДА МОБИЛИЗИРА ЖЕНИ
    НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ЩОТО ТОГАВА ВСУ ЩЕ ГИ БИЯТ НЕ С ЛОПАТКИ А С ЧЕРПАЦИ
    Е НЯМА ТАКОВА НЕЩО
    ТА НАЛИ СХВАЩАШ ЗАЩО УКРАЙНА Е 404
    АМИ ЗАРДИ СОБСТВЕНАТА СИ ПРОСТОТИЯ
    А ИМА И ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР ЗА СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА БЕЗ ЯДРЕНИ РАКЕТИ И АВИАЦИЯ
    АФГАНИСТАН
    ТА АК СИК.....ТИР СКЪПИ УКРОФИЛИ
  • 126 Е колко да е това скоро

    1 24 Отговор

    До коментар #118 от "Справедлив":

    Вече 2 години и 2 месеца се бият в Украйна и още са до под кривата круша. Днешните руски управници са същите некадърници, каквито бяха предшествениците им, съсипали СССР.
  • 127 ВЕРНО Е

    10 2 Отговор

    До коментар #116 от "Преди три дена":

    АМА ТОВА БЕШЕ МИНАЛАТА ГОДИНА БЕ АСПИРИН
    СЕГА СМЕ 2024 СХВАЩАШ ЛИ
    КУХА ЛЕЙКО
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 МИТ

    1 16 Отговор
    По 1000 на ден след 1000 дни над 1млн руснаци избити, а трябва за победа на Русия по 60 000 жертви на ден

    Коментиран от #134

  • 131 Васил

    1 25 Отговор
    Ако им бяха дали самолети и ракети с далечен обсег сега нямаше да е такова положението.

    Коментиран от #133

  • 132 Хи хи хи

    0 16 Отговор

    До коментар #31 от "Смятах, сметах,":

    А недей така забравя
    ушанките и ватенките

    Всеки руснак има по три ушанки и две ватенкия
  • 133 василке не мисли

    20 1 Отговор

    До коментар #131 от "Васил":

    не е твоята силна страна ,виж дай да пратя някой лев за пудра и червила някое рокле да си хубава на прайда
  • 134 ще ти кажа какво трябва

    19 0 Отговор

    До коментар #130 от "МИТ":

    тролке на галя и сорос една тумба роми да ти оправи чакрите нали не се чустваш добре
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Чудеса правят....

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Аййййй":

    Особено когато дръжката на лопатката е в г@з@ ти.
  • 137 червен пингвин

    25 1 Отговор
    Аз съм много притеснен,че скоро тези лаещи сега против Русия ще ми скочат на главата ,че не долюбвам ПУТИН!
  • 138 касата

    13 0 Отговор

    До коментар #108 от "касата":

    Я разковали и я
    Направили на щайга
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Боко Тиквата

    17 0 Отговор
    Бий Кокаина по манерката, яко.
  • 141 Иванов

    19 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нах":

    Украина губи 500 на час
  • 142 Анонимен

    13 0 Отговор
    Джендарите и джендърсвото са понятия за хора със слаби нерви.Ще победят тези,които отричат съществуването им.
  • 143 Аааа, че нали довечера за

    2 7 Отговор
    10 години не можеха и две села да завладеят?😃🤡
  • 144 Можеше да си измисляш

    8 0 Отговор

    До коментар #114 от "Аман":

    Колкото си искаш, само дето измислиците си остават фантазии, а реалността не се променя от измислици и фантазии.
  • 145 Свободен

    0 20 Отговор
    Едно е сигурно, руснаците се превърнаха в презрян народ с който никой свободен човек от сегашното поколение няма да се унижи да говори!
    Ще си останат като в соца - мутанти зад бодливата тел!

    Коментиран от #146, #151, #156

  • 146 хасан двата у....

    1 3 Отговор

    До коментар #145 от "Свободен":

    отвори по широко бузките,стискай зъби и очи - къртача идвааааа татарче гнусн0
  • 147 Всевиждащ

    12 0 Отговор

    До коментар #38 от "При настъпление":

    Тия опорки си ги заври...Това да не е ПСВ???
    Сега пускат първо ФАБ 500,1000,1500 после с артилерия...никакво укрепление не остава, камо ли жив човек, АНАДЪМ?
  • 148 Д .вервай ми

    7 2 Отговор
    При тези загуби , Русия вече да е разпарчетосана
    26 месеца война , по данни значи са 780 к загуби
    Слагаш и по две ранени и излиза 2 .5 милиона
  • 149 Справедливо е

    14 1 Отговор
    Защо тези украинци , които са виновни за това , че са подлоги на САЩ и го слушат , не са на фронта ? Те са виновни, те управляващите наркомани..НА ФРОНТА ДА ОТИДАТ ТЕЗИ , КОИТО УБИВАХА РУСНАЦИ И БЕСАРАБСКИ БЪЛГАРИ В ДОНБАС.
  • 150 Ами какво

    12 0 Отговор
    Да става в Украйна, касапницата продължава, САЩ си пълнят джобовете с пари и така........ Интересно е когато закономерният край дойде каква ще е геополитическата обстановка на света.
  • 151 Въобще не

    6 1 Отговор

    До коментар #145 от "Свободен":

    Бъди толкова сигурен в коментара си. Аз съм сигурен ,че ти ще си първия който ще иска да говори с руснаците, но не съм сигурен, че те ще искат да говорят с теб.
  • 152 Ний ша Ва упрайм

    11 0 Отговор
    какви 1000 жертви каква месомелачка? Руснаците фърган на участък от 3 км 6-7 ФАБ 1500 и после залп с вакумни ракети ТОС и Дракон и ходят прави в атака щото ТАМ НЯМА НИЩО.
  • 153 ганю

    10 1 Отговор
    Това там е Русия и Големия Брат ще си прибере своето
    ще ядете голям пердах
  • 154 ахмака

    11 0 Отговор
    то се е видяло ами зеления да вдига бялото знаме, туй е положението минке отбой
  • 155 Чакам

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Чай,ся":

    15200 дни козарете в Афганистан , първата и най модерна коалиция от НАТО .
  • 156 Поробен

    5 0 Отговор

    До коментар #145 от "Свободен":

    Като лиглите лидери на ЕС си .
    Гръмки заучени фрази с опорки .
    Като те чета все едно чета пленума на БКП .
    Наследник си на някое изчадие от ДС
  • 157 България 🇧🇬

    11 1 Отговор
    Украйна Умре 🇺🇦🚾👎👹
  • 158 Хихи

    3 0 Отговор
    дойчезеле се тревожи повече за руските войски, или за укристанците?!
  • 159 Нели

    2 0 Отговор
    Ако руснаците превземат Украйна ще дойде ред на Европа и САЩ. Повече от половината свят са техни съмишленици и съюзници.
  • 160 лятна ушанка

    1 0 Отговор
    Мършите тука,ако не им плаща маман Галя ше умрат от глад!
    Щото нищо не могат...Само Мара може да свири на околовръстното,ама я харчат само мазни турски тираджии!
    Все е нещо-гладна не си ляга...
  • 161 лятна ушанка

    1 0 Отговор
    Как е перемогата,питам?
    Вижда ли се Лвов?
Новини по държави: