Last news in Fakti

7 Май, 2024 11:04 924 6

Студентите в Нидерландия също излязоха на протест срещу конфликта в Газа

  • нидерландия-
  • протест-
  • газа-
  • студенти

Протестът се е провел на вчера

Студентите в Нидерландия също излязоха на протест срещу конфликта в Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Арестувани са около 125 души от нидерландската полиция за борба с безредиците заради демонстрация в подкрепа на палестинците в Амстердамския университет, предаде Ройтерс.

Протестът се е провел на вчера.

От полицията заявиха, че е трябвало да се намесят, за да се възстанови редът, като са махнали и палатките, опънати от протестиращите. Демонстрантите са проявили насилие срещу полицията. Местните медии показаха протестиращи, които стрелят с фойерверки по полицаи, но няма информация за ранени.

Полицията все още остава в близост до кампуса Ротерсейланд, дори и след като ситуацията се е успокоила.

Министърът на образованието в оставка Робърт Дайкграаф каза, че университетите са място за диалог и дебат и е тъжен да види, че полицията трябва да се намеси.

Припомняме, че протестите в университетските кампуси в подкрепа на палестинците започнаха от САЩ и се разпространиха и в Европа, но не в такъв мащаб.

На 26 април полицията в Париж влезе в престижния френски университет Sciences Po и отстрани студентски активисти, които бяха окупирали сградата.

В Белгия повече от 100 студенти окупираха университета в Гент, като техният протест е както срещу войната в Газа, така и за климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да познаем ли

    3 9 Отговор
    всички "Студенти" с едни чалмички и наргиленца.
  • 2 За протокола

    2 12 Отговор
    Голяма част от протестиращите не могат да намерят Газа и Израел, но протестират. Защо и срещу кого не е ясно, защото не Америка и не Нидерландия са страни в конфликта. Те дори не подкрепят Израел в действията му срещу цивилното население.
    Недоумение буди въпросът, защо не протестират срещу войната в Украйна, Тя ги засяга повече, по-голяма и по-смъртоносна е и трае повече време. Не сме видели нищо от страна на студентите пред руските дипломатически мисии. Не ги знаят къде са или просто не са били накарани да протестират.
    Ясно е, че има някой, които стои зад тези протести и е интересно кой е той. Едва ли са палестинците и мюсюлманите, те нямат такова влияние. По-скоро са групи и организации, зад които под прикритие са други хора, получили задаче да внесат нестабилност в Европа и САЩ и да отклоняват вниманието от случващото се в Украйна.

    Коментиран от #3

  • 3 фикс

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "За протокола":

    Катар е на първо място сред спонсорите на елитните американски университети с милиардни суми. Същият тоя Катар, дето поддържа и Хамас.
  • 4 Статистка

    1 0 Отговор
    " Недоумение буди въпросът, защо не протестират срещу войната в Украйна "

    Защото
  • 5 Статистка

    1 0 Отговор
    " Недоумение буди въпросът, защо не протестират срещу войната в Украйна "

    Защото:
    Украинско Руската война е от 10 години загиналите общо 13 хиляди от тях 3 хиляди са цивилните.
    Израел Хамас е от 7 месецз(малко повече от половин година) 17 пъти по продилжителна а загиналите цивилни са над 40 хиляди(повече от 13 пъти).
    222 пъти по ожесточена.

    Коментиран от #6

  • 6 За протокола

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Статистка":

    Аха, да убиеш 200 невинни празнуващи младежи, да заграбиш чужди територии, да пратиш на смърт стотици хиляди, да оставиш без светлина и топлина посред зима милиони, да отвлечеш хиляди деца, да рушиш градове и села, да използваш химически оръжия и да вършиш военни престъпления не е достатъчен повод за чувствителните студенти с изострено чувство за справедливост за да протестират.
Новини по държави: